ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΖΥΜΙ, ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΜΑΣΤΙΧΑΣ ΧΙΟΥ // CIAMBELLINE AL LIEVITO MADRE ALL'AROMA DI MASTICE DA CHIO


ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΖΥΜΙ, ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΜΑΣΤΙΧΑΣ ΧΙΟΥ

Υλικα
για το προζυμι : 150 gr φυσικο προζυμι,
                              150 gr αλευρι δυνατο,
                              150 ml νερο,
                              1 κουταλια της σουπας μελι,
                              1 κουταλια της σουπας παραδοσιακο γιαουρτι.
για τη ζυμη : 750 gr αλευρι για ολες τις χρησεις,
                        150gr καστανη ζαχαρη απο ζαχαροκαλαμο,
                        2 γεματες κουταλιες της σουπας μελι, αρωματισμενο με μαστιχα Χιου*,
                        70 gr βουτυρο,
                        1 σφηνακι λικερ λιμοντσελλο,
                        250 ml χλιαρο γαλα.
για το ψησιμο : καστανη ζαχαρη.
Παρασκευη : 
Ετοιμαστε το προζυμι, απο το προηγουμενο βραδυ. Διαλυστε το φυσικο προζυμι στο νερο, προσθεστε το μελι, το γιαουρτι και τελος το αλευρι και αναμειξτε. Σκεπαστε το προζυμι σε καμπανα, και αφηστε το ολη νυχτα σε θερμοκρασια δωματιου (18-20 C). 
Την επομενη, διαλυστε το προζυμι στο χλιαρο γαλα. Προσθεστε το μελι, τη ζαχαρη, το λιμοντσελλο και το βουτυρο, σε θερμοκρασια δωματιου, και αναμειξτε. Προσθεστε σταδιακα το αλευρι και ζυμωστε. Ζυμωστε για αρκετη ωρα ρολαροντας τη ζυμη επανω στην επιφανεια εργασιας, μεχρι να γινει ελαστικη. Σκεπαστε την με ενα πανι και αφηστε την σε χλιαρο μερος, μεχρι να διπλασιαστει σε ογκο, για 4 ωρες.
Αλευρωστε την επιφανεια εργασιας και τα χερια σας, και παιρνοντας κομματια απο τη ζυμη, πλαστε τα κορδονακι και σχηματιστε τα κουλουρακια. Βαλτε τα σε μια λαμαρινα φουρνου, καλυμμενη με αντικολλητικο χαρτι φουρνου. Σκεπαστε τα με το πανι και αφηστε τα να φουσκωσουν για 2 ωρες ακομη. 
Αλειψτε τα με λιγο νερο και πασπαλιστε τα με λιγο ζαχαρη. 
Ψηστε τα σε προθερμασμενο φουρνο. στους 180° C, για μιση ωριτσα, μεχρι να ροδισουν. 
Βγαλτε τα απο τον φουρνο και αφηστε τα να κρυωσουν επανω σε μια σχαρα.

* Αν δεν βρειτε ετοιμο αρωματισμενο μελι, βαλτε κανονικο ανθομελο και προσθεστε μισο κουταλακι κοπανισμενη μαστιχα Χιου.


CIAMBELLINE (BAGELS) AL LIEVITO MADRE ALL'AROMA DI MASTICE DA CHIO

Ingredienti
per il lievitino : 150 gr di lievito madre,
                             150 gr di farina manitoba,                      
                             150 ml di acqua,
                             1 cucchiaio di miele.
                             1 cucchiaio di yogurt greco.
per l'impasto : 750 gr di farina 00,
                            150 gr di zucchero di canna grezzo,
                            2 cucchiai colmi di miele aromatizzato con mastice da Chio,
                             70 gr di burro,
                             1 biccherino di limoncello,
                             250 ml di latte tiepido.
per cospargere : zucchero di canna semolato 
Preparazione : 
La sera prima, preparate il lieivitno : stemperate il lievito madre nell'acqua, aggiungete il miele, lo yogurt ed infine la farina e mescolate. Lasciatelo lievitare coperto a campana, a temperatura ambiente (18-20 C), per tutta la notte. 
Il giorno dopo, stemperate il lievitino nel latte tiepido. Aggiungete il miele, il limoncello, lo zucchero, il burro a temperatura ambiente e mescolate. Infine, aggiungete piano piano la farina e cominciate ad impastare. Lavorate l'impasto fino a diventare liscio. Copritelo con un panno e laasciatelo a lievitare in luogo tiepido, fino al raddoppio, per 4 ore.  
Infarinate il piano del lavoro e le vostre mani, prendete piccole parti dall'impasto e formate le ciamnelline. Posizionatele in una teglia rivestita di carta da forno antiaderente. Copritele con il panno e lasciatele a lievitare in luogo tiepido per un paio di ore. 
Spenellatele di acqua e cospargetele di zucchero. 
Cuocete in forno prepriscaldato ai 180°C per ca 30 minuti, fino a dorare.
Sfornate e lasciatele raffreddare su una gratella.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.