ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ Νο2 // FANUROPITA (TORTA SPEZIATA DI SAN FANURIO) II


ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ Νο2

Κλασσικό γλυκάκι της ελληνικής κουζίνας η φανουρόπιτα, ιδιαίτερα δημοφιλές σε περιόδους νηστείας, την φτιάχνουμε απαραιτήτητως στις 27 Αυγουστου, που εορτάζει ο Αγιος Φανούριος.
Η ανάρτηση της φετεινής μου φανουρόπιτας καθυστέρησε λιγάκι, αλλά νομίζω οτι δεν πειράζει, καθώς είναι ενα διαχρονικό γλυκάκι! Παρ' όλο που υπάρχει ήδη ανάρτηση στο laboratorio για την φανουρόπιτα (εδώ), σας παρουσιάζω και την φετεινή μου εκδοχή, επειδή έγινε ιδιαίτερα εύγευστη, εξ'αιτίας των ιδιάιτερων και διαλεγμένων υλικών της!
Χρησιμοποίησα την χημική μου μαγιά, αλλα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το κοινό baking powder του εμπορίου.

Δόση : για 10 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 3/4 απο το φλ. σησαμέλαιο,
                1 φλ. ακατέργαστη καστανή ζάχαρη muscovado (υγρή),
                1/2 φλ. μέλι ερείκης,
                2 φλ. φυσικό χυμό πορτοκαλιού,
                4 φλ. αλεύρι γοχ.,
                20 gr χημική μαγιάbaking powder),
                1 φλ. σταφίδες ξανθές,
                1/2 φλ. λικέρ πορτοκάλι,
                1 γεμάτο κ.γ. κανέλα σε σκόνη,
                1/3 κ.γ. μοσχοκάρφια τριμμένα,
                1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο. 
για το σερβίρισμα : ζάχαρη άχνη.
Προετοιμασία :
Βάλτε τις σταφίδες να μουλιάσουν στο λικέρ, για ενα μισάωρο. 
Ανάψτε τον φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις.
Χτυπήστε στο μίξερ το σησαμέλαιο με την ζάχαρη για ενα δεκάλεπτο. Προσθέστε το μέλι και τα μπαχαρικά και χτυπήστε για 1-2 λεπτά ακόμη. Κοσκινήστε το αλεύρι με την χημική μαγιά (ή το baking) και προσθέστε το σταδιακά στο μίγμα εναλλάξ με τον χυμό πορτοκαλιού. Τέλος προσθέστε και τις σταφίδες με το ζουμάκι τους.
Λαδώστε ελαφρά μια στρογγυλή φόρμα για κέϊκ ή ενα ταψάκι με διάμετρο 26 εκ, και ρίξτε μέσα το μίγμα. Βάλτε το αμέσως στον φούρνο. Αφήστε το να ψηθεί για 50 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει. Πρίν την βγάλετε απο τον φούρνο, με μια οδοντογλυφίδα βεβαιωθήτε οτι έχει ψηθεί.
Βγάλτε την φανουρόπιτα απο τον φούρνο και αφήστε την να κρυώσει. Πρίν σερβίρετε πασπαλίστε την επιφάνεια της με ζάχαρη άχνη.


FANUROPITA (TORTA SPEZIATA DI SAN FANURIO) II

Fanuròpita, significa "la torta di San Fanùrios". E un dolce tradizonale della cucina greca e viene preparato di solito durante il periodo di mangiare di magro, siccome non contiene ingredienti di derivazione animale. Ne abbiamo già parlato qui. Siccome  San Fanùrios viene festeggiato il 27 agosto, ho preso l' abitudine di prepararla anch'io in quello periodo, non tanto per motivi di fede, ma piuttosto perchè ci piace il suo gusto speziato!
Un po' in ritardato questo post quindi, ma non importa, perchè questa torta ci sta bene in qualsiasi stagione dell' anno! Ma perchè proporre una seconda ricetta della fanuropita nel blog? Semplicemente perchè ho utilizzato degli ingredienti non poi tanto tradizionali ed è venuta fuori una torta particolarmente saporita!

Dosi : per 10 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 3/4 di tazza olio di semi di sesamo,
                             1 tazza di zucchero di canna muscovado,
                             1/2 tazza di miele di erica,
                             2 tazze di succo d' arancia,
                             4 tazze di farina 00,
                             20gr di lievito chimico autoprodotto (o quello confezionato),
                             1 tazza di uvetta,
                             1/2 tazza di liquore all' arancia,
                             1 cucchiaino colmo di cannella macinata, 
                             1/3 cucchiaino di chiodi di garofano macinati,
                             1/2 cucchiaino di noce moscata grattugiata. 
per cospargere : zucchero a velo.
Preparazione :
Bagnate l' uvetta con il liquore e lasciate in ammollo per mezz' oretta.
Accendete il forno a 180°C, modalità statico.
Sbattete energicamente l' olio di semi di sesamo con lo zucchero muscovado, per una decina di minuti. Aggiungete il miele e le spezie e sbattete per qualche minuto ancora. Settacciate la farina con il lievito chimico. Versatela gradatamente al composto, alternandola con il succo d' arancia. Infine aggiungete l' uvetta con il suo sughetto e mescolate.
Spenellate d' olio uno stampo rotondo di 26cm di diametro. Versateci il composto e infornate subito. Lasciate cuocere per 50 minuti ca, fino a dorare. Prima di sfornare fate la prova stecchino.
Sfornate e lasciate raffreddare. Prima di servire, cospargete di zucchero a velo.


11 σχόλια:

  1. Μπορεί τη φανουρόπιτα να μην την τρώω συχνά, αλλά αν τη βρω καλοφτιαγμένη, όπως η δική σου, τη τσακίζω. Μου αρέσει πολύ και το σχεδιάκι που έκανες από πάνω. Τη στολίζει πολύ όμορφα! Μπράβο!
    Φιλάκια πολλλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτα τα στενσιλ ειναι οντως πολυ ομορφα Αναστασια μου!
      Φιλακια πολλα!

      Διαγραφή
  2. Τέλεια παρουσίαση και σου βγήκε πολύ αφράτη! Σου φανερώθηκε τίποτα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΙδες το μπεϊκιν που εφτιαξα, θαυματουργο!!!
      Μπα, τιποτε δεν φανερωσε, πρεπει να την πας να παρει και την ευλογια για να ... δουλεψει, αλλα εγω δεν εχω και πολλες σχεσεις με τετοια πραγματα...

      Διαγραφή
  3. Έγινε πολύ ωραία Μαρίνα μου και η παρουσίασή της καταπληκτική!!!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάρα πολύ ωραία φαίνεται. Και τα υλικά εξαιρετικά.
    Είναι ενα γλυκάκι που καλό να το φτιάχνουμε συχνά.

    ΦΙλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Μαριον μου, ειναι ενα γλυκακι και νοστιμο και υγιεινο σε σχεση με αλλα.... Οποτε θελω να φτιαξω ενα γρηγορο κεϊκ την θυμαμαι...
      Φιλια!

      Διαγραφή
  5. Μου θύμισες ότι έχω μια φανουρόπιτα να φτιάξω! Να ´σαι καλά βρε Μαρινάκι γιατί είμαι λίγο ξεχασιάρα!
    Μου αρέσει η δική σου, φαίνεται πλούσια σε γεύση και αρωματική!
    Ερώτηση, το μέλι ερείκης τι είναι;
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ερμιονη μου το μελι ερικεις, ειναι ενα ιδιαιτερο και μαλλον δυσευρετο μελακι, που το φτιαχνουν οι μελισσες απο τα λουλουδια ενος θαμνου που ονομαζεται ερεικη ή σουσούρα. Το χρωμα του ειναι σκουρο σαν της καραμελλας και ειναι λιγο πικρο; το κακο ειναι οτι κρυσταλλωνει γρηγορα γι' αυτο και δεν κυκλοφορει ευρεως στο εμποριο, αλλα περιεχει πολλα θρεπτικα συστατικα!
      Φιλακια πολλα!

      Διαγραφή
  6. grazie Marina, mi hai fatto conoscere una nuova ricetta greca, buona domenica !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.