ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΜΠΥΡΑ ΚΑΙ ΜΠΕΪΚΟΝ // RISOTTO ALLA BIRRA E PANCETTA AFFUMICATA


ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΜΠΥΡΑ ΚΑΙ ΜΠΕΪΚΟΝ

Ενα ωραία χυλωμένο ριζότο, ζεστό, σερβιρισμένο αμέσως μόλις μαγειρευτεί, παραπέμπει σίγουρα στο απόλυτο comfort food και είναι ιδιαίτερα ευχάριστο να το απολαμβάνει κανείς όταν κρυώσει ο καιρός.
Σήμερα φτιάξαμε ένα χειμωνιάτικο ριζότο, με μπύρα και μπέϊκον. Συνήθως βέβαια χρησιμοποιώ κρασί στο ριζότο, και η ιδέα να το αντικαταστήσω με μπύρα μου φάνηκε δελαστική, καθώς την χρησιμοποιώ συχνά σε πιάτα με κρέας (κοτόπουλο, μοσχάρι, χοιρινό). Η πικρή επίγευση της σκούρης μπύρας συνδυάζεται υπέροχα με το άρωμα του καπνιστού και την λιπαρή γεύση του μπέϊκον. 
Το ριζότο με μπύρα και μπέϊκον, σε ένα ιταλικό τραπέζι θα παρουσιαστεί ως πρώτο πιάτο. Θα μπορούσε όμως να αποτελέσει και ένα λιτό, γευστικό πλήρες γεύμα.

Δόση : γιά 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά : 1 μικρό κίτρινο κρεμμύδι,
                 2 κ.σ. ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
                 250 gr (1 κούπα) ρύζι αρμπόριο ή καρναρόλι,      
                 330 ml (1 κουτάκι μικρό) μπύρα σκούρη,
                 100 gr μπέϊκον σε 1 φέτα,
                 ζωμό λαχανικών (περίπου 1 lt),
                 πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο,
                 αλάτι,
                 1 κ.σ. (20 gr) βούτυρο,
                 20 gr αυθεντική παρμεζάνα parmigiano reggiano τριμμένη,
                 30 gr αυθεντική παρμεζάνα parmigiano reggiano σε φλοίδες.
Προετοιμασία :
Κόψτε το μπέϊκον σε κυβάκια. Σωτάρετε το σε 1 κ.σ. ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσει.
Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι. Σωτάρετε το με το υπόλοιπο λάδι, χωρίς να το αφήσετε να πάρει χρώμα. Προσθέστε και το ρύζι και σωτάρετε γιά 2-3 λεπτά μέχρι να γυαλίσει.
Σβύστε με την μπύρα (πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, οχι κρύα). Οταν εξατμιστεί σχεδόν τελείως, προσθέστε τον ζωμό, ζεστό και σταδιακά, όπως κάνουμε συνήθως στο ριζότο (γιά αναλυτικές οδηγίες δείτε εδώ). Αλατίστε και πιπερώστε. Προς το τέλος του μαγειρέματος προσθέστε το μπέϊκον με το λίπος του.
Οταν το ρύζι αρχίζει να χυλώνει, κατεβάστε την κατσαρόλα από την φωτιά, προσθέστε το βούτυρο, την τριμμένη παρμεζάνα και "μαντεκάρετε" το ριζότο, δηλαδή γυρίστε την κατσαρόλα ώστε να αναμειχθούν τα υλικά, χωρίς να βάλτε μέσα κουτάλα.
Αφήστε το να σταθεί 10 λεπτά το πολύ και σερβίρετε το αμέσως, όσο είναι ζεστό και ζουμερό, με έξτρα παρμεζάνα σε φλοίδες.



RISOTTO ALLA BIRRA E PANCETTA AFFUMICATA

I risotti sono tra i miei piatti preferiti. In Italia certo vengono serviti come primi, ma noi in Grecia siamo abituati ai piatti unici e così io preparo in risotto quando voglio cucinare un piatto veloce, leggero e gustoso. 
L' idea di utilizzare la birra nel posto del vino, l' ho torvata molto attraente, siccome spesso cucino la carne (pollo, manzo o suino) alla birra. Il gusto amarognolo che lascia la birra scura, si abbina perfettamente a quello affumicato e grasso della pancetta.

Dosi : per 4 persone 
Difficolà della ricetta : facile
Ingredienti : 1 piccola cipolla gialla,
                             2 cucchiai olio extravergine di oliva,
                             250 ml (1 tazza grande) riso arborio o carnaroli,      
                             330 ml (1 lattina piccola) birra scura,
                             100 gr pancetta tesa affumicata in una feta,
                             brodo di verdure (1 lt ca.),
                             pepe nero macinato al momento,
                             sale qb.,
                             1 cucchiaio (20 gr) burro,
                             20 gr parmigiano reggiano grattugiato,
                             30 gr parmigiano reggiano a scaglie. 
Preparazione :
Tagliate la pancetta a cubetti. Fatela rosolare con 1 cucchiaio di olio.
Tritate la cipolla e fatela rosolare con l' olio restante. Aggiungete il riso, saltate per qualche minuto e sfumate con la birra (deve essere a temperatura ambiente). Quando sarà quasi evaporata, aggiungete il brodo caldo gradatamente, come si fa di solito per preparare il risotto, cioè si aggiunge il liquido quando quello della cottura si restringe. Aggiustate di sale e pepe.
Verso la fine cottura aggiungete la pancetta rosolata col suo grasso.
Ritirate dal fuoco e mantecate col burro ed il parmigiano grattugiato.
Lasciate riposare per una decina di minuti.
Servite il risotto ancora fumante, con scaglie di parmigiano.
 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.