ΒΑΚΑΛΑΟΣ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ
Οπως σας έχω ξαναπεί, ο βακαλάος μας αρέσει ιδιαίτερα και συνήθως αγοράζω μερικά κιλά γύρω στον Μάρτιο, την εποχή δηλαδή, που λόγω των εορτών τον βρίσκω σε καλή τιμή, τα ξαλμυρίζω και τα καταψύχω, οπότε μετά το να φτιάξω ένα φαγάκι είναι πολύ εύκολη υπόθεση!
Το φαγάκι που σας παρουσιάζω σήμερα προέκυψε από τα διαθέσιμα υλικά μου και την έμπνευση της στιγμής! Μόλις συνέλαβα την ιδέα, ομολογώ ότι έψαξα στον ίντερνετ για παρόμοιες συνταγές στα ιταλικά, αλλά δεν βρήκα ούτε μια, οπότε η ιδέα μου είναι και πρωτότυπη!
Δόση : για 6 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά : 800 gr βακαλάο ξαλμυρισμένο,
1 kg μελιτζάνες,
1 κρεμμύδι,
2 σκελίδες σκόροδο,
1 φουντίτσα μαϊντανό,
3 μεγάλες ώριμες ντομάτες,
ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι,
αλάτι.
Προετοιμασία :
Ξεκινήστε με το ξαλμύρισμα του βακαλάου; αναλυτικές οδηγίες θα βρείτε εδώ. Οπως έγραψα και στην εισαγωγή, εγώ χρησιμοποίησα βακαλάο που είχα ξαλμυρίσει και τον συντηρούσα στην κατάψυξη, οπότε το μόνο που έκανα ήταν να το αποψύξω.
Αφαιρέστε τις άκρες από τις μελιτζάνες, κόψτε τες σε χοντρές ροδέλες, πασπαλίστε με αλάτι και αφήστε τες να στραγγίσουν από τα υγρά τους για μια ωρίτσα.
Στο εν τω μεταξύ ψιλοκόψτε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το μαϊντανό. Κόψτε τις ντομάτες σε μικρά κυβάκια.
Ξεπλύνετε τις μελιτζάνες και στίψτε τες να φύγουν τα υγρά τους. Τηγανίστε τες (εγώ σε 3 δόσεις) με 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο, μέχρι να πάρουν χρώμα και να νοστιμίσουν. Χωρίς να τις στραγγίσετε απο το λάδι τους, κρατήστε τες στην άκρη.
Βάλτε μέσα στο ίδιο τηγάνι 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τον μαϊντανό. Προσθέστε τις ντομάτες, σοτάρετε, προσθέστε 1 φλ. νερό και αφήστε την σάλτσα να βράσει σε ζωηρή φωτιά γιά ένα τεταρτάκι. Αλατίστε και πιπερώστε και εάν χρειαστεί προσθέστε νερό, ώστε να έχετε μια ζουμερή σαλτσούλα.
Τοποθετήστε τα κομμάτια του βακαλάου μέσα σε ένα πυρέξ. Προσθέστε τις μελιτζάνες και περιχύστε με την σάλτσα.
Ψήστε το φαγητό σε φούρνο προθερμασμένο στους 200°C, στις αντιστάσεις, για 1,5 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει.
Σερβίρετε το κατά προτίμηση ζεστό. Τρώγεται άνετα και την επόμενη ημέρα, ακόμη και κρύο.
BACCALA' CON LE MELANZANE AL FORNO
Come ho scritto a tanti post relativi, il baccalà, anche se ha la particolarità di non essere fresco, è un pesce che ci piace tantissimo, così lo cucino spesso. Di solito ne ho una bella scorta nel freezer, perchè gli ultimi anni ho preso l' abitudine, a primavera, cioè quando lo trovo a buon mercato, causa le feste greche assocciate al suo consumo, compro 5-6 kili, li faccio dissalare e poi congelo.
La ricetta che presento oggi è originale, siccome è venuta fuori cercando di abbinare ingredienti che avevo disponibili. Così, dall' ispirazione del momento, ho creato un piatto saporito che è piaciuto a tutti!
Dosi : per 6 persone
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 800 di baccalà dissalato e disliscato,
1 kg melanzane,
1 cipolla,
2 spicchi d' aglio,
1 ciuffo di prezzemolo,
3 pomodori grandi e maturi,
olio e.v.o. qb.,
pepe nero macinato al momento,
sale qb.
Preparazione :
Dissalate il baccalà (istruzioni dettagliate troverete qui). Come ho scritto alla premessa, ho utilizzato quello congelato che quasi sempre ho nel mio freezer.
Spuntate le melanzane, tagliate a rondelle grosse, cospargete di sale e lasciate entro un colino per un' oretta, per espellere l' acqua di vegetazione.
Nel frattempo, tritate finemente la cipolla, l' aglio ed il prezzemolo. Tagliate i pomodori a pezzettini.
Sciacquate le melanzane sotto acqua corente e strizzate bene. Saltatele a 3 riprese, ogni volta con 2-3 cucchiai d' olio, e tenetele da parte. Nella stessa padella saltate la cipolla, l' aglio ed il prezzemolo con 2 cucchiai d' olio. Aggiungete i pomodori, saltate, aggiungete 1 tazza di acqua e lasciate cuocere su fuoco vivace per un quarto d' ora. Salate, pepate e aggiungete altra acqua se necessario.
Disponete i pezzi del baccalà entro una terrina. Aggiungete le melanzane e irrorate col sugo.
Infornate in forno caldo a 200°C, modalità statico, e lasciate cuocere per 90 minuti ca., fino a dorare.
Servite il baccalà alle melanzane preferibilmente caldo. E buonissimo anche il giorno dopo.
Υπεροχο φαγητο.Μολις το εκανα και το απολαυσαμε.Εξαιρετικη ιδεα.
ΑπάντησηΔιαγραφή