ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΚΥΔΩΝΙΑ ΨΗΤΑ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΠΕΤΙΜΕΖΙ ΚΑΙ ΛΙΚΕΡ RUMTOPF // MELE COTOGNE AL FORNO CON MOSTO COTTO E RUMTOPF


ΚΥΔΩΝΙΑ ΨΗΤΑ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΠΕΤΙΜΕΖΙ ΚΑΙ ΛΙΚΕΡ RUMTOPF 

Ψητά κυδώνια στον φούρνο, φθινοπωρινό γλυκάκι ρετρό, εύκολο και πολύ αγαπημένο. Επειδή μου αρέσουν οι γευστικές παραλλαγές, εμπλούτισα την συνταγή με σπιτικό πετιμέζι και rumtopf, το λικέρ με γεύση φρούτων και νότες μπαχαρικών. Δεν πρόσθεσα επιπλέον μπαχαρικά, γιατί το λικέρ είναι ήδη πολύ αρωματικό.
Το rumtopf που χρησιμοποίησα είναι βέβαια σπιτικό. Επειδή δεν είναι και πολύ συνηθισμένο στην Ελλάδα, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με κάποιο άλλο λικέρ με άρωμα κανέλα.

Δόση : για 6 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 1300 gr κυδώνια (περίπου 1 kg καθαρισμένα),
                 απο 1/2 φλυτζάνι (περίπου 100 gr) : καστανή ζάχαρη demerara,
                                                                                         λικέρ rumtopf,
                                                                                         πετιμέζι.           
Προετοιμασία :
Πλύντε τα κυδώνια και τρίψτε τα, ώστε να απομακρύνετε το χνούδι από την φλούδα τους. Κόψτε τα σε τέταρτα και αφαιρέστε το κοτσάνι και τους σπόρους. Μην αφαιρέσετε την φλούδα τους.
Του σπόρους δεν θα τους πετάξετε, καθώς περιέχουν πολλή πηκτίνη, θα τους χρησιμοποιήσουμε γιά να δέσουμε το σιρόπι; συγκεντρώστε τους μέσα σε μία γάζα και δέστε την σε πουγκάκι.
Βάλτε τα κυδώνια σε μία ευρύχωρη κατσαρόλα και προσθέστε το πουγκάκι με τους σπόρους και 2 κούπες (περίπου 500 ml) νερό. Αφήστε να σιγοβράσουν για 10 λεπτά.
Αφαιρέστε τα κυδώνια και τοποθετήστε τα μέσα σε ένα ταψάκι. 
Στραγγίστε καλά το πουγκάκι με τους σπόρους μέσα στην κατσαρόλα και αφαιρέστε το. Προσθέστε μέσα στην κατσαρόλα την ζάχαρη, το πετιμέζι και το λικέρ και αναμείξτε. Περιχύστε με το μίγμα τα κυδώνια.
Ψήστε σε φούρνο προθερμασμένο στους 200°C, στις αντιστάσεις, για περίπου μία ώρα.
Σερβίρονται τόσο ζεστά όσο και κρύα. 
Μπορείτε να τα συνοδέψετε με κρέμα σαντιγύ ή με παγωτό βανίλια.



MELE COTOGNE AL FORNO CON MOSTO COTTO E RUMTOPF

Le mele cotogne cotte al forno, sono un dessert autunnale semplice, molto amato in Grecia. Viene servito come dopo pasto in numerose trattorie greche.  
Ho arricchito la ricetta classica con il mosto cotto e il rumtopf fatto a casa. Non ho aggiunto spezie, siccome il rumtopf è di per sè già parecchio aromatico.

Dosi : per 6 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 1300 gr di mele cotogne (3 o 4, 1 kg ca. una volta pulite),
                              1/2 tazza (100 gr ca.) di : zucchero di canna demerara,
                                                                               rumtopf,
                                                                               mosto cotto.
Preparazione :
Lavate bene le mele cotogne e sfregate per eliminare il pelo. Tagliate a quarti ed eliminate il picciolo e i semi. La buccia non viene eliminata. Raccogliete i semi entro un pezzo di garza e chiudete a fagottino.
Ponete le mele cotogne entro una casseruola, aggiungete il fagottino con i semi e 2 tazze (500 ml ca.)  di acqua. Lasciate cuocere a fuoco moderato per 10 minuti.
Eliminate le mele cotogne e disponete entro una teglia. Strizzate entro la casseruola il fagottino contenete i semi ed eliminatelo. Aggiungete al brodo di cottura lo zucchero, il mosto cotto, il liquore e mescolate. Versate il composto nella teglia.
Fate cuocere in forno preriscaldato a 200°C, modalità statico, per un' oretta.
Viene servito sia caldo che freddo. 
Per la finitura potete utilizzare della panna montata o gelato alla panna.  



2 σχόλια:

  1. Όπως κι αν είναι ψημένα (εννοώ με ότι κι' αν τα έχει αρωματίσει κανείς) τα ψητά κυδώνια είναι εξαιρετικό επιδόρπιο Μαρίνα μου.
    Προσωπικά τα αγαπώ ιδιαίτερα, κι' αν με αφήσουν "ελεύθερη" μπορώ να φάω και όλο το ταψί...δηλαδή 3-4 κυδώνια μαζεμένα :-))
    Καλό βράδυ εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμενα μου αρεσουν πολυ Πηνελοπη μου, και τελικα το τρωω ολο το ταψι μονη μου, εναξει, οχι μονομιας!, γιατι οι αντρες μου δεν ειναι πολυ των φρουτων ...

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.