ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΚΕΪΚ ΛΕΜΟΝΙΟΥ ΜΕ ΦΡΑΟΥΛΕΣ // TORTA DI LIMONE ALLE FRAGOLE


ΚΕΪΚ ΛΕΜΟΝΙΟΥ ΜΕ ΦΡΑΟΥΛΕΣ

Είπαμε, οι φράουλες είναι πειρασμός και πρόκληση για την δημιουργία νόστιμων γλυκών!
Ακόμη ενα κεκάκι με τον κλάσσικο και πολύ πετυχημένο συνδυασμό λεμόνι - φράουλα. Η έμπνευση ήρθε απο το κέϊκ με λεμόνι, που θέλω εδω και πολύ καιρό να φτιάξω, σε συνδυασμό με την ανάγκη ανακύκλωσης τόσο για τις φράουλες, που είχαν περισσέψει απο ενα ποτό που ετοιμάζω, αλλα και για το αλεύρι απο τα ρεβύθια που είχε ξεμείνει απο την συνταγή για την πανίσσα. Το τελικό αποτέλεσμα πολύ νόστιμο, τόσο, που ζητήθηκε επανάληψη!
Αν δεν έχετε αλεύρι απο ρεβύθια, χρησιμοποίηστε καλαμποκάλευρο.

Δόση : για 6-8 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 150 gr αλεύρι απο ρεβύθια,
                150 gr άμυλο καλαμποκιού,
                220 gr βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου,
                250 gr κρυσταλλική ζάχαρη,
                4 αυγά,
                2 λεμόνια ακέρωτα,
                2 κ.γ. baking,
                1 κ.γ. σόδα φαγητού,
                150 gr φράουλες.
για το σερβίρισμα : ζάχαρη άχνη.
Προετοιμασία : 
Απο τα λεμόνια θα χρησιμοποιήσουμε τόσο τον χυμό, οσο και το ξύσμα της φλούδας τους.
Καθαρίστε, πλύντε τις φράουλες και κόψτε τες σε μικρά κομματάκια. 
Χωρίστε τα ασπράδια απο τους κρόκους των αυγών.
Χτυπήστε τα ασπράδια  στο μίξερ, μαζι με την μισή ποσότητα της ζάχαρης και 1 κ.σ. απο τον χυμό των λεμονιών, σε σφιχτή μαρέγκα. Χτυπήστε το βούτυρο με την υπόλοιπη ζάχαρη, μεχρι να ασπρίσει. Προσθέστε τους κρόκους, το ξύσμα και τον υπόλοιπο χυμό απο τα λεμόνια και χτυπήστε για 2-3 λεπτά. Προσθέστε το αλεύρι, το άμυλο, το baking και την σόδα, αφού τα κοσκινήσετε, και αναμείξτε μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές. Προσθέστε σταδιακά την μαρέγκα, αναμιγνύοντας με μια μαρίζ και με απαλές κινήσεις απο κάτω προς τα επάνω. Χωρίστε το μείγμα σε δυο ίσα μέρη και στο ενα προσθέστε τις ψιλοκομμένες φράουλες.
Βουτυρώστε μια στρόγγυλη φορμα για κέϊκ. Ρίξτε πρώτα μέσα το μείγμα με τις φράουλες και απο επάνω το υπόλοιπο μειγμα. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C για 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του κέϊκ. Καντε την δοκιμή με την οδοντογλυφιδα πρίν το βγάλετε απο τον φούρνο.
Βγάλτε το κέϊκ απο τον φούρνο και αφήστε το να κρυώσει.
Αναποδογυρίστε το μέσα σε μια πιατέλα σερβιρίσματος. Πριν το σερβίρετε, πασπαλίστε την επιφάνεια του με ζάχαρη άχνη.



TORTA DI LIMONE ALLE FRAGOLE

Le fragole sono proprio di stazione e sono una vera tentazione per varie creazioni dolci.
Ancora una torta con l' azzeccata combinazione del limone alle fragole. L' ispirazione è venuta dalla torta al limone, che già da tempo volevo preparare, da un cestino di fragole, rimaste dal rumtof che è in corso di preparazione, e dalla farina di ceci, rimasta dalla ricetta della panissa ... Il risultato è stato tanto buono che mi è chiesto subito la ripetizione!
Se non disponete la farina di ceci potete utilizzare quella di mais (fioretto).

Dosi : per 6-8 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 150 gr di farina di ceci,
                             150 gr di maizena,
                             220 gr di burro,
                             250 gr di zucchero semolato,
                             4 uova,
                             2 limoni bio,
                             2 cucchiaini di lievito chimico,
                             1 cucchiaino di bicarbonato,
                             100 gr di fragole.
per cospargere : zucchero a velo.
Preparazione :
Ricavate dai limoni sia il succo che la scorza grattugiata.
Montate e lavate le fragole e tagliatele a pezzettini.
Dividete i tuorli dagli albumi.
Sbattete nella planetaria gli albumi a neve ferma, con 1 cucchiaio di succo di limone e metà zucchero. Sbattete il burro con il resto dello zucchero, fino a prendere una crema chiara. Aggiungete i tuorli, la scorza grattugiata, il succo restante e sbattete per 2-3 minuti ancora. Una volta settacciati, aggiungete la farina dei ceci, la maizena, il lievito ed il bicarbonato e mescolate fino ad omogeneizzare. Aggiungete la neve degli albumi gradatamente, mescolando delicatemente con una spatola e con movimenti dal basso verso l'alto. Dividete il composto in due parti e alla prima aggiungete i pezzettini delle fragole.
Imburrate uno stampo rotondo di 24cm di diametro. Versateci prima il composto alle fragole e poi i resto del composto. Cuocete in forno preriscaldato a 180°C per 50 minuti, fino a dorare. Fate la prova stecchino. 
Sfornate e lasciate raffreddare.
Sformate in un piatto di portata. Prima di servire cospargete di zucchero a velo.



20 σχόλια:

  1. Με δύο από τις πιο αγαπημένες μου γεύσεις αρωμάτισες την φαντασία μου Μαρίνα μου!Λεμόνι και φράουλα..ένας συνδυασμός που τώρα που το σκέφτομαι ,δεν έτυχε ποτέ να τολμήσω,άρα και να γευτώ!
    Υπέροχο ροδοψημένο γλύκισμα, που σε κάθε μπουκιά αντιλαμβάνεσαι τα αλλεπάλληλα κύματα δύο ισχυρών γευστικά φρούτων ,που το πάντρεμά τους εξολοθρεύουν κάθε αντίσταση.Ο οποιοσδήποτε εσωτερικός καβγάς της συνείδησής μας, σχετικά με την καταιγίδα που δέχεται από την αδυσώπητη Μαρίνα και τις αφοπλιστικά πεντανόστιμες προτάσεις της..είναι ανώφελος!Πάντα νικά και υπερισχύει η μαγειρική κομψότητα και η γευστική καλοσύνη της μαυρομαλλούσας φίλης μου!!!!
    Στέλνω πολλά πολλά φιλιά Μαρίνα μου!!!Καλό κυριακάτικο πρωινό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φωτεινη μου,
      απανταω με μεγαλη καθυστερηση, δεν θα ηθελες να ηξερες τι δουλειες ανοιξα χτες και παιδευομουν ολη μερα!!!
      Ευχαριστω για τα γλυκα σου λογια! Η φραουλα ταιριαζει πολυ με το λεμονι και το ανακαλυψα περισυ που ειχα φτιαξει το τιραμισου με τις φραουλες και το λιμοντσελλο!
      Καλη σου εβδομαδα!
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα Μαρίνα, υποθέτω ότι αλεύρι από ρεβίθια θα έχουν στα βιολογικά, δεν το έχω ξανακούσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα Ξανθη μου!
      Οντως αλευρι απο ρεβυθια εχουν τα βιολογικα και το βρηκα πολυ πιο ευκολα απ'οτι υπολογιζα!

      Διαγραφή
  3. Μαρινάκι το κέικ σου δείχνει υπέροχο και ο συνυασμός των υλικών πολύ πετυχημένος.
    Το αλεύρι από ρεβίθια με προβλημάτισε λίγο, το ψάχνω κι εγώ εδώ και καιρό για να φτιάξω ρεβιθοκεφτέδες, αλλά όπου έχω ρωτήσει τζίφος.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελενα μου, οπως ειπα και στην Ξανθη, αλευρι απο ρεβυθια εχουν τα βιολογικα, ειναι γερμανικης προελευσης και απο γνωστη μαρκα που φερνει και αλλα βιολογικα προϊοντα. Πες μου αν δεν μπορεις να βρεις να σου στειλω!
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  4. Μαρίνα μου, το ζήλεψα το κεκάκι σου, κι επειδή δεν έχω το αλεύρι ρεβυθιού, θα βάλω το καλαμποκάλευρο που το'χω πρόχειρο και τ' αγαπώ! Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρθα μου, πιστευω οτι και με το καλαμποκαλευρο θα γινει πολυ καλο το κεϊκ! Κι εγω το αγαπω πολυ, παρ'ολο που παλια δεν το ειχα σε μεγαλη εκτιμηση, ισως γιατι η γιαγια μου το ειχε συνδυασει με την κατοχη και την μπομποτα που δεν ηθελε ουτε να την θυμαται!!!
      Φιλακια!

      Διαγραφή
  5. Μαρινάκι καταπληκτικό και οι συνδυασμοί του μου αρέσουν πάρα πολύ!Εδώ δυστυχώς δε βρίσκω αλεύρι ρεβυθιού αλλά αφού μπορεί να αντικατασταθεί με καλαμποκάλευρο ok!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Ελενη μου! Πιστευω οτι και το καλαμποκαλευρο θα ταιριαζει πολυ, ισως να γινει και πιο νοστιμο μαλιστα!
      Φιλακια και καλη εβδομαδα!

      Διαγραφή
  6. Υπέροχη συνταγή και πρωτότυπη! Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα 2 είδη αλευριού
    που επέλεξες. Θέλω να τα δοκιμάσω οπωσδήποτε. Αλεύρι από ρεβίθια θα βρω στα βιολογκά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Μινα μου, θα βρεις απο τα βιολογικα, εγω το προμηθευτηκα απο γνωστο μαγαζι κοντα στην πλατεια Αθωνος.
      Καλη εβδομαδα!

      Διαγραφή
  7. Τι ωραίος συνδυασμός! Φυσικά το αλεύρι ρεβυθιού κλέβει την παράσταση! Δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ αλλά πολύ θα ήθελα!
    Το κέικ σου έχει άψογη εμφάνιση! Επαγγελματική!!!
    Πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατι εψαχνα να το κανω αυτο το αλευρι και ειχα τους ενδοιασμους μου για το αν θα εχει καποια μυρωδια στο κεϊκ. Τελικα ηταν ιδιομορφο αλλα νοστιμο.
      Για την οψη του κεϊκ ας ειναι καλα αυτη η κατπληκτικη φορμα, ενα απο τα πιο χρησιμα δωρα που μου εχουν κανει!
      Φιλακια!

      Διαγραφή
  8. Ωραία πρόταση Μαρίνα, για να ξεκινήσει η εβδομάδα μας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κεκάκι πανέμορφο και με δύο υλικά πρωταγωνιστές που απλά λατρεύω!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τι να πρωτοσχολιάσω? Την φόρμα? Το χρώμα? το άρωμα? την γεύση που θα έχει με τόσο ωραία υλικά?
    Απολαυστικό!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Αγγελικη μου!
      Αυτην τη φορμα την λατρευω, καποια στιγμη πρεπει να αποφασισω να φτιαξω και την συνταγη που την συνοδευε, δειχνει απολαυστικη!
      Καλη εβδομαδα!

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.