ΤΑΜΠΟΥΛΕ'
Το ταμπουλε, ειναι ενα παραδοσιακο πιατο απο την αραβικη κουζινα και συγκεκριμενα απο την λιβανεζικη. Κυρια συστατικα του ειναι το κους κους ή το πλιγουρι και ο μαϊντανος. Στην αυθεντικη λιβανεζικη εκδοχη του βαζουν μπολικο μαϊντανο. Στην Ελλαδα θα το συναντησετε μαλλον με περισσοτερο κους κους. Το ταμπουλε σερβιρεται επανω σε φυλλα μαρουλιου, τα οποια βοηθουν και στο φαγωμα του. Ας μην ξεχναμε οτι οι αραβες παραδοσιακα τρωνε χωρις να χρησιμοποιουν μαχαιροπηρουνα, οποτε το μαρουλακι βοηθαει γαι να "φτυαριζουν" το κους κους. Το ταμπουλε μπορει να σερβιριστει ως σαλατα αλλα αποτελει επισης ενα ελαφρυ και δροσερο γευμα, ιδανικο για τις καυτες ημερες που περναμε αυτο το καλοκαιρι...
Δοση : για 4 ατομα
Βαθμος δυσκολιας : πολυ ευκολο
Υλικα : 1/2 φλυτζανι κους κους,
2 γεματα φλυτζανια μαϊντανο ψιλοκομμενο,
1/2 φλυτζανι φρεσκο δυοσμο ψιλοκομμενο,
3 φρεσκα κρεμμυδακια κομμενα σε λεπτες ροδελες,
2 ωριμες ντοματες κομμενες σε κυβακια,
χυμο απο 1/2 λεμονι,
1 λαϊμ,
3 κουταλιες της σουπας εξτρα παρθενο ελαιολαδο,
φρεσκοτριμμενο πιπερι,
αλατι,
φυλλα μαρουλιου.
Προετοιμασια :
Βαλτε το κους κους σε ενα σκευος και προσθεστε ενα ποτηρι βραστο νερο, ετσι ωστε να το σκεπαζει. Προσθεστε λιγο αλατακι, σκεπαστε το σκευος και αφηστε το να σταθει 10 - 15 λεπτα. Ξεσκεπαστε το και αφηστε το να κρυωσει.
Μεσα σε ενα σκευος βαλτε τα λαχανικα και το κους κους. Προσθεστε τον χυμο και λιγο ξυσμα απο την φλουδα του λαϊμ, το χυμο του λεμονιου, το ελαιολαδο, αλατακι και λιγο φρεσκοτριμμενο πιπερακι. Αναμειξτε ολα τα υλικα.
Σερβιρετε το ταμπουλε, επανω σε φυλλα μαρουλιου.
Βαλτε το κους κους σε ενα σκευος και προσθεστε ενα ποτηρι βραστο νερο, ετσι ωστε να το σκεπαζει. Προσθεστε λιγο αλατακι, σκεπαστε το σκευος και αφηστε το να σταθει 10 - 15 λεπτα. Ξεσκεπαστε το και αφηστε το να κρυωσει.
Μεσα σε ενα σκευος βαλτε τα λαχανικα και το κους κους. Προσθεστε τον χυμο και λιγο ξυσμα απο την φλουδα του λαϊμ, το χυμο του λεμονιου, το ελαιολαδο, αλατακι και λιγο φρεσκοτριμμενο πιπερακι. Αναμειξτε ολα τα υλικα.
Σερβιρετε το ταμπουλε, επανω σε φυλλα μαρουλιου.
TABOULEH
Il tabouleh è un piatto tradizionale dalla cucina araba e precisamenete di quella libanese. Il suo ingrediente principale è il cus cus o il bulgur, misto a erbe aromatiche e pomodori, e condito con succo di limone e olio di oliva. Viene servito come antipasto, su foglie di lattuga, che aiutano a raccogliero e mangiarlo, siccome non usano le posate. La definirei un'insalata, al gusto molto fresco, ideale per la stagione calda. Può anche funzionare come un pasto veloce e leggero.
Dose : per 4 persone
Difficolta : molto facile
Ingredienti : 1/2 tazza di cous cous,
2 tazze colme di prezzemolo tritato,
1/2 tazza di foglie di mentuccia romana tritata,
3 cipollotti tagliati a rondelle sottili,
2 pomodori maturi tagliati a dadini,
il succo da 1/2 limone,
1 lime,
3 cucchiai di olio extravergine di oliva,
pepe macinato,
sale,
foglie di lattuga.
Preparazione :
Ponete il cous cous in un recipiente e aggiungete 1 bicchiere di acqua bollente, in modo di coprirlo completamente. Aggiungete qualche pizzico di sale e coprite il recipiente. Lasciate riposare per 10-15 minuti, togliete il coprerchio e lasciate raffreddare.
In un recipiente mettete tutte le verdure ed il cous cous. Irrorate con l'olio, il succo del limone, il succo del lime, e cospargete con scorza di lime grattugiata, un po' di sale e pepe macinato. Mescolate.
Servite su foglie di lattuga.
Ponete il cous cous in un recipiente e aggiungete 1 bicchiere di acqua bollente, in modo di coprirlo completamente. Aggiungete qualche pizzico di sale e coprite il recipiente. Lasciate riposare per 10-15 minuti, togliete il coprerchio e lasciate raffreddare.
In un recipiente mettete tutte le verdure ed il cous cous. Irrorate con l'olio, il succo del limone, il succo del lime, e cospargete con scorza di lime grattugiata, un po' di sale e pepe macinato. Mescolate.
Servite su foglie di lattuga.
Καλημέρα Μαρίνα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίσαι καλά??
Αυτή την πανεύκολη και νόστιμη σαλατούλα (αν την πεις έτσι) ταμπουλέ δεν έχω αξιωθεί ακόμα να την φτιάξω. Είναι πολύ νόστιμη και χρωματιστή και σου ανοίγει την όρεξη και μόνο που την βλέπεις.
Ευτυχώς που ανέβασες συνταγή για να την έχω στα υπόψη μου.
Σε φιλώ και καλημερίζω!!
Ευχαριστω γλυκεια μου Χρυσαυγη!
ΔιαγραφήΕιναι πολυ ωραια σαλατουλα, τωρα το καλοκαιρι την βρηκα σαν ευκολη λυση για ενα γρηγορο και νοστιμο γευμα.
Φιλια!
Πολύ ομορφο πιατο... αγαπω κους κους (και πλιγουρι φυσικα)! Πολύ πολυ ομορφη παρουσιαση, γεια στα χερια σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σου Ελπινικη μου!
ΔιαγραφήΕυχαριστω για τα καλα σου λογια!
Πολλα φιλια
Per me che adoro il cus cus è una ricetta fantastica!
ΑπάντησηΔιαγραφήCiao Babe!
ΔιαγραφήE una ricetta classica al cus cus, sono contenta che ti e piaciuta!
Saluti da Salonicco
Mi serviva proprio una ricetta con il tabouleh. Grazie e buona settimana.
ΑπάντησηΔιαγραφήBuona sttimana Edvige.
ΔιαγραφήE molto buono questo tabouleh, mi e piaciuto tantissimo e con questo caldo e un'ottima soluzione per un pasto veloce.
Baci!
Κουσκούς κι αν μας είχαν ταΐσει στη Φοιτητική Εστία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαμία σχέση, βεβαίως, με το όμορφο πιάτο σου.
Οι εδώ έχουν αντιρρήσεις, οπότε κερνιέμαι ένα μικρό πιατάκι από το δικό σου...
Φιλιά Μαρίνα μου!
Γιατι μικρο, παρε οσο θες Ζαμπια μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι οι δικοι μου δεν ενθουσιαστηκαν, δεν τους πιανει λενε... Ας τους να λενε, εμενα μ'αρεσε και το ετοιμαζω αρκετα συχνα πλεον..
Φιλια!
Καλησπέρα, καταπληκτικό το πιάτο σου Μαρίνα μου... υγιεινό, νόστιμο, όμορφα παρουσιασμένο... τί άλλο να ζητήσει κανείς;;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό σου βράδυ!