ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ PALICAO // I PALICAO


ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ PALICAO

Παλικάο (palicao) τα θρυλικά σοκολατένια μπισκοτάκια της Mulino Bianco, που μετέτρεπαν το γάλα σε σοκολατένιο ρόφημα! Στην Ελλάδα δεν τα γνωρίζουμε, γιατί ποτέ δεν έγινε εισαγωγή τους, παρ' όλο που κυκλοφορούσαν άλλα μπισκότα από την σειρά Mulino Bianco της Barilla. Δείτε εδώ το βίντεο από την διαφήμιση των παλικάο το 1995!
Είχα μία παραγματική λατρεία για τα παλικάο! Μάλιστα κοντά στο τέλος της δεκαετίας του '90, εποχή που πηγαινοερχόμουν πολύ συχνά στην Ιταλία, γέμιζα πάντα τις βαλίτσες μου με αρκετές συσκευασίες από τα αγαπημένα μπισκοτάκια. Κάποια στιγμή όμως εξαφανίστηκαν και από την ιταλική αγορά, οπότε έμεινε μόνο η ανάμνηση τους... Ηταν τέλεια, τραγανά, έλιωναν αμέσως στο στόμα, αφήνοντας μία πλούσια αίσθηση σοκολάτας. Στο γάλα δεν τα είχα δοκιμάσει ποτέ, απλά γιατί το γάλα δεν το συμπαθώ, έχω να πιώ από τότε που ήμουν μωρό!
Κάποια στιγμή τα θυμήθηκα τα παλικάο, και έψαξα να βρώ συνταγή. Βρήκα μερικές σε ιταλικά μπλόγκ αλλά τελικά δεν ακολούθησα κάποια συγκεκριμένη, έκανα μία μείξη, προσπαθώντας να πετύχω την υφή αλλά και την γεύση τους, όπως την θυμόμουν. Επειτα από 2-3 δοκιμές, πιστεύω ότι τελικά τα κατάφερα! Τα μπισκοτάκια είναι υπέροχα, και επιπλέον διαλύονται τέλεια και στο γάλα (γιά την γεύση που έχει το γάλα δεν ξέρω να σας πω, γιατί εξακολουθώ να μην το πίνω...). Η μικρή μου ανηψιά κυριολεκτικά τα λάτρεψε, και τα ροκάνισε σαν το ποντικάκι, παίρνοντας τα ένα ένα μέσα από το βάζο όπου τα φύλαγα! Προσοχή γιατί δημιουργούν εξάρτηση!

Δόση : περίπου 100 μπισκοτάκια
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 150 gr άμυλο κακαμποκιού (corn flour),
                 50 gr ρυζάλευρο,
                 1 κ.γ. baking powder,
                 175 gr ζάχαρη άχνη,
                 100 gr βούτυρο,
                 50 gr κακάο άγλυκο,
                 60 gr κουβερτούρα,
                 60 gr κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά,
                 1 πρέζα αλάτι,
                 1 πρέζα κανέλα,
                 1/2 κ.γ. φυσικό εκχύλισμα βανίλιας.
Προετοιμασία :
Λιώστε την σοκολάτα σε μπαίν μαρί και αφήστε την να χλιαρίνει. 
Χτυπήστε το βούτυρο, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου, με την ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσει. Προσθέστε την σοκολάτα και τι εκχύλισμα βανίλιας και αναμείξτε.
Αναμείξτε το κορν φλάουρ με το ρυζάλευρο, το κακάο κοσκινισμένο, το baking, το αλάτι και την κανέλα. Προσθέστε τα στο μίγμα του βουτύρου, εναλλάξ με την κρέμα γάλακτος (σε θερμοκρασία φωματίου, όχι κρύα από το ψυγείο). Αναμείξτε μέχρι να πάρετε μία ζύμη ομοιγενή. Τυλίξτε σε διάφανη μεμβράνη και αφήστε την να ξεκουραστεί στο ψυγείο, για μισή ωρίτσα.
Αλευρώστε την επιφάνεια εργασίας και ανοίξτε την ζύμη σε φύλλο πάχους περίπου 3 χιλ. Με ένα μικρό κουπ-πατ σε σχήμα ρόμβου (διάμετρος περίπου 1,5 εκ.) κόψτε το φύλλο. Τα παλικάο ήταν μικρούλια για μπισκότα, και είχαν σχήμα σχεδόν ρομβοειδές. Αν δεν έχετε ρομβοειδές κουπ-πατ, κόψτε την ζύμη με ένα στρογγυλό και δώστε της σχήμα με τα χέρια σας. Επειδή ήταν μεγάλο παίδεμα την πρώτη φορά να φτιάξω τόσο μικρούλικα μπισκότα, τις επόμενες φορές τα έκανα λίγο μεγαλύτερα, αλλά χωρίς πάλι να φτάνουν το μέγεθος ενός κανονικού μπισκότου.
Αραδίαστε τα μπισκοτάκια μέσα σε ταψιά καλυμμένα με αντικολλητικό χαρτί. Αφήστε απόσταση μεταξύ τους γιατί απλώνουν κατά το ψήσιμο.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, στις αντιστάσεις, για 8 λεπτά περίπου.
Βγάλτε τα από τον φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν πρίν τα μετακινήσετε.
Διατηρούνται για πολλές ημέρες, κλεισμένα σε μεταλικό ή γυάλινο σκεύος.



I PALICAO

Palicao, i meravigliosi biscottini al cacao che si scioglievano al latte rendendolo tutto cioccolatoso. Li adoravo! In Grecia non eistevano, anche se c' erano altri prodotti della Mulino Bianco. Verso la fine degli anni '90 viaggiavo assai frequentemente in Italia e sempre, ritornando in Grecia, certo non macavo a procurarmi parecchi sacchettini di palicato... Poi si sono misteriosamente spariti dai scaffali dei supermercati e io sono rimasta con la loro memoria...  
Tempo fa, mi sono ricordata di loro e ho cercato se esistesse una ricetta simile. Ne ho trovato pochissimi riferimenti in blog italiani. Non ho scelto qualche ricetta precisa, ho fatto un mix, scegliento ingredienti che potrebbero essere quelli della ricetta originale. Ho fatto solo eccezione per il burro, che sono quasi certa che non sarebbe annoverato tra gli ingredienti di un prodotto industirale, ma non mi va di utilizzare la margarina. Dopo un paio di tentativi a riprodurrli, credo che ho preparato dei biscotti al sapore assai simile, che si sciolgono pure al latte. La mia nipote piccola li ha adorati e li ha sgranocchiati quasi tutti, pescandoli uno per uno dal barattolo per i biscotti che li avevo messi... Avvertenza : creano dipendenza!

Dosi : per 100 biscottini ca.
Difficoltà : facile
Ingredienti : 150 gr di maizena,
                             50 gr di farina di riso,
                             1 cucchiaino di lievito chimico per dolci,
                             175 gr di zucchero a velo,
                             100 gr di burro,
                             50 gr di cacao amaro,
                             60 gr di cioccolato fondente,
                             60 gr di panna,
                             1 pizzico di sale,
                             1 pizzico di cannella,
                             1/2 cucchiaino di estratto naturale di vaniglia.
Preparazione :
Fate sciogliere il cioccolato al microonde e lasciate intiepidire.
Sbattete il burro a temperatura ambiente con lo zucchero, fino a prepndere una crema spumosa. Aggiungete il cioccolato fuso e l' estratto di vaniglia e mescolate.
Separatemente mescolate le polveri : la maizena, la farina di riso, il cacao settacciato, il lievito, il sale e la cannella. Aggiungete al composto del burro, alternando con la panna (a temperatura ambienta non fredda dal frigo). Mescolate fino a prendere un' impasto omogeneo. Coprite con pellicola transparente e ponete nel frigo per mezz' oretta.
Infarinate il piano del lavoro e tirate l' impasto in una sfoglia di 0,3 cm ca. Coppate con un coppapasta a losanga (diametro ca. 1,5 cm). Se non disponte il coppapasta a losanga utilizzate uno rotondo e modellate poi con le mani. I palicao erano piccolini, la prima volta li ho fatti ben più piccoli, ma era un lavoraccio, allora poi li ho fatti più grandi, ma comunque sono piccoli per biscotti. 
Disponete distanziati su una leccarda foderata con carta antiaderente. 
Fate cuocere in forno preriscaldato a 180°C, modalità statico, per 8 minuti. 
Sfornate e lasciate raffreddare prima di spostarli.
Si conservano benissimo per parecchi giorni, chiusi entro un barattolo di latta o di vetro.




4 σχόλια:

  1. Φαίνονται πολύ ωραία. Το ρυζάλευρο θα μπορούσε να υποκατασταθεί από κανονικό αλεύρι ή με κάτι άλλο;

    Μαρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα προτιμουσα παλι κορν φλαουρ. Απλα το αμυλο που περιεχει το ρυζι, κανει το μιγμα λιγο πιο ζελατινωδες.

      Διαγραφή
  2. Ευχαριστούμε για τις πολύ αναλυτικές οδηγίες! Θα τα δοκιμάσω σύντομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι πολύ ωραία μπισκότα, απόλυτα σοκολατένια και όσο γλυκά πρέπει για να συνοδέψεις γάλα ή καφέ. Πολύ καλή προσαρμογή της συνταγής από τα παλιά εκείνα μικρά συσκευασμένα μπισκοτάκια. Θα τα ξαναφτιάξω σίγουρα. Ευχαριστούμε οικογενειακώς :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.