ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΜΑΚΑΡΟΝΟΠΙΤΑ // MAKARON'OPITA : TORTA DI PASTA E FORMAGGI IN PASTA FILLO


ΜΑΚΑΡΟΝΟΠΙΤΑ

Μια μακαρονόπιτα της ανακύκλωσης που φτιάχτηκε με διάφορα είδη κοντών μακαρονιών και τυριών. Χρησιμοποίησα μόνο κίτρινα τυριά και καθόλου φέτα, παρ' όλο που εγώ την λατρεύω, γιατί στην οικογένεια μας δεν την συμπαθούν όλοι ...

Δόση : για 6 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά
για το φύλλο : 250 gr αλεύρι Π,
                           50 gr αλεύρι κίτρινο σταρένιο,
                           1 κ.σ. ξύδι,
                           2 κ.σ. ελαιόλαδο παρθένο,
                           1/2 κ.γ. αλάτι,
                           περιπου 1 φλ νερό χλιαρό,
                           1 κ.σ. βούτυρο αγελάδας,
                           1 φλ. καφέ ελαιόλαδο παρθένο.
για το άνοιγμα των φύλλων : 1 φλ. καφέ ελαιόλαδο παρθένο,
                                                      νισεστέ.
για την γέμιση : 400 gr κοντά μακαρόνια διαφόρων ειδών (βίδες, σελινάκι, κοφτό),
                              400 gr διάφορα τριμμένα τυριά (γκούντα, μοτσαρέλα, κασέρι),
                              5 αυγά,
                              200 gr κρέμα γάλακτος,
                              200 gr γάλα,
                              πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο,
                              1/2 κ.τσαγιού τριμμένο μοσχοκάρυδο,
                              αλάτι.
Προετοιμασία :
Ετοιμάστε πρώτα τα φύλλα. Μέσα στον κάδο του μίξερ αναμείξτε τα αλεύρια. Προσθέστε το ξύδι, το λάδι, το αλάτι και τέλος το νερό σταδιακά, μέχρι να πάρετε μία ζύμη μαλακή και ελαστική που δεν κολλάει στα χέρια.
Λιώστε το βούτυρο και αναμείξτε το με το λάδι.
Χωρίστε την ζύμη σε 8 ίσα κομμάτια και πλάστε τα σε μπαλάκια. Με λίγο νισεστέ, ανοίξτε το πρώτο κομμάτι ζύμης στο μέγεθος ενός πιάτου φρούτου. Τοποθετήστε το μέσα στο πιάτο και με την βοήθεια ενός πινέλου, αλείψτε το με το μίγμα βούτυρο/λάδι. Ανοίξτε ένα δεύτερο φύλλο και τοποθετήστε το επάνω στο πρώτο. Αλείψτε το επίσης με το μίγμα βούτυρο/λάδι. Συνεχίστε με ακόμη 2 φύλλα, μέχρι να έχετε μία στοίβα με συνολικά 4 φύλλα. Καλύψτε τα με διάφανη μεμβράνη και τοποθετήστε τα στο ψυγείο. Φτιάξτε και την δεύτερη τετράδα φύλλων. Αφήστε τα να ξεκουραστούν για τουλάχιστον ένα δίωρο μέσα στο ψυγείο.
Ετοιμάστε την γέμιση. Βράστε τα μακαρόνια αυστηρά al dente, 2 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στην συσκευασία τους. Σουρώστε τα και κρατήστε τα στην άκρη. 
Χτυπήστε τα αυγά με το γάλα και την κρέμα γάλακτος. Προσθέστε τα τριμμένα τυριά, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και αλάτι ανάλογα με το πόσο αλμυρά είναι τα τυριά σας. Προσθέστε τα μακαρόνια και αναμείξτε.
Ανάψτε τον φούρνο στους 200°C.
Αλείψτε με ελαιόλαδο ένα πυρέξ με διαστάσεις 30x40 εκ.
Με λίγο νισεστέ, ανοίξτε την πρώτη τετράδα των φύλλων σε ένα μεγάλο, λεπτό φύλλο. Στρώστε το σουρωμένο μέσα στο πυρέξ, αφήνοντας τις άκρες να κρέμονται απ' έξω. Ρίξτε επάνω την γέμιση και σκορπίστε την ομοιόμορφα.
Ανοίξτε και το δεύτερο φύλλο και σκεπάστε την γέμιση, χωρίς να το αφήσετε να περισσεύει από το ταψί. Γυρίστε το κάτω φύλλο προς το εσωτερικό του πυρέξ, για να  κλείσετε την γέμιση και να φτιάξετε τον κόθρο της πίτας. Αλείψτε την επιφάνεια της πίτας με όσο λάδι έχει περισσέψει.
Ψήστε την πίτα για μισή ώρα στον αέρα και για περίπου ακόμη 20 λεπτά στις αντιστάσεις, μέχρι να ροδίσει.
Σερβίρετε την μακαρονόπιτα ζεστή.



MAKARON'OPITA : TORTA DI PASTA E FORMAGGI IN PASTA FILLO

Le torte con la pasta fillo, sono spesso soluzioni da "riciclo" di vari ingredienti avanzati. Così anche questa torta, è stata  preparata con vari formati di pasta corta e formaggi avanzati nel frigo. Ho omesso solo il feta, siccome non tutti a casa aprezzano la bontà di questo formaggio grechissimo.
Secondo all' usanza greca del piatto unico, abbiamo assaporato la makaronòpita al pranzo, accompagnata con insalata verde di stagione. In Itallia invece, sarebbe presentata come primo o tagliata a pezzi più piccoli, come fingerfood ad un buffet.

Dosi : per 6 persone
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti
per la pasta fillo : 250 gr farina di forza 00,
                                  50 gr semola rimacinata,
                                  1 cucchiaio di aceto,
                                  2 cucchiai di olio evo,
                                  1/2 cucchiaino di sale,
                                  1 tazza ca. di acqua tiepida.
per la sfogliatura : 1 cucchiaio burro fuso,
                                  1 tazzina da caffè olio evo,
                                  maizena.
per la cottura : 1 tazzina da caffè olio evo.
per la farcitura : 400 gr pasta corta di vari sformati (fusili, penne, canneroni, pipe),
                                400 gr formaggi vari grattugiati (mozzarella, provola, gouda),
                                5 uova,
                                200 gr panna fresca,
                                200 gr latte fresco,
                                pepe nero macinato,
                                1/2 cucchiaino da tè noce moscata grattugiata,
                                sale qb.
Preparazione :
Cominciate con la preparazione della pasta fillo. Nella bacinella della planetaria impastate tutti gli ingredienti, aggiungento tanta acqua fino a prendere un' impasto morbido e non appiccicoso. Lasciate riposare per una decina di minuti, dividete a 8 pezzetti uguali e arrotondateli.
Mescolate il buro fuso con l' olio.
Con il mattarello, sul piano del lavoro cosparso con la maizena tirate la prima pallina in una sfoglia alla grandezza di un piatto da frutta, disponetela nel piatto e spenellate con il composto burro/olio. Allo stesso modo formate ancora 3 sfoglie, sovrapponetele alla prima e formate una pila. Fate lo stesso con le altre 4 palline. Coprite con pellicola transparente e lasciate riposare nel frigo per un paio d' ore. 
Preparate la farcitura. Fate cuocere la pasta al dente, 2 minuti meno dal tempo indicato sulla confezione. Scolate e tenete da parte. 
Sbattete le uova con il latte e la panna. Aggiungete i formaggi grattugiati, il pepe, la noce moscata e sale quanto basta, dipende anche dai formaggi che utilizzate. Aggiungete la pasta e mescolate.
Accendete il forno a 200°C.
Spenellate con olio una terrina o pirofila alle dimensioni 30x40 cm. 
Tirate la prima pila un una sfoglia sottile, spessa 3- 5 mm. Disponetela raggrinzita nella terrina, lasciando i bordi pendere 2-3 cm fuori. Versate la farcitura e livellate. Tirate la seconda pila in una sfoglia altrettanto sottile. Disponetela nella terrina, sempre raggrinzita, e coprite completamente la farcitura. Rigirate i bordi per formare il cornicione. Spenellate bene con olio.
Infornate e fate cuocere a modalità ventilato per 30 minuti. Cambiate a modalità stativo e lasciate cuocere per ca. 20 minuti, fino a dorare.
Servite la makaronòpita calda.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.