ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΤΣΑΜΠΕΛΌΝΕ : ΤΟ ΚΛΑΣΣΙΚΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΚΕΪΚ // CIAMBELLONE SOFFICE

 

ΤΣΑΜΠΕΛΌΝΕ : ΤΟ ΚΛΑΣΣΙΚΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΚΕΪΚ 

Το ciambellone είναι ένα παραδοσιακό γλυκό της περιοχής Marche και έχει την σύσταση και την υφή ενός αφράτου κέικ, το οποίο ψήνεται μέσα σε στρογγυλή φόρμα με τρύπα στη μέση, εξ΄ου και η ονομασία, αφού ciambella στα ιταλικά είναι η κουλούρα.
Η συνταγή έχει τις ρίζες της στην χωριάτικη κουζίνα και είναι λιτή και πολύ εύκολη! Το ciambellone αρχικά ήταν ένα γιορτινό γλυκό που έφτιαχναν σε οικογενειακά τραπέζια, γάμους, σε τοπικές εκδηλώσεις ή αγροτικές γιορτές, όπως ο τρύγος. Βέβαια η συνταγή έχει ξεπεράσει τα σύνορα της Marche και πλέον είναι διαδεδομένη και πολύ αγαπημένη σε όλη την Ιταλία. Το ciambellone είναι ένα κλασσικό πρωινό ή κολατσιό, μάλιστα συχνά θα δείτε να το βουτάνε μέσα στο γάλα. Παραδοσιακά σερβίρεται με γλυκά κρασιά ή vincotto, όπως πολλά παρασκευάσματα που έχουν την υφή του κέικ.
Την συνταγή που σας παρουσιάζω σήμερα πιστεύω ότι θα την αγαπήσετε όπως κι εγώ! Εκτός από πολύ εύκολη είναι και ευέλικτη : μπορείτε να αντικαταστήσετε το λάδι με λιωμένο βούτυρο, το γάλα με νερό ή χυμό πορτοκάλι και να ¨παίξετε¨με τα αρώματα. Όπως και αν το φτιάξετε βγαίνει αφράτο και διατηρείται για μέρες. Απολαύστε το με το πρωινό ή στο κολατσιό σας, πάρτε το μαζί στην δουλειά ή δώστε το στα παιδιά στο σχολείο, συνδυάστε το με μαρμελάδα ή μερέντα, παρουσιάστε το σε μία σύναξη για καφέ ή στο παιδικό πάρτι! 

Δόση : για 8 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη 
Υλικά : 4 αυγά,
                250 gr ζάχαρη κρυσταλλική, 
                1 κ.γ. φυσικό εκχύλισμα βανίλιας ή τα σποράκια από   ένα φασόλι βανίλιας,
                ξύσμα απο 1 λεμόνι ακέρωτο,
                ξύσμα απο 1 πορτοκάλι ακέρωτο,
                165 gr σπορέλαιο,
                300 gr αλεύρι γοχ,
                16 gr (1 φακελάκι) baking powder,
                1 πρέζα αλάτι,
                100 gr γάλα φρέσκο πλήρες.
για το σερβίρισμα : ζάχαρη άχνη.
Προετοιμασία :
Χτυπήστε τα αυγά με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. 
Προσθέστε τα αρώματα (εκχύλισμα βανίλιας και ξύσμα εσπεριδοειδών) και συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέστε σιγά σιγά και το λάδι. 
Κοσκινίστε το αλεύρι με το baking και το αλάτι, και προσθέστε τα σε δόσεις στο μείγμα, εναλλάξ με το γάλα, αναμιγνύοντας με μια μαρίζ και με κινήσεις από κάτω προς τα επάνω, ώστε να μην ξεφουσκώσει το μείγμα.
Ρίξτε το μείγμα μέσα σε καλά βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα, διαμέτρου 24 εκ. με τρύπα.
Ψήστε σε φούρνο προθερμασμένο στους  180°C, στις αντιστάσεις, για περίπου 45 λεπτά.
Κάντε το τεστ της  οδοντογλυφίδας, για να ελέγξετε το ψήσιμο.
Βγάλτε το κέικ από τον φούρνο και αφήστε το να κρυώσει πριν το ξεφορμάρετε.
Μπορείτε να πασπαλίσετε με ζάχαρη άχνη πριν το σερβίρετε. 
 
 

CIAMBELLONE SOFFICE

Secondo alla wikipedia, il ciambellone è un alimento di origini contadine, ed era un tempo consumato durante i banchetti, i pranzi familiari e le feste della comunità come i matrimoni che seguivano la vendemmia. Si presenta come una torta forata al centro e composta da un impasto a base di uova, latte, zucchero, strutto o burro e lievito. Anche se viene considerato il dolce "simbolo" delle Marche, è diffuso e molto amato in tutta Italia.
La ricetta è semplice ed facile da preparare. E il dolce ideale in ogni momento della giornata: da inzuppare nel latte per colazione, da servire ai buffet e feste di compleanno dei bambini e non solo, da goderlo con un velo di marmellata o pralina a merenda, e certo potete facilmente trasportarlo nello zaino per ufficio o scuola! Si conserva morbidissimo per giorni!
 
Dosi : per 8 persone
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 4 uova medie,
                            250 gr zucchero semolato,
                            1 cucchiaino estratto naturale di vaniglia o i semini da una bacca di vaniglia,
                            la scorza grattugiata da 1 limone non trattato,
                            la scorza grattugiata da 1 arancia non trattata,
                            165 gr olio di semi,
                            300 gr farina 00,
                            16 gr (1 bustina) baking powder,
                            1 pizzico di sale,
                            100 gr latte fresco intero.
per la finitura : zucchero a velo.
Preparazione : 
Montate con le fruste elletriche le uova con lo zucchero, fino ad ottenere un composto spumoso.
Aggiungete gli aromi (estratto di vaniglia, zeste di agrumi) e continuando a sbattere il composto a massima velocità aggiungete l' olio a filo.
Settacciate la farina con il lievito ed il sale. Incorporate le polveri al composto delle uova, alternate con il late, mescolando delicatemente con una spatola con movimenti dal basso verso l' alto.
Versate il composto in uno stampo a ciambella da 24 cm, precedentemente imburrato ed infarinato. 
Cuocete in forno già caldo a 180°C, modalità statico, per 45 minuti ca. Fate la prova stecchino.
Sfornate e lasciate raffreddare. 
Sformate su un vassoio da portata; potete cospargere la torta con zucchero a velo. 




ΤΗΓΑΝΙΑ ΜΕ ΠΑΝΤΣΕΤΑ ΚΑΙ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ // PADELLATA DI PANCETTA E SALCICCIA

 

 ΤΗΓΑΝΙΑ ΜΕ ΠΑΝΤΣΕΤΑ ΚΑΙ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ

Μερακλίδικη τηγανιά με παντσέτα και σπιτικό, χοιρινό λουκάνικο! 
Συνοδέψτε την με τηγανιτές πατάτες και σαλατούλα και φυσικά μπορείτε να την σερβίρετε ως ορεκτικό ή τσιπουρομεζέ! 
Στην φωτογραφία την συνδυάσαμε με τηγανιά μανιταριών.
 
Δόση : για 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά : 500 gr παντσέτα χωρίς κόκκαλο,
                300 gr λουκάνικο σπιτικό ή χωριάτικο από τον χασάπη,
                1 κρεμμύδι,
                5 κ.σ. ελαιόλαδο εξαιρετικό παρθένο,
                1 κρασοπότηρο κόκκινο κρασί, 
                πιπέρι μαύρο,
                αλάτι,
                ρίγανη.
Προετοιμασία :
Κόψτε το λουκάνικο σε ροδέλες και σοτάρετε το μέσα σε ένα ευρύχωρο τηγάνι με 1 κουταλιά λάδι, μέχρι να ροδίσει. 
Βγάλτε το από το τηγάνι και κρατήστε το στην άκρη. 
Κόψτε την παντσέτα σε μικρά κομματάκια. Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι.
Μέσα στο ίδιο τηγάνι ζεστάνετε το υπόλοιπο λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι για 1-2 λεπτά. Προσθέστε την παντσέτα, αλατίστε και πιπερώστε και συνεχίστε το σοτάρισμα μέχρι να ροδίσει.
Ρίξτε μέσα στο τηγάνι και το λουκάνικο, σβήστε με το κρασί και αφήστε το να εξατμιστεί. 
Σοτάρετε για μερικά λεπτά ακόμη, μέχρι να καραμελώσει και στο τέλος προσθέστε και την ρίγανη.
Σερβίρετε την τηγανιά αμέσως, όσο είναι ζεστή!

Καλή σας όρεξη! 
 



PADELLATA DI PANCETTA E SALCICCIA

Padellata di pancetta e salciccia home made
Ricettina facile e gustosa! Servite come secondo di carne o per accompagnare il vino o la birra! 
Nella foto servita con aggiunta di funghi trifolati!

Dosi : per 4 persone
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 500 gr pancetta di maiale disossata,
                            300 gr di salciccia fatta a casa,
                            1 cipolla,
                            5 cucchiai olio e.v.o.,
                            1 bicchiere vino rosso secco, 
                            pepe nero macinato al momento,
                            sale qb.,
                            origano.
Preprazione : 
Tagliate la salciccia a rondelle. Rosolatela entro una padella capiente con 1 cucchiaio di olio. Eliminate dalla padella e tenetela da parte. 
Tagliate la pancetta a pezzettini. Tritate la cipolla.
Versate l' olio restante nella padella che avete rosolato la salciccia, e saltate la copolla per un paio di minuti. Aggiungete la pancetta, salate e pepate e cuocete fino a rosolare.
Aggiungete la salciccia, sfumate col vino e lasciate evaporare l' alcool. Saltate per qualche minuto ancora e a fine cottura aggiungete anche l' origano. 
Servite la padellata di pancetta e salciccia calda!
 
Buon appetito!