ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ
Μια ιδιατερη μαρμελαδα με εντονα αρωματα μπαχαρικων.
Η μαρμελαδα με κοκκινα κρεμμυδια, ειναι μαλλον ασυνηθιστη στην Ελληνικη κουζινα. Στην Ιταλια την παρασκευαζουν με τα περιφημα κοκκινα κρεμμυδια απο την Tropea της Καλαβριας. Τα κρεμμυδια της Tropea, εχουν σφιχτη, λευκη σαρκα που περιβαλλεται απο μπορντω μεμβρανη, ενω το ιδιαιτερο χαρακτηριστικο τους ειναι η γλυκεια τους γευση. Τετοια κρεμμυδια βεβαια δεν υπαρχουν στην Ελλαδα, οποτε θα χρησιμοποιησετε αναγκαστικα τα κοκκινα κρεμμυδια που κυκλοφορουν στην αγορα, και που παλι, συνηθως ειναι πιο γλυκα απο τα κιτρινα. Εγω χρησιμοποιησα κοκκινα κρεμμυδια ιταλικης προελευσης, που ετυχε να βρω σε καποιο μαναβικο, αλλα βεβαια δεν ειναι αυτα της Tropea. Η επιτυχια της μαρμελλαδας αυτης, εξαρταται αμεσα απο την ποιοτητα των κρεμμυδιων που θα χρησιμοποιηθουν. Η καταλληλη εποχη για να την παρασκευασετε ειναι τωρα, δηλαδη Αυγουστο - Σεπτεμβριο.
Οπως καταλαβιανετε αυτη η ιδιαιτερη μαρμελαδα, μαλλον δεν ειναι καταληλλη για το πρωινο. Μπορειτε να την προσφερετε σαν σνακ και στο τελος ενος ωραιου γευματος. Συνοδευει υπεροχα διαφορα τυρια που εχουν υποστει ωριμανση και εχουν εντονη γευση, οπως το πεκορινο, το παρμιτζιανο, το προβολονε και γενικοτερα τα καπνιστα τυρια. Η μαρμελλαδα με τα κοκκινα κρεμμυδια, απογειωνει την γευση τους, χωρις ομως να την καλυπτει. Αν δεν συμπαθειτε πολυ τα τυρια, δοκιμαστε την μαζι με διαφορα ψητα κρεατα (χοιρινο ή κυνηγι).
Βαθμος δυσκολιας : 1/5
Υλικα : 1 Kgr κοκκινα κρεμμυδια,
500 gr καστανη ζαχαρη απο ζαχαροκαλαμο,
1 1/2 φλυτζανι κρασι λευκο ξηρο,
1 σφηνακι κονιακ,
2-3 δαφνοφυλλα,
2-3 μοσχοκαρφια,
6-7 κοκκους μπαχαρι,
μερικους κοκκους λευκο πιπερι.
Προετοιμασια :
Καθαριστε τα κρεμμυδια, αφαιρεστε τις τυχον φυτρες και κοψτε τα σε λεπτες φετουλες. Η ποσοτητα της συνταγης αναφερεται στα καθαρισμενα κρεμμυδια. Βαλτε τα μεσα σε ενα ευρυχωρο σκευος και προσθεστε το κρασι και το κονιακ. Βαλτε τα μπαχαρικα μεσα σε μια γαζα ή ενα κομματι τουλι, ωστε να μπορεσετε να τα αφαιρεσετε οταν θα ειναι ετοιμη η μαρμελλαδα, και προσθεστε τα στα κρεμμυδια. Ριξτε απο επανω την ζαχαρη και αφηστε τα να μαριναριστουν για τουλαχιστον 6 ωρες. Στο διαστημα αυτο ανακατεψτε τα 3-4 φορες.
Μεταγγιστε τα μαζι με το ζουμακι τους σε μια κατσαρολα και βαλτε την στη φωτια. Αφηστε τα να βρασουν για περιπου μιση ωριτσα, σε μετρια φωτια, μεχρι να δεσει το σιροπι. Αφαιρεστε το πουγγακι με τα μπαχαρικα και μοιραστε την μαρμελαδα σε αποστειρωμενα βαζακια. Κλειστε τα καπακια τους, αναποδογυριστε τα και αφηστε τα να κρυωσουν αναποδογυρισμενα.
Καθαριστε τα κρεμμυδια, αφαιρεστε τις τυχον φυτρες και κοψτε τα σε λεπτες φετουλες. Η ποσοτητα της συνταγης αναφερεται στα καθαρισμενα κρεμμυδια. Βαλτε τα μεσα σε ενα ευρυχωρο σκευος και προσθεστε το κρασι και το κονιακ. Βαλτε τα μπαχαρικα μεσα σε μια γαζα ή ενα κομματι τουλι, ωστε να μπορεσετε να τα αφαιρεσετε οταν θα ειναι ετοιμη η μαρμελλαδα, και προσθεστε τα στα κρεμμυδια. Ριξτε απο επανω την ζαχαρη και αφηστε τα να μαριναριστουν για τουλαχιστον 6 ωρες. Στο διαστημα αυτο ανακατεψτε τα 3-4 φορες.
Μεταγγιστε τα μαζι με το ζουμακι τους σε μια κατσαρολα και βαλτε την στη φωτια. Αφηστε τα να βρασουν για περιπου μιση ωριτσα, σε μετρια φωτια, μεχρι να δεσει το σιροπι. Αφαιρεστε το πουγγακι με τα μπαχαρικα και μοιραστε την μαρμελαδα σε αποστειρωμενα βαζακια. Κλειστε τα καπακια τους, αναποδογυριστε τα και αφηστε τα να κρυωσουν αναποδογυρισμενα.
Αυτη η μαρμελαδα ειναι ντελικατη, γι'αυτο μοιραστε την σε μικρα βαζακια, ετσι ωστε οταν τα ανοιγετε, να μπορειτε να τα καταναλωσετε σε συντομο χρονικο διαστημα. Μπορειτε βεβαια να δοκιμασετε την μαρμελαδα αμεσως, αλλα ειναι καλυτερα να την αφησετε να ωριμασει για ενα μηνα. Δεν διατηρειται για πολυ καιρο, οποτε φροντισε να την καταναλωσετε μεσα σε 6 μηνες. τα βαζακια, οταν ανοιχτουν, μπορουν να διατηρηθουν στο ψυγειο για καμμια δεκαρια μερες.
CONFETTURA DI CIPOLLE ROSSE
Questa ricetta, la troverete con il titolo "confettura di cipolle rosse di Tropea". Certo in Grecia le cipolle di Tropea non arrivano mai, e così ho utilizzato delle cipolle rosse normali, che per una strana combinazione, sono anch'esse originarie d'Italia! Mi è piaciuto molto questa confettura, mi fa pensare al chutney. L' ho abbinata a vari formaggi e ho scoperto nuovi sapori, mai immaginati. La proverò anche con un bel arrosto di maiale.
Difficoltà : 1/5
Ingredienti : 1Kgr di cipolle rosse,
600gr di zucchero di canna,
1 1/2 tazza di vino bianco secco,
1 biccherino di congnac,
2-3 foglie di alloro,
2-3 chiodi di garofano,
6-7 grani di pimento,
qualche grano di pepe bianco.
Preparazione :
Preparate le cipolle eliminando lo strato esterno di consistenza cartacea. Tagliatele in due ed eliminate la parte interna se è vedre. Tagliatele a fettine sottili. Il peso delle cipolle si intende dopo che siano pulite.
Ponetele in un recipiente capiente ed irroratele con il vino ed il cognac. Mettete tutte le spezie in un pezzetto di garza e legatelo ad un spago; così sarà più facile eliminarli quando la confettura sarà pronta. Ponete il fagottino tra le cipolle e cospargete con lo zucchero. Lasciatele macerare per almeno 6 ore, in luogo fresco. Mescolate ogni tanto.
Travasate in una pentola e portate sul fuoco. Lasciate cuocere a fuoco moderato per mezz'oretta, finchè oterrà la consistenza desiserata. La confettura dovrà essere abbastanza consistente e certo no acquosa.
Eliminate il fagottino con le spezie ed invasatela ancora scottente, in barattoli sterilizzati. Chiudete i coprechi, capovolgete e lasciateli raffreddare capovolti. Certo, si può consumare la confettura subito, ma meglio lasciarla stagionare per un mese, per gustarla nel pieno del suo sapore.
Preparate le cipolle eliminando lo strato esterno di consistenza cartacea. Tagliatele in due ed eliminate la parte interna se è vedre. Tagliatele a fettine sottili. Il peso delle cipolle si intende dopo che siano pulite.
Ponetele in un recipiente capiente ed irroratele con il vino ed il cognac. Mettete tutte le spezie in un pezzetto di garza e legatelo ad un spago; così sarà più facile eliminarli quando la confettura sarà pronta. Ponete il fagottino tra le cipolle e cospargete con lo zucchero. Lasciatele macerare per almeno 6 ore, in luogo fresco. Mescolate ogni tanto.
Travasate in una pentola e portate sul fuoco. Lasciate cuocere a fuoco moderato per mezz'oretta, finchè oterrà la consistenza desiserata. La confettura dovrà essere abbastanza consistente e certo no acquosa.
Eliminate il fagottino con le spezie ed invasatela ancora scottente, in barattoli sterilizzati. Chiudete i coprechi, capovolgete e lasciateli raffreddare capovolti. Certo, si può consumare la confettura subito, ma meglio lasciarla stagionare per un mese, per gustarla nel pieno del suo sapore.
Questa confettura è abbastanza delicata e meglio consumarla entro 6 mesi. Utilizzate dei barattolii piccoli, per poter consumarli in breve tempo dal momento dell'apertura. Una volta aperti, i barattoli si conservano in frigo per una decina di giorni.
Αγαπημένο πολύ!!Καλημέρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημερα Ξανθη μου!
ΔιαγραφήOttimo io adoro le cipolle e trovo anche quelle di Tropea che sono più dolci la farò senz'altro anche se gustarla sarò solo io a nessuno piace la cipolla :((
ΑπάντησηΔιαγραφήciaoo
Le cipolle di Tropea non le ho mai assagiate, ma prossima volta che saro in Italia sicuramente le crechero. A noi piacciono le cipolle, ma gli uomini erano esitanti ad assagiare una confettura di cipolle! A me pero e piaciuta un sacco e con i formaggi si abbina divinamente!
ΔιαγραφήCiao cara!
Πραγματική λιχουδιά! Ειδικά για ένα ωραίο σερβίρισμα με πλατώ τυριών και όμορφων ατομικών ψωμιών! Μπράβο Μαρίνα που μας την έγραψες τούτη τη συνταγή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω Πηνελοπη μου! Χαιρομαι που σου αρεσε!
ΔιαγραφήΚαλη εβδομαδα!
Σαν τσάτνεϋ δηλαδή? Ενδιαφέρον, σίγουρα νόστιμη και με χρώμα που σε ξελογιάζει!!! Να πηγαίνει και σε κρεατικά, χοιρινό ίσως? Κρεμμυδάκια είναι, λογικά, ε? Καλή εβδομάδα Μαρίνα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠεριπου Εφη μου, γιατι ειναι εντελως γλυκεια. Σεκψου οτι στην Ιταλια την φτιαχνουν με τα κρεμμυδια της Τροπεα, που λενε οτι ειναι πολυ γλυκα. Κι εγω πιστευω οτι θα ταιριαζει με κρεατα, αν και παλι το λεω οτι ειναι πολυ γλυκεια, δεν ξερω αν θα ταιριαξει στα γουστα μας. Οι Ιταλοι παντως προτεινουν να σερβιριστει με τυρια, κατι σαν σνακ ή επιδορπιο.
ΔιαγραφήΚαλη εβδομαδα!
Ενδιαφέρουσα πρόταση για μαρμελάδα. Και εμένα μου θύμισε τσάτνεϋ και συμφωνώ με την Έφη, πρέπει να ταιριάζει με ψητά ή και βραστά κρέατικά. Νομίζω ότι θα τους προσθέτει ιδιαίτερη νοστιμιά . Καλοφάγωτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ.
Θα δοκιμασω τον συνδυασμο με την πρωτη ευκαιρια. Απλα τωρα το καλοκαιρι που εχει αφθονα λαχανικα εποχης, αποφευγω το κρεας και δεν βρηκα ευκαιρια να το δοκιμασω.
ΔιαγραφήΚαλο βραδυ και σε σενα Ειρηνη μου!
Φιλια!