ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ ΤΟ ΚΛΑΣΣΙΚΟ // PASTICCIO DI MACCHERONI


ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ

Παστιτισιο στα ιταλικα σημαινει "μπερδεμα". Εδω βεβαια, προκειται για το γνωστο πεντανοστιμο μπερδεμα των μακαρονιων με τον τσιγαρισμενο κιμα, το γαλα, τα αυγα και τα τυρια, που κρυβεται κατω απο ενα λαχταριστο στρωμα ροδοψημενης μπεσαμελ. 
Δημοφιλεστατο κυριακατικο μαμαδιστικο φαγακι, σε διαφορες παραλλαγες, με φανατικους οπαδους ανα την Ελλαδα.
Στην συνταγη που σας παρουσιαζω, δεν εφτιαξα την κλασσικη μπεραμελ, αλλα την σαλτσα μορνέ (mornay), δηλαδη την μπεσαμελ, οπως την φτιαχνουν οι περισσοτερες νοικοκυρες στην Ελλαδα. Χρησιμοποιησα τυρι γκουντα και μοτσαρελλα για μαγειρικη, γιατι αυτα τα τυρια προτιμουμε στην οικογενεια. Μπορειτε να χρησιμοποιησετε και τυρια με πιο εντονη γευση, οπως κεφαλογραβιερα ή πεκορινο, μονο να προσεξετε το αλατι, γιατι αυτα τα τυρια ειναι ηδη αλμυρα. Το λουκανικο ειναι επισης προαιρετικο, αλλα δινει εξτρα νοστιμια στον κιμα.

Δοση : για 6 ατομα
Βαθμος δυσκολιας : μετρια δυσκολο
Υλικα : 750 gr μακαρονια No 10 (1 πακετο),
                 4 κουταλιες της σουπας λαδι ελιας,
                 1 μεγαλο κρεμμυδι κιτρινο,
                 1 kg κιμας αναμικτος (μισος χοιρινος, μισος μοσχαρισιος) ,
                 150 gr λουκανικο χωριατικο,              
                 4 αυγα,
                 1 φλ. (250 ml) γαλα φρεσκο πληρες
                 1/3 φλ. (100 gr) κρεμα γαλακτος,
                 200 gr τριμμενα τυρια (γκουντα, μοτσαρελα, κεφαλογραβιερα ή ακομη και φετα),
                 πιπερι φρεσκοτριμμενο,
                 αλατι.
για την κρουστα : 1 δοση κρεμα mornay,
                                   5-6 κουταλιες της σουπας φρυγανια τριμμενη.
για τη σαλτσα μορνέ : 100 gr βουτυρο,
                                          100 gr αλευρι,
                                          1 lt γαλα φρεσκο πληρες,
                                          μια πρεζα αλατι,
                                          μια πρεζα πιπερι φρεσκοτριμμενο,
                                          μια πρεζα μοσχοκαρυδο τριμμενο,
                                          2 αυγα,
                                         100 gr τριμμενα τυρια.
Παρασκευη :  
Ξεκινηστε με τον κιμα. Σε ενα τηγανι βαλτε το λαδι και ροδιστε ελαφρα το κρεμμυδι. Προσθστε το λουκανικο, ξεφλουδιμενο και ψιλοκομμενο, και τον κιμα, αλατιστε και πιπερωστε, και αφηστε τα να ροδισουν καλα, να παρουν γευση. 
Ετοιμαστε την μπεσαμελ συμφωνα με τις οδηγιες που θα βρειτε εδω, αλλα μην την κανετε πολυ πηχτη. Προσθεστε τα αυγα χτυπημενα και τα τυρια και αναμειξτε.
Παραλληλα, βραστε τα μακαρονια σε αφθονο αλατισμενο νερο, αυστηρα αλ ντεντε (δειτε εδω οδηγιες για να βρασετε σωστα τα μακαρονια). Στραγγιστε τα φροντιζοντας να αφησετε και λιγο απο το ζουμακι τους. 
Χτυπηστε τα αυγα με το γαλα και την κρεμα γαλακτος, προσθεστε το μιγμα στα μακαρονια και ανακατεψτε καλα. 
Παρτε ενα βαθυ ταψι ή καλυτερα μια γαστρα.
Ριξετε μεσα μακαρονια και προσθεστε το μιγμα των αυγων, τον κιμα και τα τυρια. Ανακατευετε ελαφρια, να παει παντου ο κιμας. Καλυψτε με την κρεμα μορνέ, ισιωστε την επιφανεια και πασπαλιστε με την τριμμενη φρυγανια. 
Ψηστε το παστιτσιο σε προθερμασμενο φουρνο, στους 200°C, στις αντιστασεις, για περιπου για 1 ωρα, μεχρι να αποκτησει μια ωραια, ροδοψημενη κρουστα. 
Βγαλτε το απο τον φουρνο και αφηστε το να σταθει μιση ωριτσα πριν το σερβιρετε, ετσι ωστε να μην διαλυονται τα κομματια που θα κοψετε.  

* Οκτωβριος 2015 : ενημερωση της αναρτησης με νεες φωτογραφιες          


PASTICCIO DI MACCHERONI
 
Il famoso pasticcio di maccheroni, o semplicemente pasticcio, è un vero confort food, preparato dalle mamme greche per il pranzo di domenica. Amato da quasi tutti i greci, sempre quello della propria madre è il migliore!
Esistono numerose variazioni, oggi vi presento la versione classica, senza sugo di pomodoro e con la salsa mornay nel posto della solita besciamella. Ho utilizzato un mix di formaggi gouda e mozzarella di cucina, semplicemente perchè sono quelli che piacciono alla mia famiglia; di solito le massaie greche utilizzano formaggi più piccanti, come il kefalogravièra, una sorta di pecorino, o perfino anche il feta. Anche la salciccia è facoltativa, ma certo insaporisce il piatto.

Dosi : per 6 persone
Difficoltà : media
Ingredienti :  750 gr di maccheroncini,
                              1 cipolla gialla grande,     
                              4 cucchiai di olio di oliva,
                              1 kg di carne trita mista (meta suina, meta bovina),
                              150 gr di salciccia rustica,
                              4 uova, 
                              1 tazza (250 ml) di latte,
                              1/3 di tazza (100 gr) panna fresca,
                              200 gr di formaggi grattugiati,  
                              pepe nero macinato al momento,
                              sale qb.
per la finitura : 1 dose di salsa mornay,
                             5-6 cucchiai di pangrattato. 
per la salsa mornay : 100 gr di burro,
                                        100 gr di farina,
                                        1 lt di latte,
                                        1 pizzico di sale,
                                        1 pizzico di pepe nero macinato,
                                        1 pizzico di noce moscata grattugiata,
                                        2 uova,
                                        100 gr di formaggi grattugiati. 
Preparazione : 
Si comincia dalla carne trita rosolata. Mettete in una padella l'olio e fate appassire la cipolla. Eliminate la pelle della salciccia e tritatela finemente. Aggiungetela nella padella insieme alla carne tritata. Rosolate bene, salate abbondantemente e pepate. 
Per la salsa mornay, preparate la besciamella con le istruzioni che troverete qui, ma lasciatela piuttosto fluida. Aggiungete i formaggi e le uova sbattute e mescolate. Tenete da parte.
Nello stesso tempo, fate cuocere i maccheroni al dente, in abbondante acqua salata. Scolateli ma non completamente, tenete un po' dall' acqua di cottura.
Sbattete le uova con il latte e la panna.
Prendete una teglia fonda o una rostiera.
Versate i maccheroni, aggiungete il composto di uova, la carne rosolata, i formaggi, qualche pizzico di pepe macinato e mescolate delicatemente, per fare disperdere la carne rosolata uniformentente. Versate la salsa mornay, livellate e cosapargete coil pangrattato.
Fate cuocere in forno preriscaldato ai 200°C, modalità statico, per un' oretta, finchè la superficie risulti bella dorata. 
Sfornate e lasciate riposare per mezz'oretta. Tagliate a quadrotti e servite.

* Ottombre 2015 aggiornamento del post con nuove foto

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.