ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΚΕΪΚ ΜΕ ΚΥΔΩΝΙΑ ΚΑΙ ΜΑΣΤΙΧΑ ΧΙΟΥ // TORTA ALLE MELE COTOGNE, AL PROFUMO DI MASTICE DA CHIOS


ΚΕΪΚ ΜΕ ΚΥΔΩΝΙΑ ΚΑΙ ΜΑΣΤΙΧΑ ΧΙΟΥ

Ενα γλυκο δικης μου εμπνευσεως. Τα κυδωνια ειναι απο τα αγαπημενα μου και εδω τα συνδυαζω με το αρωμα της μαστιχας και του αστεροειδους γλυκανισου. Το μιγμα του κεϊκ ειναι ουσιαστικα ενα 4/4, με λιγο λειψο βουτυρο, ωστε να γινει πιο αναλαφρο.

Υλικα : 250gr φαρινα,
               150gr λιωμενο βουτυρο,
               200gr + 80gr ζαχαρη,
               4 αυγα,
               1/2 κουταλακι κοκκους μαστιχας,
               2 μεγαλα κυδωνια,
               2 κομματια αστεροειδη γλυκανισο,
               1 φλυτζανι πελτε κυδωνι,
               1/2 φλυτζανι φουντουκια τριμμενα.
Παρασκευη : 
Καθαριστε τα κυδωνια, κρατηστε τα κουκουτσια, και κοψτε τη σαρκα σε φετες παχους 1 εκ. Βαλτε τις  φετες σε ενα κατσαρολακι, μαζι με τον αστεροειδη γλυκανισο, τα κουκουτσια απο τα κυδωνια, τυλιγμενα σε μια γαζα, τα 80gr  ζαχαρη και ενα φλυτζανι νερο. Αφηστε τα να σιγοβρασουν για 30-40 λπετα, μεχρι να μαλακωσουν και το ζουμι τους να γινει ενα πηχτο σιροπι. Αφαιρεστε τα κουκουτσια και τον αστεροειδη γλυκανισο και αφηστε τα να κρυωσουν.  Κοπανηστε την μαστιχα στο γουδι μαζι με μια κουταλια ζαχαρης. Χτυπηστε τα αυγα με την ζαχαρη και την μαστιχα, μεχρι να ασπρισουν και να φουσκωσουν. Ριξτε το βουτυρο στο μιγμα, αφηνοντας το να πεφτει σαν κλωστη, συνεχιζοντας το χτυπημα. Προσθεστε την φαρινα σταδιακα, συνεχιζοντας παντα το χτυπημα, ωστε να μην ξεφουσκωσει το μιγμα. Βουτυρωστε ενα τετραγωνο πυρεξ 25x25cm. Στρωστε μεσα τα κυδωνια και ριξτε και το σιροπι τους. Ριξτε απο επανω κουταλιες απο τη ζυμη, μεχρι να καλυψετε ολη την επιφανεια. Πασπαλιστε με τα τριμμενα φουντουκια. Ψηστε το σε προθερμασμενο φουρνο, στους 170°C για 50 λεπτα. Βγαλτε το απο τον φουρνο και αφηστε το να κρυωσει. Μολις κρυωσει, σκορπιστε στην επιφανεια του κομματακια απο τον πελτε κυδωνι και σερβιρετε.


TORTA ALLE MELE COTOGNE, AL PROFUMO DI MASTICE DA CHIOS

Una torta di mia ispirazione. Le mele cotogne mi piacciono tantissimo. Qui le abbino coi profumi dell'anice stellato e della mastice da Chio (mastìha). L'impasto è un soffice quattro quarti, un po'scarso di burro, per renderlo piu leggero.

Ingredienti : 250gr di farina autolievitante,
                            150gr di burro fuso,
                            200gr + 80gr di zucchero semolato,
                            4 uova,
                            1/2 cucchiaino di chicchi di mastìha,
                            2 grosse mele cotogne,
                            2 pezzi di anice stellato,
                            1 tazza di peltès (gelatina) di mele cotogne,
                            1/2 tazza di nocciole trittate.
Preparazione :
Lavate le mele cotogne, sbucciatele ed eliminate il torsolo e la parte dura, tenendo da parte i semi. Tagliatele a fette di 1cm di spessore. Ponetele in un pentolino, aggiungete i semi, avvolti in una garza, l'anice stellato, i 80gr di zucchero e 1 tazza di acqua. Portate ad ebollizione e lasciate cuocere, a fuoco basso, per 30-40 minuti, fino che il loro liquido di cottura diventi un sciroppo denso. Eliminate i semi e l'anice stellato e lasciatele raffreddare. In un mortaio, pestate i chicchi del mastice da Chio con 1 cucchiaio di zucchero, fino a polverizzarli. Preparate l'impasto : sbattete le uova con la mastìha ed il resto dello zucchero, fino a diventare una crema spumosa. Aggiungete il burro a filo, sempre sbattendo. Aggiungete la farina, settaciata, poca alla volta, sempre sbattendo e facendo cura a non far sgonfiare l'impasto. Imburrate una pirofila quadrata di 25x25cm. Disponete le fette delle mele cotogne ed il loro sciroppo. Copritele completamente con cucchiaiate d'impasto e alla fine, cospargete di nocciole trittate. Cuocete in forno preriscaldato ai 170°C per 50 minuti (fate la prova dello stecchino). Sfornate e lasciate raffedare. Quando la torta sarà fedda, copritela con pezzetti di peltès e servite.

1 σχόλιο:

  1. Πολύ ενδιαφέρουσες συνταγές και αρκετές πολύ ωραίες παρουσιάσεις!!!
    Θα τις στείλω και στον κουμπάρο για να εμπνευστεί και να μας κάνει κάποιες από αυτές γιατί εγώ δεν τα πολυκαταφέρνω όπως ξέρεις!!!
    Με θαυμασμό και αγάπη
    η κουμπάρα σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.