ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΓΚΑΛΑΝΤΊΝΑ : ΚΡΥΟ ΡΟΛΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ για τους QUANTI MODI DI FARE E RIFARE // GALANTINA DI POLLO per i QUANTI MODI DI FARE E RIFARE


ΓΚΑΛΑΝΤΊΝΑ : ΚΡΥΟ ΡΟΛΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ
με τους QUANTI MODI DI FARE E RIFARE

Φτάσαμε και στις 6 του Ιούλη, και η χαρούμενη δημιουργική παρέα των Quanti Modi di fare e Rifare, είναι πανέτοιμη για να σας παρουσιάσει ακόμη μια νόστιμη παραδοσιακή συνταγή.
Σήμερα μεταφερόμαστε και πάλι στην Ιταλία, και συγκεκριμένα στο Μπέργκαμο, καλεσμένοι στην κουζίνα της Luisa και στο blog της Stegnat de Polenta για να δοκιμάσουμε ενα δροσερό και πεντανόστιμο ρολό κοτόπουλο, οτι πρέπει για να το απολαύσουμε μέσα στην αφόρητη ζέστη του φετινού καλοκαιριού!
Την galantina (γκαλαντίνα) την συναντάμε κυρίως στην κεντρική Ιταλία, στην περιοχή Marche (Ancona), στην Μπολώνια (Emilia Romagna), αλλα και στην Lombardia. Αποτελεί αναγνωρισμένη παραδοσιακή συνταγή της τοπικής γαστρονομίας. Παραδοσιακά σερβίρεται στο Χριστουγεννιάτικο ή το Πασχαλινό τραπέζι, αλλα και σε όλα τα επίσημα τραπέζια (γάμους, βαφτίσεις, επετείους). Βεβαια, ανεξάρτητα απο τραπέζια και μπουφέδες, πάρα πολλοί την ετοιμάζουν κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς είναι ενα πιάτο που σερβίρεται αυστηρά κρύο. Αναζητώντας τις ρίζες της γκαλαντίνας, η ιστορία της μας οδηγεί μέχρι την Αρχαία Ρώμη. Ο Marco Gavio Apico, ρωμαίος πατρίκιος καλοφαγάς, στο περίφημο σύγγραμα του De Re Coquinaria, μας περιγράφει μια συνταγή με γεμιστό κοτόπουλο, που συνηθιζόταν στα πλούσια τραπέζια της αριστοκρατίας. Η γκαλαντίνα, με το σημερινό της όνομα, εμφανίζεται στον Μεσαίωνα, κατα τον 14ο-15ο αιώνα. Βασικά προέκυψε ως ενας τρόπος διατήρησης του βρασμένου κρέατος μέσα στην ζελατίνη του, όμως για σχετικά μικρό χρονικό διάστημα (1-2 μήνες). Το όνομα της βέβαια δεν έχει καμμία σχέση με το γκαλά, ή με την galanteria, δηλαδη το ευγενές και το ραφινάτο. Η ετυμολογία της λέξης δεν είναι ξεκαθαρισμένη. Το ετυμολογικό λεξικό Treccani, αναφέρει οτι η galantina, προέχεται απο το galatina, μεσαιωνική λέξη, πολύ πιθανόν φερμένη απο την Δαλματία του 13ου αιώνα, που σημαίνει ζελατίνη και περιγράφει  κάποια παρασκευάσματα με ψάρια που προερχόντουσαν απο την Ragusa. Αλλοι λένε οτι η συγκεκριμένη λέξη προέρχεται απο την αρχαία γαλλική γλώσσα, εκφράζοντας πάλι την ίδια έννοια. Η galantine, σίγουρα υπάρχει και στην γαλλική παραδοσιακή κουζίνα και αναφέρεται σε παρασκεύασμα με κοτόπουλο, ενώ ανάλογα παρασκευάσματα με άλλα είδη πουλερικών, ονομάζονται ballotine. Οι απόψεις παντως συγκλινουν στο οτι το όνομα της έχει σχέση με την ζελατίνη του αποδεσμεύεται απο το κρέας κατά το βράσιμο. Πράγματι η γκαλαντίνα ανήκει στην κατηγορία rifreddi, δηλαδή σε παρασκευάσματα που αφού υποστούν την κατάλληλη θερμική επεξεργασία (στην προκειμένη περίπτωση βράσιμο), έπειτα ψύχονται και καταναλώνονται κρύα. 
Βασικό συστατικό της γκαλαντίνας είναι το κοτόπουλο. Χρησιμοποιούν κότα, οχι πολύ νεαρή σε ηλικία, κόκκορα αλλα και γαλοπούλα ή πάπια. Παραδοσιακά το πουλερικό πρέπει να μείνει ολόκληρο με την πέτσα του, απλά αφαιρούνται με προσοχή όλα τα κόκκαλα. Αυτό αποτελεί και το εξωτερικό περίβλημα της γκαλαντίνας, το οποίο γεμίζεται με ενα μίγμα απο αλεσμένο κρέας κοτόπουλου, αλεσμένο ψαχνό μοσχαρίσιο κρέας, μορταδέλλα ή και προσιούτο κομμένα σε κύβους, 1-2 αυγα και μυρωδικά. Η σύνθεση της γέμισης ποικίλλει και μπορεί να βρείτε επίσης βρασμένα λαχανικά (μπιζέλια, πιπεριές, καρότα), κομματάκια τυρί, ολόκληρα βρασμένα αυγά, φυστίκια Αιγίνης, οπως στην μορταδέλλα, αλλα και τατούφο. Τυλίγεται η γέμιση μέσα στο πουλερικό και δένεται σφιχτά σαν σαλάμι. Το σαλάμι αυτό τυλίγτεαι μέσα σε ενα πανί και βυθίζεται μέσα σε μια κατσαρόλα με νερό και λαχανικά. Η γαλαντίνα αφήνεται να σιγοβράσει για κανα - δυο ώρες. Οταν έιναι έτοιμη, στραγγιζεται καλα, τοποθετείται σε ενα σκεύος, σκεπάζεται με ενα βάρος και αφήνεται στο ψυγείο για 24 ώρες. Ετσι αποκτά και το ελλειπτικό σχήμα της. 
Οπως καταλαβαίνετε η παρασκευή της είναι αρκετά χρονοβόρα. Στην Ιταλία κυκλοφορεί ευρέως έτοιμη συσκευασμένη ακόμη και στα σουπερ-μαρκετ. Πολλά καλά παραδοσιακά κρεοπωλεία την παρασκευάζουν και μάλιστα ο καθένας έχει και την δική του επιτυχημένη συνταγή αλλα και τον ανάλογο μάστορα που επιμελείται την παρασκευή της. 
Ας περάσουμε όμως στην γκαλαντίνα που ετοίμασα, ακολουθώντας τις οδηγίες της Luisa, την συνταγή της οποίας μπορείτε να δείτε εδω. Πρώτα απ' ολα το κοτόπουλο δεν το αφήσα ολόκληρο, αλλα μέρος του το τεμάχισα και μέρος του το άλεσα και το πρόσθεσα στην γέμιση, όπως προτείνει και η Luisa. Με αυτόν τον τρόπο παίρνουμε μια άπαχη γκαλαντίνα, που προσωπικά την προτιμώ. Στην γέμιση πρόσθεσα επίσης αλεσμένο μοσχαρίσιο και χοιρινό ψαχνό κρέας, γιατί κάπου ήμουν σίγουρη οτι οι άντρες μου δεν θα ενθουσιαζόντουσαν αν χρησιμοποιούσα σκέτο το κρέας απο το κοτόπουλο. Καθώς δεν προνόησα να βρώ προσιούτο σε χοντρή φέτα, στην θέση του χρησιμοποίησα την καπνιστή μπριζόλα. Η Luisa αρωμάτισε την γκαλαντίνα της με βασιλικό, εγω χρησιμοποίησα herbes de Provence. Πρόσθεσα επίσης αγαπημένα μπαχαρικά : κουρκουμά και μοσχοκάρυδο. H ποσότητα που ετοίμασα ηταν σχεδόν διπλάσια απο την προτεινόμενη της συνταγής. Για τις ανάγκες της φωτογράφισης (!!!) ετοίμασα και μια ποσότητα ζελε με τον ζωμό που περίσσεψε απο το βράσιμο της γκαλαντίνας. 
Μετά απο την δική μου εμπειρία παρασκευής της γκαλαντίνας, πιστεύω οτι αξίζει τον κόπο να επιχειρήσετε να την ετοιμάσετε κι εσείς! Εδώ και καιρό ψάχνω να βρώ συνταγές για να παρασκευάζω κάποιο είδος αλλαντικού στο σπίτι, ώστε να αποτρέψω τους άντρες μου απο την κατανάλωση των διαφόρων αλλαντικών. Η γκαλαντίνα είναι ενα υγιεινό πιάτο με λίγα λιπαρά, είναι νόστιμη και επιπλέον διατηρείται στο ψυγείο άνετα για 2 εβδομάδες (δεν έχω εμπειρία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα!).
Ευχαριστώ την Luisa για την ευκαιρία που μου έδωσε να γνωρίσω αυτήν την υπέροχη συνταγή!

Δόση : για 10 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο αλλά χρονοβόρο 
Υλικά : 1 κοτόπουλο 1,5 Kg,
                1 στήθος κοτόπουλο 500gr,
                250gr χοιρινό ψαχνό,
                250gr μοσχάρι σπάλλα ψαχνό,
                150gr μορταδέλλα Bologna σε μια φέτα,
                100gr μπριζόλα καπνιστή σε μια φέτα,
                1 φλ. κρασί Marsala*,
                50gr μπαγιάτικο ψωμί,
                λίγο γάλα,
                2 αυγά,
                1 κ.γ. γεμάτο herbes de Provence,
                1/2 κ.γ. κουρκουμά,
                1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο,
                1 κ.γ. πιπέρι λευκό,
                1 γεμάτη κ.γ. αλάτι.
για τον ζωμό : 1 καρότο,
                           1 κρεμμύδι,
                           1 κλωνάρι σέλινο,
                           5-6 κόκκους πιπέρι,
                           2 δαφνόφυλλα,
                           2-3 τσιμπιές αλάτι.
για την ζελατίνα : 500ml ζωμό κρέατος,
                                 1 κ.γ. ζελατίνη σε κοκκους.
Προετοιμασία :
Η γκαλαντίνα είναι ενα πλούσια γιορτινό έδεσμα και όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι πρώτης ποιότητας! Καθώς θέλει τον χρόνο της για να προετοιμαστεί αλλά και να αποκτήσει το μάξιμουμ της γεύσης της, υπολογίστε να ξεκινήσετε την παρασκευή της 1-2 ημέρες πρίν απο την ημέρα που προγραμματίζετε να την καταναλώσετε.
Πρώτα απ' ολα ξεκοκκαλίστε το κοτόπουλο, ξεχωρίστε το κρέας και κόψτε το μαζί με το έξτρα στήθος σε μικρά κομμάτια. Κόψτε επίσης το κρέας σε μικρά κομμάτια και βάλτε το μαζί με το κοτόπουλο σε ενα σκεύος. Προσθέστε το Marsala, αναμείξτε να πάει παντού, σκεπάστε με διάφανη μεμβράνη και αφήστε τα κρέατα να μαριναριστούν για 3-4 ώρες.
Κόψτε την μορταδέλλα και την καπνιστή μπριζόλα σε μικρούς σχετικά κύβους. Βρέξτε το ψωμί με λίγο ζεστό γάλα και αφήστε το να το απορροφήσει. 
Ξεχωρίστε στην άκρη την μισή ποσότητα απο το στήθος κοτόπουλου και κόψτε το σε μικρούς κύβους. Αλέστε στο μούλτι όλο το υπόλοιπο κρέας, μαζί με το μουλιασμένο ψωμί. Αναμείξτε το μίγμα με τα αυγά, τα μπαχαρικά, το αλάτι και τα κομματάκια απο το στήθος κοτόπουλου και τα αλλαντικά. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και μια χούφτα αποφλοιωμένα άψητα φυστίκια Αιγίνης. 
Την γκαλαντίνα κανονικά πρέπει να την τυλίξετε μέσα σε ενα κομμάτι τουλπάνι ή ενα καθαρό ποτηρόπανο. Προσοχη! αν χρησιμοποιήσετε ύφασμα να μην έχει μυρωδιά απο απορρυπαντικό ή μαλακτικό, γιατί η γκαλαντίνα σας θα καταλήξει να μυρίζει Cajolin! Μια δεύτερη επιλογή, όπως μας προτείνει και η Luisa, είναι να τυλίξετε την γκαλαντίνα σε ενα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί φούρνου. Εγώ επέλεξα την υπόδειξη της Luisa. Δώστε στην γκαλαντίνα μαρόστενο σχήμα, σαν σαλάμι, υπολογίστε να χωράει όμως και στην κατσαρόλα σας! Τυλίξτε την καλά μέσα στο αντικολλητικό χαρτί και δέστε την με σπάγγο κουζίνας, όπως κανουμε με το ρολό. 
Διαλέξτε μια ευρύχωρη κατσαρόλα, που να χωράει τη γκαλαντίνα. Βάλτε μέσα 1 λίτρο νερό, τα μπαχαρικά και τα λαχανικά, αφού βέβαια τα καθαρίσετε. Βάλτε την κατσαρόλα στην φωτιά και μόλις αρχίσει να βράζει το νερό (85°C) προσθέστε την γκαλαντίνα. Σκεπάστε την κατσαρόλα με το καπάκι της και αφήστε την να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά για 1 1/2 ώρα. Καλό είναι να την γυρίσετε 2-3 φορές. Αν χρειαστεί προσθέστε ζεστό νερό κατά την διάρκεια του βρασμού.


Οταν περάσει ο απαιτούμενος χρόνος, κατεβάστε την κατσαρόλα απο την φωτιά και αφήστε την γκαλαντίνα να κρυώσει. Στραγγίστε την και βάλτε την μέσα σε ενα ταψάκι. Το ζουμάκι της δεν το πετάμε, είναι νοστιμότατο και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε κάποιο φαγητό. Καλό είναι να σκεπάσετε την γκαλαντίνα με ενα βάρος (εγώ χρησιμοποίησα ενα βαρύ κεραμικό ταψάκι), ώστε να μπορέσει να αποβάλλει τα υγρά της. Αφήστε την γκαλαντίνα στο ψυγείο για 4-5 ώρες τουλάχιστον.
Αφαιρέστε το χαρτί (ή το τουλπάνι) απο την γκαλαντίνα και κόψτε την σε φέτες πάχους 0,5 εκ. περίπου.
Παραδοσιακά σερβίρεται μαζί με ζελατίνη κρέατος. Η παρασκευή της ζελατίνης είναι μια μεγάλη ιστορία, θέλει τον χρόνο της και θέλει και τα υλικά της (κρέας και κόκκαλα που θα αποβάλλουν την φυσική τους ζελατίνη). Εγώ ετοίμασα πρόχειρα μια ζελατίνη με τον ζωμό απο την γκαλαντίνα, τον οποίο σούρωσα και πρόσθεσα την κοινή ζελατίνη σε κόκκους. Για πιο εντυπωσιακό οπτικό αποτέλεσμα, την χρωμάτισα με λίγη σπιρουλίνα σε σκόνη.
Σερβίρετε την γκαλαντίνα ως ορεκτικό, μεζέ, δεύτερο πιάτο, αλλά και ως κύριο γεύμα, πάντα αυστηρά κρύα. Συνοδεψτε την με πράσινες σαλάτες, φρέσκιες ή βραστές. Πολλές φορές την συνοδεύουν με μαγιονέζα αλλα και με πικάντικη σάλτσα τόννου, όπως αυτήν που χρησιμοποιούν στο vitello tonnato.

* Για το κρασί Marsala μπορείτε να βρείτε πληροφορίες εδω.


QUANTI MODI DI FARE E RIFARE : 
GALANTINA DI POLLO

Arrivato il 6 luglio e con grande gioia sono corsa all' appuntamento con le abili cuochine dei Quanti Modi di Fare e Rifare!

Oggi andremmo a Bergamo, ospiti di Luisa e della sua cucina virtuale chiamata Stegnat de Polenta per preparare una leggera e profumata galantina di pollo. 
La galantina è un piatto tipico dell' Italia centrale e lo incontriamo sopratutto nelle Marche, Emilia Romagna e nella Lombardia. Secondo la tradizione viene servita durante le grandi feste (Natale e Pasqua) ma anche in feste e ricorrenze importanti (nozze, battesimo, anniversari). Certo molti preparano la galantina anche durante l' estate, siccome è un piatto perfetto per la stagione, dato che viene consumata fredda. Cercando le origini della ricetta, arriviamo fino all' età dell' Impero Romano; Marco Gavio Apico, nella sua celebre opera De Re Coquinaria, descrive la ricetta del "pollo ripieno", presente nei ricchi banchetti dei signori, che a parte l' uso di erbette oggi introvabili, rassomiglia alla galantina. Il termine galantina appare durante il Medioevo ('500-'600) come un modo di conservare la carne cotta nella sua gelatina. Certo il suo nome non ha daffare con la galanteria anche se l' etimologia è incerta. Sul Treccani, si legge per la galantina che deriva dalla parola medievale galatina, che significa gelatina, proveniente molto probabilmente dalla Dalmazia del '400, la quale veniva usata per indicare una preparazione di pesci nella loro gelatina di cottura, proveniente da Ragusa. Secondo altri la parola galatina proviene dal francese antico con lo stesso significato. Certo, la galantine di pollo, esiste anche nella cucina francese, mentre quando viene preparata con altro tipo di volatile, prende il nome di ballotine. Il certo è che il nome di galantina ha daffare con la gelatina rilasciata dalla carne durante la cottura. Infatti, la galantina è un rifreddo, cioè un piatto che una volta cucinato, viene poi raffreddato completamente e consumato freddo. 
Come avete ben capito, l' ingrediente principale della galantina è il pollo. Di solito viene utilizzata la gallina non troppo giovane, il cappone ma anche l' anatra e la tacchinella. Secondo la ricetta tradizionale, il pollo viene disossato attentamente, ma deve rimanere in un pezzo intero e con la pelle; questo sarà l' involucro della galantina che verrà farcito con gli ingredienti restanti. La farcitura della galantina varia, ma di solito si compone da carne di vitello o di pollo macinata, mortadella o prosciutto a dadini, 1-2 uova, erbette aromatiche, verdure cotte (piselli, peperoni, carota), formaggio, pistacchi o tartufo. Una volta formata la galantina, viene avvolta in un panno e poi viene immersa a cuocere in brodo di verdure. La cottura dura fino ad un paio d' ore. Una volta preparata, viene scolata, messa in un recipiente e viene posato sopra un peso, per facilitare lo sgocciolamento del brodo, il quale le dà anche la forma schiacciata. Viene messa nel frigo per 24 ore e alla fine viene tagliata a fette.
Come si capisce la preparazione della galantina richiede parecchio tempo. Certi in Italia si può trovarla già pronta in macellerie specializzate e perfino in supermercati forniti. In Grecia questa preparazione è sconosciuta e questa ricetta è stata una buona occasione per assagiarla, finalmente! E dico finalmente, perchè è da tempo che cerco delle ricette per preparare delle cose tipo salumi a casa; siccome ai miei uomini piaccono tanto i salumi e in Grecia non esistono salumi di carne pura come pe. il prosciutto, ma altri che non si è mai certi di che carne utilizzano per prepararli, cerco altrenative per scoraggiarli a consumarli! La galantina è stata un' ottima idea, e ben presto cercherò di prepararla anche con la carne suina o di vitello, che sono certa che ne apprezzano anche di più! Ringrazio Luisa per la sua ricetta leggera e saporita, che potete vedere qui
Ma passiamo alla mia interpretazione della galantina. Siccome i miei uomini non amano tanto il petto del pollo, ho deciso di utilizzare un pollo intero, e per la farcitura della carne magra di vitello e di maiale. Ammeto poi che non ci ho pensato in tempo, e non ho potuto rifornirmi del prosciutto in una sola fetta e così al suo posto ho utilizzato un tipo di salume preparato con carne suina affumicata (in Grecia lo chiamano brisòla, cioè costoletta o lounza - dalla lonza). Siccome, dopo il disastro con il freezer sono rimasta praticamente senza basilico congelato, al suo posto ho utilizzato le erbe di Provenza. Ho aggiunto ancora due spezie che amo molto : noce moscata e curcuma. La quantità che ho preparato era quasi il doppio delle dosi riportate da Luisa, siccome volevo congelare una parte per uso futuro. Per motivi perdippiù decorativi, ho preparato anche una gelatina di carne con il brodo di cottura della galantina, il quale ho colorato con spirulina in polvere.

Dosi : per 10 persone
Difficoltà : media
Ingredienti : 1 pollo da 1,5 Kg,
                            1 petto di pollo da 500gr,
                            250gr di lombo di maiale,
                            250gr di fesa di vitello,
                            150gr di mortadella bologna in una sola fetta,
                            100gr di lonza di maiale affumicata in una sola fetta,
                            1 tazza di Marsala,
                            50gr di pane raffermo,
                            latte qb.,
                            2 uova,
                            1 cucchiaino colmo di erbe di Provenza,
                            1/2 cucchiaino di curcuma,
                            1/2 cucchiaino di noce moscata grattugiata,
                            1 cucchiaino di pepe bianco macinato,
                            1 cucchiaino colmo di sale.
per il brodo : 1 carota,
                         1 cipolla,
                         1 gambo di sedano,
                         5-6 grani di pepe nero,
                         2 foglie di allori,
                         2-3 pizzichi di sale.
per la gelatina : 500ml di brodo di carne,
                               1 cucchiano di colla di pesce granulata.
Preparazione :
La galantina è un piatto festivo e tutti gli ingredienti uilizzati devono essere di prima qualità. Come abbiamo già detto ci vuole il suo tempo per arrivare al massimo del suo sapore, cominciate la sua preparazione un paio di giorni prima del giorno che avete programmato di consumarla.
Prima di tutto disossate accuratamente il pollo, o ancora meglio affidate questa operazione al vostro macellaio di fiducia! Scartate la pelle e tagliate la sua carne, insieme al petto extra, in pezzi. Tagliate pure anche la carne di vitello e quella suina a pezzi. Poneteli tutti in un recipiente, aggiungete il Marsala, mescolate, coprite con pellicola transparente e ponete in luogo fresco per 3-4 ore.
Tagliate la mortadella e la lonza affumicata a cubetti. Irrorate il pane con del latte tiepido e lasciate riposare per una decina di minuti.
Tenete da parte metà del petto di pollo e tagliatelo a cubetti. Macinate tutta la carne restante, aggiungendo anche il pane. Ponete in un recipiente, aggiungete le uova, le spezie, il sale e mescolate bene. Aggiungete anche i cubetti di pollo e salumi. Se volete potete aggiungere anche una manciata di pistacchi sbucciati.
Seguendo le istruzioni di Luisa, ho avvolto la mia galantina con della carta antiaderente. Se utilizzate un panno, fate attenzione a non avere odore di detersivo, altrimenti la vostra galantina risulterà con odore di ... coccolino! Modellate la vostra galantina in forna cilindirca, tenendo conto anche le dimensioni del recipiente dove sarà messa per la cottura. Legatela con spago da cucina, come si fa con i arrosti. 
Prendete una casseruola capiente che può contenere la galantina. Versate1 Lt di acqua e aggiungete verdure mondate, spezie e sale. Ponete sul fuoco e quando raggiunge al bollore (85°C) immergete la galantina. Coprite la casseruola col suo coperchio e lasciate cuocere a fuoco dolce per 1 ora e mezza. Girate la galantina per 3-4 volte durante la cottura, attentemente però per non rovinare la carta. Se necessario, durante la cottura riempite di acqua calda.


Trascorso il tempo necessario, ritirate la casseruola dal fuoco e lasciate raffreddare. Scolate la galantina bene e ponetela in un vassoio. Il brodo di cottura non va buttato via, potete utilizzarlo per qualche ricetta o per preparare la gelatina, come ho fatto io. Ponete sulla galantina un peso e ponetela nel frigo per 4-5 ore il minimo. 
Eliminate la carta o il panno e tagliate la galantina a fette spesse 0,5 cm.
Spesso, la galantina viene servita con gelatina di carne. Certo per preparare una gelatina alla regola d' arte ci vuole impiegare parecchio tempo e utilizzare gli ingredienti  adeguati (tagli di carne con la gelatina e ossa). Io ho preparato velocemente una gelatina con il brodo di cottura della galantina, aggiungendo della colla di pesce granulata, e l' ho colorata con un po' di spirulina in polvere.
Servite la galantina come antipasto, secondo ma anche piatto unico, sempre fredda dal frigo. Accompagnate con insalate di verdura fresca o lessata. Potete ancora accompagnare con maionese o la salsina tonnata che si prepara per il  vitello tonnato.


28 σχόλια:

  1. Buongiorno Marina, carissima amica Cuochina
    ci accomodiam nella tua bella cucina,
    affamati e gioiosi abbiam fatto un lungo viaggio
    perché questa meravigliosa galantina merita un assaggio!
    Di essere stata con noi ti ringraziamo
    e, non scordar, a settembre ci ritroviamo
    per fare una ricetta tutti insieme in armonia
    La torta co' bischeri, una delizia suvvia!
    La Cuochina, Anna e Ornella
    insieme a tutta la combriccola bella
    ti auguriamo con affetto e simpatia
    buone vacanze e tanta tanta allegria!
    Baci e a presto!!

    Cuochina, Anna e Ornella

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ciao Cuochina! Benvenuta nella mia cucina, vieni ad assaggiare pure la mia galantina!
      Ottima ricetta è più che certo che la rifarò in tanti modi ;)
      Buone vacanze e senz' altro appuntamento a settembre!

      Διαγραφή
  2. Μπράβο,μπράβο,μπράβο!!!!!!!!!
    Πραγματικά δεν έχω λόγια για την υπέροχη παραδοσιακή συνταγή της βόρειας Ιταλίας από την φίλη σου Luisa!!!!
    Όπως επίσης δεν έχω λόγια και για την άψογη τεχνική σου στην εκτέλεση αυτής της πραγματικά απαιτητικής συνταγής!!!!
    Το συγκεκριμένο ρολό πράγματι το έχω δει στο εξαιρετικό κρεοπωλείο της γειτονιάς του Δημήτρη στο Τορίνο.Από περιέργεια μια φορά,παρασυρόμενη από την πελατεία που το αγόραζαν σαν ΄΄τρελοί΄΄,το πήρα και πρέπει να πω ότι ήταν υπέροχο.Μάλιστα στην αρχή νόμιζα ότι ήταν ωμό και με κάποιο τρόπο έπρεπε να το μαγειρέψω!!!!Όταν μου εξήγησαν και μου περιέγραψαν τα υλικά-είχε μέσα και καρότα,μπιζέλια ,τυρί-με προέτρεψαν να το παγώσω πρώτα,μιας που το συγκεκριμένο είχε μόλις βγει από την κατσαρόλα.
    Παγωμένο ήταν εξαιρετικό!!!!Αρωματισμένο με πληθώρα μυρωδικών και υπέροχα ελαφρύ!!!
    Μαρίνα μου, πραγματικά σε συγχαίρω για την υπομονή,την επιμονή και την δημιουργική τεχνική σου!!!Δεν ξέρω αν θα το τολμούσα,ειδικά μέσα στις ζέστες του καλοκαιριού...
    Πιθανόν με τις δροσιές κάποιου χειμωνιάτικου πρωϊνού,όπου η παραμονή στη κουζίνα είναι περισσότερο ευχάριστη,να το επιχειρήσω!
    Ελπίζω να το ευχαριστηθήκατε!!!!
    Καλό Σαββατοκύριακο γλυκιά,ακαταπόνητη φίλη μου!!!!Στέλνω πολλά,πολλά φιλιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φωτεινη μου ευχαριστω για τα καλα σου λογια!
      Υπεροχη συνταγη, την ειχα υπ' οψιν μου αλλα δεν φανταζομουν οτι θα μας αρεσει ολους τοσο πολυ! Το περιεργο ειναι οτι ειναι μια χειμωνιατικη συνταγη, παρ' ολο που ειναι ιδανικη για την ζεστη εποχη! Εχει την διαδικασια της, δεν λεω, αλλα και παλι δεν ειναι ιδιαιτερα απαιτητικη. Ηδη εχω στα σκαρια ενα bis αλλα αυτη τη φορα με πιο πολυ μοσχαρισιο κρεας, μετα απο απαιτηση των ανδρων! Η ποσοτητα που ειχα φτιαξει ηταν αρκετη, αλλα μεσα σε μια εβδομαδα, δεν ειχε μεινει ουτε ψιχουλο! Τι σε σαλατες την βαλαμε, τι σε σαντουιτς, ακομη και με συνοδεια ρυζι και πατατοσαλατα. Εκανε θραυση!
      Περασε και το Σαββατοκυριακο προσπαθωντας να υλοποιησω το "progetto gelato"!
      Καλη εβδομαδα γλυκεια μου Φωτεινη!
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  3. Ciao Marina,
    golosa e saporita la tua versione!
    Buone vacanze!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ciao carissima!!! La tua versione, con gli adattamenti del caso, ha l'ari dfi essere davvero saporita..non potrebbe essere altrimenti...e comunque aggiungi sempre un contenuto in più..Grazie!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ciao Paola!
      Buonissima questa galantina! Siccome i miei uomini non amano tantissimo la carne magra del pollo dovevo arrangiarmi..
      Baci!

      Διαγραφή
  5. e in Toscana,da noi si usa moltissimo, ma in inverno per le feste importanti, come hai ricordato tu, Natale per esempio o pranzi molto importanti, io non la mangio più, però era uno de miei piatti preferiti, da noi si fa la gallina in galantina, la tua versione è molto ben fatta, ciao cara un abbraccio

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Grazie cara Tamara! La galantina l' avevo sentito nominare ma non l' avevo mai assagiata. Questa è stata una buona occasione!
      Baci e appuntamento a settembre!

      Διαγραφή
  6. wow ottimo!gustosissima la tua versione! cmq è stata una ricetta che è piaciuta molto, ciao cara!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Bellissima versione grazie per aver interpretato magistralmente la mia umile ricetta....che con questo caldo è davvero perfetta buona domenica Luisa

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ciao Luisa!
      Ringrazio per questa splendida ricetta. E stata una buona occasione per conoscere finalmente un piatto regionale vagamente sentito. Con questo caldo era davvero ottima, un po' elaborata a dire il vero, ma poi credo che la prima volta a farla è sempre più difficile, siccome non si conosce la procedura. L' idea di avvolgerla in carta era perfetta!
      Un abbraccio!

      Διαγραφή
  8. che bella davvero complimenti è spettacolare.Bravissima, ti auguro buone vacanze e a risentirci per settembre

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Complimenti per la realizzazione di questa ricetta, un sacco di sapori che sicuramente avranno in bocca un effetto piacevole!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. una super galantina..complimenti chissà che buona! Bravissima!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γειά στα χέρια σου! Καταπληκτικό το παραδοσιακό σου ρολό,
    με αυτά τα υλικά πρέπει να έγινε πολύ νόστιμο.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Μινα!
      Οντως ηταν πολυ νοστιμη η γακλαντινα. Ειαναι μια ευελικτη συνταγη, μπορει να γινει απο πολυ ελαφρια, μεχρι αρκετα λιπαρη, αν χρησιμοποιησεις το κοτοπουλο με την πετσα του.
      Καλη εβδομαδα!
      Φιλια!

      Διαγραφή
  12. Πολύ καλοκαιρινό έδεσμα! Πόσο μ' αρέσει να ανακαλύπτω ομοιότητες ανάμεσα στις παραδοσιακές κουζίνες του κόσμου δεν λέγεται! Θα ξέρεις την τσιλαδιά υποθέτω της κρητικής κουζίνας, που φτιάχνουμε με χοιρινό και πολλά μπαχαρικά και χυμό εσπεριδοειδών. Μόνο που η δική μας είναι πρωτοχρονιάτικο πιάτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βαγγελιω μου δεν την ειχα υπ' οψιν μου τη τσιλαδια, αλλα πηγα αμεσως και ειδα την αναρτηση στο μπλογκ σου (σκετη εγκυκολπαιδεια εισαι, που τα εχεις ξετρυπωσει ολα αυτα!!!). Εχω δει και παραλλαγη της γκαλαντινας σε κονσερβα (σπιτικη) περιτριγυρισμενη με το πηγμενο ζουμακι της. Και η γκαλαντινα ειναι κατα βασην χειμωνιατικο πιατο, και ειδικα των Χριστουγεννων. Τελικα μικρος ειναι ο κοσμος, ειτε υφιστανται επιρροες απο την μια κουζινα στην αλλη, ειτε διασταυρωνοντουσαν οι ιδεες των παραδοσιακων νοικοκυρων. Εκεινο που μου κανει εντυπωση ειναι η νοστιμια αυτων των πιατων, που δεν απαιτουν περιεργα και δυσευρετα υλικα, αλλα αξιοποιουν με τον καλυτερο τροπο τα υπαρχοντα.

      Διαγραφή
  13. Che bel post Marina quante notizie e che bella ricetta, la tua! Buone vacanze, baci

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Caspita la tua è una versione bella ricca.
    Buone vacanze!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πάρα πολύ εντυπωσιακό πιάτο!
    Πληθωρικό, με απίστευτα υλικά!
    Καλή εβδομάδα Μαρίνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.