ΑΛΜΥΡΗ ΚΟΥΛΟΥΡΑ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΚΑΙ ΜΠΕΪΚΟΝ,
ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΖΥΜΙ
Μια αφράτη κουλούρα με κολοκυθάκια, μπέικον και τυρί, αγκαλιασμένα μέσα σε μια ζύμη φτιαγμένη με φυσικό προζύμι!
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και την ψίχα από τα κολοκυθάκια που κάνατε γεμιστά, την οποία συνήθως λυπόμαστε να πετάξουμε και ψάχνουμε τρόπο να αξιοποιήσουμε!
Δοκιμάστε την για πρωινό, αν προτιμάτε τις αλμυρές γεύσεις, για κολατσιό, πάρτε την μαζί σας στο πικ νικ, παρουσιάστε την σε έναν αλμυρό μπουφέ ή βάλτε την παρέα με μια δροσερή μπύρα το βραδάκι, απολαμβάνοντας τις τελευταία βραδιές του καλοκαιριού!
Δόση : για 8 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : μέτρια δύσκολη.
Υλικά
προ-ζύμη : 120 gr φυσικό προζύμι,
50 gr αλεύρι δυνατό,
100 gr νερό.
για την ζύμη : 300 gr αλεύρι Π,
150 gr αλεύρι Μ,
150 gr γάλα,
1 αυγό,
1 ασπράδι,
1 κ.γ. αλάτι,
30 gr ελαιόλαδο εξαιρετικά παρθένο,
150 gr κολοκυθάκι,
πιπέρι φρεσκοτριμμένο,
40 gr τυρί πεκορίνο (εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κεφαλοτύρι) τριμμένο,
100 gr μπέικον.
για το ψήσιμο : 1 κρόκο αυγού,
2 κσ. γάλα.
Προετοιμασία :
Αναμείξτε τα υλικά της προ-ζύμης και αφήστε την να διπλασιαστεί τουλάχιστον σε όγκο.
Ετοιμάστε την ζύμη, αναμειγνύοντας όλη την προ-ζύμη, τα αλεύρια, το γάλα, το αυγό, το ασπράδι, το αλάτι και τέλος το ελαιόλαδο. Δουλέψτε την μέχρι να γίνει λεία και ελαστική. Τοποθετήστε την σε ευρύχωρο σκεύος, σκεπάστε με διάφανη μεμβράνη και αφήστε την να διπλασιαστεί σε όγκο (εγώ συνήθως την αφήνω όλο το βράδυ, ώστε να μπορέσω να ψήσω μέχρι την επόμενη ημέρα το μεσημέρι).
Τρίψτε το κολοκυθάκι στον χοντρό τρίφτη, βάλτε το μέσα σε ένα τρυπητό ή μεγάλο σουρωτήρι, πασπαλίστε με αλάτι και αφήστε το να σταθεί μία ωρίτσα, ώστε να στραγγίσει από το περιττό νερό του. Στύψτε το καλά με τα χέρια σας, αναμείξτε το με το τριμμένο τυρί και προσθέστε τριμμένο πιπέρι.
Όταν είναι έτοιμη η ζύμη, αδειάστε την επάνω στον πάγκο, ανοίξτε την με τα χέρια σε χοντρό φύλλο και σκορπίστε επάνω το μείγμα με το κολοκύθι και το μπέικον, κομμένο σε κομματάκια. Τυλίξτε σε ρολό.
Αλείψτε με ελαιόλαδο μια στρογγυλή φόρμα με τρύπα, διαμέτρου 24 εκ. Τοποθετήστε μέσα το ρολό της ζύμης και ενώστε τις άκρες, ώστε να σχηματιστεί η κουλούρα. Σκεπάστε με διάφανη μεμβράνη και αφήστε την να φουσκώσει μέχρι να φτάσει στο χείλος της φόρμας.
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C.
Χτυπήστε τον κρόκο αυγού με λίγο γάλα και αλείψτε την επιφάνεια.
Ψήστε στις αντιστάσεις, για 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Βγάλτε την φόρμα από τον φούρνο και αφήστε να κρυώσει πριν ξεφορμάρετε.
Διατηρείται στο ψυγείο για 3-4 ημέρες και τρώγεται κρύα ή χλιαρή (την βάζετε 1 λεπτό στον μικροκυματικό).
CIAMBELLA SALATA CON ZUCCHINE E BACON,
CON LIEVITO MADRE
Ciambella salata con zucchine, formaggio e bacon, abbracciati da un impasto soffice al lievito madre.
Potete assporarla alla prima colazione, se preferite magiare qualcosa di salato, a colazione, in un buffet o per accompagnare un bicchiere di birra fresca, siccome ancora fa parecchio caldo, godendo le ultimi sere d' estate!
Dosi : per 8 persone
Difficoltà della ricetta : media
Ingredienti
lievitino : 120 gr lievito madre,
50 gr farina di forza,
100 gr acqua.
impasto : 300 gr farina 00 di forza,
150 gr semola rimacinata,
150 gr latte,
1 uovo,
1 albume,
1 cucchiaino di sale,
30 gr olio evo,
150 gr zucchine,
pepe nero macinato al momento,
40 gr formaggio pecorino grattugiato,
100 gr bacon o pancetta tesa.
per la cottura : 1 tuorlo,
1-2 cucchiai di latte.
Preparazione :
Preparate il lievitino mescolando bene tutti gli ingredienti. Coprite a campana, posizionate in luogo tiepido e lasciate lievitare fino al raddoppio.
Preparate l' impasto. Mescolate le farine con il lievitino, il latte, l' uovo, l' albume e impastate. Aggiungete il sale e l' olio e continuate a lavorare l'impasto fino all' incordatura. Pirlate e ponete entro un recipiente capiente, coprite con pellicola transparente, posizionate in luogo tiepido e lasciate fino al raddoppio (io di solito lo lascio lievitare per tutta la notte, per poter poi cuocere la ciambella verso mezzogiorno).
Tritate la zucchina con una grattugia a fori larghi, ponete in colapasta, cospargete di sale e lasciate espellere l' acqua di vegetazione. Strizzate bene, mescolate con il formaggio grattugiato e aggiungete il pepe al piacere.
Tagliate il bacon (o pancetta tesa) a pezzettini.
Rovesciate l' impasto sulla spianatoia, tirate con le mani, cospargete il composto di zucchine e formaggio e il bacon e arrotolate.
Spenellate con olio uno stampo a ciambella da 24 cm. Posizionate dento il filoncino, combaciate le due estremità, coprite con pellicola e lasciare lievitare fino ad arrivare al bordo dello stampo.
Preriscaldate il forno a 180°C, modalità statico.
Stemperate il tuorlo con poco latte e spenellate tutta la superficie.
Infornate e lasciate cuocere per 40-45 minuti fino a doratura.
Sfornate, lasciate raffreddate e sformate.
Conservate nel frigo per 3-4 giorni. Servite preferibilmete riscaldata (1 minuto al microonde).