MOLLY CAKE : ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
Για το κλασσικο παντεσπανι εχουμε μιλησει αναλυτικα εδω. Αυτο παντεσπανι που σας παρουσιαζω, περιεχει πολυ λιγοτερα αυγα, αλλα εχει επιπλεον και λιπαρη ουσια, στην συγκεκριμενη περιπτωση κρεμα γαλακτος, με αποτελεσμα η υφη του να γινεται πιο συμπαγης. Ειναι ιδανικο για να χρησιμοποιηθει ως βαση σε τουρτες που διακοσμουνται με ζαχαροπαστα. Δεν ειναι τυχαιο αλλωστε οτι το χρησιμοποιει η πολυ ταλαντουχα ιταλιδα cake designer Molly, στις υπεροχες τουρτες που ετοιμαζει, το αναφερει μαλιστα ως Molly cake.
Δοση : για φορμα 20-24 εκ
Υλικα : 250 gr αλευρι για ολες τις χρησεις,
250 gr ζαχαρη κρυσταλλικη,
250 gr κρεμα γαλακτος 35%
3 αυγα,
1 βανιλινη,
8gr (1/2 φακελακι) baking.
Προετοιμασια :
Χτυπηστε τα αυγα με την ζαχαρη για 15 λεπτα, μεχρι να φουσκωσουν και να ασπρισουν. Προσθεστε την βανιλινη και το αλευρι κοσκινισμενο μαζι με το baking και αναμειξτε, ωστε να γινει το μιγμα ομοιογενες.
Χτυπηστε την κρεμα γαλακτος, μεχρι να γινει πηχτη σαν γιαουρτι. Προσθεστε την σταδιακα στο μιγμα των αυγων, αναμιγνυοντας με κινησεις απο κατω προς τα πανω, ωστε να μην ξεφουσκωσει.
Βαλτε το μιγμα σε μια βουτυρωμενη και αλευρωμενη φορμα με ψηλα τοιχωματα, και διαμετρο 20-24εκ.
Ψηστε το παντεσπανι σε προθερμασμενο φουρνο, στους 160°C, για μια ωριτσα. Πριν το βγαλετε απο τον φουρνο, καντε απαραιτητως το τεστ με το καλαμακι. Η συνταγη αναφερει 50 λεπτα ψησιμο, αλλα και τις δυο φορες που εχω φτιαξει αυτο το παντεσπανι μεχρι τωρα, χρειαστηκε ψησιμο μια ωρα γεματη.
Βγαλτε το παντεσπανι απο τον φουρνο και αφηστε το να κρυωσει πριν το ξεφορμαρετε.
MOLLY CAKE : PAN DI SPAGNA ALLA PANNA
Per il pan di spagna, abbiamo già parlato dettagliatamente qui. In questo post invece, vi presento un pan di spagna che contiene meno uova più una sostanza grassa, e precisamente la panna. Il risultato è un pan di spagna più compatto che è ideale come base in torte che veranno decorate con la pdz. Questa ricetta è della famosa cake designer Molly, che gli ha dato il nome di Molly cake.
Dosi : per uno stampo da 20-24 cm
Difficoltà : facile
Ingredienti : 250 gr di farina 00,
250 gr di zucchero semolato,
250 gr di panna liquida a 35% grassi,
3 uova,
1 vanillina,
8 gr (1/2 bustina) di lievito per dolci.
Preparazione :
Con le fruste, sbattete le uova con lo zucchero per 15 minuti, fino a prendere una crema spumosa. Aggiungete la vanillina e la farina settacciata insieme al lievito. Mescolate bene per rendere il composto omogeneo.
Sbattete la panna, fino ad ottenere una consistenza semi-liquida, un po' come lo yogurt. Aggiungetela gradatamente al composto delle uova, mescolando con movimenti dal basso verso l'alto, per non farlo sgonfiare.
Imburrate ed infarinate uno stampo a bordi alti, di diamtero 20-24cm e versateci il composto.
Cuocete in forno preriscaldato a 160°C, per un' oretta. Prima di sfornare, fate la prova dello stecchino. Anche se nella ricetta consiglia la cottura per 50 minuti, tutte e due le volte che l'ho preparato finora, è stato necessario cuocerlo per poco più di un'ora!
Sfornate e lasciate raffreddare, prima di sformare.
Πω πω φαίνεται απίθανο! Μου αρέσει η κρέμα γάλακτος σε γλυκιές ζύμες, νομίζω ότι δίνει πάρα πολύ ωραία υφή στο αποτέλεσμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα μπορούσαμε ίσως να το κάνουμε σοκολατένιο Μαρίνα μου;
Καλό βράδυ!
Ειναι πολυ ωραιο και σαν κεϊκ Ερμιονη μου, το ξαναεφτιαξα με σταγονες σοκολατας στην ζυμη. Ειναι αφρατο μεν αλλα και συμπαγες, πραγμα που το κανει σταθερο για βαση σε τουρτες που θα καλυφθουν με ζαχαροπαστα. Καλη ιδεα και η σοκολατενια εκδοχη, θα το δοκιμασω σε μια επομενη ευκαιρια!
ΔιαγραφήΤελικα υπυπαρχει η σοκολατένια εκδοχή ?!
ΔιαγραφήΟχι δεν εχω ανεβασει την συνταγη αλλα ειναι απλο να γινει : βαζεις 200 γρ. αλευρι και 50 γρ. κακαο, τα υπολοιπα υλικα οπως εχουν ....
ΔιαγραφήΤέλειο το κέικ, μοιάζει με ένα που έιχα φτιάξει της Rose Levy Beranbaum, φαντάζομαι το αποτέλεσμα θα δίνει ωραία υφή
ΑπάντησηΔιαγραφή