ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΑΠΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΣΑΝΓΚΟΥΙΝΙΑ ΜΕ ΖΑΧΑΡΩΜΕΝΟ ΤΖΙΝΤΖΕΡ // MARMELLATA DI ARANCE SANGUINELLO E ZENZERO CANDITO


ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΑΠΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΣΑΝΓΚΟΥΙΝΙΑ ΜΕ ΖΑΧΑΡΩΜΕΝΟ ΤΖΙΝΤΖΕΡ

Φετος τα πορτοκαλια ηταν ιδιατερα νοστιμα και δεν μπορεσα να αντισταθω στον πειρασμο να φτιαξω και μαρμελαδα. 
Για την κλασσικη μαρμελαδα πορτοκαλι εχουμε ξαναμιλησει εδω. Αυτη που σας προυσιαζω σημερα ειναι λιγο διαφορετικη : πρωτα απ'ολα, χρησιμοποιησα πορτοκαλια σανγκουϊνια, τα οποια δινουν φανταστικο χρωμα. Εκτος απο την καστανη ζαχαρη, που πλεον εχω καθιερωσει, αρωματισα την μαρμελαδα μου με ζαχαρωμενο τζιντζερ! 
Απολαυστε την!

Δοση : 1 βαζο 750 ml
Βαθμος δυσκολιας : ευκολο
Υλικα : 1 Kg πορτοκαλια σανγκουϊνια ακερωτα,
                 1 λεμονι ακερωτο,
                 750 gr καστανη ζαχαρη απο ζαχαροκαλαμο,
                 80 gr ζαχαρωμενο τζιντζερ.
Προετοιμασια : 
Πλυντε καλα τα πορτοκαλια και σκουπιστε τα. 
Ξυστε την φλουδα τους, βαλτε την σε ενα ευρυχωρο γυαλινο σκευος, και σκεπαστε την με την μιση ζαχαρη, για να μην οξειδωθει. 
Καθαριστε τα πορτοκαλια απο το υπολοιπο της φλουδας τους και απο ολα τα ασπρα μερη αναμεσα στην σαρκα τους, κοψτε τα σε μικρα κομματακια και βαλτε τα και αυτα μεσα στο γυαλινο σκευος. 
Ξυστε την φλουδα απο το λεμονι, στυψτε τον χυμο του και προσθεστε τα στα πορτοκαλια. 
Ριξτε την υπολοιπη ζαχαρη, σκεπαστε το σκευος με διαφανη μεμβρανη και αφηστε το να σταθει σε δροσερο μερος, για 4-5 ωρες. 
Μεταγγιστε το μιγμα σε μια κασταρολα. 
Με την βοηθεια ενος μπλεντερ, κοψτε το ζαχαρωμενο τζιντζερ σε πολυ μικρα κομματακια, αλλα μην το κανετε εντελως σκονη. Προσθεστε το στα πορτοκαλια και βαλτε την κατσαρολα στην φωτια. 
Αφηστε το μιγμα να σιγοβρασει σε μετρια φωτια. Οταν αρχιζει να πηζει, κατεβαστε το απο την φωτια και πολτοποιηστε το με ενα ραδβομπλεντερ. Ξαναβαλτε το στην φωτια και αφηστε το να βρασει για λιγα λεπτα ακομη, μεχρι να αποκτησει την πυκνοτητα που επιθυμειτε. 
Οσο η μαρμελαδα ειναι καυτη, γεμιστε με αυτην τα αποστειρωμενα βαζακια, που εχετε ηδη ετοιμασει. Κλειστε με τα καπακια τους, αναποδογυριστε τα και αφηστε τα να κρυωσουν αναποδογυρισμενα. 
Διατηρειται για αρκετους μηνες, εκτος ψυγειου. Τα βαζακια οταν ανοιχτουν διατηρουνται στο ψυγειο.


MARMELLATA DI ARANCE SANGUINELLO E ZENZERO CANDITO

Quest'inverno era particolarmente generoso colle arance! Buonissime e in abbondanza, perddipù, ne potevo torvare delle arance non trattate facilmente e non ero costretta a correre ai negozi bio. Con tante arance sui banchi dei fruttivendoli, non sono resistita alla tentazione di preparare una buona marmellata. 
Della ricetta classica di marmellata d'arance, abbiamo già parlato qui. Questa volta però, sono stata abbastanza fortunata a trovare delle buone arance sanguinello, che danno alla marmellata un colore squisito, ed ho deciso di abbinarle con il mio zenzero candito. Il risultato è stato veramente delizioso!

Dosi : i barattolo da 750 ml
Difficoltà : facile
Ingredienti : 1 Kg di arance sanguinello non trattate,
                             1 limone non trattato,
                             750 gr di zucchero di canna grezzo,
                             80 gr di zenzero candito.
Preparazione : 
Lavate bene le arance ed asciugatele. 
Grattugiate la loro buccia, ponete in un recipiente, preferibilmente di vetro, abbastanza capiente e coprite con metà zucchero. 
Sbucciate le arance ed eliminate tutti i filamenti. Tagliate a pezzettini e versateli con l'eventuale sughetto, nel recipiente. 
Grattugiate il limone, e aggiungete insieme al suo succo, alle arance. 
Cospargete con il resto dello zucchero. Coprite con pellicola transparente e lasciate in lugo fresco per 4-5 ore. 
Travasate in una casseruola. 
Tritate finemente (non troppo!) lo zenzero candito, nel tritatutto, e aggiungetelo al composto. Ponete sul fuoco e lasciate cuocere a fuoco moderato, fino a cominciare a rapprendere. 
Ritirate dal fuoco e sminuzzate con un frullatore ad immersione. 
Ponete di nuovo sul fuoco e lasciate cuocere per qualche minuto ancora, fino ad ottenere la consistenza desiderata. 
Ancora scottente, travasate la marmellata in barattoli sterilizzati. Chiudete subito i coperchi, capovolgete e lasciate raffreddare. 
Si conservano per parecchi mesi, in luogo fresco.


25 σχόλια:

  1. Ω, τι χρώμα πρωί-πρωί, Μαρίνα μου.
    Συναρπαστικό!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Mμμμμμμμμμμμ!! Ωραιότατη μαρμελάδα!! Σκέψου ότι η Βασιλικούλα που είναι δίπλα μου ζήτησε να την κάνουμε... πάω στο μάρκετ να δω αν έχει σανγκουίνι. Καταπληκτική έγινε!!!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Κικη μου, οντως τα σανγκουινια δινουν καταπληκτικο χρωμα!
      Φιλια!

      Διαγραφή
  3. Τέλεια πορτοκαλοκόκκινη μαρμελάδα! Ετσι μου'ρχεται να πάω ν'αγοράσω σαγκουίνια και να την φτιάξω! Απίθανη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ μου αρέσει η υπόξινη γεύση της πορτοκαλένιας μαρμελάδας Μαρίνα μου!Όπως και το γλυκό πορτοκάλι,έτσι και η μαρμελάδα αυτών των γευστικών φρούτων,δίνει εξαίσια αποτελέσματα!
    Δυστυχώς παρατηρώ ότι τα πορτοκάλια σανγκουϊνι μάλλον δύσκολα τα βρίσκεις...και απορώ γιατί!Εν αντιθέσει με την Ιταλία που πιστεύω ότι ο συγκεκριμένος τύπος πορτοκαλιού είναι ιδιαίτερα αγαπητός!Λατρεύω το βαθύ κόκκινο χρώμα τους ,αλλά και την ΄΄ιδιότροπη΄΄γεύση τους!Φαντάζομαι τι νόστιμη μαρμελάδα δίνουν..και με την ενίσχυση του τζίντζερ,η γεύση παίρνει άλλες διαστάσεις!
    Καλό απόγευμα Μαρίνα μου!Σίγουρα ετοιμάζεστε για το εξοχική απόδραση τριημέρου...Ο καιρός θα βοηθήσει..με το καλό!
    Φιλια πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτα τα σανγκουινια τα εχω απωθημενο απο παιδι, οταν πραγματι σπανια βρισκοντουσαν στο τραπεζι μας, τρελλαινομουν να τα κοβω για να δω τι χρωματα εχουν μεσα! Κατι σαν κιντερ εκπληξη! Οντως ειναι δυσευρετα, αλλα φετος βρηκα αρκετα στην λαϊκη και μαλιστα ακερωτα! Τι αλλο να ζητησεις κανεις! Επιασα μαλιστα την κουβεντα με τον κυριο που τα πουλουσε και μου ειπε οτι ειναι δυσκολο τοσο να βρει σανγκουινια οσο και να πετυχει καλη τιμη, ωστε να εχει νοημα να τα αγορασει. Φαινεται οτι δεν τα καλλιεργουν πολυ στην Ελλαδα, θυμαμαι οτι περισυ ειχα βρει στο σουπερ και ηταν ιταλικα. Του παει πολυ του πορτοκαλιου το τζιντζερ και αυτη η μαρμελλαδα ειναι πραγματι διαφορετικη. Αν δεν εχεις ζαχαρωμενο τζιντζερ, μπορεις να βαλεις και τζιντζερ σε σκονη.
      Φωτεινη μου πες πως ειμαι ηδη στο εξοχικο, νοητα τουαχιστον! Ελπιζω τα διαφορα ... βασανα μας να μας αφησουν να περασουμε ενα ηρεμο τριημερο!
      Πολλα φιλακια και να περασεις πολυ ωραια!

      Διαγραφή
  5. Κι ότι μου τελείωσε η μαρμελάδα πορτοκάλι που είχα φτιάξει προ καιρού! Δεν έχω ξαναφτιάξει με σαγκουϊνια, αλλά φαίνεται καταπληκτική! Γεια στα χέρια σου!
    Καλό μεσημέρι και καλό τριήμερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Προκλητική!!! Έχω μέρες να ασχοληθώ με το blogging αλλά και με τις μαρμελάδες λόγω άλλων θεμάτων αύριο όμως πάω λαϊκή!!
    Καλό τριήμερο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και για μενα ηταν μια πολυ κουραστικη εβδομαδα, παρ'ολο που ηταν κουτσουρεμενη, ειχε μπολικο τρεξιμο!
      Καλο τριημερο Ξανθη μου!
      Φιλια!

      Διαγραφή
  7. θα την φτιάξω πρώτα για τη μητέρα μου που τις αρέσουν οι ξινές γεύσεις και δεύτερο για να απολάυσω αυτή τη μυρωδιά και αυτό το υπέροχο χρώμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεσποινα μου, τα δικα μου πορτοκαλια ηταν πολυ γλυκα και ετσι δεν εγινε ιδιαιτερα ξυνη, αλλα ποτε δεν μπορεις να υπολογισεις πως θα βγει. Το χρωμα με ενθουσιασε κι εμενα!
      Φιλια!

      Διαγραφή
  8. Απίστευτο το χρώμα της μαρμελάδας σου Μαρίνα μου!!!!
    Αχ αυτό το ζαχαρωμένο τζίντζερ μου έχει κολλήσει από τότε που το πρωτοείδα στο blog σου!
    Φιλιά, καλό τριήμερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Ελενα μου!
      Καλο τριημερο, ας ελπισουμε οτι δεν θα ριχνει καρεκλοποδαρα οπως το προηγουμενο...

      Διαγραφή
  9. Πράγματι το χρώμα είναι απίθανο!
    Και το ζαχαρωμένο τζίντζερ μια εμπνευσμένη προσθήκη!
    Φιλιά πολλά και καλό 3ήμερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Έχω ζαχαρώσει το τζίντζερ από τότε που το είδα, όσο για την μαρμελάδα μόλις την είδα την ονειρεύτηκα πάνω σε πανακότα!!! Έχω εμπνεύσεις!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι εμπνευσεις σου μου αρεσουν!
      Κι εμενα μου κατεβηκε μια ιδεα γι'αυτην την μαρμελλαδα και μαλλον αυριο θα καταπιαστω να την υλοποιησω... Ασε που τους εχω κακομαθει και θα μου ζητανε σιγουρα γλυκο...

      Διαγραφή
  11. Μαρινάκι καταπληκτικό χρώμα έχει η μαρμελάδα σου!!!Έφτιαξα και γω φέτος με πορτοκάλι, λεμόνι και τζίντζερ αλλά με διαφορετική διαδικασία.Καλοφάγωτη!!!
    Να περάσεις όμορφα!
    Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Είχα έτοιμη τη δική μου μαρμελάδα, αλλά την αναβάλλω λόγω της δικής σου ανάρτησης για την άλλη εβδομάδα :-). Τέλεια σου έγινε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω πολυ Βαγγελιω μου, καμμια φορα οι εμπνευσεις μας συμπιπτουν!
      Περιμενω να δω και την δικια σου!
      Φιλια!

      Διαγραφή
  13. Απλά τέλεια, και σε χρώμα και σε γεύση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.