ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΚΙΜΑΛΙΔΙΚΟ // KIMALIDIKO : TORTA DI CARNE MACINATA E PANE RAFFERMO


ΚΙΜΑΛΙΔΙΚΟ

Κιμαλίδικο, ακόμη μία συνταγή που προέρχεται από την πολίτικη κουζίνα. Είναι ένα είδος τάρτας, με βάση το ψωμί, γέμιση με κιμά και επικάλυψη με τυρί. Νόστιμο και χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες στην προετοιμασία του.
Μπορείτε να το σερβίρετε ως ορεκτικό, να το παρουσιάσετε σε έναν μπουφέ, αλλά και να το απολαύσετε ως κυρίως πιάτο, μαζί με μία ωραία πράσινη σαλάτα.

Δόση : για 6 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά
γιά την γέμιση : 1 kgr κιμά μοσχαρίσιο, περασμένο μία φορά,
                               2 φέτες μπαγιάτικο χωριάτικο ψωμί,
                               1 φλ. καφέ κρέμα γάλακτος πλήρη, ζεστή,
                               1 μεγάλο κρεμμύδι,
                               2 σκελίδες σκόρδο,
                               2 αυγά,
                               1 φλ. καφέ ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
                               1 φλ. καφέ κόκκινο κρασί,
                               1 κ.σ. γεμάτη πάστα κόκκινης πιπεριάς (εναλλακτικά 2 κ.σ. πάπρικα γλυκειά),
                               1 κ.γ. νιφάδες ντομάτας,
                               1/3 κ.γ. μπαχάρι,
                               1/3 κ.γ. κανέλα,
                               1/3 κ.γ. ασαφέτιδα (προαιρετική, αλλά του ταιριάζει),
                               1 κ.γ. κύμινο,
                               1 κ.γ. μαύρο πιπέρι,
                               1 κ.γ. γεμάτο αλάτι θαλασσινό
βάση : 10 φέτες μπαγιάτικο χωριάτικο ψωμί,
               50 gr κασέρι τριμμένο
               ελαιόλαδο παρθένο έξτρα.
επικάλυψη : 4 ώριμες ντομάτες,
                         αλάτι,
                         ζάχαρη,
                         450 gr κασέρι τριμμένο,
                         2 αυγά,
                         pul biber.
Προετοιμασία :
Ξεκινάμε από την γέμιση.
Βάλτε το ψωμί μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο στο μούλτι και πολτοποιήστε. Περιχύστε το μίγμα με την ζεστή κρέμα γάλακτος και αφήστε το να τραβήξει.
Αναμείξτε όλα τα υλικά με τον κιμά, σκεπάστε το μίγμα με διάφανη μεμβράνη και αφήστε το να σταθεί σε δροσερό μέρος για μία ωρίτσα.
Πάρτε ένα ταψί ή πυρέξ με διαστάσεις 26x40 εκ. Περάστε το όλο με αρκετό λάδι. 
Αφαιρέστε την κόρα από τις φέτες του ψωμιού και καλύψτε όλο τον πάτο. Ρίξτε απο επάνω λίγο λαδάκι και το τριμμένο κασέρι.
Στρώστε από επάνω το μίγμα του κιμά και φροντίστε να έχει το ίδιο ύψος παντού.
Αφαιρέστε τα κοτσάνια από τις ντομάτες, κόψτε τες οριζοντίως σε λεπτές φέτες (ροδέλες) και καλύψτε τον κιμά. Αλατίστε και πασπαλίστε με λίγη ζάχαρη. Καλύψτε με το τριμμένο κασέρι. Χτυπήστε τα αυγά με 2-3 κουταλιές νερό (ή γάλα) και περιχύστε με το μίγμα ομοιόμορφα την επιφάνεια. Πασπαλίστε με λίγο pul biber (αν σας αρέσουν τα πικάντικα μπορείτε να προσθέσετε και περισσότερο).
Βάλτε το να ψηθεί σε φούρνο προθερμασμένο στους 200°C, στις αντιστάσεις. Αφού περάσουν τα πρώτα 10 λεπτά, κατεβάστε την θερμοκρασία στους 180°C και συνεχίστε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει ωραία η επιφάνεια του (συνολικός χρόνος ψησίματος περίπου 1 ώρα).
Σερβίρετε το κιμαλίδικο ζεστό ή ξαναζεσταμένο. 




KIMALIDIKO : TORTA DI CARNE MACINATA E PANE RAFFERMO

Ancora una ricetta appartenente ad una categoria, chiamata in Grecia "cucina di Istambul" (in greco polìtki, dal Polis, che significa città, e che intende Istambul, per i greci Konstantinou-polis, la città che regnava per secoli come capitale dell' Impero Bizantino). Agli inizi del XX secolo, con un trattato di pace è stato effetuato un scambiamento di popolazione tra Grecia e Turchia, è sono arrivati in Grecia, piuttosto del Nord, molti greci che abitavano a Istambul, e certo hanno portato con loro le usanze e la cucina locale. Così sono insinuate nella gastronomia locale, le ricette della gastronomia di Istambul, apparentemente tratte dalla tradizione della civiltà ottomana, ma in realtà assimilate dai turchi proprio dalla cucina bizantina, una volta occupata e posseduta la città. La cucina di Istambul ama molto le spezie, come tutte le cucine orientali, ed è una cucina creativa con abbinamenti di ingredienti raffinati.
Kimalìdiko vuol dire qualcosa preparato con il kimà, cioè la carne macinata. Si tratta di una torta con una base al pane raffermo, farcitura di carne macinata mescolata con altri ingredienti, come si fa per preparare le polpette, e con finitura fette di pomodori e formaggio fuso. Dalla descrizione aveve capito che si tratta di una torta golosa e stuzzicante. Potete servirla come antipasto o presentarla in un buffet.

Dosi : per 6 persone
Difficoltà : media
Ingredienti
per il ripieno : 1 kgr di carne di manzo macinata,
                             2 fette di pane casereccio raffermo,                        
                             1 cipolla grossa,
                             2 spicchi d' aglio,
                             1 tazzina da caffè panna fresca calda,
                             2 uova,
                             1 tazzina da caffè olio extravergine di oliva,
                             1 tazzina da caffè vino rosso secco,
                             1 cucchiaio colmo di pasta di peperoni rossi (inalternativa 2 cucchiai di paprica dolce),
                             1 cucchiaino di fiocchi di pomodoro,
                             1/3 cucchiaino di pimento macinato,
                             1/3 cucchiaino di cannella macinata,
                             1/3 cucchiaino di assa fetida (facoltativa),
                             1 cucchiaino di cumino macinato,  
                             1 cucchiaino di pepe nero macinato,
                             1 cucchiaino colmo di sale marino.
per la base : 10 fette di pane casereccio raffermo,
                         50 gr formaggio kassèri grattugiato
                         olio extravergine di oliva.
per la finitura : 4 pomodori maturi,
                               sale qb,
                               zucchero semolato qb,
                               450 gr formaggio kassèri grattugiato,
                               2 uova,
                               pul biber qb .
Preparazione : 
Si comincia dal ripieno. 
Ponete il pane, tagliato a pezzi, con la cipolla e l' aglio nel tritatutto e ttirtate finemente. Bagnate il composto con la panna riscaldata e lasciate riposare per una decina di minuti.
Mescolate tutti gli ingredienti della farcitura. Coprite con pellicola transparente e lasciate riposare in luogo fresco per un' oretta, per insaporirsi.
Oliate abbondantemente una pirofila alle dimensioni 26x40 cm. 
Eliminate la crosta dalle fette di pane e disponete sul fondo della pirofila. Irrorate con poco olio e cospargete con il formaggio kassèeri (in altrenativa provola) grattugiato. 
Disponete il composto di carne macinata e livellate. 
Tagliate i pomodori a rondelle e disponete sulla farcitura. Cospargete con qualche pizzico di sale e di zucchero ed infine con il formaggio grattugiato. Sbattete le uova con un paio di cucchiai di acqua (o latte) e versate sulla torta. Cospargete con poco pul biber (peperoni rossi piccanti, tritati finemente).
Infornate in forno preriscaldato a 200°C, modalità statico. Trascorsi i primi 10 minuti abbassate la temperatura a 180°C e lasciate cuocere fino alla doratura (un' oretta in totale).
Servite la torta calda o riscaldata.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.