ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΤΟ ΤΣΑΙ ΜΆΤΣΑ // IL TE' MATCHA


ΤΟ ΤΣΑΙ ΜΆΤΣΑ

Το τσαϊ μάτσα (matcha ή macca) ειναι ενα ιδιομορφο τσαϊ σε μορφη λεπτης πρασινης σκονης. Προερχεται απο την Ιαπωνια και το ονομα του 抹茶 , σημαινει "τριμμενο τσαϊ". 
Το τσαϊ μάτσα, χρησιμοποιειται βασικα στην παραδοσιακη γιαπωνεζικη "τελετη του τσαγιου" ( Cha no yu  茶の湯 κατα λεξην "ζεστο νερο για το τσαϊ"). Προκειται για φυλλα πρασινου τσαγιου, τα οποια προερχονται απο τις νεαρες κορυφες του φυτου. Η επεξεργασια του γινεται ως εξης : βαζουν τα φυλλα να βρασουν στον ατμο, επειτα τα στεγνωνουν και τελος τα μετατρεπουν σε πολυ λεπτη σκονη, σαν πουδρα. 
Υπαρχουν δυο διαφορετικοι τυποι : το kiucha (χοντρο), που προερχεται απο φυτα με ηλικια πανω απο τα 30 χρονια, και το usuha (λεπτο), που προερχεται απο φυτα με ηλικια κατω των 30 χρονων. Το τσαϊ μάτσα χρησιμοποιειται και με περιεργο (για τα δικα μας δεδομενα) τροπο : προστιθεται η αναλογη ποσοτητα σε καυτο νερο και επειτα αναμιγνυεται με ενα ειδικο αναδευτηρι απο μπαμπου (βλεπε εικονα στο τελος της αναρτησης). Επειτα δεν φιλτραρεται, αλλα το πινουν σε μορφη εναιωρηματος. Το γεγονος οτι στην ουσια καταναλωνονται και τα φυλλα του τσαγιου, τα οποια προερχονται απο τα νεαρα βλασταρια και ειναι πολυ πλουσια σε τεϊνη, το κανει ιδιαιτερα διεγερτικο.  Πραγματι το χρησιμοποιουν ακομη οι μοναχοι Ζεν, για να παραμενουν ξυπνιοι κατα τις πολυωρες τελετες διαλογισμου (zazen). Το δε "λεπτο" τσαϊ μάτσα (usuha), κατα την ανδευση, σχματιζει εναν πολυ ωραιο λεπτο αφρο, που κανει το φλυτζανι με το τσαϊ ιδιαιτερα ευπαρουσιαστο. 
Τωρα θα μου πειτε, τι μας ενδιαφερουν εμας ολα αυτα σχτικα με το τσαϊ μάτσα... Απλα το τσαϊ μάτσα, χρησιμοποιεται επισης ως αρτυμα αλλα ειναι και μια εξαιρετικη, φυσικοτατη χρωστικη ουσια, που φυσικα δινει ενα, λιγοτερο ή περισσοτερο, εντονο πρασινο χρωμα. Ετσι, το συνανταμε σε παραδοσιακα γιαπωνεζικα πιατα, οπως τα mochi (γλυκακια απο ρυζι, που καταναλωνουν κατα την γιαπωνεζικη πρωτοχρονια) και τα soba (ειδος ζυμαρικου), αλλα και σε μια μεγαλη γκαμα απο wagashi, δηλαδη γλυκα παρασκευασματα (κεϊκ, μπισκοτα, σοκολατακια, παγωτα, κρεμες και γρανιτες), και βιομηχανικης παραγωγης.
Τσαϊ  μάτσα, θα βρειτε και στην Ελλαδα, οχι πολυ ευκολα ειναι η αληθεια, σε εξειδικευμενα καταστηματα τσαγιου. Να εχετε επισης υπ'οψιν οτι εχει αρκετα αλμυρη τιμη, αλλα ειναι γενικα ακριβο και στην χωρα παραγωγης του. Κυκλοφορουν μαλιστα δυο ποιοτητες, η μια ειδικα για χρηση στην ζαχαροπλαστικη.
Πληροφοριες απο : Wikipedia


IL TE MATCHA

Il tè matcha o macca è un tè lavorato molto finemente, che si presenta nel commercio in froma di povere sottile, di colore verde. Viene dal Giappone, e il suo nome 抹茶, significa "tè macinato". Viene usato principalmente nella tradizionale "cerimonia del tè" (Cha no yu  茶の湯 cioè " acqua calda per tè"). Per prepararlo, le foglie del tè vegono cotte al vapore. poi vengono asciugate e infine vengono ridote in polvere finissima. Le foglie utilizzate, provengono dai germogli terminanti delle piante. Ci sono due tipi : il kiucha (spesso), che proviene da piante di età superiore a 30 anni, e il usucha (sottile), che proviene da piante di età inferiore a 30 anni. 
Il tè matucha viene preparato in un modo particolare : viene aggiunto in una ciotola di acqua calda e poi mescolato con l'apposito frullino di bambu (vedi imagine alla fine del post). Cosi si crea una sospensione e non il solito infuso, che certo non viene filtrato, ma la povere del tè viene consumata insieme all'acqua. Per questo motivo e per il fatto che il tè matcha proviene dalle foglie dei germogli, che sono molto ricche in teina, risulta una bevanda molto eccitante. Infatti viene utilizzato ancora oggi dai monaci Zen, perchè li aiuta a rimanere svegli durante le lunghe pratiche meditative (zazen). Il tè sottile (usuha), a causa dello sbattimento con il frullino di bambu, si ricopre di una schiuma sottile che fa una bella figura.
Giustamente vi domandate perchè, in un blog di cucina, mi occupo di un tè così particolare.. . La ragione è che il tè matcha viene utilizzato come spezia e come colorante naturale che dà un colore verde, più o meno intenso. Certo, viene utilizzato principalmente nella cucina giapponese, in piatti tradizionali come i soba (specie di pasta), nei mochi (dolcetti di riso che preparano per il capodanno giapponese), ma anche in una varietà di wagashi, cioè dolci (torte, biscotti, cioccolatini, gelati, budini e granite), anche in produzione industriale.
In Grecia non è tanto facilmente reperibile, e l'ho trovato solo in negozi specializzati che vendono tè e infusi. Ci sono due tipi, uno per preparare il tè e l'altro per uso in cucina. 

Cha no yu  茶の湯
chasen  茶筅

13 σχόλια:

  1. Κατά καιρούς μου αρέσει αν δοκιμάζω διάφορες ποικιλίες τσαγιού, την συγκεκριμμένη δεν την ήξερα.
    Δεν ξέρω αν θα καταφέρω να το βρω, αλλά θα με ενδιέφερε να το δοκιμάσα.
    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελενα μου να ψαξεις σε εξειδικευμενα καταστηματα για το τσαϊ. Το εψαχνα για πολυ καιρο, μεχρι που σκεφτηκα να παρακαλεσω μια φιλη απο την Ιαπωνια να μου στειλει! Ειναι πολυ ιδιομορφο, το κραταω μονο για την ζαχαροπλαστικη!
      Φιλια!

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα και ευχαριστώ για την ενδιαφέρουσα ανάρτηση! Λατρεύω το τσάι, όλα τα είδη του αλλά πιο πολύ της Sri Lanka.
    Πρόσφατα αγόρασα από εδώ Ιαπωνικό τσάι,το Sencha, πιο κοντά στο Μάτσα από νεαρά φυτά αλλά μου φάνηκε αρκετά ελαφρύ. Ήταν βέβαια πολύ πιο ακριβό από τα άλλα.

    Φιλιά, καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να'σαι καλα Ελενη μου! Και η τιμη του ματσα ειναι ιδιαιτερα τσιμπημενη... Κι εγω με την ευκαιρια δοκιμασα καποιες αλλε ποικιλιες σαν ροφημα, αλλα δεν εμεινα και πολυ ευχαριστημενη. Μαλλον τελικα προτιμαω τις κλασσικες γευσεις!
      Καλο σου βραδυ!

      Διαγραφή
  3. Όπως πάντα ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η ανάρτησή σου Μαρίνα!
    Συμπαθώ αρκετά το ρόφημα αυτό ,όμως τη συγκεκριμένη ποικιλία δεν την γνωρίζω.Θα με ενδιέφερε να το δοκίμαζα και σαν μπαχαρικό,διότι με ένα απλό πασπάλισμα του μπορεί να αλλάξει ολότελα η γεύση κάποιου φαγητού ή γλυκού! Γενικά αγαπώ τα μπαχαρικά,τα μυρωδικά και τα βότανα..διαμορφώνουν και αναδεικνύουν ακόμα και το πιο ΄΄επίπεδο΄΄ πιάτο!!Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φωτεινη μου ειναι πολυ ιδιαιτερο τσαϊ και δεν ξερω αν ειναι και τοσο διδεδομενο ως ροφημα εκτος Ιαπωνιας. Κι εγω ως μπαχαρικο το αντιμετωπισα, δεν ξερω αν θα με ενδιεφερε ως ροφημα.

      Διαγραφή
  4. Μαρίνα μου είχα ξαναδιαβάσει τώρα τελευταία για το συγκεκριμένο τσάι αναζητώντας συνταγές για κουλουράκια έπεσα σε μια που ένα απο τα υλικά της ήταν το τσάι matcha, αλλά δυστυχώς εδώ στην επαρχια δεν υπάρχει περίπτωση να το βρω.Θα ήθελα πολύ να δοκιμάσω όμως!!!Σε ευχαριστούμε για όλες τις πληροφορίες!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγω απο του Ιταλους το εμαθα, που το χρησιμοποιουν για να χρωματιζουν μπισκοτα και κεκακια. Μετα το ειδα σε διαφορες συνταγες απο την φιλη Anna, που ζει στην Ιαπωνια. Εκει πρεπει να το χρησιμοποιουν αρκετα στην ζαχαροπλαστικη. Αν θες μπορω να σου πω απο ποιο καταστημα το αγορασα, παντως εψαχνα πολυ καιρο και στους περισσοτερους ηταν αγνωστο.
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  5. Πολύ ωραία ανάρτηση με πληροφορίες που δεν ήξερα, Μαρίνα μου!!! Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ ωραία ανάρτηση!

    Αν σου αρέσει το τσάι θα σου πρότεινα να δοκιμάσεις κανένα Κινέζικο στυλ whole leaf(πράσινα, oolong, pu erh, κόκκινα) αν δεν το έχεις ήδη κάνει, αλλά γενικά δεν προτείνω για ΚΑΝΕΝΑ λόγο αγορά απο φυσικά μαγαζιά της Ελλάδας. Οι τιμές είναι πολύ τσιμπημένες και η ποιότητα είναι στην καλύτερη μέτρια. Προσωπικά αγοράζω τσάι μόνο κατευθείαν απο την Κίνα, υπάρχουν διάφορα μαγαζιά με τσάι φανταστικής ποιότητας σε πολύ καλές τιμές.

    Δείτε και ένα βιντεάκι για το gong fu cha, μια τεχνική με πολύ φθηνό εξοπλισμο(max 15 ευρω) και φανταστικό αποτέλεσμα για όλα τα Κινέζικα(δεν είναι και πολύ καλό το βιντεάκι αλλά θα πάρετε μια γεύση)
    http://www.youtube.com/watch?v=VjEIoHdjAWA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητε Κωστα πινω αποκλειστικα τσαϊ ή φυτικα ροφηματα εδω και 5-6 χρονια και καθολου καφε! Δεν μου αρεσουν καθολου τα γνωστα συσκευασμενα αλλα εχω απογοητευτει και απο αυτα που βρηκα σε ειδικα μαγαζια για τσαι εδω στην Ελλαδα. Δεν μου αρεσουν αυτα που εχουν προσθκη αρωματων, γιατι πιστευω οτι τα αρωματα που χρησιμοποιουν δεν ειναι τοσο φυσικα οσο λενε. Στον μικρο κηπο του σπιτιου μου καλλιεργω διαφορα αρωματικα και ετσι προμηθευομαι πρωτη υλη για τα ροφηματα μου. Οσο για το τσαϊ, προτιμω το πρασινο και συχνα βρισκω αξιολογα τσαγια απο εταιρειες που δραστηριοποιουνται στο φαρμακειο. Τελευταια εφερα διαφορα ροφηματα βοτανων και φρουτων απο την Ιταλια, οπου επισκευτηκα μια εταιρεια προιοντων φυτοθεραπιειας που καλλιεργει και επεξεργαζεται μονη της την πρωτη υλη που χρησιμοποιει. Μιλαμε για φανταστικη ποιοτητα, αλλα δυστυχως δεν μπορω να τα βρω πλεον στην Ελλαδα... Θα κοιταξω το βιντεο που λες, ευχαριστω πολυ για τις πληροφοριες!

      Διαγραφή
    2. Νομίζω πως έχουμε τα ίδια γούστα στα ροφήματα, εγώ βέβαια δεν έπινα ποτέ καφέ αλλά εδώ και δύο χρόνια πίνω ροφήματα είτε από βότανα που μαζεύω το καλοκαίρι από το χωριό (φασκόμηλο, τσάι βουνού, μελισσόχορτο κλπ), είτε όταν μπορώ να παραγγείλω από Κινέζικο τσάι!

      Εγώ θα σου ξαναπροτείνω να δοκιμάσεις Κινέζικο τσάι κατευθείαν από την Κίνα, η τέχνη των Teamasters στην καλλιέργεια της camellia sinensis και στην επεξεργασία των φύλλων της(με απόλυτα φυσικές τεχνικές) είναι απίστευτη και η ποιότητα του τελικού προϊόντος είναι αξεπέραστη!

      Διαγραφή
    3. Πρεπει να "ξαναγεμισω" την καρτα μου και να δοκιμασω να παραγγειλω απο Κινα οπως προτεινεις. Με ενδιαφερει πολυ αυτο που ειπες περι "φυσικων μεθοδων" γιατι εχουμε πηξει στην χημεια, την οποια παρεπιτοντως λατρευω αλλα αποφευγω να καταναλωνω...

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.