ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΦΙΛΕΤΟ ΨΑΡΙΟΥ ΑΛΑ ΡΟΜΑΝΙΌΛΑ για τους QUANTI MODI DI FARE E RIFARE // TRANCI DI PESCE ALLA ROMAGNOLA per i QUANTI MODI DI FARE E RIFARE


ΦΙΛΕΤΟ ΨΑΡΙΟΥ ΑΛΑ ΡΟΜΑΝΙΌΛΑ
για τους QUANTI MODI DI FARE E RIFARE

Συνεχίζουμε το γαστρονομικό μας ταξίδι στην Ιταλία, με την ομάδα των Quanti Modi di fare e Rifare!
Σήμερα θα πάμε στην Κεντρική Ιταλία και θα επισκευτούμε τα παράλια της Emilia Romagna, που εκτείνονται στην Αδριατική, κάτω από το δέλτα του Πο (πάδου) μέχρι το Πέζαρο. Περιοχή με ανεπτυγμένη αλιεία, έχει να επιδείξει αρκετές υπέροχες συνταγές με θαλασσινά και θα δούμε πως ή καλή παραδοσιακή κουζίνα μπορεί να χαρακτηριστεί και ως γκουρμέ!
Το φιλέτο ψαριού αλά ρομανιόλα, είναι μία πολύ απλή συνταγή, που γίνεται με υλικά που υπάρχουν συνήθως στο σπίτι μας. Βασικός πρωταγωνιστής το ψάρι, το οποίο φυσικά είναι προτιμότερο να είναι φρέσκο. Αφού σωτάρουμε ελαφρά το ψάρι, το καλύπτουμε με το μίγμα γιά την νόστιμη κρούστα και μετά το βάζουμε ένα τεταρτάκι στον φούρνο. Αυτό είναι όλο και το αποτέλεσμα σας διαβεβαιώ ότι είναι συγκλονιστικό!
Οταν ξεκίνησα να ετοιμάσω την συνταγή, σκέφτηκα ότι, αν και μπελαλίδικο, είναι πιό σωστό να χρησιμοποιήσω ένα φρέσκο ψάρι, από ένα έτοιμο φιλέτο. Βέβαια, μεγάλα ψάρια πελαγίσια, είναι λίγο δύσκολο να βρεί κανείς στα ψαράδικα, και από τον ... αλλοδαπό σολομό, επέλεξα τελικά το μυλοκόπι του ιχθυοτροφείου. Το φιλετάρισμα δεν ήταν τόσο δύσκολο όσο νόμιζα, αλλά δεν είχα τον χρόνο να φωτογραφίσω την διαδικασία, οπότε δεν θα σας μιλήσω γι΄ αυτό, αλλά επιφυλάσσομαι σε κάποια επόμενη ανάρτηση. Βέβαια η συνταγή απλουστεύεται αν χρησιμοποιήσετε έτοιμο φιλέτο ψαριού κατά προτίμηση φρέσκου, αλλά και κατεψυγμένου.
Την βασική συνταγή της ομάδας των Quanti μπορείτε να την δείτε εδώ και εδώ.
Συνοδέψαμε το φιλέτο αλά ρομανιόλα με πατατοσαλάτα και σαλάτα μαρούλι με ντοματίνια, αρωματισμένη με λάδι βασιλικού. Το κρασί μας είναι η  καταπληκτική ρετσίνα που προμηθευόμαστε από το χωριό, τον Αγιο Παύλο Χαλκιδικής.

Δόση : γιά 2 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : πολύ εύκολη
Υλικά : 1 ψάρι περίπου 800 gr,
                 λίγο αλεύρι,
                 πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο,
                 αλάτι,
                 ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
                 1/2 φλ. τριμμένη ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί,
                 1 κρόκο βρασμένου αυγού*,
                 το ξύσμα απο 1/2 ακέρωτο λεμόνι,
                 μία φουντίτσα μαϊντανό,             
                 χυμό λεμονιού γιά το σερβίρισμα.
Προετοιμασία :
Καθαρίστε το ψάρι και ετοιμάστε 2 φιλέτα.
Περάστε τα από το αλεύρι και σωτάρετε τα ελαφρά (2 λεπτά) με λίγο ελαιόλαδο και από τις 2 πλευρές τους.
Πάρτε ενα ταψάκι ή πυρίμαχο σκεύος και τοποθετήστε μέσα τα σωταρισμένα φιλέτα, με την πέτσα στο κάτω μέρος. Αλατίστε και πιπερώστε.
Ετοιμάστε την κρούστα.
Βάλτε μέσα σε ένα μπωλ τον κρόκο του αυγού περασμένο απο σίτα, την ψίχα του ψωμιού τριμμένη σε ψίχουλα, το ξύσμα του λεμονιού και τον μαϊντανό ψιλοκομμένο. Προσθέστε 1-2 πρέζες αλάτι και αναμείξτε. Σκορπίστε το μίγμα επάνω στα φιλέτα και περάστε τα με ένα ζιγκ-ζαγκ ελαιόλαδο.
Ψήστε τα φιλέτα σε φούρνο προθερμασμένο στους 200°C, στις αντιστάσεις, για 10-12 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η κρούστα.
Σερβίρετε τα φιλέτα ψαριού αλά ρομανιόλα αμέσως.

* Γιά να βράσετε σωστά το αυγό, βάλτε το μέσα σε ένα κατσαρολάκι με νερό βρύσης να το σκεπάζει, και βάλτε το σε μέτρια φωτιά. Μετρήστε 7 λεπτά από την στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός. Κατεβάστε το κατσαρολάκι από την φωτιά, βγάλτε το αυγό και αφήστε το να χλιαρίνει. 



TRANCI DI PESCE ALLA ROMAGNOLA
per i QUANTI MODI DI FARE E RIFARE

La buona cucina italiana di tradizione, può essere caratterizzata gourmet! Oggi le cuochine dell' iniziativa Quanti Modi di Fare e Rifare, prepariamo tutte insieme ancora una ricetta tratta dal libro "Le ricette regionali italiane" (edizioni Solares).
I tranci di pesce alla romagnola è un piatto dalla zona littorale dell' Emilia Romagna, che dà sull' Adriatico. La ricetta è semplice con ingredienti che di solito si trovano nella dispensa. Le istruzioni della Cuochina dei Quanti sulla ricetta potete vederle qui e qui.
Ho preferito preparare la ricetta col pesce fresco, precisamenete la ombrina, dal quale ho tratto dei filetti. L' operazione è stata più facile da quanto credevo, ma non ho avuto il tempo di fare le foto, cosi non ne parlerò qui della techinca di sfilettare. Certo potete utilizzare i filetti di pesce già pronti, freschi o surgelati.
Abbiamo goduto questo piatto tanto ricco di sapore con un insalata di patate, con cipolotti e limone, e un' insalata di lattuga con pomodorini, condita con olio al basilico.

Dosi : per 2 persone
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 1 pesce da ca. 800 gr (io : ombrina),
                             poca farina,
                             pepe nero macinato al momento,
                             sale,
                             olio extravergine di oliva,
                             1/2 tazza di mollica di pane raffermo,
                             1 tuorlo sodo*,
                             la scorza grattugiata da 1/2 limone non trattato,
                             1 ciuffo di prezzemolo,        
                             succo di limone per la finitura.
Preparazione :
Eviscerate e squamate il pesce e poi sfilettate.
Infarinate i filetti di pesce e fate saltare entro una padella con poco olio di oliva.
Disponete entro una teglia o pirofila, con la parte della pelle sotto. Salate e pepate.
Preparate l' impanatura. Sbricciolate la mollica del pane raffermo entro una ciotola. Aggiungete il tuorlo passato dal settaccio, la scorza del limone grattugiata, il prezzemolo trittato, 1 pizzico di sale e mescolate il tutto. Cospargete l' impanatura sui filetti di pesce e passate con un zig zag di filo d' olio.
Infornate in forno preriscaldato a 100°C, modalità statico, e lasciate cuocere per 10 minuti ca., fino a dorare.
Servite i tranci di pesce alla romagnola subito, conditi con succo di limone.


* Per cuocere l' uovo, mettetelo in un pentolino e coprite con acqua dal rubinetto. Portate su fuoco dolce e lasciate cuocere 7 minuti dal momento di ebbolizione. Ritirate dal fuoco e lasciate raffreddare prima di sgusciarlo.




5 σχόλια:

  1. Buongiorno carissima Marina!
    Dalle temperature e dal tempo non molto soleggiato non si direbbe che siamo a maggio, mese dei fiori. E, dato che oggi è anche la festa della mamma noi i fiori ce li siamo creati in cucina, preparando una meravigliosa ricetta dai colori floreali da donare alle mamme: i Tranci di Pesce alla Romagnola. Cuochina, Anna e Ornella ti ringraziano per la tua eccellente versione!!

    Il prossimo appuntamento con l’allegra cucina aperta di Quanti modi di fare e rifare sarà l'11 giugno con la ricetta regionale degli Gnochi con la fioreta
    Ti aspettiamo!

    Un abbraccio
    Cuochina

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Deliziosa sia la tua versione che i contorni, buona domenica e alla prossima!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Bellissima versione, estremamente invitante, complimenti!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. pure l'ombrina deve essere una delizia così cucinata! bravissima!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ciao Marina,
    te lo abbiamo già detto...ma è sempre un gran piacere passare
    dalla tua cucina!!
    Complimenti! Un piatto preparato e presentato benissimo.
    Un bacio dalle 4 apine

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.