ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

BACI DI DAMA, ΜΠΙΣΚΟΤΑΚΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΙΕΜΟΝΤΕ // BACI DI DAMA (per QUANTI MODI DI FARE E RIFARE)


BACI DI DAMA
ΜΠΙΣΚΟΤΑΚΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΙΕΜΟΝΤΕ

Πρωτη συνταγη της καινουργιας χρονιας, για την μεγαλη παρεα του Quanti Modi di Fare e Rifare. Ας ευχηθουμε μια δημιουργικη χρονια για ολους μας, με ηρεμια και χαρα. 
Σημερα μας φιλοξενει η συμπαθεστατη Artù στο .. σπιτι της La casa di Artù, για να φτιαξουμε μαζι υπεροχα μπισκοτακια απο το Piemonte (Torino). Τα χαριτωμενα αυτα μπισκοτακια ονομαζονται baci di dama, δηλαδη "τα φιλια της κυριας", καθως το σχημα τους, δηλαδη, δυο στρουμπουλα μπισκοτακια, ενωμενα με σοκολατα ή μαρμελλαδα, θυμιζουν τα μισανοιχτα χειλη μια κυριας, που περιμενουν να δεχτουν ενα φιλι! Πρεπει να παραδεχτειτε οτι οι πιεμοντεζοι εχουν φαντασια! Τα "φιλια" γεννηθηκαν πριν ενα περιπου αιωνα, στην πολη της Tortona, ως αποτελεσμα της αμιλλας μεταξυ δυο ανταγωνιστων ζαχαροπλαστων. Υπαρχει και μια εκδοχη που λεει οτι παρασκευαστηκαν απο καποιο μαγειρα της αυλης των Σαβοϊα το φθινοπωρο του 1852, αλλα δεν υπαρχει καποια πληροφορια επιβεβαιωμενη (πηγη : εδω).
Η παραδοσιακη συνταγη απο την Τόρτονα, ειναι με αμυγδαλα, αλλα μιας και βρισκομαστε στο Πιεμοντε, φημισμενο για τα φουντουκια του, υπαρχει και η παραλλαγη με φουντουκια. Εγω τις δοκιμασα και τις δυο και πραγματικα δεν ξερω ποια να πρωτοδιαλεξω!
Την συνταγη της Artù μπορειτε να την δειτε εδω.

Δοση : 60 κομματια περιπου
Βαθμος δυσκολιας : ευκολο
Υλικα : 250 gr αμυγδαλοψυχα ασπρισμενη ή φουντουκια τριμμενα,
               300 gr αλευρι για ολες τις χρησεις,
               250 gr ζαχαρη κρυσταλλικη,
               200 gr βουτυρο σε θερμοκρασια δωματιου,
               100 gr περιπου κουβερτουρα.
Προετοιμασια : 
Αν διαλεξετε να φτιαξετε τα baci με αμυγδαλα, τοτε προσθεστε και καμμια 10αρια πικραμυγδαλα, ή εσσανς πικραμυγδαλου. 
Αν χρησιμοποιησετε φουντουκια, τοτε καβουρντιστε τα λιγο, ωστε να μπορεσετε να αφαιρεσετε την φλουδα τους. 
Τριψτε τα αμυγδαλα ή τα φουντουκια πολυ ψιλα στο μπλεντερ. 
Βαλτε ολα τα υλικα (εκτος απο την σοκολατα) σε ενα σκευος και αναμειξτε τα μεχρι να παρετε ενα ομοιογενες μιγμα. Καλυτερα να τα αναμειξετε με τα χερια, ετσι κι αλλιως το μιξερ δεν ειναι απαραιτητο. Αφηστε την ζυμη να ξεκουραστει για μιση ωριτσα στο ψυγειο. 
Βγαλτε τη ζυμη απο το ψυγειο και πλαστε μικρα μπαλλακια, στο μεγεθος φουντουκιου, και τοποθετηστε τα σε ενα ταψι στρωμενο με αντικολλητικο χαρτι, αφηνοντας καποια αποσταση μεταξυ τους, γιατι θα απλωσουν λιγο. 
Ψηστε σε στατικο φουρνο, προθερμασμενο στους 175°C, για 20 λεπτα περιπου, μεχρι να ροδισουν ελαφρα. 
Βγαλτε τα απο τον φουρνο και αφηστε τα να κρυωσουν. Μολις βγουν απο τον φουρνο θα ειναι μαλακα, αλλα κρυωνοντας θα σκληρυνουν και θα γινουν τραγανα. 
Λιωστε την κουβερτουρα σε μπαιν-μαρι ή στον μικροκυματικο. Βαλτε μια μικρη ποσοτητα κουβερτουρας (1/2 κουταλακι) στην κατω (επιπεδη) επιφανεια απο ενα μπισκοτακι και ενωστε το με ενα δευτερο. Αφηστε να κρυωσει η σοκολατα και να συγκολληθουν.
Διατηρουνται για αρκετες ημερες, σε ενα γυαλινο ή μεταλλικο σκευος και σε δροσερο μερος (εκτος ψυγειου).


BACI DI DAMA

Prima ricetta dell'anno nuovo, per la sempre crescente bella compagnia di Quanti Modi di Fare e Rifare. Colgo l'occasione di augurare un anno molto creativo per tutti, con serenità e tanti momenti felici.  
E ancora, buona Befana a tutti!
Oggi, siamo ospiti della Artù, alla sua casa (La casa di Artù), per perparare tutti insisme i famosi "baci di dama", buonissimi biscottini piemontesi. I "baci di dama" sono composti da due paffuti biscottini di frolla, attacati con cioccolato o confettura; il loro nome l'hanno preso dalla loro forma, perchè rassomigliano alle labbra socchiuse di una donna che aspettano il bacio! I baci, sono nati ca un secolo fa, nella città di Tortona, come risultato della concorrenza tra due paticceri locali. C'è anche l'opinione che sono stati creati da un cuoco della Corte Savoia, l'autunno del 1852, cosa che non è poi contestata (fonte : qui).
La ricetta originale prevede l'uso di mandorle, ma siccome ci troviamo a Piemonte, famoso per le sue nocciole, c'e anche la variazione con le nocciole. Ho reparato i baci di dama sia con le mandorle che con le nocciole e veramente, tutte e due versioni sono buonissime!
La ricetta di Artù, potete vederla qui.

Dosi : ca 60 baci
Difficoltà : facile
Ingredienti : 250 gr mandorle o nocciole sbucciate e tritate,
                            300 gr di farina 00,
                            250 gr di zucchero semolato,
                            200 gr di burro a temperatura ambiente,
                            100 gr ca di cioccolato fondente. 
Preparazione : 
Se decidete di preparare i baci alle mandorle, allora aggiungete anche una decina di armelline, o estratto di amaretto. 
Se invece utilizzate delle nocciole, tostatele un pochino, per poter eliminare la pellicina. 
Tritate le mandorle o nocciole finemente. 
Ponete tutti gli ingredienti (tranne il cioccolato) in un recipiente e mescolate il tutto, fino a prendere un composto omogeneo e piuttosto compatto. Meglio mescolare con le mani, la planetaria non e poi tanto indispensbile per lavorare questo impasto. Ponete l'impasto nel frigorifero per mezz'oretta. 
Formate delle palline, alla grandezza di una nocciola, e ponetele su una teglia, rivestita di carta da forno, un po'distanziate tra di loro, perchè durante la cottura si allargherano. 
Cuocete in forno statico, preriscaldato a 175°C, per 20 minuti ca, fino a dorare leggermente. 
Sfornate e lasciate raffreddare. Appena sfornati saranno molli, ma raffreddando induriscono e diventano croccanti. 
Fate sciogliere il cioccolato a bagnomaria o al microonde. Ponete una piccola quantita di cioccolato (1/2 cucchiaino) sulla patre piatta di un biscottino e ricoprite delicatemente con un altro biscottino. Lasciate raffreddare il cioccolato per aderire bene.
Si conservano per parecchi giorni, chiusi dentro un recipiente di latta o di vetro, in luogo fresco.

58 σχόλια:

  1. li per li ero un pò nel panico!! poi invece ho visto che avevi messo anche la traduzione complimenti davvero belli ti sono venuti perfetti!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Eh, si scritto in due lingue molti si confondono, sia italofoni che grecofoni!
      Grazie cara!
      Passo anch'io dalla tua cucina sperando che c'e rimasto qualche bacio anche per me!

      Διαγραφή
  2. “ La Cuochina vien di notte con le scarpe tutte rotte, col grembiule da Befana per portarsi via i Baci di dama... :-D” Buongiorno cara Marina!
    Gnam, gnam che buoni e che belli i tuoi dolcetti, grazie di cuore per averli sfornati per la nostra cucina aperta!!
    Appuntamento al 6 di febbraio con i Sockerbullar o Pariserbullar
    Un abbraccio!
    Cuochina

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Eh, si e venuta ma non c'era rimasta neanche una briciola! :P
      Ottima anche questa ricetta cara Cuochina!
      Bacione!

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα Μαρίνα μου και χρόνια πολλά!!! Υπέροχα τα baci di dama, πρέπει να είναι πεντανόστιμα!! Από την εμφάνισή τους, το συνδυασμό των υλικών τους και τις φωτό σου τα ...λάτρεψα! Κρατάω τη συνταγή και θα τα φτιάξω με την πρώτη ευκαιρία!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα Κικη μου!
      Ειναι εξαιρετικα μπισκοτακια, δεν εχω λογια. Τοσο με το αμυγδαλο, οσο και με το φουντουκι (παρ'ολο που δεν μου πολυαρεσουν τα φουντουκια) ειναι πεντανοστιμα, δεν ξερεις τι να διαλεξεις!
      Καλη εβδομαδα!
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  4. ciao carissima, i tuoi biscottini sono davvero belli, e bella presentazione...un abbraccio

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Vero che sono buonissimi, un'ovazione per Artù! bacioni e buon 2013!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Dai piu buoni biscottini mai assagiati!
      Buon Anno anche a te e alla tua famiglia!
      Speriamo che sia molto creativo!
      Baci!

      Διαγραφή
  6. Belli i tuoi baci e bella la nota storica e non si conservano..... perche` finiscono subito!
    buon anno
    francesca

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Si conservano per modo di dire.... forse per quelli che sono in dieta, io non sono riuscita mai ad essere disciplinata!
      grazie cara!
      Baci!

      Διαγραφή
  7. Πω πω τέλεια φαίνονται,πολύ μου άρεσαν,να είσαι καλά και να μας δείχνεις ωραίες συνταγές,χρόνια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Νελη μου!
      Δικαιως ειναι τοσο φημισμενα στην Ιταλια, ειναι πεντανοστιμα!
      Χρονια Πολλα και πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  8. Sono bellissimi Marina!! Grazie! Buona Epifania e felice anno anche a te, ricco di creatività e tanti momenti sereni! Un abbraccio

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χρόνια πολλά κι ευλογημένα! Καλή χρονιά και δημιουργική σου εύχομαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Τζενη μου!
      Να ευχηθουμε μια καλυτερη χρονια γιατι το '12 επιφυλασσε τελικα πολλες δυσαρεστες εκπληξεις!
      Να ειστε ολοι γεροι και ευτυχισμενοι!

      Διαγραφή
  10. Τρελλαίνομαι για τα "φιλιά" με σοκολάτα και τριμμένο φουντούκι. Οπότε θα πάρω μπόλικα να ευχηθώ για την καινούρια χρονιά. Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρε οσα φιλια θελεις Μαρθα μου!
      Ας ελπισουμε οτι αυτη η χρονια θα ειναι λιγοτερο πικρη...
      Φιλακια!

      Διαγραφή
  11. Τα baci di dama τα δοκίμασα φυσικά στο Τορίνο,λίγες μόλις μέρες μετά την εγκατάσταση του γυιού μου.Επιδιώκοντας να δώσω μια γλυκειά γεύση στην καινούργια αρχή που του επιφύλασσε η φοιτητική του ζωή και μη έχοντας ακόμα τα μαγειρικά σύνεργα που απαιτούνται για μια σπιτική δημιουργία,τα αγόρασα από το γειτονικό ζαχαροπλαστείο μαζί με ένα θεσπέσιο παγωτό.Ήταν παρασκευασμένα από φουντούκια και η γέμισή τους ήταν πραλίνα φουντουκιού.Υπέροχα!!!
    Αντικρύζοντας τα γεμιστά αυτά γλυκά,τραγανά,διπλής νοστιμιάς μπισκότα στην πιατέλα σου Μαρίνα μου,νόμισα ότι γύρισε ο χρόνος!Τούτα τα φουσκωτά,περήφανα διπλά μπισκότα με την πλούσια γέμιση σοκολάτας,αυτή η γλυκειά πρώτη αναφορά του καινούργιου χρόνου,το κέρασμα για το καλόπιασμα του και η τελευταία ίσως για φέτος, χριστουγεννιάτικη διακόσμηση,ας κοσμήσουν και τις δικές μας πιατέλες, για ένα, στα κλεφτά, άρπαγμα γλυκού περιεχομένου μεγάλης απόλαυσης!Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ το Τορινο με τα υπεροχα γλυκα του! Καλα που ειναι λιγο απαγορευτικες οι τιμες τους, αλλιως 200 κιλα θα φευγαμε απο εκει!
      Σημερα δωσαμε ενα χερακι στην Befana που μοιραζει γλυκα στα καλα παιδακια και καρβουνο στα κακα! Βεβαια στην Ιταλια το καρβουνο παλι γλυκο ειναι (μην βιαζεστε να πειτε οτι ειμαι προκατειλημμενη!) αφου το φτιαχνουν με ζαχαρη και το χρωματιζουν αναλογα!
      Χρονια Πολλα Φωτεινη μου και για την γιορτη σου!
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  12. ciao Marina,
    ma che meraviglia!!
    Bellissimi i tuo baci e sempre belli e generosi i tuoi post.
    Grazie per gli auguri di un anno creativo che ricambiamo: è
    un augurio bellissimo.
    Un bacio dalle 4 apine

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Carissima che piacere sapere che anche tu hai apprezzato i miei baci di dama, e che piacere averti ospitata nella mia cucina. Mi piace molto questo appuntamento e sono onorata della scelta della cuochina.....ed anche molto emozionata. Anche la mia mamma ha ringraziato per tutta la partecipazione e per la gentile condivisione....baci baci

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Cara Artù questi bicottini sono veramente meravigliosi! La tua ricetta era accurata e cosi non ho affrontato problemi a realizzarla! Ti ringrazio per l'ospitalità!
      Veramente è molto emozionanate ed è un grande onore, aspetto imazientemente l'appuntamento di maggio quanto sarà il turno per la mia ricetta!
      Scusa che non ho passato ieri dal tuo blog ma avevo problemi di collegamento!
      Grazie ancora e bacioni da Salonicco!

      Διαγραφή
  14. io non li avevo mai fatti li ho trovati semplicemente una meraviglia! facili buoni e veloci! sono da rifare..ahimè :D a grande richiesta li aspettano a casa mia! ciao cara!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ciao cara!
      Buonissimi davvero li hanno adorati subito tutti quanti sono stati abbastanza fortunati ad assaggiarli!

      Διαγραφή
  15. Πέρα από την προέλευσή τους που ήταν πολύ ενδιαφέρουσα όπως όλα τα ιστορικά στοιχεία που δίνεις, τα λάτρεψα τα μπισκοτάκια σου Μαρίνα μου, επειδή έχουν αμυγδαλόψυχα που την λατρεύω. Και πολύ μου άρεσε που έβαλες σοκολάτα ανάμεσά τους αντί για μαρμελάδα. Ετσι μου έρχεται να τα... φιλήσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτες οι ιταλικες συνταγες, δεν ξερω γιατι, αλλα ολες εχουν και απο μια μικρη ιστορια!
      Αμ, δεν θα τα φιλησεις απλα Χρυσαυγη μου, θα τα καταβροχθισεις!
      Ειναι υπεροχα, οτι και να πω ειναι λιγο!

      Διαγραφή
  16. complimenti carissima ,sono perfetti e trovo le nocciole una nota di golosità in più...bravissima e grazie per gli auguri che ricambio con un bacio e un abbraccio..!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Υπέροχα και όπως βλέπω βγαίνουν και μπόλικα "φιλάκια" για πολλαπλή απόλαυση!
    Φιλιά Μαρινάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευτυχως που βγηκαν αρκετα τα φιλακια Ελενα μου, γιατι εγινε το σωσε οταν τα δοκιμασαν στο σπιτι!
      Καλη εβδομαδα!

      Διαγραφή
  18. Bravissima Marina, hai confezionato un piccolo capolavoro tutto da assaggiare! Buon anno anche a te, un abbraccio a presto

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. sono venuti perfetti Marina, complimenti ! Buona settimana...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Τι όμορφα φιλάκια! Και τι όμορφη παρουσίαση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Είναι τόσο όμορφα! Σκέτη γλύκα! Άσε που δεν έχεις και τύψεις έτσι μικρούλια που είναι άμα φας περισσότερα από ένα!
    Φιλάκια Μαρινάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι να σου κανει ενα Αναστασια μου, ουτε που καταλαβαινεις τι τρως!
      Ειναι νομιζω και πολυ ωραια ιδεα για δωρο, αν κανεις και μια ωραια συσκευασια, τι καλυτερο?
      Φιλακια!

      Διαγραφή
  22. Καλή χρονιά Μαρίνα μου με υγεία, αισιοδοξία και πολλά χαμόγελα!!!
    Υπέροχα φαίνονται τα μπισκοτάκια σου, πάρα πολύ ωραία!!!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Ελενη μου!
      Καλη χρονια να εχουμε ολοι, ξεκιναμε με αισοδοξια ας ςλπισουμε οτι θα τα καταφερουμε παλι!
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  23. Sono paffuti sia queli con le mandorle che quelli con le nocciole, che belli!!
    E ci credo che sono buoni tutti e due i tipo :))
    Appuntamento in Svezia per il prossimo 6 febbraio.
    Un abbraccio e buon 2013

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Buonissimi cara Anna, molto golosa anche questa ricetta!
      Spero che non mancherò all'appuntamento, d'altronde ci piacciono tanto i bombolobi!
      Felice e creativo l'anno nuovo!
      Baci!

      Διαγραφή
  24. Πολύ ωραία η εισαγωγή και η περιγραφή τους!
    Τα βλέπω φουσκωτά και καλοφτιαγμένα, άρα δελεαστικότατα! Την κρατώ τη συνταγή για να τη δοκιμάσω, όταν θα φτιάξω κάτι σε μπισκότο. Θα πρέπει να έχουν έντονη τη γεύση του αμύγδαλου, που λατρεύω.
    Φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και ειναι τοσο ευκολα να γινουν Ελενη μου! Και τα δυο ειδη ηταν νοστιμα και να φανταστεις οτι εμενα τα φουντουκια δεν μου πολυαρεσουν!
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  25. scusa se passo in ritardo ma in questi giorni non riesco a combinare prprio nulla, anche i tuoi baci sono bellissimi, a me questi dolci sono piaciuti un mondo. un bacione

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Grazie cara Stefania!
      Anch'io ho passato in ritardo, non riesco a trovare un po' di calma, sono sempre in corsa tra casa e lavoro...
      Alla prossima!
      Baci!

      Διαγραφή
  26. Αυτά τα άτιμα και κολασμένα baci di dama τα έχω βάλει στο μάτι πολύ καιρό, αλλά δεν έχω αξιωθεί ακόμα.....(εννοείται ότι προτιμάω την βερσιόν με σοκολάτα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγω τα ειχα στο ματι, αλλα οταν ειδα οτι ηταν και στο προγραμμα του quanti modi, ειπα να περιμενω να τα φτιαξουμε ολες μαζι... Στις αλλες ειδα ακομη μια ωραια ιδεα : λιγο κακαο στη ζυμη! Ονειρεμενα!

      Διαγραφή
  27. Purtroppo ultimamente non sono riuscita più a partecipare, ma quest'iniziativa è sempre stratosfericamente fantastica! Belle tutte queste versioni dei baci di dama! Speriamo che per questo nuovo anno riesca a rifarmi e a partecipare nuovamente!
    Felice 2013
    Spery

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ti capisco, non è sempre facile organizzarsi, anch'io li ho preparati all'ultimo momento! Spero che riusciari a partecipare alla mia ricetta che è per il 6 maggio! :))
      Auguri per l'anno nuovo!
      Baci!

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.