ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΚΑΡΕ ΧΟΙΡΙΝΟ ΤΥΛΙΓΜΕΝΟ ΣΕ ΠΑΝΤΣΕΤΑ, ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ // ARROSTO DI MAIALE (ARISTA CON PANCETTA)


ΚΑΡΕ ΧΟΙΡΙΝΟ ΤΥΛΙΓΜΕΝΟ ΣΕ ΠΑΝΤΣΕΤΑ, ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ

Αγαπημένο χοιρινό ψητό φούρνου, ένα φαγάκι που το φτιάχνω συχνά σε γιορτινά τραπέζια, γιατί αρέσει στους περισσότερους και γιατί δεν θέλει πολλή φροντίδα, οπότε αφήνει ελεύθερο χρόνο στην νοικοκυρά (σ΄εμένα δηλαδή!) να ασχοληθεί και με τους καλεσμένους της.
Η συνταγή δεν είναι καινούργια, αλλά είναι τελειοποιημένη. Αφού δοκίμασα να φτιάξω ψητό το καρέ φιλέτο (δες εδώ) και έπειτα την παντσέτα (δες εδώ), στο σπίτι βρεθήκαμε διχασμένοι, καθώς σε άλλους άρεσε το ψαχνό (καρέ) και σε άλλους το λιπαρό (παντσέτα). Η αλήθεια βέβαια είναι πως η παντσέτα ήταν πιο νόστιμη! Ετσι σκέφτηκα να συνδυάσω τα δύο μαζί σε ένα ψητό. Ο χασάπης μου κατάλαβε ακριβώς αυτό που ήθελα να φτιάξω και έκοψε την παντσέτα έτσι ώστε να σκεπάζει ακριβώς το καρέ ... 
Το αποτέλεσμα με δικαίωσε! Το κρέας ψήθηκε υπέροχα και τα λιπαρά της παντσέτας συμπλήρωσαν το ψαχνό φιλέτο. Το απολαύσαμε σερβιρισμένο με το ζουμάκι του και σπιτικό πουρέ πατάτας (συνταγή εδώ).

Δόση : γιά 8 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : μέτρια δύσκολη
Υλικά : 1,5 kg ολόκληρο χοιρινό καρέ φιλέτο χωρίς το κόκκαλο,
                700 gr χοιρινή παντσέτα
για την μαρινάτα : 3 κ.σ. ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
                                   1 κ.γ. μέλι,
                                   1 κ.γ. πάστα σκόρδου,
                                   1 κ.γ. ντοματοπελτέ,
                                   1 κ.γ. πάστα πιπεριάς,
                                   1 κ.γ. κοφτή πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμένο,
                                   1 κ.γ. κόλιαντρο τριμμένο,
                                   1 κλωνάρι δεντρολίβανο,
                                   1,5 κ.γ. αλάτι.
Προετοιμασία :
Πείτε στον χασάπη σας να ετοιμάσει το φιλέτο, αφαιρώντας τα κόκαλα. Επίσης πείτε του να κόψει την παντσέτα σε πάχος 2-3 εκ. και να ετοιμάσει το κομμάτι έτσι ώστε να μπορεί να αγκαλιάσει το φιλέτο.
Αναμείξτε όλα τα υλικά της μαρινάτας. Αλείψτε με αυτήν τα κομμάτια του κρέατος και αφήστε τα τουλάχιστον ένα δίωρο, να μαριναριστούν (μπορείτε να τα αφήσετε και όλη την νύχτα). Τυλίξτε το κομμάτι της παντσέτας γύρω από το φιλέτο και δέστε το με σπάγκο κουζίνας, όπως δένουμε το ρολό.
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις.
Βάλτε το κρέας στην γάστρα, ρίξτε από επάνω όση μαρινάτα περίσσεψε, σκεπάστε την γάστρα και βάλτε την στον ζεστό φούρνο. Έπειτα από 1 ώρα, κατεβάστε την θερμοκρασία στους 170°C και αφήστε το να ψηθεί 2 ώρες ακόμη. Όταν ανοίξετε την γάστρα αν δεν έχει ξεροψηθεί το κρέας, βάλτε το για μερικά λεπτά στο γκριλ, μέχρι να ροδίσει καλά.
Αφήστε το κρέας να σταθεί ένα εικοσάλεπτο, ώστε να μπορέσετε να το κόψετε, χωρίς να διαλυθεί. Με το ζουμάκι του μπορείτε να φτιάξετε σάλτσα γκρέϊβυ (δες συνταγή εδώ) και να το σερβίρετε με την σάλτσα.



ARROSTO DI MAIALE (ARISTA CON PANCETTA)

L' arrosto di maiale, lo preparo spesso a pranzi festivi svolti durante l' inverno. E molto buono, di solito piace a tutti e poi l'arrosto è un piatto di facile preparazione e lascia tempo alla cuoca di occuparsi anche dei suoi ospiti e non trascorrete tutto il tempo in cucina ... 
La ricetta non è nuova nel laboratorio, direi che è semplicemente perfezionata. Prima avevo preparato l' arista al forno, poi ho provato lo stesso anche on la pancetta; la prima è piaciuto piuttosto a quelli che preferisono la carne magra, la seconda a quelli che amano la ciccia. Nel tentativo di appagare allo stesso tempo tutti e due i gusti, è nata l' idea di abbinare due tagli di carne diversi. Il mio macellaio di fiducia ha capito subito quel che chiedevo e ha prearato lui i tagli così da coprire completamente l' arista con la pancetta. 
Il risultato era quello che aspettavo, forse anche un pochino migliore! Siccome che in Grecia di solito si fa il piatto unico, abbiamo accompagnato con purea di patate.

Dosi : per 8 persone
Difficoltà della ricetta : media
Ingredienti : 1,5 kg arista di maiale,
                            700 gr pancetta.
per la marinata : 3 cucchiai di olio e.v.o.,
                                 1 cucchiaino miele,
                                 1 cucchiaino crema d'aglio sbianhito,
                                 1 cucchiaino triplo-concentrato di pomodoro,
                                 1 cucchiaino pasta di peperoni dolci,
                                 1 cucchiaino raso pepe nero macinato al momento,
                                 1 cucchiaino coriandolo macinato,
                                 1 rametto di rosmarino,
                                 1,5 cucchiaino sale.
Preparazione :
Chiedete al vostro macellaio di fiducia, di tagliare la pancetta ad un pezzo, spesso 2-3 cm e alle dimensioni tali, da poter coprire l' arista.
Mescolate tutti gli ingredienti per la marinata. Spalmate il il composto sui due pezzi di carne e lasciate riposare per almeno un' paio d'ore (potete lasciarli in marinatura anche per tutta la notte).
Accendete il forno a 200°C, modalità statico.
Avvolgete l'arista nella pancetta e legate con spago da cucina. Disponete entro una rostiera, irrorate con l' eventuale marinata restante, coprite e infornate. Trascorsa la prima ora di cottura, abassate la temperatura a 170°C e lasciate cuoere per un paio d' ore ancora. 
Scoperchiate la rostiera e se la carne non è stata rosolata bene, mettete al grill per qualche minuto.
Lasciate la carne riposare per una ventina di minuti, per poter tagliarla a fette senza disfarsi. 
Con il fondo di cottura, potete preparare una salsina gravy, per condire la carne.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.