ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΑΦΡΑΤΟ ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΟ ΜΕ ΙΝΔΟΚΑΡΥΔΟ // TORTA AL COCCO SCIROPPATA


ΑΦΡΑΤΟ ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΟ ΜΕ ΙΝΔΟΚΑΡΥΔΟ

Αφράτο σιροπιαστό γλυκάκι με γεύση ινδοκάρυδο ή πως μια συνταγή για "ρεβανί", που η γεύση του δεν θύμιζε ρεβανί, τροποποιήθηκε και προέκυψε ένα αξιόλογο γλυκάκι!
Την συνταγή αυτή την δοκίμασα κάποια στιγμή σε φιλικό σπίτι. Μπορεί να είμαι λίγο προκατειλημμένη όσο αφορά το ρεβανί, αφού έχω συνηθίσει στην πλούσια γεύση αυτού που φτιάχνουμε εδώ στην Μακεδονία, και επιπλέον έχω ως σημείο αναφοράς το περίφημο ρεβανί της Βέροιας, το οποίο όσο και αν το "χάλασαν" τα τελευταία χρόνια, εξακολουθεί να παραμένει αξιόλογο. Το γλυκό λοιπόν αυτό δεν ήταν ρεβανί, αλλά ήταν αρκετά ενδιαφέρον και επιπλέον πολύ εύκολο ως παρασκευή. Έτσι ζήτησα την συνταγή και δοκίμασα να το φτιάξω και εγώ, όμως με μερικές αλλαγές και προσθήκη ινδοκάρυδου, που πίστεψα ότι θα του ταίριαζε πολύ. Από τότε το έχω φτιάξει πολλές φορές και είναι η λύση ανάγκης όταν έχω προγραμματίσει να δεχτώ φίλους για μεσημεριανό φαγητό, αλλά δεν έχω χρόνο να φτιάξω κάτι πιο πολύπλοκο!

Δόση : περίπου 15 μερίδες
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : πολύ εύκολη
Υλικά : 8 αυγά,
                220 gr ζάχαρη κρυσταλλική,
                40 gr αλεύρι γοχ.,
                10 gr baking powder,
                220 gr σιμιγδάλι ψιλό,
                50 gr ινδοκάρυδο τριμμένο,
                1 κ.γ. φυσικό εκχύλισμα βανίλιας.
για το σιρόπι : 1 lt νερό,
                           800 gr ζάχαρη,
                           1/2 λουβί βανίλιας,
                           1 κ.σ. χυμό λεμονιού.
Προετοιμασία :
Ετοιμάστε πρώτα το σιρόπι. Βάλτε όλα τα υλικά μέσα σε μία κατσαρόλα και βάλτε τα να βράσουν 3-4 λεπτά. Κατεβάστε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήστε το σιρόπι να κρυώσει.
Χτυπήστε τα αυγά με την ζάχαρη για 30 λεπτά στο μίξερ, μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά και χτυπήστε το μίγμα για 5-6 λεπτά ακόμη.
Βουτυρώστε ένα ταψάκι ή πυρέξ (αυτό που χρησιμοποίησα είχε διαστάσεις 26x40 εκ.). Ρίξτε μέσα το μίγμα και ισιώστε την επιφάνεια του.
Ψήστε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, στις αντιστάσεις, για 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Με μια οδοντογλυφίδα δοκιμάστε αν έχει ψηθεί ομοιόμορφα.
Βγάλτε το γλυκό από τον φούρνο, κόψτε το σε κομμάτια και περιχύστε το με το κρύο σιρόπι. Αφήστε το τουλάχιστον μία ωρίτσα, να τραβήξει το σιρόπι.
Πασπαλίστε με λίγο ινδοκάρυδο και αν θέλετε λίγο περισσότερο χρώμα στολίστε με κερασάκια γλασέ.
Διατηρείται στο ψυγείο. 



TORTA AL COCCO SCIROPPATA

In Grecia ci piacciono tanto i dolci sciroppati. Questa è una ricetta casalinga, una soffice torta al cocco bagnata abbondantemente con lo sciroppo. 
Molto facile da preparare, è tra le mie ricette predilette di dessert, specialmente quando non ho il tempo per preparazioni complicate.

Dosi : 15 porzioni
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 8 uova,
                            220 gr zucchero semolato,
                            40 gr farina 00,
                            10 gr baking powder,
                            220 gr semolino fine,
                            50 gr cocco rapè,
                            1 cucchiaino estratto naturale di vaniglia (o 1 vanillina).
per lo sciroppo : 1 lt acqua,
                               800 gr zucchero semolato,
                               1/2 bacca di vaniglia,
                               1 cucchiaio succo di limone.
Preparazione :
Preparate lo sciroppo. Mettete tutti gli ingredienti in una casseruola e portate a bollore per 3-4 minuti. Ritirate dal fuoco e lasciate raffreddare.
Preparate la torta. Nella bacinella della planetria, montate le uova con lo zucchero per 30 minuti. Aggiungete gli ingredienti restanti e sbattete per 5-6 minuti ancora.
Imburrate una pirofila alle dimensioni 26x40 cm. Versate il composto e livellate.
Infornate in forno preriscaldato a 180°C, modalità statico, per 40-45 minuti, fino a dorare. Fate la prova stecchino e sfornate.
Tagliate la torta a quadrotti e bagnatela ancora calda con lo sciroppo freddo. Lasciate riposare per un' oretta.
Cosparegete con cocco rapè, e se volete aggiungere un po' di colore, con ciliegie candite.
Si conserva nel frigo per 3-4 giorni.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.