ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΓΛΥΚΟΞΙΝΕΣ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΚΟΝΣΕΡΒΑ ΣΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ // PEPERONI IN AGRODOLCE


ΓΛΥΚΟΞΙΝΕΣ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΚΟΝΣΕΡΒΑ ΣΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Ο καιρός συνεχίζει να είναι ανοιξιάτικος, στην αγορά βρίσκουμε ακόμη ωραία λαχανικά και έτσι φτιάξαμε ακόμη μερικές κονσέρβα για τον χειμώνα : πολύχρωμες πιπεριές τουρσί, που τις κλείσαμε μέσα στα βαζάκια μαζί με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
Συνταγή ιταλικής προέλευσης, αγαπημένη ξιδάτη, γλυκόξινη γεύση, που δένει ωραία με το ελαιόλαδο. Ο τρόπος παρασκευής έχει ως αποτέλεσμα το λαχανικό να παραμείνει τραγανό και παράλληλα εξουδετερώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης του βακτηρίου της αλλαντίασης. Αν δεν θέλετε να τις καταναλώσετε σύντομα, σας αναφέρω τον τρόπο για να κονσερβοποιήσετε τα βαζάκια, χωρίς να ταλαιπωρήσετε το περιεχόμενο τους. Προτίμησα να χρησιμοποιήσω μικρά βαζάκια, ώστε όταν ανοιχτούν να μπορέσουμε να τα καταναλώσουμε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Σερβίρετε τις γλυκόξινες πιπεριές ως μεζεδάκι. Εμένα μου αρέσουν επίσης ψιλοκομένες μέσα στην λαχανοσαλάτα!

Βαθμός δυσκολίας συνταγής : πολύ εύκολη
Υλικά : 1,5 kg πιπεριές σε διάφορα χρώματα,
                κάππαρη,
                ελαιόλαδο παρθένο έξτρα.
για την μαρινάτα : 1 lt λευκό ξύδι από κρασί,
                                   1 lt νερό,
                                   100 gr αλάτι,
                                   100 gr ζάχαρη,
                                   50 ml ελαιόλαδο.
Προετοιμασία :
Ετοιμάστε πρώτα τις πιπεριές. Πλύντε τες καλά και στεγνώστε τες. Αφαιρέστε το κοτσάνι, τα σπόρια και το λευκό υπόστρωμα των σποριών. Κόψτε τες σε λωρίδες 1 εκ. περίπου. Βάλτε τες μέσα σε ένα ευρύχωρο μπολ.
Ετοιμάστε την μαρινάτα : βάλτε όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα και αφήστε τα να πάρουν μία βράση, μέχρι να διαλυθούν το αλάτι και η ζάχαρη. Ρίξτε την μαρινάτα μέσα στο μπολ με τις πιπεριές, σκεπάστε το με ένα καπάκι και αφήστε τες να μαριναριστούν όλη τη νύχτα, ή για τουλάχιστον 12 ώρες.
Στραγγίστε τις πιπεριές και βάλτε τες σε βάζα που έχετε προηγουμένως αποστειρώσει, εναλλάξ με κάππαρη. Γεμίστε τα βάζα με ελαιόλαδο, μέχρι να καλυφθούν πλήρως οι πιπεριές.
Αν θέλετε να κονσερβοποιήσετε τα βάζα, καλό είναι αποφύγετε το βράσιμο, γιατί θα βράσουν και οι πιπεριές και θα μαλακώσουν. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C. Βάλτε μέσα τα βάζα, σβήστε τον φούρνο και αφήστε τα μέχρι να κρυώσει. Βγάλτε τα βάζα και αφήστε τα να κρυώσουν αναποδογυρισμένα.
Δοκιμάστε τις πιπεριές μετά από τουλάχιστον 15 ημέρες.
Διατηρούνται για αρκετούς μήνες, σε μέρος σκοτεινό και δροσερό. Όταν ανοίξετε ένα βάζο, διατηρείστε το έπειτα στο ψυγείο .


PEPERONI IN AGRODOLCE

Peperoni in agrodolce, conservati sott' olio di oliva. Ricetta di ispirazione italiana, siccome i vegetali sott'olio non sono poi tanto diffusi nella cucina greca. 
Ho invasato in barattoli piccoli, chiusi poi a sottovuoto, per la comodità di poter essere consumati entro breve tempo. La marinatura in aceto e sale garantisce l' eliminazione del rischio dal botulino. 
Serviteli come contorno stuzzicante. Li utilizzo anche per insaporire le insalate, p.e. la banale insalata di cavolo cappuccio e carota.

Difficoltà della ricetta : facilissima
Ingredienti : 1,5 kg peperoni di vari colori,
                            capperi qb.,
                            olio e.v.o qb.
per la marinata agrodolce : 1 lt aceto di vino bianco,
                                                     1 lt acqua,
                                                     100 gr zucchero,
                                                     100 gr sale grosso,
                                                     50 ml olio e.v.o.
Preparazione :
Preparate i peperoni. Lavate (meglio ancora lasciarli ammolare in una soluzione di bicarbonato, per eliminare traccie di pesticidi) e asciugateli. Eliminate il picciolo, i semi e i filamenti e tagliate a listarelle. Trasferiteli entro una ciotola di vetro, capiente assai.
Preparate la marinata. Versate tutti gli ingredienti entro una casseruola, portate ad ebbolizione e lasciate cuocere per qualche minuto, finchè si sciolgano completamente lo zucchero ed il sale.
Versate la marinata bollente entro la ciotola con i peperoni. Coprite e lasciate marinare per tutta la notte o per almeno 12 ore.
Scolate i peperoni e disponete entro barattoli, precedentemente sterilizzati, alternati ai capperi. Riempite i barattoli con olio e.v.o., fino a coprire completamente i peperoni.
Se volete conservarli a lungo, è meglio evitare di fare bollire i barattoli e provare il metodo al forno. Scaldate bene il forno a 180°C, mettere poi dentro i barattoli, spegnete il forno e lasciateli fino a raffreddare.
Estraette poi i barattoli e se sono ancora caldi, lasciateli raffreddare capovolti.
Si conservano per parecchi mesi, in luogo fresco e buio.
Una volta aperto il barattolo, conservatelo poi nel frigo.


1 σχόλιο:

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.