ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΦΡΕΣΚΑ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΟΦΑΣΟΥΛΑ // INSALATA DI FAGIOLI BORLOTTI FRESCHI


ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΦΡΕΣΚΑ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΟΦΑΣΟΥΛΑ

Τα μπαρμπουνοφάσουλα ή φασόλια χάντρες, με τις χαρακτηριστικές κοκκινωπές τους ρίγες, που θυμίζουν έντονα το μπαρμπούνι - εξ ου και η ονομασία τους - έχουν την ιδιαιτερότητα ότι δεν μαγειρεύονται όταν είναι τρυφερά, σαν τα άλλα φασολάκια, αλλά τα αφήνουν να ωριμάσουν και χρησιμοποιούν μόνον τούς σπόρους τους. Οταν είναι εκτός εποχής, θα τα βρείτε κατεψυγμένα ή ξερά.
Σήμερα τα μπαρμπουνοφάσουλα τα συνδυάσαμε με λαχανικά και φτιάξαμε μία νόστιμη και χορταστική σαλάτα! Οι σαλάτες είναι ιδανικά καλοκαιρινά πιάτα, καθώς είναι δροσερά και ελαφριά. Οταν μάλιστα έχουμε μία σαλάτα με μπαρμπουνοφάσουλα, που είναι τόσο πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεϊνες, δηλαδή ενέργεια, συνδυασμένα με φρέσκα λαχανικά, φτιάχνουμε αμέσως ένα πλήρες και χορταστικό γεύμα!
Η συνταγή είναι από την τούρκικη κουζίνα, γι΄αυτό ανάμεσα στα υλικά θα δείτε πετιμέζι ροδιού και pul biber.

Δόση : γιά 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά :  400 gr μπαρμπουνοφάσουλα φρέσκα, καθαρισμένα,
                1 μικρό κρεμμύδι,
                1 μικρό καρότο,
                2 ντομάτες,
                1/3 από το ματσάκι μαϊντανό,
                μερικά φύλλα δύοσμου,
                1 φλ. καφέ πετιμέζι ροδιού,
                5 κ.σ. ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
                αλάτι,
                pul biber (προαιρετικό).
Προετοιμασία :
Βάλτε στην φωτιά μία κατσαρόλα με μπόλικο νερό, μόλις αρχίσει να κοχλάζει ρίξτε μέσα τα φασόλια και αφήστε τα να βράσουν για μισή ωρίτσα περίπου, μέχρι να μαλακώσουν. Αλατίστε στο τέλος του μαγειρέματος. Τα φρέσκα φασόλια, βράζουν γρήγορα και δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε χύτρα ταχύτητας. Στραγγίστε τα και αφήστε τα να κρυώσουν.
Τρίψτε το καρότο σε ψιλό τρίφτη.
Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι, τον μαϊντανό και τον δυόσμο.
Κόψτε τις ντομάτες σε κύβους. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ντοματίνια.
Βάλτε τα μπαρμπουνοφάσουλα σε ένα μπωλ. Προσθέστε τα λαχανικά, το πετιμέζι ροδιού, το ελαιόλαδο, αλατίστε και αν σας αρέσουν οι πικάντικες γεύσεις προσθέστε 2-3 πρέζες pul biber. Αναμείξτε, γιά να μπερδευτούν οι γεύσεις και τα αρώματα.
Σερβίρετε την σαλάτα κρύα.
Μπορείτε να την διατηρήσετε στο ψυγείο 2 μέρες.



INSALATA DI FAGIOLI BORLOTTI FRESCHI

Un' insalatona con borlotti freschi e verdure di stagione, condita con vincotto di melograno e pul biber, cioè peperoncino piccante essiccato e tritato finemente, tutti e due ingredienti tipici della cucina turca. 
In Italia le insalate vengono servite come contorno o primo piatto, ma in Grecia spesso rappresentano un piatto unico leggero e sostanzioso, ideale per le giorni caldi d' estate. I borlotti, ricchi di fibre vegetali e proteine, che apportano energia, messi insieme a verdure fresche e al vincotto del melograno, noto per le sue proprietà antiossidanti, combinano un piatto sfizioso e salutare!

Dosi : per 4 persone
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 400 gr fagioli borlotti freschi sgranati,
                             1 cipolla piccola,
                             1 carota piccola,
                             2 pomodori,
                             1/3 da un mazzetto di prezzemolo,
                             qualche foglia di mentuccia romana,
                             1 tazzina da caffè vincotto di melograno,
                             5 cucchiai di olio e.v.o.,
                             sale qb.,
                             pul biber (facoltativo).
Preparazione :
Ponete sul fuoco una pentola colma d' acqua e non appena avrà raggiunto il bollore versate i borlotti.  Cuocete per circa 35 minuti, fino ad essere teneri. Salate a fine cottura. Scolate e lasciate raffreddare.
Nel frattempo tritate la carota con una grattugia a fori piccoli.
Tritate finemente la cipolla, il prezzemolo e la mentuccia.
Tagliate i pomodori a cubetti. Potete utilizzare anche i pomodorini.
Ponete i fagioli in una ciotola. Aggiungete le verdure, il vincotto di melograno, l' olio, salate a piacere, e, se vi piacciono i sapori piccanti, aggiungete qualche pizzico di pul biber. Mescolate per insaporire.
Servite l' insata fredda. 
Si conserva nel frigo per un paio di giorni.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.