ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΡΕΒΑΝΙ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΜΑΣΤΙΧΑ // REVANI CON CREMA ALLA MASTIHA


ΡΕΒΑΝΙ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΜΑΣΤΙΧΑ

Το ρεβανί είναι απο τα αγαπημένα μας γλυκά στην οικογένεια, και το περίεργο είναι ότι αρέσει και σε όσους δεν πολυσυμπαθούν τα σορπιαστά. Εγώ επιμένω και το λέω ρεβανί και όχι ραβανί, καθώς έτσι το έμαθα απο την πολίτισσα γιαγιά Ανδρομάχη.
Την συνταγή που σας έχω ήδη  παρουσιάσει (εδώ) την θεωρώ πολύ πετυχημένη και πλέον δεν την αλλάζω. Η παραλλαγή με την κρέμα προέκυψε κάπως τυχαία, αλλά μας άρεσε ιδιαίτερα. Η κρέμα κόβει λίγο την υπερβολική γλύκα του σιροπιού, ενώ του δίνει και μία πιό δροσερή υπόσταση... Την coulis απο φρούτα του δάσους την πρόσθεσα πιό πολύ για διακοσμητικούς λόγους, αλλά τελικά ταίριασε και αυτή γευστικά!

Δόση : για 10 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά
για το ρεβανί : 3 αυγά μέτρια,
                             90 gr (1/2 φλ.) κρυσταλλική ζάχαρη,
                             1 κεσεδάκι (265 gr, 1 φλ. γεμάτο) παραδοσιακό γιαούρτι πρόβειο,
                             90 gr (1/2 φλ.) ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
                             165 gr (1 φλ.) σμιγδάλι χοντρό,
                             130 gr (1 φλ) αλεύρι γοχ.,
                             15 gr χημική μαγιά ή baking powder,
                             1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας.
για το σιρόπι : 600 gr (3 φλ.) ζάχαρη κρυσταλλική,
                            600 gr (3 φλ.) νερό,
                            1/2 λεμόνι ακέρωτο.
για την κρέμα : 750 ml (3 1/2 φλ.) γάλα φρέσκο πλήρες,
                              30 gr (2 κ.σ.) αλεύρι αδύνατο,
                              35 gr (3 κ.σ.) corn flour,
                             100 gr (5 κ.σ.) ζάχαρη κρυσταλλική,
                             15 gr (1 κ.σ.) βούτυρο,
                             1 κ.γ. μαστίχα Χίου σε σκόνη.
Προετοιμασία : 
Χτυπήστε τα αυγά με την ζάχαρη, να αφαρατέψουν. Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέστε το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, και την βανίλια. Προσθέστε το σιμιγδάλι, το αλεύρι και το baking και αναμείξτε μέχρι να πάρετε ένα ομοιογενές μίγμα. 
Αλείψτε με ελαιόλαδο ένα ταψάκι ή πυρέξ, με διαστάσεις 26x40 εκ. 
Εδώ θέλω να κάνω μία παρένθεση και να επισημάνω ότι ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται και από το μέγεθος του ταψιού. Αν το ταψί που θα χρησιμοποιήσετε είναι μικρότερο, αναλογικά και το ρεβανί θα γίνει πιό ψηλό, οπότε θα ψηθεί πιό αργά στο εσωτερικό του. Οι διαστάσεις του ταψιού που προτείνω είναι ιδανικές για την συγκεκριμένη δόση υλικών και ο χρόνος ψησίματος υπολογισμένος με ακρίβεια και διπλοτσεκαρισμένος! 
Ρίξτε το μίγμα στο ταψί και ισιώστε την επιφάνεια του.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C, στις αντιστάσεις, για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία η επιφάνεια του.
Στο εν τω μεταξύ ετοιμάζετε και το σιρόπι. Βάλτε όλα τα υλικά μέσα σε μία μικρή κατσαρόλα και βάλτε να βράσουν για 3-5 λεπτά. Αν δεν έχετε ακέρωτο λεμόνι (είναι δύσκολο να βρεθεί αυτήν την εποχή) προσθέστε απλά 2 κ.σ. χυμό λεμονιού. Κατεβάστε απο την φωτιά.
Μόλις βγάλετε το ρεβανί απο τον φούρνο περιχύστε με το σιρόπι. Το σιρόπι ίσως σας φανεί πολύ στην αρχή, αλλά θα απορροφηθεί τελείως. Αν δεν χωράει στο ταψί, προσθέστε το σταδιακά.
Αφήστε το ρεβανί να σταθεί μέχρι να ρουφήξει το σιρόπι και να κρυώσει.
Ετοιμάστε την κρέμα. Διαλύστε καλά το αλεύρι και το corn flour σε περίπου 1 φλυτζάνι απο το κρύο γάλα. Βάλτε το υπόλοιπο γάλα, την ζάχαρη και την μαστίχα σε ένα κατσαρολάκι και βάλτε το στην φωτιά. Μόλις ζεσταθεί και πρίν αρχίσει να βράζει, προσθέστε το γάλα με το αλεύρι και το corn flour. Ανακατεύετε συνεχώς σε μέτρια φωτιά, μέχρι να δέσει η κρέμα. Τέλος προσθέστε και το βούτυρο και αναμείξτε μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί. Ρίξτε την κρέμα στο ρεβανί. 
Μόλις χλιαρίνει βάλτε το γλυκό στο ψυγείο. Αφήστε το να σταθεί για 2 ώρες τουλάχιστον, ώστε να στερεοποιηθεί η κρέμα και δέσουν οι γεύσεις.
Διατηρήστε το στο ψυγείο.


REVANI CON CREMA ALLA MASTIHA

Il revanì è uno dei dolci preferiti della mia famiglia e stranamente piace anche a quelli che non vanno poi matti per i dolci sciroppati. 
Nella sua versione semplice, ve l' avevo presentato qui. La variante con la crema è venuta un po' per caso, causa una bottiglia di latte che doveva essere consumata prima di scadere... Questa variante mi ha piaciuto particolarmente, siccome la crema attenua l' ecessiva dolcezza dello sciroppo, mentre dà anche un sapore più fresco. La coulis di frutta di bosco l' ho messa piuttoso per le foto, ma l' abbinamento si è rivelato anche particolarmente saporito!

Dosi : per 10 persone
Difficoltà : media
Ingredienti
per la torta : 3 uova medie,
                         90 gr (1/2 tazza) zucchero semolato,
                         1 confezione (265 gr, 1 tazza colma) yogurt greco tradizionale da latte di pecora,
                         90 gr (1/2 tazza) olio extravergine di oliva,
                         165 gr (1 tazza) semolino grosso,
                         130 gr (1 tazza) farina 00,
                         15 gr lievito chimico,
                         1 cucchiaino estratto di vaniglia.
per lo scioppo : 600 gr (3 tazze) zucchero semolato,
                              600 gr (3 tazze) acqua,
                              1/2 limone non trattato.
per la crema : 750 ml (3 1/2 tazze) latte fresco intero,
                            30 gr (2 cucchiai) farina debole,
                            35 gr (3 cucchiai) maizena,
                            100 gr (5 cucchiai) zucchero semolato,
                            15 gr (1 cucchiaio) burro,
                            1 cucchiaino mastìha da Chio in polvere.
Preparazione :
Sbattete le uova con lo zucchero fino a prendere una crema chiara e spumosa. Continuando a sbattere, aggiungete lo yogurt, l' olio e l' estratto di vaniglia. Aggiungete il semolino, la farina ed il lievito e mescolate, fino a prendere un composto omgeneo.
Spenellate d' olio una pirtfila alle dimensioni 26x40 cm. 
Siccome uno dai lettori del blo, mi ha detto che ha avuto problemi con la cottura del revani semplice, colgo l' occasione di precisare che i tempi di cottura dipendono anche dalle dimensioni della pirofila entro la quale va cotta la torta. Se la pirofila sarà più piccola, richiede più tempo perchè la torta risulterà pià spessa. Le dimensioni della pirofila che propongo sono le ideali ed il tempo di cottura è stato calcolato attentamente e verificato anche per una seconda volta. 
Versate il composto nella pirofila e livellate.
Infornate in forno preriscaldato a 190°C, modalità statico, e lasciate cuocere per 30 minuti, fino a dorare. 
Nel frattempo preparate lo sciroppo. Ponete tutti gli ingredienti in una piccola casseruola, portate sul fuoco e lasciate cuocere per 3-5 minuti. Ritirate dal fuoco.
Versate lo sciroppo sulla torta appena sfornata. Molto probabilmente all' inizio lo sciroppo può sembrare troppo, ma quando la torta viene lasciata a riposare, sarà assorbito tutto. Se trabocca dalla pirofila, aggiungetelo gradatamente, a cucchiaiate.
Lasciate la torta riposare per almeno un' oretta, per assorbire lo sciroppo e raffreddare completamente prima di aggiungere la crema.
Preparate la crema. Stemperate la farina e la maizena in 1 tazza di latte freddo. Mettete il latte restante, lo zucchero e la mastìha in una casseruola piccola e portate sul fuoco. Quando sarà riscaldato, aggiungete il latte con la farina e la maizena. Mescolate continuatamente su fuoco moderato, fino che la crema sarà rappresa. Ritirate dal fuoco, aggiungete il burro e mescolate per amalgamare. Versate la crema sulla torta.
Appena la crema sarà intiepidita, mettete la torta nel frigo. Lasciate riposare per un paio d' ore prima di servire.
Conservate nel frigo.


11 σχόλια:

  1. mastiha? ce l'ho! devo solo trovare il coraggio di cimentarmi con la tua proposta!
    a presto
    amelie

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Se hai già la mastiha (che credo che in Italia non è poi tanto facilmente reperibile...) allora il resto è facile!
      Un abbraccio!

      Διαγραφή
  2. Κι ότι είχα πεθυμήσει ρεβανί! (κι εγώ ρεβανί το λέω, από τον Πολίτη παππού ;) ) Μου αρέσει πολύ η προσθήκη της κρέμας μαστίχας, θα το φτιάξω σύντομα! Φιλιά Μαρίνα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελεαννα μου κι εμας μας αρεσε πολυ με την κρεμα, αν και γενικα δεν συμπαθουμε τις κρεμες στα γλυκα... Περιμενω εντυπωσεις!
      Φιλακια!

      Διαγραφή
  3. Αυτό το γλυκό το λατρεύει η μανούλα μου. Βέβαια με άρωμα μαστίχας δεν το έχουμε φτιάξει. Πιστεύω ότι του έδωσες τη λεπτομέρεια που του χρειαζότανε! Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ηταν η εμπνευση της στιγμης, ημουν μεταξυ της κλασσικης βανιλιας και του πορτοκαλιου, αλλα τελικα προεκυψε η μαστιχα!
      Φιλια πολλα!

      Διαγραφή
  4. Εξαιρετικά αρωματισμένο και από τα πιο λατρεμένα γλυκά, Μαρίνα μου.
    Όσο για την σάλτσα coulis, έχεις απόλυτο δίκιο. Ταιριάζει υπέροχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγω ελεγα οτι η coulis θα ηταν too much, αλλα τελικα ταιριασε κι αυτη και σιγουρα το ενισχυσε και απο αποψη αισθητικης...
      Φιλια Πηνελοπη μου!

      Διαγραφή
  5. Τόσο ωραία και φρέσκια μπορώ να πω εκδοχή ενός πολύ κλασικού γλυκού.
    Μ' αρέσει η κρέμα μαστίχας έχει αυτό το ωραίο άρωμα που τα κάνει όλα πιο γευστικά και μ' αρέσει και η φρουτένια σάλτσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υπέροχο γλυκό, φανταστική συνταγή Την δοκίμασα με την κρέμα και χωρίς την κρέμα (έβαλα μέσα στο μίγμα το άρωμα μαστίχας) Καταπληκτική δεν μυρίζει αυγό, η ποσότητα της ζάχαρης προσεγμένη, ώστε να μην είναι πολύ γλυκό. Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.