ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΗ ΤΥΡΟΠΙΤΑ // TORTA DI FORMAGGIO "PRIMAVERA" IN PASTA FILLO


ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΗ ΤΥΡΟΠΙΤΑ

Την Δευτέρα του Πάσχα είχα όρεξη για πιτούλα, που ομολογυμένως είχα πολύ καιρό να φτιάξω... Από την έμπνευση της στιγμής προέκυψε μία τυρόπιτα, εμπλουτισμένη με φρέσκα μυρωδικά της εποχής, που την βάφτισα "η ανοιξιάτικη τυρόπιτα"!

Δόση : για 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά : 1/2 δόση τραγανό σπιτικό φύλλο για πίτες,
                περίπου 1 φλ. καφέ εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο για τα φύλλα.
για την γέμιση : 1/2 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια,
                              2 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο,
                              2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο,
                              2 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο,
                              πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο, 
                              300 gr τυρί κατσικίσιο ή φέτα,
                              2 αυγά.
Προετοιμασία :
Ετοιμάστε τα 4 τετραπλά φύλλα σύμφωνα με τις αναλυτικές οδηγίες που θα βρείτε εδώ. Για ένα ταψάκι 26 εκ. θα χρησιμοποιήσετε την μισή δόση της συνταγής, η υπόλοιπη διαδικασία γίνεται με τον ίδιο τρόπο.
Ετοιμάστε την γέμιση. Ψιλοκόψτε τα κρεμμυδάκια και σοτάρετε τα με το ελαιόλαδο, να μαραθούν. Προσθέστε τον άνηθο, τον δυόσμο, πιπέρι και το τυρί, τριμμένο με τα χέρια. Χτυπήστε τα αυγά και προσθέστε τα και αυτά στην γέμιση και αναμείξτε. Αλάτι δεν έβαλα, γιατί το τυρί ήταν ήδη αρκετά αλμυρό.
Λαδώστε ένα ταψάκι διαμέτρου 26 εκ. και στρώστε μέσα το πρώτο φύλλο, αφήνοντας τις άκρες να περισσεύουν. Αλείψτε με λάδι και βάλτε από επάνω το δεύτερο φύλλο, σουρωμένο, ώστε να καλύψει μόνον το πάτο.
Ρίξτε την γέμιση και φροντίστε να κατανεμηθεί παντού ομοιόμορφα.
Σκεπάστε με τα υπόλοιπα 2 φύλλα, σουρωμένα και αυτά και καλά λαδωμένα. Γυρίστε τις άκρες του κάτω φύλλου προς το κέντρο της πίτας και αλείψτε την επιφάνεια με λάδι. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόψτε την σε 12 κομμάτια (κόβετε πρώτα σε σταυρό και έπειτα κάθε τέταρτο σε 3 κομμάτια).
Ψήστε την σε φούρνο προθερμασμένο στους 200°C, στον αέρα, για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Τρώγεται και ζεστή αλλά και κρύα.




TORTA DI FORMAGGIO "PRIMAVERA" IN PASTA FILLO

Quest' anno per la Pasquetta avevo voglia di una torta al fomaggio. Siccome però dai piatti preparati per il pranzo di Pasqua mi erano avanzate le erbette aromatiche e i cipolotti, e mi è venuta l' idea di utilizzarli per aromatizzare la mia torta, creando appunto una torta al formaggio con gli aromi della primavera!

Dosi : per 4 persone
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 1/2 dose pasta fillo croccante,
                            1 tazzina da caffè ca. olio e.v.o.
per il ripieno : 1/2 mazzetto di cipolotti,
                            2 cucchiai olio e.v.o.,
                            2 cucchiai aneto tritato finemente,
                            2 cucchiai mentuccia romana tirtata finemente,                         
                            pepe nero macinato al momento,
                            300 gr formaggio feta
                            2 uova.
Preparazione : 
Preparate le 4 sfoglie con le istruzioni dettagliate che troverete qui. Attenzione, per una teglia da 26 cm ci vuole la dose dimezzata. 
Preparate il ripieno. Tagliate i cipolloti a rondelle e saltate entro una padella con i 2 cucchiai d' olio. Aggiungete l' aneto, la mentuccia, qualche pizzico di pepe e il formaggio spezzato grossolanemente con le mani. Sbattete la uova, aggiungete al ripieno e mescolate. Sale non ci ho messo, siccome il feta è di solito salato abbastanza.
Spenellate con olio una teglia da 26 cm e disponete la prima sfoglia, lasciando i bordi avanzare dall' orlo della teglia. Spenellate con olio e disponete la seconda sfoglia arrugata, in modo di coprire solo il fondo. Svuotate sopra il ripieno e livellate.  
Coprite con le due sofoglie restanti, arrugate e spenellate d' olio. Rigirate i bordi della prima sfoglia verso il centro della torta. Spenellate la superficie con olio. Con un coltello tagliate a torta a raggiera a 12 pezzi (si fa prima una corce e poi si divide ogni quarto a 3).
Cuocete in forno riscaldato a 200°C, modalità ventilato, per 50 minuti c.a, fino a dorare.
E buona ancora calda, ma anche una volta raffreddata.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.