ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΠΑΝΤΣΕΤΑ ΤΕΡΙΓΙΑΚΙ για τους QUANTI MODI DI FARE E RIFARE // PANCETTA DI MAIALE TERIYAKI per i QUANTI MODI DI FARE E RIFARE


ΠΑΝΤΣΕΤΑ ΤΕΡΙΓΙΑΚΙ 
για τους QUANTI MODI DI FARE E RIFARE

Ημέρα της διαδικτυακής συνάντησης με την παρέα των Quanti Modi di Fare e Rifare σήμερα και συνεχίζουμε την περιήγηση μας στην γιαπωνέζικη κουζίνα, με ένα μεζεδάκι σούπερ : Buta no bara niku teri-yaki που σημαίνει τραγανή παντσετούλα στο τηγάνι, γλασαρισμένη με την μέθοδο τεριγιάκι.
Ο όρος τεριγιάκι 照り焼きστην ιαπωνική κουζίνα, σημαίνει ψάρι ή κρέας βρασμένο ή ψημένο και γλασαρισμένο έπειτα με μια σος, που έχει ως βασικά συστατικά ένα αλκοολούχο ποτό (σάκε ή μιρίν), σάλτσα σόγιας και ζάχαρη. Στην Ιαπωνία το τεριγιάκι γίνεται συνήθως με ψάρι (τόνο, σολομό, ξιφία, σκουμπρί, πέστροφα) ενώ στην δύση προτιμούν λευκό ή κόκκινο κρέας (κοτόπουλο, χοιρινό, αρνί ή μοσχάρι). 
Το τεριγίακι υπάρχει και έτοιμο ως σάλτσα, στην συνταγή μας όμως θα το φτιάξουμε μόνοι μας. Τα υλικά της συνταγής δεν είναι δύσκολο να βρεθούν και στην Ελλάδα, το πιο εξωτικό από αυτά είναι η σάλτσα στρειδιών (oyster sauce), η οποία υπάρχει όμως σε σούπερ μάρκετ που έχουν προϊόντα ανατολίτικης κουζίνας. 
Την συνταγή που διάλεξε η Anna, μπορείτε να την δείτε εδώ. Η πρόταση της περιλαμβάνει λάχανο ψιλοκομμένο ως γαρνιτούρα και ρύζι βρασμένο αλά ιαπωνικά. Αυτή ήταν και μία ευκαιρία να δοκιμάσω το γιαπωνέζικο ρύζι, συνταγή που υπήρχε σε παλαιότερο challenge, στο οποίο δεν είχα πάρει μέρος. Στα υλικά σας βάζω και τις αναλογίες για το ρύζι (για 2 άτομα) και τον τρόπο μαγειρέματος. 

Δόση : για 2 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : πολύ εύκολη
Υλικά : 300 gr παντσέτα χωρίς κόκκαλο σε ένα κομμάτι,
για το τεριγιάκι : 2 κ.σ. σάκε,
                                1 κ.σ. καστανή ζάχαρη demerara,
                                1 κ.σ. σάλτσα σόγιας,
                                1 κ.γ. σάλτσα στρειδιών,
                                1 κ.γ. σκόρδο πολτοποιημένο στην πρέσσα,
                                2-3 πρέζες πιπέρι μαύρο τριμμένο,
                                (αλάτι).
για το ρύζι : 150 gr ρύζι jasmine ή μπασμάτι,
                       200 ml νερό.
Προετοιμασία : 
Ετοιμάστε πρώτα το ρύζι. Βάλτε το ρύζι σε ένα σουρωτήρι και ξεπλύνετε το καλά, κάτω από την βρύση. Βάλτε το σε ένα κατσαρολάκι με χοντρό πάτο, προσθέστε το ανάλογο νερό, κλείστε το καπάκι και τοποθετήστε το σε μέτρια φωτιά. Χωρίς να ανοίξετε καθόλου το καπάκι, μόλις αρχίσει ο βρασμός (εδώ βοηθάει αν το καπάκι είναι γυάλινο!) χαμηλώστε την φωτιά στο ελάχιστο και υπολογίστε ότι σε 30-35 λεπτά θα είναι έτοιμο. Κατεβάστε το κατσαρολάκι από την φωτιά και αφήστε το να σταθεί ένα τεταρτάκι. Ανοίξτε το καπάκι και αφρατέψτε το ρύζι με ένα πιρούνι. 
Αν θέλετε να φτιάξετε το ρύζι για 4 άτομα, οι αναλογίες υλικών είναι : 300 gr ρύζι και 400 ml νερό.
Στο εν τω μεταξύ, ετοιμάστε την παντσέτα. Κόψτε την σε φέτες με πάχος περίπου 1,5 εκ. 
Ζεστάνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρετε την παντσέτα. Σκεπάστε το τηγάνι με ένα καπάκι και αφήστε το κρέας να μαγειρευτεί 5-6 με τα υγρά του, για να μαλακώσει. 
Αφαιρέστε το λίπος από το τηγάνι (μπορείτε να το σκουπίσετε με απορροφητικό χαρτί ή να αδειάσετε το περιεχόμενο σε ένα πιάτο και να ξαναβάλετε στο τηγάνι μόνο το κρέας). Σβήστε το κρέας με το σάκε; προσθέσετε τα υπόλοιπα υλικά και σοτάρετε για 2-3 λεπτά, μέχρι να καραμελώσει η σάλτσα. Δοκιμάστε την σάλτσα πριν προσθέσετε αλάτι, καθώς η σάλτσα στρειδιών που περιέχει είναι ήδη πολύ αλμυρή.
Σερβίρετε την παντσέτα τεριγιάκι αμέσως! 




PANCETTA DI MAIALE TERIYAKI 
per i QUANTI MODI DI FARE E RIFARE

Buta no bara niku teri-yaki in giapponese significa pancetta di maiale teriyaki, un secondo saporito e saziante! 
Il termine teriyaki 照り焼き significa una technica di cottura della cucina giapponese : il pesce o la carne vengono bolliti o cotti alla piastra o in padella (yaki significa appunto "cotto su metallo") e poi si aggiunge gli ingredienti della glassatura. La glassa è composta da una bevanda alcolica (sake o mirin), salsa di soia e zucchero, preferibilmente di canna. In Giappone il teriyaki viene preparato di solito col pesce, mentre in Occidente preferiscono la carne, sia bianca (pollo) che rossa (maiale, pecora, manzo). 
La salsa teriyaki esiste già pronta, nella nostra ricetta però, la prepararemo da soli. La ricetta scelta da Anna, potete vederla qui. Ho saltato il contorno di cavolo tritato finemente, ma ho preparato il riso cotto alla giapponese, una ricetta proposta per un altro challenge dei Quanti, al quale io non avevo partecipato. Ho scritto anche le dosi e il modo di cottura del riso alla giapponese.

Dosi : per 2 persone
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 300 gr pancetta di maiale
per la glassa teriyaki : 2 cucchiai sake,
                                           1 cucchiaio zucchero di canna demerara,
                                           1 cucchiaio salsa di soia,
                                           1 cucchiaino salsa oyster,
                                           1 cucchiaio aglio in poltiglia (passato dallo spremiaglio),
                                           pepe nero macinato,
                                           sale qb.
per il riso : 150 gr di riso jasmine o basmati,
                      200 ml acqua.
Preparazione :
Preparate prima il riso alla giapponese. Mettete il riso entro un colino e lavatelo bene sotto acqua corrente.  Trasferite entro un pentolino a fondo spesso. Aggiungete l' acqua, mettete il coperchio e ponete su fuoco medio. Il coperchio verrà aperto solo a fine cottura; sarebbe meglio che sia di vetro (transparente), per poter seguire la cottura del riso. 
Quando comincia l' ebbolizione, diminuite il fuoco al minimo e lasciate cuocere per 30-35 minuti. Ritirate dal fuoco e lasciate riposare per un quarto d' ora. Mescolate con una fochetta.
Preparate la pancetta teriyaki. Tagliate la pancetta a fette di ca. 1,5 cm. 
Fate scaldare una padella antiaderente e saltate la pancetta fino a rosolare. Coprite con un coperchio e lasciate cuocere per 5-6 minuti. 
Eliminate il grasso dalla padella (potete asciugarlo con carta assorbente o trasferire il tutto entro un piatto e poi rimettere nella padella solo la carne). Sfumate con il sake; aggiungete gli ingredienti restanti. Siccome la salsa oyster è abbastanza salata, non aggiungere il sale prima di assagiare il teriyaki. Saltate il tutto nella padella fino a caramellare la salsa.
Servite la pancetta teriyaki subito!





1 σχόλιο:

  1. Buongiorno cara Marina!
    Eccoci, puntuali, al nostro appuntamento di novembre, il penultimo per il menù 2019! Siamo decisamente in autunno, le giornate si sono notevolmente accorciate e il buio ed il freddo ci fanno venir voglia di stare in casa, al calduccio.
    Cuochina, Anna e Ornella ti ringraziano per aver preparato la tua ottima versione di (Buta no bara niku teri-yaki ) Pancetta di maiale teriyaki.

    Il prossimo e ultimo appuntamento con la bellissima cucina aperta di Quanti modi di fare e rifare sarà l’8 dicembre con una ricetta norvegese (Krydra bondepiker) Strati di mele speziate.

    Ti aspettiamo!
    Cuochina

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.