ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΚΟΝΤΙΛΙΌΝΕ : Η "ΧΩΡΙΑΤΙΚΗ" ΣΑΛΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΙΓΚΟΎΡΙΑ // CONDIGLIONE LA INSALATA RUSTICA LIGURE

ΚΟΝΤΙΛΙΌΝΕ : Η "ΧΩΡΙΑΤΙΚΗ" ΣΑΛΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΙΓΚΟΎΡΙΑ

Condiglione (κοντιλιόνε) ή στην τοπική διάλεκτο condigión (κοντιτζιόν) μια μεσογειακή σαλάτα από την τοπική κουζίνα της Λιγκούρια. Συνδυάζει υλικά της γης και της θάλασσας και είναι πολύ πλούσια σε γεύση και αρώματα! Όταν την είδα μου θύμισε την δικιά μας χωριάτικη σαλάτα, και στην Λιγκούρια είναι εξ΄ίσου δημοφιλής και αγαπημένη.
Για την κοντιλιόνε δεν υπάρχει κάποια στάνταρ, συνταγή και τα υλικά μπορεί να ποικίλλουν. Τα βασικά είναι η ντομάτα, το αγγουράκι, η κίτρινη πιπεριά, το κρεμμύδι, το σκόρδο, ο βασιλικός, οι ελιές και το μπόλικο, καλό ελαιόλαδο, εννοείται ότι πάντα μιλάμε για εξαιρετικά παρθένο. Από εκεί και πέρα μπορεί να περιέχει βραστά φρέσκα φασολάκια (σε μια ίσως πιο ανοιξιάτικη εκδοχή), βρασμένη πατάτα, αντζούγιες, φιλέτο τόνου κονσέρβα (μάλιστα προτείνουν τη λεγόμενη βεντρέσκα, ventresca di tonno, που είναι φιλέτο τόνου από την κοιλιά του ψαριού, το οποίο θεωρείται καλύτερης ποιότητας), βραστά αυγά, γαλέτες (τα γενοβέζικα παξιμάδια των ναυτικών) ή χωριάτικο ψωμί, κάππαρη και ρίγανη. 
Όπως καταλαβαίνεται από την πληθώρα των υλικών, αυτή η σαλάτα ακόμη και μόνη της, μπορεί να αποτελέσει και ένα υπέροχο, ελαφρύ και δροσερό καλοκαιρινό γεύμα! 


foto tratta dal web
* Με την ευκαιρία να μιλήσουμε λίγο και για τις περίφημες ελιές της περιοχής της Liguria, γνωστές ως olive taggiache (ελιές τατζάσκε). Είναι ο καρπός μίας τοπικής ποικιλίας ελιάς που κατά τον 7ο με 8ο αιώνα εισήγαγαν οι καλόγεροι  του San Colombaro από το μοναστήρι της Lerins της γειτονικής Προβηγκίας, και ξεκίνησε να καλλιεργείται στην περιοχή της Taggia, πολύ κοντά στο διάσημο San Remo και στα σύνορα με την Γαλλία. 
Αυτές οι ελιές στην Ιταλία είναι συνώνυμο της πιο ποιοτικής ελιάς, όπως πχ. θα λέγαμε εμείς "ελιές Καλαμών". Διακρίνονται για τις εξαιρετικές οργανοληπτικές τους ιδιότητες και την ελαφρώς πικρή γεύση τους. Θα τις συναντήσετε σε διάφορους χρωματισμούς, που κυμαίνονται από το μαύρο ή σκούρο καστανό, έως το πράσινο (ακόμη ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της ποικιλίας). Εξυπακούεται ότι και το λάδι που προέρχεται από αυτήν την ποικιλία, είναι και αυτό εξαιρετικής ποιότητας. 

Δόση : για 6 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά : 6 ντομάτες μετρίου μεγέθους και όχι πολύ ώριμες,
                1 μικρό κίτρινο πιπεράκι γλυκό,
                1 μικρό πορτοκαλί πιπεράκι γλυκό,
                1 τρυφερό αγγουράκι,
                1 κίτρινο κρεμμύδι,
                1 έως 3 σκελίδες σκόρδο,
                6 φρέσκα φύλλα βασιλικού,
                1 χούφτα ελιές,
                50 gr φιλέτο τόνου σε λάδι,
                2 αντζούγιες ή 4 έτοιμα φιλέτα σε λάδι,
                1 κ.σ. κάππαρη,
                αλάτι, 
                πιπέρι φρεσκοτριμμένο,
                ελαιόλαδο παρθένο έξτρα.
Προετοιμασία : 
Αυτή η σαλάτα πρέπει να καταναλωθεί άμεσα, ώστε να απολαύσετε την φρεσκάδα των λαχανικών, γι΄αυτό καλύτερα να την ετοιμάσετε την τελευταία στιγμή!
Κόψτε τις ντομάτες σε φέτες. 
Κόψτε το αγγουράκι, το κρεμμύδι και τις πιπεριές σε λεπτές φετούλες.
Ψιλοκόψτε και το σκόρδο ή περάστε το από την πρέσα. Αν δε σας αρέσει πολύ το σκόρδο, μπορείτε να κόψετε μία σκελίδα στα δύο και να τρίψετε το μπολ μέσα στο οποίο θα σερβίρετε την σαλάτα. 
Βάλτε όλα τα υλικά μέσα σε βαθύ σκεύος. Αλατίστε, πιπερώστε και αναμείξτε. Προσθέστε τον τόνο, τις αντζούγιες , τις ελιές και την κάππαρη. Με τα χέρια κόψτε και τον βασιλικό επάνω από το μπολ. Περιχύσετε με μπόλικο καλό, εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο! 
Σερβίρετε αμέσως! 



CONDIGLIONE LA INSALATA RUSTICA LIGURE

Recentemente ho scoperto la insalata rustica di liguria che si shiama condiglione o condigión in dialetto ligure. Con il caldo insopportabile di questa estate, è stata una golosa alternativa per un pasto veloce ma pieno di sapori, colori e profumi! 
Il condiglione ligure è una ricca insalata tipica genovese, e in generale conosciuta piuttoso lungo il littorale ligure. Nasce come piatto povero consumato dai contadini nelle pause di lavoro, o mangiato in compagnia dalle mogli contadine che aspettavano il ritorno dei mariti, riunite intorno a un unico piatto detto “u grillettu”.
Pochi ingredienti assolutamente estivi ricchi di gusto danno vita a questa insalata davvero piena di sapore e colore. Viene preparata con le verdure estive per eccellenza, cioè pomodori, cetriolo e peperoni, il basilico ligure, le olive taggiasche e l’olio extra vergine di oliva. Il sapore viene arricchito con le acciughe e il tonno sottolio di qualità, cioè la ventresca. Siccome ci sono tante interpretazionei della ricetta, tra gli ingredienti troverete ancora i fagiolini feschi bolliti, le patate bollite, le galette del marinaio e le uova sode (le quali ho omesso, siccome a me non piacciono!).
Questa è un' insalata che si deve consumare appena fatta, per assaporare la freschezza e gli aromi delle verdure di stagione!

Dosi : per 6 persone
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 6 pomodori non troppo maturi,
                            1/2 peperone giallo,
                            1/2 peperone rosso dolce,
                            1 cetriolo,
                            1 cipolla gialla,
                            1-3 spicchi d’aglio,
                            6 foglie di basilico,
                            1 manciata di olive taggiasche,
                            50 gr di ventresca di tonno,
                            2 acciughe (o 4 filetti sott'olio),
                            1 cucchiaio di capperi in salamoia,
                            sale qb.,
                            pepe macinato qb.,
                            olio evo qb.
Preparazione :
Lavate e asciugate tutte le verdure. 
Entro una terrina tagliate a spicchi i pomodori.
Aggiugetete il cetriolo, i peperoni e la cipolla, tutti affettati.
Salate, pepate e mescolate il tutto.
Tritate l' aglio o passatelo dallo schiacciaglio e aggiungetelo alla terrina. Se l'aglio non vi piace poi tanto, potete limitarvi a strofinare con uno spicchio tagliato a metà  i bordi della terrina dove sarà servito il condiglione.
Aggiungete  le olive taggiasche, i capperi i filetti di alice lavati e disliscati, la ventresca di tonno ed infine le foglie di basilico fresco spezzettate con le mani.
Condite con abbondante olio evo e servite. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.