ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ ΜΕ ΠΛΟΥΣΙΟ ΓΛΑΣΣΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ // TORTA DI NOCI SCIROPPATA CON GLASSA AL CIOCCOLATO


ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ ΜΕ ΠΛΟΥΣΙΟ ΓΛΑΣΣΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

Πριν λίγες ημέρες μία πελάτισσα μου έφερε δώρο μία σακκούλα φετεινά καρυδάκια, οπότε ήταν μία καλή ευκαιρία να φτιάξω καρυδόπιτα, που αρέσει στον Δ. Επειδή δε όλο μου παραπονιόταν ότι έχω καιρό να φτιάξω κάτι πολύ σοκολατένιο, της πρόσθεσα και μία λαχταριστή επικάλυψη σοκολάτας!

Δόση : 15 κομμάτια
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : μέτρια δύσκολη
Υλικά
γιά την καρυδόπια : 350 gr καρυδόψιχα,
                                      150 gr τριμμένη φρυγανιά,
                                     
170 gr ζάχαρη,
                                     
6 μεγάλα αυγά (ή 7 μικρά)
                                     
180 gr βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου,
                                     
1 φλ. καφέ (50 ml) σπιτικό λικέρ πορτοκάλι,
                                     
1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη.
για το σιρόπι : 400 gr ζάχαρη,
                           2 φλ. (450 ml) νερό,
                           1/2 μικρό λεμόνι ακέρωτο.
γιά το γλάσσο : 400 gr κουβερτούρα,
                             40 gr (1 κ.σ.) σιρόπι γλυκόζης,
                             20 gr (1 κ.σ.) βούτυρο.
Προετοιμασία :
Ψιλοκόψτε τα καρύδια στο μούλτι, ή ακόμη καλύτερα κοπανήστε τα σε ενα γουδί. Μην τα κάνετε εντελώς σκόνη, είναι καλύτερο να έχει και μικρά κομματάκια από τον καρπό.
Ετοιμάστε το σιρόπι. Βάλτε όλα τα υλικά σε ενα κατσαρολάκι και αφήστε τα να βράσουν για 10 λεπτά. 
Χτυπήστε τα ασπράδια των αυγών με τη μισή ζάχαρη, σε σφιχτή μαρέγκα. 
Χτυπήστε καλά το βούτυρο να ασπρίσει. Προσθέστε σταδιακά του κρόκους των αυγών και την υπόλοιπη ζάχαρη, χτυπώντας το μίγμα μέχρι να αφατέψει. Προσθέστε το λικέρ, την κανέλα, τα τριμμένα καρύδια και την φρυγανιά και αναμείξτε καλά.
Προσθέστε την μαρέγκα σταδιακά στο μίγμα, ανακτατεύοντας απαλά με μία μαρίζ με κινήσεις από κάτω προς τα επάνω.
Αλείψτε με το αντικολλητικό μίγμα ενα ταψάκι ή ενα πυρέξ με διαστάσεις 25x30 εκ. Ρίξτε μέσα το μίγμα και ισιώστε την επιφάνεια του.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170°C στις αντιστάσεις, γιά περίπου 35 λεπτά. Κάντε το τέστ της οδοντογλυφίδας πρίν βγάλετε το γλυκό απο τον φούρνο.
Μόλις βγάλετε την καρυδόπιτα απο τον φούρνο, κόψτε την σε κομάτια και περιχύστε αμέσως με το χλιαρό σιρόπι. Αφήστε να σταθεί για τουλάχιστον μια ώρα, μέχρι να κρυώσει και να τραβήξει καλά το σιρόπι.
Οταν κρυώσει τελείως, ετοιμάστε και το γλάσσο. Λιώστε την κουβερτούρα σε μπαίν μαρί ή στον μικροκυματικό. Προσθέστε το βούτυρο και το σιρόπι γλυκόζης και αναμείξτε. Ρίξτε το γλάσσο σοκολάτας ομοιόμρφα επάνω στην καρυδόπιτα. Αφήστε να σταθεί μία ωρίτσα, γιά να σταθεροποιηθεί.





TORTA DI NOCI SCIROPPATA CON GLASSA AL CIOCCOLATO
 
Una cliente mi ha regalato delle noci dal suo giardino. Era tanto gentile di sgusciarli pure e di portarli già pronte da mangiare. D. vedendo le noci ha pensato subito al suo dolcetto preferito : karidòpita, cioè torta di noci sciroppata. Per renderla ancora più golosa, l' ho ricoperta con una spessa glassa al cioccolato!

Dosi : 15 pezzi
Difficoltà della ricetta : media
Ingredienti
per la torta : 350 gr noci sgusciate,
                        
170 gr zucchero semolato,
                        
6 uova grandi (o 7 piccole),
                         180
gr burro a temperatura ambiente,
                        
1 tazzina da caffè (50 ml) liquore all' arancia fatto a casa,
                        
1 cucchiaino cannella in polvere,
per lo sciroppo : 400 gr zucchero semolato,
                               2 tazze (450 ml) acqua,
                               1/2 limone piccolo non trattato.

per la glassa : 400 gr cioccolato fondente, 
                          40 gr (1 cucchiaio) sciroppo di glucosio,
                          20 gr (1 cucchiaio) burro.
Preparazione : 
Tritate finemente le noci nel triatutto, o ancora meglio in un mortaio.
Preparate lo sciroppo. Ponete tutti gli ingredienti in un pentolino e fate bollire per una decina di minuti.
Montate gli albumi con metà di zucchero rimasto, a neve ferma.  

Nella planetaria sbattete il burro fino a diventare una crema chiara. Sempre sbattendo, aggiungete gradatamente i tuorli delle uova e lo zucchero rimasto e lavorate per un paio di minuti, fino a prendere una crema gonfia. Aggiungete il liquore, la cannella, le noci tritate, il pangrattato e mescolate. Aggiungete gradatamente la neve di albumi al composto, mescolando delicatemente con una spatola e con movimenti dal basso verso l' alto.  
Spenellate con il composto antiaderente, una teglia o priofila di dimensioni 25x30 cm. Versateci il composto e livellate.  
Fate cuocere in forno preriscaldato a 170°C, modalità statico, per 35 minuti ca. Fate la prova stecchino prima di sfornare.  
Appena sfornata la torta, tagliatela a quadrotti di ca. 8x8cm. Irrorate con lo sciroppo intiepidito. Lasciate riposare per almeno un' oretta, per inzupparsi bene di sciroppo.
Una volta raffreddata la torta sciroppata, preparate la glassa. Fate fondere il cioccolato a bagnomaria o al microonde. Incorporate il burro e lo sciroppo di glucosio. Versate la glassa sulla torta. Lasciate riposare per un' oretta, perchè la glassa possa solidificarsi.

 



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.