ΤΟ ΜΟΣΧΟΚΑΡΥΔΟ
Το μοσχοκαρυδο, είναι ουσιαστικα ο σπορος από τον καρπο του δεντρου Myristica fragans, οικογενεια Myristicaceae, που καταγεται από την Ινδονησια και συγκεκριμενα από τα νησια Μπαντα των Μολουκων. Καλλιεργειται αποκλειστικα στις τροπικες και υποτροπικες περιοχες. Τα δεντρο του μοσχοκαρυδου είναι αειθαλες, διοικο (δηλαδη το κάθε δεντρο, βγαζει ανθη διαφορετικου φυλου, που επικονιαζονται απο ενα συγκεκριμενο εντομο), που μπορει να φτασει σε υψος τα 20 μετρα. Αρχιζει να δινει παραγωγη 7-9 χρονια μετα από την φυτευση του, ενώ φτανει στο μαξιμουμ της αποδοσης του μετα τα 20 χρονια. Η παραγωγη του, μπορει να συνεχιστει μεχρι τα 90 χρονια!
foto tratta dal web |
Η χρηση του εξαπλωθηκε πολύ, ιδιως για τις φαρμακευτικες του ιδιοτητες; είναι ισχυρο αντισηπτικο, εχει αντιφλεγμονωσειες ιδιοτητες, καταπραυνει ναυτια, εμετους και διαρροια, είναι ευστομαχο και χολαγωγο, καταπολεμα την αϋπνια, ενώ σε εξωτερικη εφαρμογη, το βουτυρο μοσχοκαρυδου είναι αποτελεσματικο σε ρευματισμους και νευραλγιες. Το θεωρουσαν επισης πολυ αποτελεσματικο φαρμακο κατα της πανωλης, που μαστιζε την Ευρωπη, πραγμα που ειχε ως αποτελεσμα την εκτοξευση της τιμης του στα υψη! Το μοσχοκαρυδο απεκτησε την φημη του αφροδισιακου, καποιο μαλιστα κουβαλουσαν ένα καρυδακι παντα στην τσεπη τους, ενώ επισης το χρησιμοποιουσαν μαζι με αλλα μπαχαρικα, για να παρασκευασουν το λεγομενο "χαπι του ερωτα". Εξ’αιτιας των παραισθησιογονων ιδιοτητων του, που εμφανιζονται αν καταναλωθει σε μεγαλες ποσοτητες, του δωσαν την ονομασια "το ψυχοτροπο των φτωχων". Βεβαια, ηταν διαδεδομενη και η χρηση του ως αρτυμα, ενω ειχε επικρατησει η μοδα να κουβαλανε μαζι τους ένα μοσχοκαρυδο και έναν μικρο τριφτη, ώστε να μπορουν να προσθετουν το μπαχαρικο στο φαϊ ή στο κρασι, αν παρουσιαζοταν καποια ξαφνικη ευκαιρια για γευμα! Το μοσχοκαρυδο, οταν χορηγηθει σε μεγαλες δοσεις, προκαλει εκκριση προσταγλαδινων, που μπορει να προκαλεσουν ακομη και διακοπη της κυησης. Στις συνηθεις δοσολογιες ως μπαχαρικο δεν εγκυμονει τετοιου ειδους κινδυνους.
Πηγες : coquinaria, inerboisteria, Wikiedia, webbjames
Χρηση στην μαγειρικη
Το μοσχοκαρυδο εχει γλυκεια και ραφινατη γευση, με μια ανεπαισθητη πικαντικη νοτα. Το αρωμα του είναι εξωτικο, ζεστο, ευχαριστο και διαπεραστικο. Χρησιμοποιειται στην ζαχαροπλαστικη, για να αρωματισει μπισκοτα και κρεμες, αλλα και στην κουζινα σε αλμυρα παρασκευασματα, όπως η κρεμα μπεσαμελ, ο πουρες πατατας, βραστα λαχανικα αλλα και πιατα με κρεας. Γενικα ταιριαζει στα τυρια και σε παρασκευασματα με βαση το γαλα. Καθως ειναι ευαισθητο στην θερμοτητα, συνισταται να προστιθεται στο τελος του μαγειρεματος. Χρησιμοποιειται επισης σε διαφορα λικερ, στο ζεστο κρασι (vin brulè), σε παντς και κοκτειλ. Στην Ανατολιτικη κουζινα είναι βεβαιως πολύ διαδεδομενη η χρηση του, ενώ στην Ευρωπαϊκη κουζινα, αποτελει ιδιαιτερα αγαπημενο υλικο της γερμανικης κουζινας.
Το μοσχοκαρυδο εχει γλυκεια και ραφινατη γευση, με μια ανεπαισθητη πικαντικη νοτα. Το αρωμα του είναι εξωτικο, ζεστο, ευχαριστο και διαπεραστικο. Χρησιμοποιειται στην ζαχαροπλαστικη, για να αρωματισει μπισκοτα και κρεμες, αλλα και στην κουζινα σε αλμυρα παρασκευασματα, όπως η κρεμα μπεσαμελ, ο πουρες πατατας, βραστα λαχανικα αλλα και πιατα με κρεας. Γενικα ταιριαζει στα τυρια και σε παρασκευασματα με βαση το γαλα. Καθως ειναι ευαισθητο στην θερμοτητα, συνισταται να προστιθεται στο τελος του μαγειρεματος. Χρησιμοποιειται επισης σε διαφορα λικερ, στο ζεστο κρασι (vin brulè), σε παντς και κοκτειλ. Στην Ανατολιτικη κουζινα είναι βεβαιως πολύ διαδεδομενη η χρηση του, ενώ στην Ευρωπαϊκη κουζινα, αποτελει ιδιαιτερα αγαπημενο υλικο της γερμανικης κουζινας.
Στο εμποριο, συνανταται τοσο σε ολοκληρους σπορους (καρυδακια), οσο και σε μορφη σκονης. Είναι προτιμοτερο παντως να το τριβετε σε έναν μικρο τριφτη, την στιγμη που θελετε να το χρησιμοποιησετε, ώστε να διατηρει τα αρωματα του. Φυλασσεται σε γυαλινα σκουροχρωμα δοχεια με ερμητικο πωμα, μακρυα απο το φως.
LA NOCE MOSCATA
La noce moscata è il seme del frutto che viene dall'albero di Myristica fragans, famiglia Myristicaceae, originario di Indonesia e precisamente di isola Banta di Molucche. Viene coltivato esclusivamente in zone tropicali e subtropicali. Questo albero è sempreverde, dioic0 (cioè ogni albero produce solo fiori maschili o femminili, che poi vengono impollinati con l'aiuto di un specifico insetto) e può ragginguere l'altezza di 20 metri. Comincia a produrre dei fruti, dopo i primi 7-9 anni di coltivazione, mentre arriva al massimo della sua produttività, dopo i 20 anni. La produzione continua anche fino al novantesimo anno!
foto tratta dal web |
Il suo uso è stato diffuso moltissimo, a causa delle sue prorpietà medicinali : è un antisettico potente, ha prorpietà antiinfiammatorie, calma nausea, vomiti e diarrea, è un stomachico e favorisce il flusso biliare, calma l'insonnia, mentre il burro di noce moscata, per uso esterno, cura reumatisimi e neuralgie. Si credeva che era una medicina efficace contro la peste, e questo lo ha reso preziosissimo. Ha preso la fama di un potene afrodisiaco, e molti portavano una noce moscata alla loro tasca, mentre, insieme ad altre spezie, veniva impiegata per la preparazione della cosidetta "pillola dell'amore". Siccome la sua ingestione massicia causa allucinazioni e convulsioni, venne soprannominata "stupefacente dei poveri". Certo, veniva utilizzato anche come spezia, ed è stata diffusa l'usanza di portare con sè una noce moscata e una piccola grattugia, per poter grattugiarla e aggiungerla ai piati o bevande, in occasione di un convivio non programmato! Siccome ha un'azione inibiente alle prostagladine, somministrata in dosi elevate, può provocare l'aborto.
Fonti : coquinaria, inerboisteria, Wikiedia, webbjames
Uso culinario
La noce moscata ha un sapore dolce e raffinato e un po' piccante. Il suo profumo è esotico, caldo, piacevole e penetrante. Viene utilizzato in pasticceria, per aromatizzare biscotti, creme e budini, ma anche nella preparazione di piatti salati, come la besciamella , la purea di patate, verdure bollite ma anche in piatti di carne. Si abbina ai piatti a base di formaggi e di latte. Siccome è piuttosto sensibile al calore, viene aggiunto preferibilmente alla fine cottura. Viene utilizzato ancora per aromatizzare vari liquori, al vin brulè, in punch e coctail. Molto utilizzato nella cucina Orientale, nella cucina Europea, viene prediletto sopratutto dai tedeschi.
La troverete al commercio come noci intere o macinata. Però, meglio utilizzare le noci intere, le quali grattugiate appena prima dell'utilizzo, per poter godere in pieno i suoi aromi. Viene conservata in barattolini di vetro, a chiusura ermetica e al riparo della luce.
Uso culinario
La noce moscata ha un sapore dolce e raffinato e un po' piccante. Il suo profumo è esotico, caldo, piacevole e penetrante. Viene utilizzato in pasticceria, per aromatizzare biscotti, creme e budini, ma anche nella preparazione di piatti salati, come la besciamella , la purea di patate, verdure bollite ma anche in piatti di carne. Si abbina ai piatti a base di formaggi e di latte. Siccome è piuttosto sensibile al calore, viene aggiunto preferibilmente alla fine cottura. Viene utilizzato ancora per aromatizzare vari liquori, al vin brulè, in punch e coctail. Molto utilizzato nella cucina Orientale, nella cucina Europea, viene prediletto sopratutto dai tedeschi.
La troverete al commercio come noci intere o macinata. Però, meglio utilizzare le noci intere, le quali grattugiate appena prima dell'utilizzo, per poter godere in pieno i suoi aromi. Viene conservata in barattolini di vetro, a chiusura ermetica e al riparo della luce.
Myristica fragrans - Köhler's Medizinal-Pflanzen |
molto interessante Marina, buona domenica!
ΑπάντησηΔιαγραφήGrazie cara!
ΔιαγραφήΠάντα η ενημέρωση σου για τα μπαχαρικά ,τα μυρωδικά και τα αρώματα είναι μία περιπέτεια για μας Μαρίνα μου!Μας ταξιδεύεις,μας ξεναγείς,μας πληροφορείς όπως ένας καλοενημερωμένος και καλοπληρωμένος ξεναγός.Στα χέρια σου αφηνόμαστε να απολαύσουμε τις γνώσεις και την ομορφιά που κρύβει κάθε προϊόν της φύσης.Να το γνωρίσουμε,να το μυρίσουμε για δεύτερη φορά,να το γευτούμε διαφορετικά,να το ανιχνεύσουμε.Με την βοήθεια της γνώσης αυτή τη φορά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστούμε για τις τόσο χρήσιμες και ενδιαφέρουσες πληροφορίες που συχνά μας χαρίζεις.Είναι εξίσου ενδιαφέρουσες με τις υπέροχες συνταγές σου!
Ελπίζω να περνάτε όμορφα!Βοηθά προς το παρόν ο καιρός!Καλή συνέχεια!Φιλιά πολλά,πολλά.
Μου αρεσει να ανακατευω τα μπαχαρια, Φωτεινη μου, αισθανομαι λιγο σαν αλχιμιστης! Αλλα εχω και το ... κουσουρι του επαγγελματος και μου αρεσει να σκαλιζω μεσα στα βιβλια να γνωριζω τα φυτα, αλλα και να ανακαλυπτω την χημεια που κρυβεται απο πισω...
ΔιαγραφήΟ καιρος ειναι υπεροχος, ανοιξη, ανοιξη, ανοιξη.....
Αυτη τη στιγμη ακουω το αηδονι απο μακρυα, σπανιες στιγμες χαλαρωσης και ευτυχιας!
Πολλα φιλια!
Εξαιρετικό, πλήρες και κατατοπιστικότατο άρθρο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο άρωμα του μοσχοκάρυδου μού είναι ιδιαίτερα αγαπητό.
Καλή Κυριακή Μαρίνα!
Z.
Ευχαριστω Ζαμπια μου! Κι εμενα μου αρεσει το μοσχοκαρυδο, εβαλα και στο αρωματισμενο τσαϊ που εφτιαξα και το απολαμβανω καθε πρωι, ειναι τονωτικο και φερνει μια γλυκεια θαλπωρη...
ΔιαγραφήΚαλη εβδομαδα, πλεον!
Φιλια!