ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΑΦΡΑΤΑ ΤΥΡΟΨΩΜΑΚΙΑ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΖΥΜΙ // PANINI SOFFICI AL FETA, RICETTA CON LIEVITO MADRE


ΑΦΡΑΤΑ ΤΥΡΟΨΩΜΑΚΙΑ


Εχω μία ιδιαίτερη αγάπη στις τυρόπιτες και τα τυρόψωμα, και πολλές φορές αγοράζω από τον φούρνο της γειτονιάς για το πρωινό μου. Επειδή όμως προτιμώ να γνωρίζω την ποιότητα των τροφών που καταναλώνουμε, σκέφτηκα να δοκιμάσω να φτιάξω μόνη μου, μικρά τυροψωμάκια για το πρωινό, αλλά και για όλες τις ώρες της  ημέρας.
Στην αρχή σκέφτηκα να φτιάξω ζύμη με baking, αλλά κατέληξα στο αγαπημένο μου φυσικό προζύμι. Η ζύμη δεν έχει κάποια ιδιαίτερη δυσκολία, απλά το φυσικό προζύμι θέλει τον χρόνο του. Ένα βασικό πλεονέκτημα του φυσικού προζυμιού, είναι και το ότι τα παρασκευάσματα που φτιάχνονται με αυτό δεν χάνουν την φρεσκάδα τους και διατηρούνται πολύ καλά για αρκετές ημέρες.

Δόση : 30 τυροψωμάκια
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολη
Υλικά
για την προ-ζύμη : 125 gr φυσικό προζύμι,
                                   100 gr νερό,
                                   125 gr αλεύρι γοχ.
για την ζύμη : 250 gr αλεύρι κίτρινο,
                          250 gr αλεύρι Π,
                          250 gr γιαούρτι παραδοσιακό πρόβειο,
                          100 gr ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
                          1 μεγάλο αυγό,
                          1 κ.γ. μέλι,
                          1 κ.γ. κοφτό αλάτι,
γι την γέμιση : 200 gr φέτα,
                              πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο,
                              ρίγανη.
για το ψήσιμο : 1 ασπράδι αυγού,
                             σουσάμι.
Προετοιμασία :
Ετοιμάστε την προ-ζύμη. Αναμείξτε  όλα τα υλικά και αφήστε την προ-ζύμη σε θερμοκρασία δωματίου (20°C) γιά 5-6 ώρες ή όλη την νύχτα.
Ετοιμάστε την ζύμη. Βάλτε τα δύο αλεύρια στον κάδο του μίξερ, προσθέστε το γιαούρτι (να μην είναι κρύο από το ψυγείο, αφήστε το προηγουμένως για μία ωρίτσα σε θερμοκρασία δωματίου), την προ-ζύμη και όλα τα υπόλοιπα υλικά με τελευταίο το αλάτι. Αναμείξτε και δουλέψτε την ζύμη για ένα δεκάλεπτο, να γίνει λεία και ελαστική. Τοποθετήστε την μέσα σε ένα ευρύχωρο σκεύος, το οποίο θα έχετε αλείψει προηγουμένως με λάδι, σκεπάστε σε καμπάνα και αφήστε την να σταθεί για 2-3 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Τρίψτε την φέτα με τα χέρια σας και προσθέστε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αρκετή ρίγανη. 
Αδειάστε την ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια, και χωρίς να χρησιμοποιήστε τον πλάστη, ανοίξτε την με τα χέρια σας. Τοποθετήστε στο κέντρο την τριμμένη φέτα με τα μυρωδικά και δουλέψτε την ζύμη να ενσωματωθούν.
Φτιάξτε ένα μπαστουνάκι και κόψτε κομμάτια βάρους περίπου 70 gr. Με κάθε κομμάτι φτιάξτε ένα μπαλάκι και τοποθετήστε το μέσα σε ταψί καλυμμένο με αντικολλητικό χαρτί. Τοποθετήστε το ταψί (θα χρειαστούν 2 ταψιά) σε χλιαρό μέρος και αφήστε τα τυροψωμακια να ξεκουραστούν για μία ωρίτσα.
Χτυπήστε το ασπράδι του αυγού με λίγο νερό και με ένα πινέλο αλείψτε τα ψωμάκια. Πασπαλίστε με σουσάμι.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C, στις αντιστάσεις για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Αφήστε τα να κρυώσουν πριν τα δοκιμάσετε.





PANINI SOFFICI AL FETA

Le torte salate e le foccacine al feta mi piacciono un sacco! Le compro spesso presso il panettiere di fiducia. Ma siccome mi piace conoscere la qualità del cibo che consumiamo, ho pensato di preparare dei gustosi panini al feta, che sono buoni per tutte le ore, ma io le preferisco alla prima colazione. 
All' inizio avevo in mente unà impasto più veloce, al lievito chimico, alla fine però, non ho potuto rinunciare al mio amato lievito madre. L' impasto è semplice, ma si sa, il lievito madre ci vuole il suo tempo... Il vantaggio però è che col lievito madre i panini restano freschi e soffici per parecchi giorni, sicuramente di più, rispetto ad impasti preparati con altro tipo di lievito.

Dosi : 30 panini ca.
Difficoltà : media
Ingredienti :
per il lievitino : 125 gr di lievito madre,
                             100 gr acqua,
                             125 gr farina 00.
per l' impasto : 250 gr di semola rimacinata,
                                 250 gr farina 00 di forza,
                                 250 gr yogurt greco tradizionale da latte di pecora,
                                 100 gr olio extravergine di oliva,
                                 1 uovo grande,
                                 1 cucchiaino di miele,
                                 1 cucchiaino raso di sale.
per il ripieno : 200 gr di formaggio feta,
                            pepe nero macinato,
                            origano.
per la finitura : 1 albume d' uovo,
                              semi di sesamo.
Preparazione :
Preparate il lievitino. Mescolate tutti gli ingredieni e lasciate a lievitare a temperatura ambiente (20°C) per 5-6 ore, o per tutta la notte.
Preparate l' impasto. Nella bacinella della planetaria potene le farine. Aggiungete lo yogurt (non freddo dal frigo, lasciatelo prima a temperatura ambiente per un' oretta), e tutti gli ingredienti con ultimo il sale e impastate. Lavorate per una decina di minuti fino a prendere un' impasto liscio ed elastico. Ponete l' impasto entro un recipinete capiente spenellato con olio, coprite a campana, e lasciate a lievitare in luogo tiepido, fino al raddoppio (2-3 ore).
Sbricciolate il feta con le mani. Aggiugngete pepe macinato al momento e origano.
Rovesciate l' impasto sul piano del lavoro infarinato e tiratelo con le mani. Ponete nel centro il feta e lavorate l' impasto per incorporare il formaggio. 
Fate un filoncino e tagliate a pezzi di ca. 70 gr. Con ogni pezzo formate una pallina, la quale posizionate entro una teglia foderata con carta antiaderente. Ponete in luogo tiepido e lasciate riposare per un' oretta.
Sbattete l' albume con un cucchiaio di acqua e spenellate i pantetti. Cospargete con semi di sesamo.
Infornate in forno preriscaldato a 200°C, modalità statico, per 20 minuti ca., fino a dorare. 
Sfornate e lasciate raffreddare. 



4 σχόλια:

  1. Δεν είσαι και κοντά βρε παιδάκι μου να σου κλέψω μερικά, αφού εγώ ούτε που προλαβαίνω να κάνω τέτοια αριστουργήματα! Τουλάχιστον τα βλέπω και τα χαζεύω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Μαρθα μου! δυστυχως ειναι μεγαλη η αποσταση, οποτε ... φατε ματια ψαρια.. Θα σου φτιαξω οταν ξαναρθεις στα μερη μα!

      Διαγραφή
  2. Τα έχω κάνει αρκετές φορές! Είναι πεντανόστιμα και μένουν αφράτα για πολλές μέρες. Εδώ Μαρίνα θα ρωτήσω το αντίστροφο από το λαχματζούν. Αν αντικαταστήσω το φυσικό προζύμι με φρέσκια μαγιά μπύρας, η αναλογία είναι για 125 γρ. προζύμι περίπου 17 γρ. μαγιά; Η διαδικασία είναι η ίδια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν ξεκινήσεις και πάλι με προ-ζύμη γύρω στα 15γρ. μαγιας ειναι καλά! Αν παραλείψεις την προ-ζυμη και αναμειξεις ολα τα υλικά μαζί, τοτε υπολόγισε 25-30 γρ νωπής μαγιάς!

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.