ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΚΕΙΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΑΧΛΑΔΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ ΜΑΡΕΓΚΑ // TORTA DI CIOCCOLATO MERINGATA ALLE PERE


ΚΕΙΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΑΧΛΑΔΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ ΜΑΡΕΓΚΑ

Αυτη η συνταγη μου προεκυψε, προσπαθωντας να βρω εναν τροπο να αξιοποιησω τα πολλα ασπραδια αυγων που περισσεψαν, απο τις διαφορες κρεμες που παρασκευαζω κατα καιρους. Οταν δεν μπορω να τα χρησιμοποιησω αμεσως, τα καταψυχω; οταν θελησω να τα χρησιμοποιησω, τα ξεπαγωνω σε θερμοκρασια δωματιου.

Υλικα
για τη βαση : 250 gr φαρινα (αλευρι που φουσκωνει μονο του),
                         2 αυγα ολοκληρα,
                         3 ασπραδια αυγων,
                         200 gr λιωμενο βουτυρο,
                         220 gr κρυσταλλικη ζαχαρη,
                         2 κουταλιες της σουπας κακαο αγλυκο,
                         50 gr σταγονες σοκολατας.
για τα αχλαδια : 2 μεγαλα αχλαδια Αμπατε Φετελ (700gr περιπου),
                               1 σφηνακι λικερ αμαρεττο απο μουσμουλα.
για την μαρεγκα : 150 gr ασπραδια αυγων,
                                  180 gr κρυσταλλικη ζαχαρη,
                                  20 gr ζαχαρη αρωματισμενη με βανιλια,
                                  1 πρεζα αλατι,                         
                                  λιγες σταγονες χυμο λεμονιου, φιλτραρισμενο.
Επι το εργον : 
Ετοιμαστε πρωτα τα αχλαδια : καθαριστε τα και κοψτε τα σε φετουλες, παχους 0,5 εκ. Βαλτε τις φετουλες σε ενα τηγανακι, προσθεστε το αμαρεττο και αφηστε τα να σιγοβρασουν, μεχρι να εξατμιστει ολο το υγρο τους. Κατεβαστε το τηγανακι απο την φωτια και αφηστε τα να χλιαρινουν. 
Ετοιμαστε την βαση : χτυπηστε τα αυγα και τα ασπραδια μαζι με την ζαχαρη, μεχρι να ασπρισουν και να φουσκωσουν. Προσθεστε το λιωμενο βουτυρο, συνεχιζοντας το χτυπημα. Κοσκινιστε την φαρινα με το κακαο, προσθεστε τα στο μιγμα και ομογενοποιηστε. Τελος, προσθεστε τις σταγονες σοκολατας και ανακατεψτε να σκορπισουν. 
Βουτυρωστε ενα πυρεξ και ριξτε μεσα το μιγμα. Στρωστε την επιφανεια του και καλυψτε την με τις φετουλες απο το αχλαδι. Βαλτε το σε προθερμασμενο φουρνο, στους 180°C για 45 λεπτα. 
Στο εν τω μεταξυ, ετοιμαστε την μαρεγκα : χτυπηστε τα ασπραδια με το αλατι και τον χυμο λεμονιου, προσθετοντας σταδιακα τις ζαχαρες. Η μαρεγκα πρεπει να ειναι σφιχτη και να στεκεται.
Μολις περασουν τα 45 λεπτα, βγαλτε το κεϊκ απο το φουρνο και γρηγορα καλυψτε την επιφανεια του με την μαρεγκα. Βαλτε το αμεσως στον φουρνο, κατεβαστε την θερμοκρασια στους 150°C και ψηστε το για ακομη 15 λεπτα περιπου (δοκιμαστε με ενα καλαμακι απο σουβλακι). Σβυστε τον φουρνο, ανοιξτε την πορτα του μια χαραμαδα και αφηστε το να σταθει για ακομη 10 λεπτα. Τελος, βγαλτε το απο τον φουρνο και αφηστε το να κρυωσει.


TORTA DI CIOCCOLATO MERINGATA ALLE PERE ABATE

Questa ricetta è nata, cercando un modo per consumare gli albumi dalle uova, avanzati da varie ricette di creme...

Ingredienti
per la base : 250 gr di farina autolievitante,
                        2 uova,
                        3 albumi,
                        200 gr di burro fuso,
                        220 gr di zucchero semolato,
                        2 cucchiai di cacao amaro,
                        50 gr di gocce di cioccolato.
per le pere : 2 grosse pere abate (700gr ca),
                       1 biccherino di liquore amaretto di nespole.
per la meringa : 150 gr di albumi,
                               180 gr di zucchero semolato,
                               20 gr di zucchero vanigliato
                               1 pizzico di sale,
                               qualche goccia di succo di limone filtrato.
All'opera : 
Sbucciate le pere, eliminate il torsolo ed i semi e tagliateli a fettine di 0,5cm. Ponetele in un tegamino, aggiungete l'amaretto e lasciate cuocere a fuoco dolce, fino che si evapori tutto il loro liquido. Ritirate da fuoco e lasciatele intiepidire. 
Sbattete le uova e gli albumi con lo zucchero fino a diventare una crema spumosa. Aggiungete il burro a filo, continuando a sbattere. Aggiungete la farina ed il cacao settacciati e amalgamate. Alla fine, aggiungete anche le goccie di cioccolato e mescolate il tutto. 
Imburrate una prifola e versateci il composto. Livellate la sua superficie e copritela con le fettine delle pere. Infornate in forno prepriscaldato ai 180°C e lasciate cuocere per 45 minuti. 
Nel frattempo, montate gli albumi con il sale ed il succo del limone, a neve ferma, aggiungendo gradatamente lo zucchero. 
Trascorsi 45 minutti di cottura, sfornate la torta e coprite la sua superficie con la meringa. Infornate subito, abbassate la temperatura del forno ai 150°C e lasciate cuocere per 15 minuti ancora. 
Sfornate e lasciate raffeddare.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.