ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΟ ΜΕΝΤΑΓΙΟΝ ΦΕΤΑΣ ΨΑΡΙΟΥ ♦♦ COME FARE IL MEDAGLIONE DI TRANCIO DI PESCE


ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΟ ΜΕΝΤΑΓΙΟΝ ΦΕΤΑΣ ΨΑΡΙΟΥ

Το μενταγιον ειναι ενα κομματι ψαχνο κρεας ή φετα απο μεγαλο ψαρι, με παχος 2-3εκ, που του  δινουμε ομοιομορφο στρογγυλο σχημα. Συνηθως το μαγειρευουμε στο τηγανι, με προσθηκη υγρου (καποιας σαλτσουλας), καθως απαιτουν γρηγορο και ομοιομορφο μαγειρεμα. Εδω θα δουμε πως φτιαχνουμε το μενταγιον απο φετα ψαριου και συγκεκριμενα απο σολομο, αλλα μπορει να γινει και με αλλα ειδη μεγαλων ψαριων (ξιφιας, μαγιατικο).

Θα χρειαστειτε ενα κοφτερο μαχαιρι, μια λαβιδα για να αφαιρεσετε τα κοκκαλα και σπαγγο κουζινας.


- Πρωτα απ'ολα καθαριστε τα λεπια απο το ψαρι.
Δεν αφαιρουμε την πετσα του ψαριου, γιατι θα συγκρατησει το μενταγιον κατα το ψησιμο για να μην διαλυθει. 


- Με την μυτη του μαχαιριου, αφαιρεστε το κεντρικο κοκκαλο της ραχοκοκκαλιας του ψαριου, χαραζοντας το περιμετρικα. 


- Αφαιρεστε ολα τα κοκκαλα ης φετας του ψαριου. Για να τα εντοπισετε, πιεστε απαλα με το δαχτυλο σας. Πολυ χρησιμη εδω ειναι μια λαβιδα για να τραβηξετε τα κοκκαλα.


- Αφαιρεστε την πετσα απο το ενα ελευθερο ακρο του κομματιου του ψαριου, δηλαδη του σημειου που αντιστοιχει στην κοιλια του. Κοψτε καθετα στα 4-5εκ απο την ακρη και αποκολληστε την πετσα, ακολουθωντας την διαδρομη της με το μαχαιρι. 



- Καντε το ιδιο και με το αλλο ακρο.



- Γυριστε πρωτα τα ενα καθαρισμενο κομματι προς εσωτερικο της φετας του ψαριου, φερνοντας το στο σημειο οπου βρισκοταν το κοκκαλο.


- Καντε το ιδιο με το δευτερο ακρο.


- Δεστε σφιχτα το μενταγιον περιμετρικα με ενα κομματι σπαγγου κουζινας.


- Το μενταγιον ειναι ετοιμο!


                                                                          ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

COME FARE IL MEDAGLIONE DI TRANCIO DI PESCE

Il medaglione è un trancio di carne o di pesce, abbastanza spesso (2-3cm) che prende la froma arrotondata e così diventa più bello da presentarlo! I medaglioni sono particolarmente adatti per la cottura in umido o in padella, siccome richiedono una cottura veloce e omogenea. Qui vedrete, fotografata passo passo, la preparazione del medaglione di trancio di salmone.

Per la preparazione del medaglione, occorrono un coltello affilato, una pinza per le lische e spago da cucina.


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgHZzf4Dpzifuhq4Gq_HaXvOJHGJs1MN3ftGInRUt2YpjH0VbUUiqMY9S9pHDt5p40nUwfWqL83chDpDdqm6fRizNSoJPwF_9MFjpcatsS7UK8xmCRmUJ_uBSzcIAGmDwstmERqxXaR3RAH/s1600/medaglione+1.jpg

- Prima di tutto, eliminate le scaglie dalla pelle del pesce. 
La pelle non viene tolta, perchè servirà alla formazione del medaglione.    

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjUbcCpk-M77fE4cCXYtvsDrToDOckVXKjglSSx9lvbDXwq38QE5boA5iqFxMCr4Jcr1ZMBh6UWeLL_O6T6dDITZ-omEEZRG8PjUCrYAMvPWtqCX6d3YkyMHnNfe9ptXGBYXG1vvBZ9C9zG/s1600/medaglione+2.jpg

- Con la punta del coltello, incidete la carne attorno all'osso della spina e poi asportatelo.

 https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiVCUKh4nwRxTnoj331Ir9GA6sK3XgMNlIWSepgjhTkTCv7BnYA5-MHgKhAwFNzQdRGnULtB4YiWukdoqW620aBUfRwZCcT1r5DhU7YxSwhnjXSBTidC046ktvt2llOuyi46B4qhSE-jPTH/s1600/medaglione+3.jpg

- Eliminate tutte le lische; molto utile sarà una pinza per le lische. Per identificare la presenza delle lische nascoste nella carne, passate i polpastrelli sul trancio del pesce, premendo leggermente.


- Eliminate la pelle da uno dei lati ventrali (estremità laterale) del trancio; fate prima un taglio a 4-5cm di altezza e poi proseguite, ponendo la lama del coltello sotto alla pelle, fino ad asportarla, prenendo cura a non asportare anche la carne.




- Fate lo stesso con l'altro lato.



- Ripiegate il primo lembo verso il centro del trancio, al posto dove si trovava l'osso spinale.



- Fate lo stesso con l'altro lembo e sistemate con le mani per dare la forma arrotondata.



- Sistemate un pezzo di spago da cucina alla periferia del medaglione e praticate un nodo stretto, per far si che mantenga la sua forma durante la cottura.



- Il medaglione è pronto!

17 σχόλια:

  1. Να λοιπόν μία πραγματικά χρήσιμη ανάρτηση!!
    Πόσες φορές Μαρίνα μου, στην προσπάθειά μου να παρουσιάσω εμφανίσιμο το κομμάτι ψαριού,το κατέστρεφα?Συνήθως διαλύονταν και ακόμα και η φαρδιά σπάτουλα που χρησιμοποιώ δεν ήταν ικανή να το σώσει..
    Πολύ λεπτομερείς και αναλυτικές οι οδηγίες σου και με συνδυασμό την ακρίβεια των κινήσεων στις φωτογραφίες,νομίζω ότι η περιπέτεια του πολλάκις κακοσερβιρισμένου ψαριού,θα αποτελέσει παρελθόν.
    Να έχεις μία όμορφη μέρα.Σου στέλνω πολλά πολλά φιλιά και μία μεγάλη αγκαλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αποφασισα να κανω ξεχωριστη αναρτηση και να προσθεσω αναλυτικες φωτογραφιες, γιατι ειδα οτι πουθενα δεν υπηρχε αναλογο tutorial στα ελληνικα. Πραγματικα το ψαρι γινεται ιδιατερα εμφανισιμο και επιπλεον ειναι σκετο ψαχνο κρεας. Θελει λιγο προσοχη στο μαγειρεμα, αλλα γενικα δεν διαλυεται.
      Σε φιλω κι εγω και ελπιζω να τα πουμε και απο κοντα!

      Διαγραφή
  2. Καταπληκτικό!! Μου άρεσε πάρα πολύ, ειδικά για το σολωμό που είναι ένα από τα ελάχιστα ψάρια που τρώω! Εγώ τον ψήνω πάντα με το κόκκαλο.
    Θα το δοκιμάσω την επόμενη φορά που θα πάρω σολωμό!
    Φιλιά Μαρίνα μου και καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμενα ο σολωμος ειναι ο αγαπημενος μου! Δοκιμασε το μενταγιον Κικη μου, δεν ειναι δυσκολο να γινει!
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  3. Χρησιμότατο!!
    Μπράβο Μαρίνα {και εσύ με ένα χεράκι τις φωτογραφίες, έτσι;}!!
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Στελλα μου!
      Αστα Στελλα, μετα μυριζε σολωμο η μηχανη, παρ'ολο που ειχα και το remote control... Γι'αυτο αποφευγω να βγαζω φωτογραφιες οταν φτιαχνω κατι, δεν μπορω να τα κανω ολα και οπως θελω... Εδω βεβαια δεν ειχα εναλλακτικη!
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  4. Πραγματικά νομίζω πως έδωσες μια πολύτιμη συμβουλή σήμερα σε νέες αλλά και παλαιότερες μαγείρισες, αγαπητή Μαρίνα.
    Και βέβαια τούτη η συμβουλή σίγουρα θα έχει συνέχεια...που αναμένουμε!
    Καλό ΣΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μαρινάκι τι καλά έκανες που έβαλες αυτήν την ανάρτηση!!
    Και πόσο αναλυτικές οι οδηγίες σου!!
    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τι χρήσιμη ανάρτηση!
    Ελπίζω να ακολουθήσουν και άλλες της ίδιας κατηγορίας!
    Πολλά φιλιά Μαρινάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειναι καποια πραγματα που οσο και να τα περιγραψεις σιγουρα με μια φωτογραφια αποδιδεις καλυτερα εκεινο που θες να πεις. Εχω μετανιωσει που δεν εκανα αναλυτικη φωτογραφιση σε αρκετες περιπτωσεις και στο μελλον θα φροντισω να ειμαι πιο ακριβης.
      Φιλακια!

      Διαγραφή
  7. Φανταστική ανάρτηση Μαρίνα μου και δεν το έχω κάνει ποτέ!
    Τέλεια!!!
    Καλό ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκιμασε το Ερη μου, ειναι πολυ ευκολο και για τα παιδακια θα ειναι οτι πρεπει, αφου δεν εχει κοκκαλα, μονο κρεας!
      Φιλακια!

      Διαγραφή
  8. Εύγε Μαρίνα και πάλι! Ιδιαίτερη και πολύ χρήσιμη η ανάρτηση σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Grazie sopra tuttoper come fare il medaglione non avevo pensato a far rientrare al posto della spina centrale la finale dei bordi bella come idea grazie da applicare anche ad altri tranci buona domenica.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.