ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΧΑΛΒΑΣ ΜΕ ΠΕΤΙΜΕΖΙ ΚΑΙ ΚΕΛΥΦΩΤΑ ΦΥΣΤΙΚΙΑ // HALVA AL MOSTO COTTO E PISTACCHI DI BRONTE


ΧΑΛΒΑΣ ΜΕ ΠΕΤΙΜΕΖΙ ΚΑΙ ΚΕΛΥΦΩΤΑ ΦΥΣΤΙΚΙΑ

Το ξερατε οτι η λεξη halva (حلوى‎) ειναι αραβικη και σημανει γλυκο? 
Για τον γνωστο σιμιγδαλενιο χαλβα εχουμε ξαναμιλησει. Εδω σας παρουσιαζω μια διαφορετικη συνταγη με πετιμεζι, γαλα και αλευρι. Η γευση του ιδιαιτερη και η υφη του βελουδινη. 
Η συνταγη ειναι απο εδω.

Δοση : για 8 ατομα
Βαθμος δυσκολιας : ευκολο
Υλικα : 1 φλυτζανι του τσαγιου σιμιγδαλι χοντρο,
                1 φλυτζανι του τσαγιου αλευρι για ολες τις χρησεις,
                1 1/2 φλυτζανι του τσαγιου ζαχαρη κρυσταλλικη,
                1 1/2 φλυτζανι του τσαγιου νερο,
                1 1/2 φλυτζανι του τσαγιου φρεσκο γαλα,
                3/4 φλυτζανι του τσαγιου λιωμενο βουτυρο ή λαδι,
                2 κουταλιες της σουπας πετιμεζι*,
                1 κουταλακι του γλυκου γεματο, μαστιχα Χιου σε σκονη, 
                1/2 φλυτζανι κελυφωτα φυστικια χοντροκοπανισμενα.
Προετοιμασια : 
Βαλτε το γαλα, το νερο, το πετιμεζι και την ζαχαρη σε ενα κατσαρολακι και βαλτε το στην φωτια. Μολις παει να βρασει κατεβαστε το. Ταυτοχρονα, βαλτε το βουτυρο ή το λαδι σε μια κατσαρολα και βαλτε το στη φωτια. Μολις ζεσταθει αρκετα, προσθεστε το σιμιγδαλι και το αλευρι, ριχνοντας τα σαν βροχη και ανακατευοντας ταυτοχρονα, για να μην σβωλιασουν. Καβουρντιστε ελαφρα το μιγμα. Να εχετε υπ'οψιν, οτι οσο πιο πολυ καβουρντισετε το σιμιγδαλι με το αλευρι, τοσο πιο σκουρο θα ειναι και το χρωμα του χαλβα. Αποσυρετε την κατσαρολα προς στιγμην απο την φωτια. Προσθεστε το μιγμα του γαλακτος, με πολυ προσοχη γιατι θα κοχλασει εντονα, και ανακατευοντας συνεχως για να μην δημιουργηθουν σβωλοι.  Σβυστε το ματι και βαλτε παλι την κατσαρολα στη φωτια, προσθεστε και την μαστιχα,   ανακατευοντας συνεχως για λιγα λεπτα ακομη, μεχρι να δεσει ο χαλβας. Βαλτε τα μισα φυστικια στον πατο μιας φορμας. Ριξτε απο επανω το μισο μιγμα και στρωστε το πατωντας το με ενα κουταλι, ωσε να μην μεινουν κενα. Σκορπιστε ομοιομορφα και τα υπολοιπα φυσικια και καλυψτε με το υπολοιπο μιγμα. Σκεπαστε την φορμα με μια πετσετα και αφηστε το γλυκο να κρυωσει. Ξεφορμαρετε το σε μια πιατελα σεβριρισματος και σερβιρετε. 

*μπορειτε να το αντικαταστησετε με μελι.


HALVA AL MOSTO COTTO E PISTACCHI DI BRONTE

La halva è un dolce a base di semolino, molto diffuso nella cucina orientale. La parola halva è araba e significa dolce.
La ricetta  che presento qui è un po' diversa da quella che in Grecia riteniamo tradizionale. Qui, oltre al semolino, c'e anche la farina e il latte. Il risultato è un sapore più delicato e la sua consistenza risulta più vellutata. Viene aromatizzato con la mastìha di Chio e guarnito con pistacchi di Egina, il corrispondente in Grecia dei pistacchi di Bronte.

Dosi : per 8 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 1 tazza di semolino grosso,
                            1 tazza di farina 00,
                            1 1/2 tazza di zucchero semolato,
                            1 1/2 tazza di acqua,
                            1 1/2 tazza di latte fresco,
                            3/4 di tazza burro fuso o olio,
                            2 cucchiai di mosto cotto*,
                            1 cucchiaino colmo di mastiha di Chio macinata,
                            1/2 tazza pistacchi di Bronte, tritati grossolanemente.
Preparazione : 
In una pentola, versate il latte, l'acqua ed il mosto cotto. Aggiungete lo zucchero e portate sul fuoco. Quando arriva ad ebollizione ritirate dal fuoco. Nello stesso tempo, ponete il burro o l'olio in una pentola e portate sul fuoco. Quando si riscalda abbastanza, versate il semolino e la farina a pioggia, mescolando con un cucchiaio di legno. Lasciate cuocere su fuoco medio, fino a cominciare a prendere colore ed emanare l'odore del tostato. Tenete in considerazione che più lo lasciate tostare, tanto più scura risulterà la halva. Ritirate la pentola dal fuoco e aggiungete il composto del latte, mescolando energicamente, per non formare dei grumi. Fate attenzione, perchè quando versate il liquido sbollenta vigorosamente e può schizzare. Abbassate il fuoco e lasciate cuocere per qualche minuto, mescolando sempre per non attaccare, fino a diventare abbastanza consistente. Ritirate dal fuoco. Cospargete con metà dei pisctacchi il fondo di un stampo. Versateci metà del composto e livellatelo, premendo con il cucchiaio, cosi che non si lasciano dei spazi vuoti. Cospargete con il resto dei pistacchi, versate il resto del composto e livellate. Coprite lo stampo con un panno e lasciatelo raffredare. Una volta raffreddato, sformate su un piatto di portata e servite.

* potete sostituirlo con miele


38 σχόλια:

  1. Καλημέρα Μαρίνα μου
    Σήμερα παρατηρώ είναι η μέρα του χαλβά!!!Και γιατί όχι, αφού αυτό το παραδοσιακά απλό και νόστιμο γλυκό, είναι για πολλά-πολλά χρόνια στις ελληνικές κουζίνες προσφέροντας ανείπωτη απόλαυση στους απαιτητικούς ουρανίσκους!
    Κάθε καινούργια πινελιά θα δώσει και μία έκπληξη!Και στη συγκεκριμένη πρόταση έχουμε πολλές εκπλήξεις!Νέα συστατικά που προσδίδουν διαφορετικότητα στη κλασσική γεύση,είναι ευπρόσδεκτα και ο κλασσικός σιμιγδαλένιος χαλβάς παίρνει άλλη διάσταση..θα τον κάνω σύντομα ,μια που είναι ένα από τα γλυκά που αγαπώ πολύ,μόνο που θα τον καβουρντίσω πιο πολύ ,μια που μ΄αρέσει να γίνεται σκούρος.Φιλιά πολλά,πολλά Μαρίνα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπερα Φωτεινη μου! Τα λογια σου γλυκα σαν τον χαλβα μου!
      Να πω την αληθεια και η μανα μου με κανει παρατηρηση που δεν καβουρντιζω πολυ το σιμιγδαλι... Ειχα ενδοιασμους γι'αυτον τον χαλβα με το γαλα και το λαδι, αλλα τελικα σημειωσε μεγαλη επιτυχια! Δεν ειναι σπυρωτος οπως ο κλασσικος που φτιαχνουμε, αλλα γινεται βελουδινος.
      Φιλια!

      Διαγραφή
  2. Χαλβάς με πετιμέζι εεε!!!Δεν είναι καθόλου κακό,ευκαιρία για κάτι καινούριο.
    Καλή σου μέρα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Ροδανθη!
      Κι εγω απο περιεργεια τον εφτιαξα, αλλα ειναι ωραιος τελικα!

      Διαγραφή
  3. Λατρεύω το χαλβά τον κλασσικό..χμμ..λέω όμως να δοκιμάσω και κάτι διαφορετικό...καλή σου μέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Μαρια μου!
      Αν τον δοκιμασεις, πες μου εντυπωσεις!

      Διαγραφή
  4. Che bello che è Marina!
    Ma pensavo che si cuocesse anche in forno.
    In bocca è cremoso, vero? Ma diverso dal budino?
    Mi piace molto, appena ho un poco di tempo vorrei provare a farlo.
    Ho molti degli ingredienti che servono, devo trovare solo i pistacchi.
    Baci

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ciao Anna!
      Non credo che esiste un halva che si cuoce in forno. C'e la halva classica (vedi il link) al semolino, burro, zucchero e acqua, la variazione che presento qui, che non esiste in Grecia e l'ho tratta da un blog turco, e un altra halva, preparata con maizena, burro, zucchero e acqua che viene preparata in pentola ma alla fine viene messa nel forno, per far caramellare la sua superficie (halva di Farsala si chiama in Grecia). Non e esattamente cremoso e certo e diverso dal budino. Se diecidi di prepararlo, tieni conto che e abbastanza dolce. I pistacchi sono facoltativi, puoi utilizzare anche le mandorle.
      Bacione! ♥

      Διαγραφή
  5. Δεν έχω ξαναδοκιμάσει αλλά φάινεται πολύ νόστιμος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Από τα αγαπημένα για μένα τουλάχιστον γλυκά, μιας και ο τρόπος που μπορείς να τον αρωματίσεις και τον εμπλουτίσεις κάθε φορά τον κάνει άκρως συναρπαστικό.
    Και η μαστίχα με το φυστίκι Αιγίνης (πέρα από το πετιμέζι) εδώ παίζουν ρόλο πρώτης κατηγορίας, Μαρίνα μου.
    Μπράβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οντως Πηνελοπη μου, ο χαλβας αφηνει πολλα περιθωρια για παραλλαγες και οπως και να τον φτιαξεις ειναι παντα νοστιμος!
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  7. Και για μένα πολυαγαπημένος τον έχω δοκιμάσει όπως τον κάνεις και τον λατρεύω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμας μας αρεσε, τον βαλαμε στην λιστα με τα αγαπημενα!

      Διαγραφή
  8. Α σήμερα είναι η μέρα του χαλβά!!!!! Αγαπημένο-κλασσικό γλυκό!

    (και η ερώτηση της χαζής τώρα: την μαστίχα δεν την σπάμε ή θρυματίζουμε πριν την ρίξουμε? Θα λιώσει?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οντως, παλι καλα που δεν καναμε και την ιδια συνταγη με την Ερη! ☺ ☺
      Καθολου χαζη η ερωτηση, εγω ειμαι η αφηρημενη που δεν εγραψα "σε σκονη" (στα ιταλικα το εγραψα, στα ελληνικα το ξεχασα... 1-0!) Το διορθωσα και ευχαριστω για την παρατηρηση...

      Διαγραφή
  9. Ciaoooo ha Trieste trovo sempre un Halvà molto dolce e farinoso che ha colore come la nocciola, bianco oppure anche leggermente rosato. Io credo che questo che trovo qui sia arabo oppure???? Cosa mi dici???? Io copio sta ricetta intanto ciaooo e buona fine settimana.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ma si chiama il halva o la halva? Non sono poi tanto certa! In greco e maschile....
      Molto probabilmente e arabo o turco, siccome la ricetta e tipica della cucina orientale, con tanto di sciroppo... Dopo 400 anni di occupazione turca l'abbiamo adottato anche noi...
      Buon fine settimana carissima! ♥

      Διαγραφή
  10. Μαρίνα μου δείχνει φανταστικός!Πολύ θα ήθελα να δοκιμάσω!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Ελενη μου!
      Αν τον δοκιμασεις πες μου εντυπωσεις!
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  11. Λατρεύω τον χαλβά, Μαρίνα μου!!
    Τον έκανες πολύ νόστιμο!
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μια διαφορετική εκδοχή του χαλβά που όμως δείχνει υπέροχα νόστιμη!
    Φιλιά Μαρίνα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετσι ακριβως Ελενα μου, τελικα πρεπει να τολμαμε να δοκιμαζουμε ασυνηθιστες συνταγες για να ανκαλυπτουμε νεες γευσεις!
      Φιλια και καλο σ/κ!

      Διαγραφή
  13. Πραγματικά ιδιαίτερος και πολύ ξεχωριστός ο χαλβάς σου Μαρίνα μου!!
    Και η όψη του φαίνεται εξαιρετική και η τομή του αποδεικνύει την ωραία υφή του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ισως θα επρεπε να γινει λιγο πιο σκουρος, την επομενη φορα θα δοκιμασω να τον καβουρντισω πιο πολυ, αλλα νοστιμος ητανε σιγουρα...
      Φιλακια!

      Διαγραφή
  14. O σιμιγδαλένιος χαλβάς μου αρέσει πάρα πολύ.
    Ετσι όπως τον έκανες δεν τον έχω δοκιμάσει αλλά φαίνεται πολύ ωραίος Μαρίνα.
    Πολύ ωραία παρουσίαση.

    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μαρίνα λατρεύω τον χαλβά και αυτός ο βελούδινος με το πετιμέζι και την μαστίχα πρέπει να είναι φανταστικός!
    Βλέπω τις φωτογραφίες και ...ετοιμάζομαι να τον φτιάξω
    Καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. OHHH! Marina
    una DELIZIA!!
    E' una ricetta molto bella che abbiamo
    letto con attenzione che ci piacerebbe rifare...sostituendo
    il mosto cotto (finito) con il miele.
    Anche la foto è BELLISSIMA.
    Un bacio le 4 apine

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Infatti il miele e una buona alternativa al mosto cotto, ci ho pensato anch'io e la prossima volta ci provo.
      La foto l'ho scattata con luce poco favorevole ma alla fine e venuta bene....
      Baci a tutte e 4 zzzzzzzzzz!!!!!!!!!
      Buon weekend!

      Διαγραφή
  17. Πανέμορφες εικόνες με απίθανη γεύση!!!
    Τέλειο Μαρίνα μου
    Γεια στα χέρια σου
    Φιλιά
    Καλό Σαββατοκύριακο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Τι κομψό που είναι το γλυκό σου Μαρίνα μου!
    Παρόλο που πρόκειται για ένα πολύ κλασικό και αγαπημένο γλυκάκι, του έχεις προσθέσει εξαιρετικά αρώματα και γεύσεις και το απογείωσες σε εντελώς νέα επίπεδα!
    Φιλιά πολλά και καλό ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Δεν τον έχω φτιάξει ποτέ με γάλα, με αλεύρι έχω δοκιμάσει. Τι να λέμε Μαρίνα φαίνεται καταπληκτικός ο χαλβάς σου και με τα φυστικάκια και το πετιμέζι, κορυφαίο γλυκό! Κ εγώ νομίζω πως και το μέλι θα του ταίριαζε πάρα πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγω εκανα ολα τα πειραματα με την μια! Ειχα πολλους ενδοιασμους για το αποτελεσμα, αλλα τελικα μας αρεσε! Την επομενη θα δοκιμασω την δικη σου προταση με την σοκολατα και το ινδοκαρυδο, εχω υπόψιν μου εναν που θα ξετρελλαθει!
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.