ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΕΥΚΟΛΗ ΚΟΜΠΟΣΤΑ ΦΡΟΥΤΩΝ (ΚΟΝΣΕΡΒΑ) // CONSERVE DI FRUTTA SCIROPPATA


ΕΥΚΟΛΗ ΚΟΜΠΟΣΤΑ ΦΡΟΥΤΩΝ (ΚΟΝΣΕΡΒΑ)

Το καλοκαίρι μας προσφέρει άφθονα φρούτα, τα οποία καλό είναι να τα απολαμβάνουμε φρέσκα. Πολλές φορές όμως, και ιδίως αν έχουμε δικά μας δέντρα με άφθονη παραγωγή, θέλουμε να τα διατηρήσουμε γιά να τα χρησιμοποιήσουμε και αργότερα. Ενας τρόπος βέβαια είναι να φτιάξουμε μαρμελάδες ή γλυκά του κουταλιού, αλλά επίσης δημοφιλής είναι και η κονσερβοποιημένη κομπόστα.
Παλαιότερα είχαμε δεί πως κάνουμε κονσέρβα τα κεράσια (εδώ). Σήμερα θα σας περιγράψω έναν τρόπο ακόμη πιό εύκολο, με τον οποίο μπορείτε να κονσερβοποιήσετε οποιοδήποτε ευαίσθητο φρούτο (κεράσια, βύσσινα, βερύκοκα, ροδάκινα, νεκταρίνια, αχλάδια αλλά και ανανά, μύρτιλα, σμέουρα, βατόμουρα ακόμη και μήλα ).
Τις κομπόστες των φρούτων μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε και στα γλυκά σας ή να τις σερβίρετε ως επιδόρπιο μαζί με παγωτό ή γιαούρτι.

Βαθμός δυσκολίας συνταγής : πολύ εύκολη
Υλικά : φρέσκα φρούτα,
                ζάχαρη κρυσταλλική.
Προετοιμασία :
Ξεκινήστε από τα βάζα. Διαλέξτε βάζα χωρητικότητας 750 ml - 1 lt με καινούργια καπάκια που να κλείνουν αεροστεγώς. Δεν αρκεί να τα πλύνετε καλά, θα πρέπει και να τα αποστειρώσετε; αναλυτικές οδηγίες γιά τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να αποστειρώσετε τα βάζα θα βρείτε εδώ.
Γιά τις κονσέρβες διαλέξτε φρούτα με σφιχτή σάρκα, μάλλον άγουρα και σίγουρα όχι πολύ ώριμα. Ιδανικά, τα φρούτα θα πρέπει να είναι αράντιστα ή βιολογικής καλλιέργειας. Αν δεν είστε σίγουροι ότι είναι αράντιστα, πλύντε τα σε διάλυμα σόδας φαγητού, καθώς σύμφωνα με νεώτερες μελέτες, η σόδα φαγητού βοηθάει στην απομάκρυνση υπολειμμάτων εντομοκτόνων που χρησιμοποιούνται συνήθως στις καλλιέργειες (γεμίστε μία λεκάνη με νερό, όπου θα διαλύσετε 2 κ.σ. σόδα φαγητού, ρίξτε μέσα τα φρούτα, αφήστε τα ένα τεταρτάκι και ξεπλύνετε τα καλά).
Στραγγίστε καλά τα φρούτα. Με το ειδικό εργαλείο αφαιρέστε τα κουκούτσια από τα κεράσια και τα βύσσινα. Γιά τα βερύκοκα, ροδάκινα, νεκταρίνια και αχλάδια, κόψτε τα στα δύο κατά μήκος και αφαιρέστε τα κουκούτσια. Από τα ροδάκινα και τα αχλάδια  αφαιρούμε συνήθως και την φλούδα. Γιά να αφαιρέσετε την φλούδα από τα ροδάκινα και τα βερύκοκα, βάλτε νερό να βράσει σε μία κατσαρόλα, προσθέστε τα φρούτα ολόκληρα και αφήστε τα 10-15 λεπτά; βγάλτε τα με μία τρυπητή κουτάλα και βάλτε τα σε μπωλ με κρύο νερό. Μετά από λίγο η φλούδα αφαιρείται πανεύκολα!
Γεμίστε τα βάζα με τα κομμάτια των φρούτων μέχρι το χείλος. Σε κάθε βάζο των 750 ml προσθέστε 3 γεμάτες κ.σ. ζάχαρη και σε κάθε βάζο του 1 lt, 4 κ.σ. ζάχαρη. Την ζάχαρη καλύτερα είναι να την προσθέσετε σταδιακά και όχι όλη μαζί στο τέλος. Αν θέλετε μπρείτε να προσθέσετε και μπαχαρικά, γιά να αρωματίσετε τις κομπόστες σας.
Προσθέστε νερό μέχρι να καλυφθούν τελείως τα φρούτα. Χτυπήστε λίγο το βάζο στον πάγκο της κουζίνας, ώστε να απεγκλωβιστούν τυχόν φυσσαλίδες αέρα. Εφαρμόστε το καπάκι σφιχτά.
Μέσα σε μία ψηλή χύτρα βάλτε μία μικρή πετσέτα ή ένα wettex, βάλτε μέσα όσα βάζα χωράνε (συνήθως 4) και προσθέστε νερό μέχρι να τα σκεπάσει τελείως. Βάλτε την χύτρα στην φωτιά και υπολογίστε 20-25 λεπτά (όχι πανω από 30) από την στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει το νερό. Ενα μικρό τρυκ : γιά να μην συσσωρευτούν άλατα στα βάζα και στην κατσαρόλα, προσθέστε στο νερό 2 κ.σ. ξύδι.
Οταν περάσει ο απαιτούμενος χρόνος, αδειάστε προσεκτικά το νερό από την κατσαρόλα, βγάλτε τα βάζα τοποθετήστε τα αναποδογυρσιμένα επάνω σε μία σχάρα και αφήστε τα να κρυώσουν.
Διατηρείστε τις κομπόστε σε μέρος σκοτεινό και δροσερό. Οταν ανοίξετε το βάζο, διατηρείστε το στο ψυγείο και φροντίστε να το καταναλώσετε μέσα σε 3-4 ημέρες.




CONSERVE DI FRUTTA SCIROPPATA

Durante la stagione bella la frutta abbonda e spesso viene la tentazione di poter conservarla per gustarla anche quando non si può più trovarla fresca. Un modo è di preparare delle confetture. In Grecia molto diffusi sono anche i dolci con frutta sotto sciroppo denso, chiamati genericamente "dolci al cucciaio". Un altro modo è di preparare delle conserve con frutta sotto sciroppo leggero.
Tempo fa avevamo visto come preparare le ciliegie sciroppate (vedi qui). Oggi vi presento un modo più facile e veloce con il quale potete preparare delle conserve di frutta come albicocche, pesche, ciliegie, amarene, pere (questi sono i più comuni) o ancora ananas, mirtilli, lamponi, more, mele. 
Potete utilizzare la frutta sciroppata in preparazioni di dolci, o servirla come dessert con yogurt greco colato o gelato.

Difficoltà della ricetta : facilissima
Ingredienti : frutta fresca,
                            zucchero semolato.
Preparazione :
Cominciate dai barattoli. Scegliete dei barattoli di vetro a chiusura ermetica. Ideali sono quelli di capacità 750 ml o 1 lt. Non basta lavarli accuratamente si deve anche igienizzare. Istruzioni dettagliate per igienizzare i baratoli, troverete qui.
Scegliete della frutta non troppo matura a polpa soda, preferibilmente bio o comunque non trattati con pesticidi. Se la frutta è di dubbia provenienza, potete farla un bagno in una soluzine di bicarbonato, siccome secondo alcuni studi il bicarbonato aiuta ad eliminare le traccie dei pesticidi (riempite una bacinella con acqua, stemperate 2 cucchiai di bicarbonato, immergete la frutta, lasciate in bagno per un quarto d'ora, poi sciacquate).
Scolate bene la frutta. Snocciolate ciliegie e amarene l' apposito utensile (cavanoccioli). Per albicocche, pesche, nettarini e pere, tagliate in due ed eliminate il nocciolo o i semi. Da pesche e pere di solito si elimina anche la buccia. Per sbucciare pesche e albicocche, ponete una pentola con acqua sul fuoco e appena comincia l' ebbolizone, aggiugnete la frutta intera; lasciate cuocere 10-15 minuti, eliminate e ponete in una ciotola con acqua fredda. Dopo qualche minuto, sollevate la buccia con un coltellino, verrà via immediatamente e senza sforzo!
Riempite i barattoli con la frutta (intera o a pezzi) fino all' orlo. Aggiungete (meglio gradatamente) 3 cucchiai colmi di zucchero in ogni barattolo da 750 ml; per quelli da 1 lt aggiungete 4 cucchiai. Se vi piace, potete aggiungere anche delle spezie (di solito vaniglia o cannella), per aromatizzare le vostre conserve.
Riempite con acqua fino a coprire completamente la frutta. Battete il barattolo sul banco di cucina per fare sprigionare eventual bolle d' aria. Chiudete i barattoli ermeticamente.
Disponete un panno nel fondo di una pentola alta, sistemate sopra il numero di barattoli che essa può contenere (di solito 4) e riempite con acqua fino a coprirli completamente. Portate sul fuoco e lasciate cuocere per 20-25 minuti (non più di 30), dal momento che comincia il bollore.
Trascorso il tempo di cottura, spegnete il fuoco e ritirate i vasi. Lasciateli raffreddare capovolti su una gratella. 
Si conservano per parechi mesi in luogo fresco e buio. Dal momento che aprite il barattolo, conservatelo nel frigo e consumatelo nel giro di 3-4 giorni.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.