ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ // COME CONSERVARE LE FOGLIE DEL BASILICO

Πολυετης βασιλικος ♣ Basilico perenne
 
ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ

Το φθινοπωρο προχωραει και σιγα σιγα οι ομορφοι βασιλικοι θα εξαφανιστουν. Φετος, που ειχα υπερπαραγωγη απο τους βασιλικους, δοκιμασα διαφορους τροπους για να διατηρησω τα φυλλα τους και να μπορω να τα χρησιμοποιω μεχρι να ξαναφυτρωσουν τα νεα φυτα, αργα την ανοιξη.
Βασικοι κανονες πριν οποιαδηποτε επεξεργασια των φυλλων :
- Τα συλλεγουμε νωρις το πρωι, πριν τα βρουν οι ακτινες του ηλιου, γιατι εχουν μεγαλυτερη συγκεντρωση αιθεριων ελαιων.
- Τα χρησιμοποιουμε αμεσως, για να εχουμε οσο το δυνατον μικροτερη απωλεια στα αιθερια ελαια.
- Πλενουμε τα φυλλα απαλα, χωρις να τα πιεζουμε και τα στραγγιζουμε καλα.
- Τα σκουπιζουμε με απορροφητικο χαρτι, ωστε να ειναι οσο το δυνατον πιο στεγνα πριν τα χρησιμοποιησουμε.
- Βρωσιμος δεν ειναι αποκλειστικα ο πλατυφυλλος βασιλικος. Ολα τα ειδη μπορουν να καταναλωθουν. Απλα ο μετρια πλατυφυλλος βασιλικος ειναι πιο ισορροπημενος οσον αφορα την περιεκτικοτητα σε  αιθερια ελαια και γι'αυτον τον λογο προτιμαται.

Εχουμε και λεμε λοιπον :
- Αποξηραμενος βασιλικος : απλωνουμε τα φυλλα, κατα προτιμηση επανω σε απορροφητικο χαρτι, σε μερος αεριζομενο και μακρυα απο τις ακτινες του ηλιου. Ο χρονος που θα χρειαστουμε για την αποξηρανση, εξαρταται και απο την υγρασια του περιβαλλοντος; συνηθως μετα απο μια εβδομαδα εως 10 ημερες ειναι ετοιμα. Τα πραγματα γινονται πιο απλα, αν διαθετετε ξηραντηριο; ο χρονος ξηρανσης μειωνεται κατα πολυ σε 1-2 μερες, ενω τα φυλλα διατηρουν ολο το αρωμα τους. Τα διατηρουμε σε ερμητικα κλειστο γυαλινο βαζο, σε δροσερο και σκοτεινο μερος, κατα προτιμηση ολοκληρα, χωρις να τα τριψουμε.


- Μπορουμε να αποξηρανουμε τον βασιλικο και στον φουρνο. Απλωνουμε τα φυλλα σε ενα ταψι καλυμμενο με αντικολλητικο χαρτι και βαζουμε τον φουρνο στη λειτουργια του αερα, σε θερμοκρασια εως 80°C. Χρειαζεται περιπου ενα διωρο μεχρι να στεγνωσουν τελειως. Τα αφηνουμε να κρυωσουν τελειως και τα φυλαμε, οπως ειπαμε, σε γυαλινο βαζο με ερμητικο κλεισιμο.
- Αν προτιμουμε μια μεθοδο λιγοτερο χρονοβορα,  τοτε μπορουμε να τα καταψυξουμε. Αφου τα πλυνουμε και τα σκουπισουμε, τα ψιλοκοβουμε, τα βαζουμε σε αεροστεγες σακκουλακι ειδικο για την καταψυξη, αφαιρουμε τον αερα και τα καταψυχουμε. Διατηρουνται για πολλους μηνες χωρις να χανουν το αρωμα τους, και ειναι ετοιμα για χρηση.


- Μπορειτε επισης να καταψυξετε τα φυλλα ολοκληρα. Αφου τα πλυνετε και τα σκουπισετε, τα βαζετε αναμεσα σε δυο κομματια διαφανους μεμβρανης. Τα βαζετε προσεκτικα στην καταψυξη, με τροπο ωστε να μην πιεστουν και χασουν το σχημα τους. Την επομενη ημερα,και αφουε εχουν πλεον παγωσει τελειως, μπορουμε να τα βαλουμε σε ενα γυαλινο βαζακι, προσεχοντας παλι να μην πιεστουν. Κλεινουμε καλα το βαζακι με το καπακι του και το φυλαμε στην καταψυξη.
- Τελος, μπορουμε να φτιαξουμε ενα ειδος πεστο ... light. Εκτος απο το γνωστο πεστο αλλα τζενοβεζε, μπορουμε παλι να πολτοποιησουμε τα φυλλα του βασιλικου και να προσθεσουμε μονο το ελαιολαδο, ετσι ωστε να μην μας δεσμευουν γευστικα τα υπολοιπα υλικα. Ο καλυτερος τροπος για να πολτοποιησουμε τα φυλλα του βασιλικου, ειναι το γουδι, οπως εχουμε ηδη δει στο πεστο αλλα τζενοβεζε. Ετσι απελευθερωνονται ολα τα αρωματα του και διατηρειται το ωραιο χρωμα του. Βεβαια, για ευκολια, μπορειτε να χρησιμοποιησετε και το μπλεντερ ή το μουλτι. Το λαδι το προσθετουμε στο τελος. Βαζουμε το πεστο σε γυαλινα αποστειρωμενα βαζακια και σκεπαζουμε την επιφανεια τους με ελαιολαδο. Διατηρειται στο ψυγειο για πολλους μηνες. Μπορειτε επισης να το βαλετε σε θηκες για παγακια και να το καταψυξετε.


COME CONSERVARE LE FOGLIE DEL BASILICO

L'autunno sta finendo definitivamente e tra qualche giorno le gagliarde piante di basilico in vaso saranno piano piano appassite. Quest' estate ho avuto delle belle piante di basilico che ancora sono piene di belle foglie verdi e profumanti. Così ho assagiato vari modi per conservarle, e per poter utilizzalre durante l'inverno, aspettando la prossima primavera per seminare di nuovo i semi raccolti.
Le regole seguenti valgono in generale per la raccolta delle foglie, independentemente dal modo di conservazione scelto : 
- La raccolta deve essere effetuata la mattina presto, prima di spuntare il sole, perchè in quel momento la concentrazione di oli essenziali è la massima.
- Le foglie devono essere utilizzate subito, per minimizzare la degradazione degli oli essenziali.
- Lavate le foglie delicatemente, e scolatele bene senza strizzarle.
- Asciugatele tamponadole con carta assorbente, senza sfregarle. Le foglie devono essere più asciutte possibile prima di utilizzarle.
- Non solo il basilico a foglie larghe è adatto per il consumo. Esistono ca 40 specie di basilico. Il basilico genovese forse è il più equilibrato in aromi.

Allora, vediamo come possiamo conservare queste foglie
- Basilico essiccato : dipsonete le foglie su una superficie, prferibilmente rivestita di carta assorbente, in luogo aerato e lontano dai raggi solari. Il tempo necessario per l'essicazione completa, dipende molto dall'umidità dell' ambiente; di solito, tra una 10ina di giorni sono pronte. Certo se disponete un essiccatore entro un giorno le foglie saranno già essiccate. Conservatele in un barattolo di vetro a chiusura ermetica, in luogo fresco e buio, senza spezzetarle, per conservare i loro aromi.
- Possiamo essiccare le foglie anche al forno. Dipsonetele su una teglia rivestita di carda antiaderente e infornate. Accendete il forno alla funzione ventilato e a temperatura fino a 80°C. Ci vuole un paio d'ore fino alla completa essiccazione. Lasciatele poi raffreddare e consevatele in un barattolo di vetro, come descritto sopra.
- Un metodo più veloce è la congelazione. Tagliate finemente le folgie lavate e asciugate, ponetele in un sacchetino adatto per il feezer e congelate subito. Vengono conservate per parecchi mesi e vengono utilizzate senza scongelarle.
- Potete congelate le folgie anche intere. Dopo che siano lavate ed asciugate, ponetele entro due pezzi di pellicola transparente e congelatele, facendo attenzione a non schiacciarle, per salvare la loro forma. Il giorno dopo che saranno ormai congelate, disponetele con attenzione in un barattolo di vetro, chiudete il coperchio, tenendo cura sempre di non schiacciarle, e ponete di nuovo nel freezer. 
- Alla fine, si può preparare una sorta di pesto ... light! Siccome nel pesto alla genovese coesistono anche formaggio, aglio e pinoli che alternano il sapore del basilico, possiamo preparare un pesto omettendoli. Il miglior modo per preparare il pesto è sempre il mortaio, ma per motivi di velocità e praticità, possiamo tritare molto finemente le foglie di basilico anche nel tritatutto, con l'aggiunta di un pochino d'olio extravergine di oliva. Conservate in barattoli di vetro, coprendo completamente la superficie del pesto con un strato d' olio. Potete ancora versare il composto in stampini per i ghiaccioli e congelarlo.



8 σχόλια:

  1. Πολύ χρήσιμες συμβουλές! Ευχαριστούμε:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρήσιμο ιδιαίτερα.... και ταιριάζει απόλυτα με το ποστ που έκανα στις 26 Οκτωβρίου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες... έχω μια γλάστρα στην βεράντα και αναρωτιόμουν τι να κανω και πως να το κανω, καθότιν και άσχετη με το άθλημα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. grazie per le preziose informazioni Marina, buona settimana, un bacione !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Με ενδιαφέρει πολύ η σημερινή σου ανάρτηση Μαρίνα μου, ειδικά η μέθοδος με την κατάψυξη θα με βολέψει πολύ
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χαιρομαι που βρηκατε χρησιμη αυτην την αναρτηση!
    Φιλια σε ολες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.