ΛΙΚΕΡ ΛΙΜΟΝΤΣΕΛΟ
Ενα απο τα κλασσικα ιταλικα λικερ, διασημο σε ολον το κοσμο με το ιταλικο του ονομα : λιμοντσέλο.
Στην Ιταλια, θα το συναντησετε ως λιμοντσέλο (limoncello) στον Νοτο (περιοχη Καμπανιας), ενω στον Βορρα, μπορει να το βρειτε και ως λιμοντσίνο (limoncino - περιοχη Λιγουριας). Σιγουρα δεν θα το βρειτε ως λεμοντσελο, οπως λαθεμενα ονομαζεται πολλες φορες στην Ελλαδα!
Η καταγωγη του ειναι απο την Νοτια Ιταλια και συγκεκριμενα απο περιοχες της Campania, οι οποιες εινα ιδιαιτερα φημισμενες για τα λεμονια τους : Σορρεντο, Αμαλφι και Καπρι. Η επισημη παραγωγη του και η μεγαλη φημη του, ξεκιναει στις αρχες του προηγουμενου αιωνα. Τυπικα, η ονομασια limoncello, επιτρεπεται μονο για προϊοντα που παραγονται απο συγκεκριμενη ποικιλια λεμονιων της χερσονησου του Σορρεντο.
To λιμοντσελο σερβιρεται παγωμενο, απο τη καταψυξη, ως απεριτιφ και μετα το γευμα ως εξαιρετικο χωνευτικο. Επισης χρησιμοποιειται αντι για αρωμα λεμονιου σε διαφορες ιταλικες συνταγες ζαχαροπλαστικης, μεταξυ αυτων και η φανταστικη τορτα καπρεζε με λεμονι.Η καταγωγη του ειναι απο την Νοτια Ιταλια και συγκεκριμενα απο περιοχες της Campania, οι οποιες εινα ιδιαιτερα φημισμενες για τα λεμονια τους : Σορρεντο, Αμαλφι και Καπρι. Η επισημη παραγωγη του και η μεγαλη φημη του, ξεκιναει στις αρχες του προηγουμενου αιωνα. Τυπικα, η ονομασια limoncello, επιτρεπεται μονο για προϊοντα που παραγονται απο συγκεκριμενη ποικιλια λεμονιων της χερσονησου του Σορρεντο.
Ειναι αληθεια οτι αργησα αρκετα να δημοσιευσω τη συνταγη του λιμοντσελο, αφου ηταν η πρωτη ιταλικη συνταγη που αναζητησα, πριν απο τρια χρονια, ηταν μαλιστα και η αφορμη για να ξεκινησει η εντατικη ενασχοληση μου με την ιταλικη κουζινα. Φετος ομως, επιτελους, μπορεσα να παρασκευασω λιμοντσελο απο τα δικα μας λεμονια! Η λεμονια μας, που την φυλαμε ως κορη οφθαλμου, αφου δυσκολα βγαζει τον χειμωνα ετεθειμενη στον κηπο, επιτελους εκανε μια αξιολογη ποσοτητα λεμονιων, αν και αργησαν να ωριμασουν. Ετσι, το λιμοντσελο μου ειναι πιο δικια μου παραγωγη απο ποτε! Βασικο μυστικο επιτυχιας η αριστη ποιοτητα των πρωτων υλων. Διαλεξτε λεμονια οπωσδηποτε ακερωτα. Επειδη αυτα που κυκλοφορουν στο εμποριο, λογω των συνθηκων μαζεματος και φυλαξης, δεν ειναι παρα πολυ αρωματικα, καλυτερα ψαξτε να βρειτε λεμονια καλλιεργημενα σε κηπο, που θα τα μαζεψετε μολις αρχισουν να ωριμαζουν, ωστε να περιεχουν ικανοποιητικη ποσοτητα αιθεριου ελαιου.
Βαθμος δυσκολιας : ευκολη
Υλικα : 20 μετρια λεμονια ακερωτα,
10 φυλλα λεμονιας,
1 lt βοτκα 50°.
για το σιροπι : 600 ml μεταλλικο νερο,
για το σιροπι : 600 ml μεταλλικο νερο,
400 gr κρυσταλλικη ζαχαρη.
Προετοιμασια :
Πλυντε τα λεμονια και τα φυλα και σκουπιστε τα καλα. Με ενα πολυ κοφτερο μαχαιρι ή ακομη καλυτερα με το εργαλειο που καθαριζουμε τις πατατες, αφαιρεστε το επιφανειακο κιτρινο μερος της φλουδας. Προσεξτε πολυ να μην αφαιρεσετε το ασπρο μερος που βρισκεται απο κατω, γιατι δινει πικρη γευση. Βεβαια, μην πεταξετε τα ξεφλουδισμενα λεμονια, μπορειτε να φτιαξετε μια ασυνηθιστη μαρμελαδα λεμονι.
Βαλτε τις φλουδες των λεμονιων και τα φυλλα σε ενα βαζο με ερμητικο κλεισιμο (καπακι με λαστιχο). Καλυψτε τα με την βοτκα, κλειστε καλα το βαζο και βαλτε το σε μερος σκοτεινο και δροσερο και αφηστε το για ενα μηνα. Ανακινειτε καθε μερικες ημερες.
Μολις περασει ο απαιτουμενος χρονος, φιλτραρετε την αρωματισμενη βοτκα, πρωτα με σουρωτηρι, για να αφαιρεσετε τα μεγαλα κομματια, και επειτα με χαρτινα φιλτρα του καφε, ωστε να παρετε ενα διαυγες υγρο.
Ετοιμαστε το σιροπι : βαλτε το νερο σε ενα κατσαρολακι, και μολις αρχισει να βραζει, ριξτε την ζαχαρη. Ανακατεψτε μεχρι να διαλυθει τελειως και αφηστε να σιγοβρασει για 5 λεπτα. κατεβαστε το απο την φωτια και αφηστε το να κρυωσει εντελως. Ριξτε το σιροπι και την αρωματισμενη βοτκα ξανα μεσα το βαζο και ανακινειστε. Κλειστε το καπακι και ξαναβαλτε το σε δροσερο και σκοτεινο μερος. Αφηστε το να ωριμασει για 2 μηνες.
Φιλτραρετε το ξανα και βαλτε το σε μπουκαλια. Φυλαξτε τα μπουκαλια στην καταψυξη, ωστε να ειναι ετοιμο για να το σερβιρετε. Αν τα υλικα ειναι καλης ποιοτητας και τηρηθηκαν οι αναλογιες, το λιμοντσελο δεν θα παγωσει στην καταψυξη.
Πλυντε τα λεμονια και τα φυλα και σκουπιστε τα καλα. Με ενα πολυ κοφτερο μαχαιρι ή ακομη καλυτερα με το εργαλειο που καθαριζουμε τις πατατες, αφαιρεστε το επιφανειακο κιτρινο μερος της φλουδας. Προσεξτε πολυ να μην αφαιρεσετε το ασπρο μερος που βρισκεται απο κατω, γιατι δινει πικρη γευση. Βεβαια, μην πεταξετε τα ξεφλουδισμενα λεμονια, μπορειτε να φτιαξετε μια ασυνηθιστη μαρμελαδα λεμονι.
Βαλτε τις φλουδες των λεμονιων και τα φυλλα σε ενα βαζο με ερμητικο κλεισιμο (καπακι με λαστιχο). Καλυψτε τα με την βοτκα, κλειστε καλα το βαζο και βαλτε το σε μερος σκοτεινο και δροσερο και αφηστε το για ενα μηνα. Ανακινειτε καθε μερικες ημερες.
Μολις περασει ο απαιτουμενος χρονος, φιλτραρετε την αρωματισμενη βοτκα, πρωτα με σουρωτηρι, για να αφαιρεσετε τα μεγαλα κομματια, και επειτα με χαρτινα φιλτρα του καφε, ωστε να παρετε ενα διαυγες υγρο.
Ετοιμαστε το σιροπι : βαλτε το νερο σε ενα κατσαρολακι, και μολις αρχισει να βραζει, ριξτε την ζαχαρη. Ανακατεψτε μεχρι να διαλυθει τελειως και αφηστε να σιγοβρασει για 5 λεπτα. κατεβαστε το απο την φωτια και αφηστε το να κρυωσει εντελως. Ριξτε το σιροπι και την αρωματισμενη βοτκα ξανα μεσα το βαζο και ανακινειστε. Κλειστε το καπακι και ξαναβαλτε το σε δροσερο και σκοτεινο μερος. Αφηστε το να ωριμασει για 2 μηνες.
Φιλτραρετε το ξανα και βαλτε το σε μπουκαλια. Φυλαξτε τα μπουκαλια στην καταψυξη, ωστε να ειναι ετοιμο για να το σερβιρετε. Αν τα υλικα ειναι καλης ποιοτητας και τηρηθηκαν οι αναλογιες, το λιμοντσελο δεν θα παγωσει στην καταψυξη.
* Μάρτιος 2018 : ενημέρωση της ανάρτησης με νέες φωτογραφίες
LIQUORE LIMONCELLO
Un grande classico tra i liquori italiani.
Certo in Grecia non si trovano limoni da Sorrento e ci arrangiamo con le nostre varietà. Di solito i limoni che si trovano nel mercato non sono poi tanto profumosi, meglio cercare di trovare qualche amico che ha qualche albero di limone a casa.
Quest' anno per la prima volta, il nostro limone ha prodotto una decente quantità di frutti, anche se hanno tardato un pochino a maturare. Allora, questo sarà un limoncello totalmente di propria produzione!
Difficoltà : facile
Ingredienti : 20 limoni medi non trattati,
10 foglie di limone,
1 lt di vodka a 50°,
600 ml di acqua minerale naturale senza gas,
400 gr di zucchero semolato.
Preparazione : Lavate i limoni e le folgie ed asciugateli. Con un coltello affilato o con il pealatate sbucciate i limoni, tenendo paricolare cura a non asportare la parte bianca che risulta amarognola. Certo non buttate via i limoni sbuciati; potete utilizzarli per preparare una ottima marmellata.
Pontete le buccie e le foglie in un vaso a chiusura ermetica e ricopriteli con la vodka. Posizionate il vaso in luogo fresco e buio e lasciatelo macerare per un mese. Passato il mese, filtrate l'alcool aromatizzato prima con un colino, per eliminare i pezzi grossi, e poi con filtri di carta per il caffè, fino a diventare transparente.
Preparate lo sciroppo : mettete l'acqua in una pentola e appena comincia a bollire aggiungete lo zucchero. Mescolate fino a sciolgiere completamente e lasciate cuocere per 5 minuti. Ritirate dal fuoco e lasciatelo raffredare completamente. Versate lo sciroppo nell' alcool e agitate. Riponete il liquore nel vaso a chiusura ermetica e riposizionatelo in luogo fresco e buio. Lasciatelo a stagionare per un paio di mesi ancora.
Trascorsi i due mesi, filtrate di nuovo il liquore ed imbottigliate. Posizionate il limoncello nel freezer per essere pronto a servirlo.
* Marzo 2018 : aggiornamento del post con nuove foto
Περνώντας από το my taste έφτασα στο μπλογκ. Είναι το αγαπημένο μας λικέρ το λιμοντσέλο και το κάνω όποτε βρω λεμόνια από λεμονιά φιλων χωρίς φυτοφάρμακα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο φτιάχνω έτσι ακριβώς ενω έχω δοκιμάσει με τον ίδιο τρόπο λικέρ μανταρίνι και πορτοκάλι. Καλά έγιναν αλλά όχι σαν το λεμόνι.
Η λεπτομέρεια που δεν ήξερα είναι τα φύλλα της λεμονιάς που μπαίνουν στη συνταγη, θα το δοκιμάσω, σιγουρα θα δίνουν έξτρα άρωμα!
Καλή συνέχεια!
Γεια σου Νικη! Καλως ηρθες!
ΔιαγραφήΜας αρσει κι εμας τοσο πολυ, που να φανταστεις φυτεψα 2 λεμονιες μονο και μονο για να εχω τα δικα μου λεμονακια και να φτιαχνω λιμοτσελλο...
Τα φυλλα δινουν αρωμα αλλα επηρεαζουν λιγο και το χρωμα.
Δοκιμασε και το λικερ κρεμα λιμοντσελλο, πιο ασυνηθιστο εδω στην Ελλαδα, αλλα για μενα ανωτερο σε γευση!
Ευχαριστω!
Γεια και χαρά σας:
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι ψάχνοντας και ψάχνοντας για Λιμοντσέλο έπεσα εδώ...και...σταμάτησα το ψάξιμο, αφού διάβασα προσεχτικά αποφάσισα να το φτιάξω με την δική σου εκδοχή, κι έτσι...θα ήθελα να μπορέσω να εκτυπώσω την συνταγή για το ωραιότατο Λιμοντσέλο σου...ευχαριστώ πολύ για όποια απάντηση, το μειλ μου είναι: vasiliosvhta@gmail.com
Δεξια στην σελιδα εχει ενα εικονιδιο με εκτυπωτη που δημιουργει εκτυπωσιμο αρχειο
ΔιαγραφήΩραία η συνταγή, η προσθήκη των φύλλων λεμονιάς μπορεί να κάνει τη διαφορά...πριν αρχίσω να ψάχνω λεμονιά για κούρεμα, μπορείς να μού πεις πού θα βρω βότκα 50 βαθμών?? Δεν έχω δει πουθενά...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο 2011 που ειχα πρωτοφτιαξει το limocello, εβρισκα βοτκα 50° αρκετα ευκολα... ειναι βεβαια αρκετα πιο ακριβη απο την κοινη βοτκα των 35°/ 38° Τα τελευταια χρονια το φτιαχνω κι εγω με την κοινη βοτκα, αν βρω 40° την προτιμω!
Διαγραφή