ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΚΑΣΕΡΟΨΩΜΑΚΙΑ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΖΥΜΙ // PANINI AL FORMAGGIO, CON LIEVITO MADRE

 

ΚΑΣΕΡΟΨΩΜΑΚΙΑ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΖΥΜΙ 

Προζυμένια κασεροψωμάκια της μπουκιάς, μια παραλλαγή της πολύ πετυχημένης συνταγής με τα τυροψωμάκια
Στην ζύμη έβαλα cottage cheese, αντί για γιαούρτι, μια έμπνευση της στιγμής, που αποδείχτηκε πολύ πετυχημένη, καθώς ενίσχυσε την γεύση και έκανε την ζύμη πολύ αφράτη! Για την γέμιση χρησιμοποίησα  καπνιστό τυρί μετσοβόνε, με την ιδιαίτερη γεύση και το χαρακτηριστικό έντονο άρωμα. Μπορείτε βέβαια να χρησιμοποιήσετε και άλλο είδος κίτρινου τυριού, θα πρότεινα πάντως να είναι πικάντικο, για να δώσει ωραία γεύση στα ψωμάκια! 
 
Δόση : 30 τυροψωμάκια.
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : μέτρια δύσκολη.
Υλικά 
για την προ-ζύμη : 125 gr φυσικό προζύμι,
                                   100 gr νερό,
                                   50 gr αλεύρι γοχ. 
για την ζύμη : 200 gr αλεύρι σκληρό (κίτρινο),
                          300 gr αλεύρι Π,
                          250 gr τυρί cottage,
                          80 gr ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
                          1 μεγάλο αυγό,
                          1 γερή πρέζα ζάχαρη,
                          1 κ.γ. κοφτό αλάτι.  
για την γέμιση : 200 gr τριμμένο καπνιστό κίτρινο τυρί. 
για το ψήσιμο : 1 κρόκο αυγού,
                             1 κ.σ. γάλα,
                             μαύρο σουσάμι.
Προετοιμασία : 
Ετοιμάστε την προ-ζύμη. Αναμείξτε  όλα τα υλικά και αφήστε την προ-ζύμη σε θερμοκρασία δωματίου (20°C) για 5-6 ώρες ή όλη την νύχτα.
Ετοιμάστε την ζύμη. Βάλτε τα δύο αλεύρια στον κάδο του μίξερ, προσθέστε το cottage σε θερμοκρασία δωματίου, την προ-ζύμη και όλα τα υπόλοιπα υλικά με τελευταίο το αλάτι. Αναμείξτε και δουλέψτε την ζύμη για ένα δεκάλεπτο, μέχρι να γίνει λεία και ελαστική. Τοποθετήστε την μέσα σε ένα ευρύχωρο σκεύος, το οποίο θα έχετε αλείψει προηγουμένως με λάδι, σκεπάστε με μεμβράνη και αφήστε την να σταθεί για 4-5 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Αδειάστε την ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια, και ανοίξτε την με τα χέρια σας. Τοποθετήστε στο κέντρο το τριμμένο τυρί και δουλέψτε την ζύμη να ενσωματωθεί.
Φτιάξτε ένα μπαστουνάκι και κόψτε κομμάτια βάρους περίπου 70 gr. Με κάθε κομμάτι φτιάξτε ένα μπαλάκι και τοποθετήστε το μέσα σε ταψί καλυμμένο με αντικολλητικό χαρτί. Τοποθετήστε το ταψί (θα χρειαστούν 2 ταψιά) σε χλιαρό μέρος και αφήστε τα τυροψωμάκια να ξεκουραστούν για μία ωρίτσα.
Χτυπήστε τον κρόκο του αυγού με το γάλα και με ένα πινέλο αλείψτε τα ψωμάκια. Πασπαλίστε με το μαύρο σουσάμι.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C, στις αντιστάσεις για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Διατηρούνται για αρκετές ημέρες.

Καλή σας όρεξη!
 

PANINI AL FORMAGGIO, CON LIEVITO MADRE

Panini al formaggio affumicato, una variante della ricetta molto riuscita e molto amata dai lettori del laboratorio, dei panini al feta e lievito madre.
Ho aggiunto all' impasto del formaggio cottage, un' ispirazione del momento venuta dalla necessita di smaltire una confezione cottage che stava per scadere, che è stata rivelata molto buona, data la sofficità che ha dato all' impasto! Per il ripieno ho utilizzato un formaggio affumicato greco, chiamato metsovòne, dal sapore e profumo caratteristici; potete sostituire con il provolone affumicato. 

Dosi : 30 panini ca.
Difficoltà : media
Ingredienti :
per il lievitino : 125 gr di lievito madre,
                             100 gr acqua,
                             125 gr farina 00.
per l' impasto : 250 gr di semola rimacinata,
                             250 gr farina 00 di forza,
                             250 gr formaggio cottage,
                             100 gr olio extravergine di oliva,
                             1 uovo grande,
                             1 cucchiaino di miele,
                             1 cucchiaino raso di sale.
per il ripieno : 200 gr di formaggio affumicato grattugiato.
per la finitura : 1 tuorlo,
                              1 cucchiaio di latte,
                              sesamo nero.
Preparazione :
Preparate il lievitino. Mescolate tutti gli ingredieni e lasciate lievitare a temperatura ambiente (20°C) per 5-6 ore, o per tutta la notte.
Preparate l' impasto. Nella bacinella della planetaria potene le farine: aggiungete il formaggio cottage a temperatura ambiente, e poi tutti gli ingredienti con ultimo il sale e impastate. Lavorate per una decina di minuti fino a prendere un' impasto liscio ed elastico. Ponete l' impasto entro un contenitore capiente spenellato con olio, coprite a campana, e lasciate a lievitare in luogo tiepido, fino al raddoppio (4-5 ore).
Rovesciate l' impasto sul piano del lavoro infarinato e tiratelo con le mani. Ponete nel centro il formaggio e lavorate l' impasto fino ad incorporarlo.
Fate un filoncino e tagliate a pezzi di ca. 70 gr. Con ogni pezzo formate una pallina, la quale posizionate su una teglia foderata con carta antiaderente. Ponete in luogo tiepido e lasciate riposare per un' oretta.
Sbattete il tuorlo col latte e spenellate i panini. Cospargete con sesamo nero.
Infornate in forno preriscaldato a 200°C, modalità statico, per 20 minuti ca., fino a dorare. 
Sfornate e lasciate raffreddare. 
 
Buon appetito! 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.