ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΤΥΡΙΑ
Τα ζυμαρικα ειναι το αγαπημενο μας φαγητο και παντα δοκιμαζω διαφορετικους τροπους για να τα μαγειρεψω. Εδω σας παρουσιαζω ενα παστιτσιο χωρις κρεας, δικης μου εμπνευσεως.
Υλικα : 500 gr χοντρα μακαρονια (maccheroncini),
400 gr διαφορα φρεσκα μανιταρια,
1 μεγαλο κρεμμυδι, ψιλοκομμενο,
1 φρεσκο κρεμμυδακι, κομμενο σε λεπτες ροδελες,
2 κουταλακια ξερη μαντζουρανα, τριμμενη,
300 gr μοτσαρελλα, κομμενη σε κυβους,
200 gr τριμμενη γκουντα,
5 κουταλιες της σουπας ελαιολαδο,
1 φλυτζανι γαλα,
3 αυγα,
3 αυγα,
αλατι και πιπερι.
για την μπεσαμελ : 1 lt γαλα φρεσκο, πληρες,
100 gr βουτυρο,
100 gr αλευρι,
1 κουταλακι του γλυκου αλατι,
Παρασκευη :
Καθαριστε τα μανιταρια και κοψτε τα σε φετουλες. Εγω χρησιμοποιησα champignons (τα γνωστα λευκα μανιταρακια) και agaricus (μοιαζουν με τα portobello, απο την μανιταροκαλλιεργεια μου!).
Σε ενα τηγανι, βαλτε το ελαιολαδο και μαρανετε το κρεμμυδι μαζι με το κρεμμυδακι. Προσθεστε τα μανιταρια και σωταρετε για ενα δεκαλεπτο περιπου, σε μετρια φωτια. Προσθεστε την μαντζουρανα, αλατι και πιπερι, και κατεβαστε το απο τη φωτια.
Ετοιμαστε την μπεσαμελ, και φροντιστε να την αφησετε αρκετα ρευστη.
Στο εν τω μεταξυ, βαλτε τα μακαρονια να βραζουν, σε αφθονο αλατισμενο νερο. Αποσυρετε τα απο τη φωτια 1-2 λεπτα πριν απο τον συνιστωμενο απο τον παρασκευαστη χρονο βρασιματος. Μην τα στραγγιζετε αμεσως. Μεταφερετε τα με την βοηθεια μιας τσιμπιδας, σε ενα ευρυχωρο σκευος, κρατωντας με αυτον τον τροπο και λιγο απο το ζουμακι τους. Χτυπηστε το γαλα με τα αυγα, προσθεστε αλατακι, πιπερακι, περιπου 1 φλ. απο την μπεσαμελ και τελος την μοτσαρελλα, ριξτε το μιγμα στα μακαρονια και αναμειξτε.
Σε ενα ταψακι ή πυρεξ, στρωστε 2-3 κουταλιες απο την μπεσαμελ. Ριξτε μεσα τα μισα μακαρονια και στρωστε τα. Απο επανω στρωστε τα σωταρισμενα μανιταρια και καλυψτε με τα υπολοιπα μακαρονια. Ισιωστε την επιφανεια τους και περιχυστε με την υπολοιπη μπεσαμελ. Σκορπιστε τελος και την γκουντα επανω απο την μπεσαμελ.
Ψηστε σε φουρνο προθερμασμενο στους 220°C για περιπου 45 λεπτα, μεχρι να ροδισει ωραια η επιφανεια.
Σερβιρετε το παστιτσιο κατα προτιμηση ζεστο.
Καθαριστε τα μανιταρια και κοψτε τα σε φετουλες. Εγω χρησιμοποιησα champignons (τα γνωστα λευκα μανιταρακια) και agaricus (μοιαζουν με τα portobello, απο την μανιταροκαλλιεργεια μου!).
Σε ενα τηγανι, βαλτε το ελαιολαδο και μαρανετε το κρεμμυδι μαζι με το κρεμμυδακι. Προσθεστε τα μανιταρια και σωταρετε για ενα δεκαλεπτο περιπου, σε μετρια φωτια. Προσθεστε την μαντζουρανα, αλατι και πιπερι, και κατεβαστε το απο τη φωτια.
Ετοιμαστε την μπεσαμελ, και φροντιστε να την αφησετε αρκετα ρευστη.
Στο εν τω μεταξυ, βαλτε τα μακαρονια να βραζουν, σε αφθονο αλατισμενο νερο. Αποσυρετε τα απο τη φωτια 1-2 λεπτα πριν απο τον συνιστωμενο απο τον παρασκευαστη χρονο βρασιματος. Μην τα στραγγιζετε αμεσως. Μεταφερετε τα με την βοηθεια μιας τσιμπιδας, σε ενα ευρυχωρο σκευος, κρατωντας με αυτον τον τροπο και λιγο απο το ζουμακι τους. Χτυπηστε το γαλα με τα αυγα, προσθεστε αλατακι, πιπερακι, περιπου 1 φλ. απο την μπεσαμελ και τελος την μοτσαρελλα, ριξτε το μιγμα στα μακαρονια και αναμειξτε.
Σε ενα ταψακι ή πυρεξ, στρωστε 2-3 κουταλιες απο την μπεσαμελ. Ριξτε μεσα τα μισα μακαρονια και στρωστε τα. Απο επανω στρωστε τα σωταρισμενα μανιταρια και καλυψτε με τα υπολοιπα μακαρονια. Ισιωστε την επιφανεια τους και περιχυστε με την υπολοιπη μπεσαμελ. Σκορπιστε τελος και την γκουντα επανω απο την μπεσαμελ.
Ψηστε σε φουρνο προθερμασμενο στους 220°C για περιπου 45 λεπτα, μεχρι να ροδισει ωραια η επιφανεια.
Σερβιρετε το παστιτσιο κατα προτιμηση ζεστο.
Πρεπει, για μια ακομη φορα, να απολογηθω για τη χρηση ουδετερων σε γευση τυριων... Αντι για την γκουντα, προτεινω να χρησιμοποιησετε κεφαλογραβιερα ή παρεμεζανα ή αλλο πιο πικαντικο τυρακι, σιγουρα το αποτελεσμα θα ειναι καλυτερο!
PASTICCIO DI MACCHERONCINI CON FUNGHI E FORMAGGI
La pastasciutta è sempre il nostro piatto preferito! Ecco una ricetta, di mia ispirazione, che combina tutti i miei ingredienti preferiti in assoluto : pasta, funghi e formaggio.
Ingredienti : 500 gr di maccheroncini,
400 gr di funghi freschi misti,
1 grossa cipolla tritata,
1 cipolloto tagliato a rondelle sottili,
2 cucchiaini di maggiorana secca tritata,
300 gr di mozzarella tagliata a dadini,
200 gr di gouda grattugiato,
5 cucchiai di olio di oliva,
1 tazza di latte,
3 uova,
sale e pepe.
per la besiamella : 1 lt di latte fresco intero,
100 gr di burro,
100 gr di farina,
1 cucchiaino di sale,
2 cucchiaini colmi di curry giallo.
Preparazione :
Pulite i funghi e tagliateli a fettine. Io ho usato champignons e agaricus.
Mettete l'olio in una padella e fate rosolare la cipolla ed il cipollotto. Aggiungete i funghi e lasicate soffrigere per una decina minuti, a fuoco moderato. Aggiungete la maggiorana, salate e pepate a piacere, ed infine ritirate dal fuoco.
Preparate la besciamella, ma lasciatela piuttosto fluida.
Nel frattempo, fate lessare la pasta in abbondante acqua salata. Ritiratela 1-2 minuti prima del tempo di cottura indicato. Non scolatela subito.
In un recipiente capiente, trasferite i maccheroncini, con l'aiuto di una pinza per spaghetti. Versate 1 tazza di besciamella, tenendo il resto a parte. Sbattete le uova col latte, aggiungete la mozzarella, versate sulla pasta e mescolate bene il tutto.
Versate un paio di cucchiai di besciamella sul fondo di una teglia, o pirofila. Disponete la metà della pasta e livellate. Versate il soffrito dei funghi, e coprite con il resto della pasta. Livellate la superficie e coprite con il resto della besciamella. Cospargete di gouda grattugiato.
Infornate a 220°C e cuocete per 45 minuti ca, fino a dorare la superficie.
Servite il pasticcio preferibilmente caldo.
Pulite i funghi e tagliateli a fettine. Io ho usato champignons e agaricus.
Mettete l'olio in una padella e fate rosolare la cipolla ed il cipollotto. Aggiungete i funghi e lasicate soffrigere per una decina minuti, a fuoco moderato. Aggiungete la maggiorana, salate e pepate a piacere, ed infine ritirate dal fuoco.
Preparate la besciamella, ma lasciatela piuttosto fluida.
Nel frattempo, fate lessare la pasta in abbondante acqua salata. Ritiratela 1-2 minuti prima del tempo di cottura indicato. Non scolatela subito.
In un recipiente capiente, trasferite i maccheroncini, con l'aiuto di una pinza per spaghetti. Versate 1 tazza di besciamella, tenendo il resto a parte. Sbattete le uova col latte, aggiungete la mozzarella, versate sulla pasta e mescolate bene il tutto.
Versate un paio di cucchiai di besciamella sul fondo di una teglia, o pirofila. Disponete la metà della pasta e livellate. Versate il soffrito dei funghi, e coprite con il resto della pasta. Livellate la superficie e coprite con il resto della besciamella. Cospargete di gouda grattugiato.
Infornate a 220°C e cuocete per 45 minuti ca, fino a dorare la superficie.
Servite il pasticcio preferibilmente caldo.
Per una volta ancora devo giustificare l'uso di formaggi a sapore neutro... Al posto di gouda, potete utilizzare pecorino o parmigiano, sono certa che il sapore sarà decisamente migliore.