ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΚΥΔΩΝΟΠΑΣΤΟ // KYDONOPASTO (GELATINA DI MELE COTOGNE)


ΚΥΔΩΝΟΠΑΣΤΟ

Ενα κλασσικο γλυκακι των παιδικων μας χρονων, απο αυτα που εφτιαχναν οι νοικοκυρες με απλα υλικα, οταν δεν υπηρχε η υπεραφθονια των συσκευασμενων της εποχης μας. Μπορειτε να συνδυασετε την παρασκευη του με αυτη του πελτε κυδωνιου. Τα δυο γλυκακια εχουν πολλα κοινα στοιχεια : στο κυδωνοπαστο χρησιμοποιουμε τον πολτο απο τα βρασμενα κυδωνια, στον πελτε το ζουμι και δενουμε με ζαχαρη.

Υλικα : 2 Kgr κυδωνια,
                2 φλυτζανια του τσαγιου καστανη ζαχαρη απο ζαχαροκαλαμο,
                1 φλυτζανι του τσαγιου ανθομελο,
                αμυγδαλα ολοκληρα, ασπρισμενα και καβουρντισμενα,
                κρυσταλλικη ζαχαρη.
Παρασκευη : 
Πλυντε καλα τα κυδωνια και ξυστε τα για να φυγει το χνουδι τους. Καθαριστε τα και βαλτε τις φλουδες και τα κουκουτσια μεσα σε ενα κομματι τουλπανι ή γαζα, το οποιο θα δεστε ωστε να σχηματιστει ενα πουγγακι. 
Κοψτε τα κυδωνια σε κομματια μαλλον μεγαλα. 
Βαλτε τα μεσα σε μια κατσαρολα, προσθεστε το πουγγακι και καλυψτε τα με νερο. Βαλτε τα να βρασουν, σε μετρια φωτια για 20-25 λεπτα, μεχρι να μαλακωσουν. 
Αφαιρεστε το πουγγακι και στραγγιστε τα καλα, αφηνοντας τα για μιση ωριτσα στο τρυπητο, ωστε να μεινουν οσο το δυνατον πιο στεγνα. 
Τον ζωμο κρατηστε τον για να φτιαξετε πελτε
Πολτοποιηστε τα στο μπλεντερ. Βαλτε τον πολτο στη κατσαρολα, προσθεστε τη ζαχαρη και το μελι και βαλτε την στη φωτια. Αφηστε να σιγοβρασει, σε μαλλον χαμηλη φωτια, για 40 λεπτα περιπου, ανακατευοντας συνεχως, γιατι μπορει να πιασει και να καει. Προσοχη επισης γιατι πιτσιλαει ασχημα! 
Το κυδωνοπαστο ειναι ετοιμο, οταν εξατμιστει το νερο του, γινει συμπαγες και αρχιζει να κολλαει στην κατσαρολα. 
Ριξτε το μεσα σε ενα πυρεξ, αλειμμενο με λιγο λαδακι και στρωστε την επιφανεια του. Αφηστε το να στεγνωσει στον αερα για δυο μερες, γιατι αλλιως θα σας μουχλιασει. 
Αφου περασουν οι δυο μερες, κοψτε το σε κομματια (τετραγωνα ή ρομβους) και περαστε τα απο την ζαχαρη. Μπορειτε να διακοσμηστετε καθε κομματι με ενα αμυγδαλο. 
Το κυδωνοπαστο διατηρειται για πολυ καιρο κλεισμενο μεσα σε γυαλινο σκευος.


KYDONOPASTO
(GELATINA DI MELE COTOGNE I)

Un dolcetto semplice che facevano le massaie assiduamente qualche decennio fa, quando non c'era la varietà dei dolci confezionati di oggi.

Ingredienti : 2 Kgr di mele cotogne,
                            2 tazze di zucchero di canna grezzo,
                            1 tazza di miele di fiori,
                            mandorle pelate e tostate,
                            zucchero semolato.
Preparazione : 
Lavate le mele cotogne; strofinate bene la loro buccia per eliminare la patina pelosa. Sbucciatele, eliminate il torsolo e tagliatele a pezzi. Mettete le buccie ed i semi in un pezzo di garza, e legatelo con spago per formare un fagottino. 
Ponete i pezzi delle mele cotogne in una pentola, aggiungete il fagottino con le bucce e i semi, copriteli con acqua e portateli ad ebollizione. Lasciate cuocere a fuoco moderato per 20-25 minuti. 
Eliminate il fagottino e lasciate scolare i pezzi delle mele cotogne dentro un colapasta, lasciandoli starci per mezz' oretta, perchè devono essere il più asciutti possibile. 
Tenete il brodo di cottura da parte, potete utilizzarlo per fare un'altra specie di gelatina, il peltès di mele cotogne
Passateli dal passaverdure, o frullateli. Versate la poltiglia in una pentola, aggiungete il miele e lo zucchero e portatela ad ebbollizione. Lasciate cuocere per ca 40 minuti a fuoco piuttosto basso, sempre mescolando, perchè può attacare sul fondo. Fatte attenzione perchè bollendo spruzza e 'è pericolo di ustione. 
Il composto sarà pronto, quando perderà quasi tutto il suo liquido, diventa compatto e comincia ad attaccare nella pentola. 
Versatelo in una pirofila unta d'olio e livellate. Lasciate asciugare nell'aria per un paio di giorni, altrimenti può ammuffare. 
Trascorsi i due giorni, tagliate il kydonopasto a quadretti o losanche e passateli dallo zucchero. Potete decorare ogni pezzo con una mandorla. 
Si conservano a lungo, chiusi entro una scatola di latta o di vetro.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.