ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΜΑΚΑΡΟΝΑΚΙ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΖΑΜΠΟΝ // PASTA PATATE E PROSCIUTTO


ΜΑΚΑΡΟΝΑΚΙ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΖΑΜΠΟΝ

Μια ευκολη και γρηγορη συνταγη για γευστικη εναλλακτικη μακαροναδα. Για την παρασκευη της ακολουθουμε την διαδικασια παρασκευης του ριζοτο, οπως την εχουμε περιγραψει και στην καραβιδομακαροναδα : τα μακαρονια δεν βραζουν στο νερο, αλλα μαγειρευονται μαζι με τα υπολοιπα υλικα.

Υλικα
για 4 ατομα : 400 gr "κοντα" μακαρονακια (κοφτα, μικρες πεννες κα),
                         300 gr ζαμπον σε μια φετα,
                         3 μετριες πατατες (περιπου 300gr),
                         3 κουταλιες της σουπας ψιλοκομμενο νεροκρεμμυδο Ζακυνθου
                     ή 1 μικρο λευκο κρεμμυδι,
                         5-6 φρεσκα φυλλα φασκομηλου,
                         5 κουταλιες της σουπας ελαιολαδο,
                         1/2 ποτηρι λευκο κρασι,
                         ζωμο κρεατος (1200 ml περιπου),
                         μαυροπιπερο φρεσκοτριμμενο,
                         αλατι,
                        1 φλυτζανι τριμμενο πεκορινο.
Παρασκευη : 
Ζεστανετε τον ζωμο του κρεατος ή παρασκευαστε τον απο 1 1/2 κυβο, διαλυμενο σε 1,5 Lt ζεστο νερο. 
Κοψτε τις πατατες και το ζαμπον σε κυβακια. 
Στην ιταλικη συνταγη χρησιμοποιουμε το βραστο προσουτο (prosciuto cotto). Καθως ειναι δυσευρετο εως ανυπαρκτο στην Ελλαδα, το αντικατεστησα με ζαμπον απο μπουτι ελληνικης παρασκευης, με το ιδιο καλο αποτελεσμα. 
Οσο για το κρεμμυδι, την ιταλικη εκδοχη χρησιμοποιουν συνηθως το σκαλονιο, δυσευρετο στην Ελλαδα, αν' αυτου χρησιμοποιησα το νεροκρεμμυδο Ζακυνθου, αλλα εναλλακτικα μπορειτε να χρησιμοποιηστε και το πιο συνηθισμενο λευκο κρεμμυδι. 
Βαλτε το λαδι σε μια σωτεζα ή γουοκ και ροδιστε το κρεμμυδι. Μολις αρχισει να παιρνει χρωμα, προσθεστε το ζαμπον. Σωταρεστε για 2-3 λεπτα και προσθεστε τις πατατες και το φασκομηλο. Σωταρετε για 5 λεπτα περιπου, μεχρι να αρχισει να στεγνωνει και σβυστε με το κρασι. Αφηστε να εξατμιστει το αλκοολ και προσθεστε τα μακαρονια και μια κουταλα απο τον ζωμο. Αλατιστε και πιπερωστε συμφωνα με το γουστο σας. Αφηστε το να βρασει για 10-12 λεπτα (εξαρταται και απο τα μακαρονια που θα χρησιμοποιησετε) προσθετοντας λιγο ζωμο, καθε φορα που απορροφαται και παει να στεγνωσει. Μολις τα μακαρονια γινουν αλ ντεντε, κατεβαστε τα απο την φωτια. Αφαιρεστε τα φυλλα του φακομηλου, προσθεστε το τυρι και λιγο λαδι και ανακατεψτε. Το πεκορινο ειναι αλμυρο τυρι; αν δεν σας αρεσει τοσο πικαντικο, μπορειτε να βαλετε 2/3 πεκορινο (ή κεφαλογραβιερα) και 1/3 παρμεζανα. 
Αφηστε το φαγακι να σταθει για 5 λεπτα, να δεσουν οι γευσεις και τα αρωματα, και σερβιρετε αμεσως. Αυτο το φαγακι, οπως και το ριζοτο, πρεπει να φαγωθει αμεσως, γιατι, καθως ειναι χυλωμενο, αν σταθει, μετα δεν ειναι το ιδιο πραγμα...        


PASTA PATATE E PROSCIUTTO

Una ricetta semplice e veloce per prerarare un piatto saporito.
La sua particolarita sta nel fatto che la pasta non viene cotta in acqua salata, come al solito, ma si prepara nel tegame come il risotto. Questa tecnica l'ho gia utilizzata per la preparazione dei spaghetti agli scampi.

Ingredienti 
per 4 persone : 400 gr di pasta corta (ditali, pennete etc),
                             300 gr di prosicutto cotto in una fetta,
                             3 patate medie (ca 300 gr),
                             3 cucchiai di cipolla d'acqua da Zante tritata
                          o 1 scalogno,
                             5-6 foglie fresche di salvia,
                             5 cucchiai d' olio di oliva,
                             1/2 bicchiere di vino bianco,
                             brodo di carne (1200 ml ca),
                             pepe nero macinato,
                             sale,
                             1 tazza di pecorino grattugiato.
Preparazione : 
Scaldate il brodo, o preparatelo, sciogliendo 1 1/2 dado in 1,5 Lt d' acqua calda. 
Tagliate le patate ed il prosciuto a dadini. 
Fate scaldare l'olio in un tegame e fate appena rosolare la cipolla. Aggiungete il prosciutto, saltate per qualche minuto e aggiungete le patate e le foglie di salvia. Lasciate soffriggere per ca 5 minuti e poi sfumate con il vino. Lasciate evaporare l'alcool e aggiungete la pasta ed un mestolo di brodo. Salate e pepate a piacere. Continuate la cottura per 10-12 minuti (dipende anche dalla pasta utilizzata), aggiungendo un po' di brodo, quando viene assorbito dalla pasta. Quando la pasta sarà al dente, ritirate dal fuoco. Eliminate le foglie della salvia e aggiungete il formaggio, un filo d'olio e mescolate . Se non lo volete tanto piccante, potete usare metà pecorino e metà parmigiano. 
Lasciate riposare per 5 minuti e servite subito, magari cosparso con un po' di formaggio grattugiato e di pepe macinato al momento.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.