ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΜΕ ΤΖΙΝΤΖΕΡ για τους QUANTI MODI DI FARE E RIFARE // BISCOTTI ALLO ZENZERO per i QUANTI MODI DI FARE E RIFARE


ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΜΕ ΤΖΙΝΤΖΕΡ
για τους QUANTI MODI DI FARE E RIFARE

Μπισκότα και πάλι γιά τα Χριστούγεννα, φέτος η κουζίνα του laboratorio έχει πλημμυρίσει από το μεθυστικό άρωμα των μπαχαρικών! 
Σήμερα μπήκαμε στις κουζίνες μας μαζί με τις φίλες από τους Quanti Modi di Fare e Rifare, γιά να ετοιμάσουμε την τελευταία συνταγή της χρονιάς, που δεν θα μπορούσε παρά να είναι γιορτινή!
Οι σημερινοί μας οικοδεσπότες είναι η Vittoria (blog Semplice semplice) μαζί με τον άντρα της, που είναι και ο μόνιμος βοηθός της στην κουζίνα (η ίδια τον αποκαλεί "το δεξί μου χέρι") οι οποίοι μοιράζονται μαζί μας την επιτυχημένη τους συνταγή γιά μπισκοτάκια με άρωμα μπαχαρικών, την οποία φτιάχνουν μαζί κάθε Χριστούγεννα. 
Γιά τα χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια που συνηθίζουν να φτιάχνουν στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, μιλήσαμε και σε προηγούμενη ανάρτηση (εδώ); η συνταγή είναι αρκετά παρόμοια, διαφέρει μόνο λίγο η υφή και το άρωμα.
Την συνταγή της Vittoria μπορείτε να την δείτε εδώ. Δεν έκανα καμμία αλλαγή, χρησιμοποίησα ακόμη και τις αναλογίες γιά το αλεύρι για κέϊκ, έτσι όπως τις δίνει η Vittoria (παρεπιπτόντως ωραία ιδέα το αλεύρι για κέϊκ, λέω να το καθιερώσω!).
Τα μπισκοτάκια φτιάχνονται πανεύκολα και αν έχετε μικρά παιδάκια, είναι ωραία ιδέα να τα βάλετε να σας βοηθήσουν! Νόστιμα και λίγο πιό μαλακά από τα σπεκουλός, είναι ιδανικά για όλες τις ώρες.

Δόση : περίπου 90 μπισκοτάκια (εξαρτάται απο το κουπ-πατ)
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά : 450 gr αλεύρι γιά κέϊκ*,
                 1 φακελάκι (16 gr) baking powder,
                 1 πρέζα αλάτι,
                 2 1/2 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη,
                 2 1/2 κ.γ. κανέλα σε σκόνη,
                 1 λουβί βανίλιας,
                 200 gr βούτυρο μαλακό,
                 60 gr καστανή ζάχαρη demerara,
                 60 gr ζάχαρη κρυσταλλική,
                 160 gr μέλι ανθέων,
                 1 αυγό.
*αλεύρι γιά κέϊκ : 350 gr αλεύρι γοχ.,
                                   100 gr corn flour,
                                   50 gr άμυλο πατάτας (εγώ το προμηθεύομαι από Ιταλία, αν δεν βρείτε βάλτε και πάλι corn flour).
Προετοιμασία :
Σε ένα μπωλ αναμείξτε όλα τα στερεά υλικά : κοσκινήστε πρώτα το αλεύρι μαζί με τα άμυλα, το baking, το αλάτι, τα μπαχαρικά και τα σποράκια από το λουβί της βανίλιας.
Δουλέψτε το βούτυρο, που πρέπει να είναι αλοιφώδες, με τις ζάχαρες μέχρι να πάρετε ένα αφράτο μίγμα. Προσθέστε το αυγό και το μέλι. Προσθέστε τέλος τα στερά υλικά και αναμείξτε, μέχρι να πάρετε μία ομοιογενή ζύμη. Μην δουλεύετε πολύ την ζύμη, καλύτερα να μην χρησιμοποιήσετε το μίξερ αλλά τα χέρια σας.
Τυλίξτε την ζύμη με διάφανη μεμβράνη και τοποθετήστε την στο ψυγείο. Αφήστε την να σταθεί 5-6 ώρες ή γιά όλη τη νύχτα.           
Χωρίστε την ζύμη σε 3 κομάτια και με τον πλάστη, ανοίξτε τα σε φύλλο, πάχους περίπου 0,5 χιλ. Αν η ζύμη κολλάει στην επιφάνεια εργασίας, πασπαλίστε την με λίγο corn flour. Κόψτε τα μπισκότα με τα κουπ πατ σε διάφορα σχήματα, κατά προτίμηση με χριστουγεννιάτικο θέμα. Τοποθετήστε τα σε λαμαρίνες στρωμένες με αντικολλητικό χαρτί.
Στο εν τω μεταξύ προθερμάνετε καλά τον φούρνο στους 170°C. Βάλτε μέσα και ένα μπωλάκι με νερό, ώστε να δημιουργηθούν υδρατμοί.
Βγάλτε το μπωλάκι με το νερό και βάλτε μέσα στον φούρνο τις λαμαρίνες με τα μπισκότα. Ψήστε στο αέρα γιά 8-9 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Βγάλτε τα μπισκότα από τον φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν πριν τα μετακινήσετε, ώστε να σκληρύνουν, γιατί όσο είναι ακόμη ζεστά είναι πολύ μαλακά.
Διατηρούνται γιά αρκετές ημέρες, φυλαγμένα σε κουτί γιά μπισκότα.
            


BISCOTTI ALLO ZENZERO 
per i QUANTI MODI DI FARE E RIFARE

Il tempo scorre velocemente e siamo arrivati all' ultimo appuntamento con le amiche dall' iniziativa Quanti Modi di Fare e Rifare!
Oggi siamo ospiti nella cucina di Vittoria e del Braccio Destro (blog Semplice semplice), per preparare insieme dei profumatissimi biscotti natalizi, allo zenzero!
La ricetta di Vittoria potete vederla qui. Non ho fatto delle modfiche, ho perfino seguito le indicazioni per preparare la farina per torte e ho segnato le dosi per utilizzarla anche in altre preparazioni.
I biscotti allo zenzero sono facilissimi e se avete dei bimbi, è un' ottima idea prepararli insieme a loro, sono certa che si divertiranno un sacco!

Dosi : 90 biscotti ca.
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 450 gr farina per torte,
                               1 bustina (16 gr) baking powder,
                               1 pizzico di sale,  
                               2 1/2 cucchiaini zenzero macinato,
                               2 1/2 cucchiaini cannella in polvere,
                               1 bacca di vaniglia,
                               200 gr burro a pommata,
                               60 gr zucchero di canna demerara,
                               60 gr zucchero semolato,
                               160 gr miele millefiori,
                               1 uovo.
*farina per torte : 350 gr farina 00,
                                     100 gr maizena,
                                     50 gr fecola di patate.
Preparazione :
In una ciotola mescolate tutti gli ingredienti solidi : la farina settacciata con gli amidi, il baking, il sale, le spezie e i semini ricavati dalla bacca di vaniglia.
Lavorate il burro con gli zuccheri, fino a prendere una crema soffice. Aggiungete l' uovo ed il miele. Aggiunete la miscella dei solidi e mescolate fino a prendere un' impasto omogeneo. Non lavorate troppo l' impasto, io ho preferito impastare con le mani che utilizzare la planetaria.
Avvolgetelo in pellicola transparente e lasciate riposare nel frigo per 5-6 ore o per tutta la notte.
Prendete ca. 1/3 dall' impasto e con il mattarello tiratelo in una sfoglia spessa ca. 0,5 cm. Se l' impasto si attacca sul piano del lavoro, spolveratelo con poca maizena. Ritagliate la sfoglia con le apposite formine e disponete i biscotti su placche da forno foderate con carta antiaderente.
Preriscaldate il forno a 170°C. Ponete dentro anche un tegamino con acqua per creare del vapore.
Estraette il tegamino e fate cuocere i biscoti a modalità ventilato per 8-9 minuti, fino a dorare.
Sfornate e lasciate raffreddare.
Si conservano per parecchi giorni chiusi in una scatola di latta per biscotti.


Care amiche dei Quanti vi auguro Buon Natale e Felice l' Anno Nuovo 2017!
Rinnoviamo l' appuntamento per l' anno prossimo!



6 σχόλια:

  1. Buona domenica cara Marina!
    Din..Din..Din..Natale è nell'aria! Si percepisce per strada, ammirando gli addobbi, visitando i negozi, ovunque.
    Le nostre cucine odorano di buono grazie alle meravigliose spezie che usiamo per preparare tante deliziose leccornie per questa attesa, amata festività! Come questi buonissimi biscotti allo zenzero che arricchiranno la nostra tavola natalizia!
    Cuochina, Anna e Ornella, ti ringraziano per aver condiviso la tua splendida versione!

    Gli auguri per le prossime feste ce li scambieremo domenica 18 dicembre, come sempre alle 9:00, con Quanti modi di ... Fare Natale con Noi Ti aspettiamo!

    Il prossimo appuntamento con i "Quanti" sarà l'8 gennaio 2017, sempre alle ore 9:00 per un'altra stupenda ricetta: le Orecchiette con le cime di rapa!

    Un abbraccio
    Cuochina

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Bellissimo l'alberello di biscotti ed anche la scatola dove, siamo certi, i biscotti sono rimasti per poco, grazie per aver provato i nostri biscotti del cuore, un abbraccio, buon Natale e sereno anno nuovo!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. bellissimo il tuo alberello di stelline profumate! complimenti! un bacione e buone feste!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ciao Marina, ricambiamo di cuore gli auguri e
    come sempre bravissima ...i tuoi biscotti sono perfetti!!
    Un bacio dalle 4 apine

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Mi unisco al coro... il tuo alberello di biscotti è semplicemente delizioso! E in tutti i sensi vista la ricetta :D
    Ricetta fantastica, e tu l'hai realizzata alla perfezione come sempre.
    E quanto ci starebbe bene insieme un bel caffè alla greca???
    Cara Marina ti abbraccio e ti auguro un Natale felice e soprattutto un 2017 sereno che ti porti tutto ciò che desideri 💗💖💝

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Bellissima la tua versione,l'alberello di pan di zenzero è meraviglioso, complimenti!
    Auguri di buone feste, alla prossima ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.