ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΣΑΛΑΜΙ (ΚΟΡΜΟΣ) ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ // SALAME DI CIOCCOLATO ALL' ARANCIA


ΣΑΛΑΜΙ (ΚΟΡΜΟΣ) ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Το σαλαμι σοκολατας ειναι πιο γνωστο την Ελλαδα ως κορμος. Το κλασσικο γλυκακι που δεν απαιτει ψησιμο και που το εφτιαχναν οι μαναδες μας οταν ημασταν μικρα, και εξαφανιζοταν στην στιγμη. Για να βαλουμε τα πραγματα στην θεση τους ο κορμος ειναι ενα αλλο γλυκο, που φτιαχνεται με ζυμη μπισκοτο ή παντεσπανι και γεμιζεται με κρεμα ή μους.
Το σαλαμι σοκολατας, ειναι νοστιμο μεν, αποτελει ομως μια ακομη θερμιδικη βομβα ... Προσωπικα, αποφευγω να το παρασκευαζω πολυ συχνα, γιατι ειναι μεγαλος πειρασμος! Εδω σας παρουσιαζω μια δικια μου παραλλαγη με συνδυασμο σοκολατα - πορτοκαλι.

Υλικα : 200 gr μπισκοτα πτι-μπερ,
                100 gr μπισκοτα μιραντα,
                150 gr βουτυρο,
                100 gr ζαχαρη,
                250 gr κουβερτουρα,
                2 αυγα,
                4 κουταλιες της σουπας σπιτικο λικερ πορτοκαλι με καφε,
Παρασκευη : 
Πρωτα απ'ολα, πρεπει να τονισω, οτι τα υλικα που θα χρησιμοποιησετε, πρεπει να ειναι πολυ καλης ποιοτητας. Οπως ειπαμε, το σαλαμι σοκολατας ειναι ενα απλο γλυκακι, αλλα τα συστατικα του, μπορουν και του δινουν μια αξεχαστη γευση! Μην ξεχνατε επισης, οτι τα υλικα θα παραμεινουν ωμα ; ετσι, το βουτυρο πρεπει να ειναι φρεσκοτατο, οπως και τα αυγα. 
Λιωνετε την κουβερτουρα σε μπαιν-μαρι και την αφηνετε να χλιαρινει. Χτυπατε το βουτυρο, που το εχετε αφησει σε θερμοκρασια δωματιου, με την ζαχαρη, μεχρι να γινει σαν κρεμα. Προσθετετε σταδιακα τα αυγα και συνεχιζετε το χτυπημα, μεχρι να αφρατεψει το μιγμα. Προσθετετε την κουβερτουρα και το λικερ και ομογενοποιητε. 
Κοβετε την ζαχαρωμενη φλουδα του προτοκαλιου σε ψιλα κομματακια. Για ευκολια μπορειτε να χρησιμοποιησετε και τα ετοιμα κοντιτα, αν και η σπιτικη ειναι πολυ πιο αρωματικη! 
Θρυμματιζετε τα μπισκοτα μεσα σε ενα σκευος. Προσθετετε το μιγμα της σοκολατας και την πορτοκαλοφλουδα και ανακατευετε ωστε να ομογενοποιηθουν. 
Για ευκολια, χρησιμοποιησα μια μακροστενη φορμα σιλικονης, που την γεμισα προσεκτικα με το μιγμα, ωστε οταν ξεφορμαρω το σαλαμι, να βγει οσο το δυνατον πιο ομοιομορφο. Αν δεν διαθετετε φορμα, κοψτε ενα μεγαλο κομματι αντικολλητικο χαρτι και στο κεντρο του, τοποθετειστε το μιγμα, σχηματιζοντας ενα μπαστουνακι, διαμετρου 6-7εκ. Τυλιξτε καλα το χαρτι γυρω απο το μπαστουνακι, φροντιζοντας να του δωσετε ομοιομορφο σχημα. Βαλτε το σαλαμι στο ψυγειο και καντε υπομονη για 3 ωρες πριν το απολαυσετε!
Διατηρειται βεβαια στο ψυγειο.


SALAME DI CIOCCOLATO ALL' ARANCIA

Facile, senza cottura, e goloso!

Ingredienti: 300 gr biscotti secchi (petit-beurre, oro saiwa),
                           150 gr di burro,
                           100 gr di zucchero semolato,
                           250 gr di cioccolato fondente,
                           2 uova,
                           2 cucchiai di liquore all'arancia e caffè               
                           100 gr scorza d'arance candita.
Preparazione : 
Prima di tutto, vi consiglio di utilizzare degli ingredienti di buona qualità. Il salame al cioccolato è un dolcetto semplice, ma proprio la qualità dei suoi ingredienti può dargli un sapore squisito. Non dimenticate poi che tutto è crudo; così il burro deve essere freschissimo, come pure le uova. Ancora, meglio usare la scorza di arance candita fatta a casa, che è più aromatica e saporita. 
Fate sciogliere il cioccolato in bagno maria, e lasciatelo intiepidire. Sbattete il burro, lasciato in temperatura ambiente, insieme allo zucchero, fino a diventare cremoso. Aggiungete le uova e continuate a sbattere, fino a gonfiare. Aggiungete il cioccolato ed il liquore e mescolate per amalgamare il tutto. 
Tagliate la scorza d'arancia in piccoli pezzettini. Sbricciolate i bicotti in un recipiente. Aggiungete il composto del cioccolato e amalgamate. 
Per dare al vostro dolce la forma del salame, vi serve un foglio di carta da frono antiadrente. Mettete al suo centro il composto, dandogli la forma di un filoncino di diametro di 6-7 cm. Avvolgete l'impasto pressandolo, cercando di dargli la forma cilindrica. Io ho utilizzato uno stampo di silicone, dove ho messo l'impasto, cercando di non lasciare spazi vuoti ai bordi, così che sformandolo verrà bello liscio. Ponete il salame nel frigo per almeno 3 ore, per indurire.
Si conserva nel frigo.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.