ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΜΠΟΥΡΙΤΟΣ // BURRITOS


ΜΠΟΥΡΙΤΟΣ

Burrito στα ισπανικά σημαίνει γαϊδουράκι. Τα μπουρίτος ή tacos de harina, είναι ένα απο τα κλασσικά της Μεξικάνικης αλλά και της Tex-Mex κουζίνας. Εδώ οι τορτίγιες απο καλαμποκάλευρο, γεμίζονται με κρέας σε κομματάκια και τυλίγονται σε ρολά. Αυτό τους το σχήμα πολύ πιθανόν να είναι και η αιτία της ονομασίας τους, καθώς μοιάζει με τα φορτία που κουβαλάνε τα γαϊδούρια. 
Στην Μεξικάνικη κουζίνα τα μπουρίτος είναι πιο λιτά, με γέμιση που αποτελέιται μόνον απο κρέας και πουρέ φασολιών (frijoles refritos). Στην Tex-Mex παραλλαγή τους, η γέμιση εμπλουτίζεται με απλό σπυρωτό ρύζι ή ισπανικό ρύζι, βρασμένα φασόλια, μαρούλι, σάλτσα ντομάτας, γκουακαμόλε, τυρί τσένταρ ή sour cream. Οι τορτίγιες ζεσταίνονται στο τηγάνι ή στον ατμό, ώστε να γίνουν πιό μαλακές και να μπορέσουν να τυλιχτούν.
Εμάς μας αρέσει η πιό πλούσια Tex-Mex παραλλαγή και αυτήν θα σας παρουσιάσω σήμερα.

Δόση : για 6 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 6 τορτίγιες με διάμετρο 20 εκ.,
                500 gr μοσχαρίσιο κιμά περασμένο μία φορά,
                50 ml καλαμποκέλαιο,
                1 μεγάλο κρεμμύδι,
                1 σκελίδα σκόρδο,
                1 καυτερή πιπεριά,
                1 κ.γ. πράσινο μπούκοβο,
                1 κ.γ. γεμάτο πάπρικα γλυκειά,
                1 κ.γ. κύμινο,
                1/2 κ.γ. κόλιαντρο σε σκόνη,
                1/2 κ.γ. μαύρο πιπέρι τριμμένο,
                1 κ.γ. αλάτι,
                σάλτσα enchilada,
                καλαμπόκι κονσέρβας,
                κόκκινα φασόλια κονσέρβας,
                φύλλα μαρουλιού,
                τυρί τσένταρ τριμμένο.
Προετοιμασία :
Ετοιμάστε πρώτα τον κιμά. Ψιλικόψτε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Κόψτε την καυτερή πιπεριά σε μικρά κομματάκια. Σε ένα τηγάνι βάλτε το καλαμποκέλαιο και βάλτε το στην φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέστε το κρεμμύδι και σωτάρετε μέχρι να γυαλίσει. Προσθέστε το σκόρδο και τον κιμά και ξεκινήστε το σωτάρισμα. Μόλις ο κιμάς διαχωριστεί σε κομματάκια και αρχίσουν να εξατμίζονται τα υγρά του, προσθέστε την ψιλοκομμένη καυτερή πιπεριά, τα μπαχαρικά και το αλάτι. Σωτάρετε μέχρι να καβουρντιστεί καλά ο κιμάς. Κατεβάστε το τηγάνι απο την φωτιά και κρατήστε τον κιμά ζεστό.
Στο εν τω μεταξύ ζεστάνετε τις τορτίγιες. Μπορείτε να τις ζεστάνετε στο τηγάνι, χωρίς λάδι ή βούτυρο, να τις τυλίξετε σε αλουμινόχαρτο και να τις βάλετε στον φούρνο στους 180°C για 10 λεπτά, ή στον μικροκυματικό, στο ειδικό πλασικό σκεύος.
Σύνθεση του μπουρίτο. Βάλτε κάτω μια ζεστή τορτίγια. Τοποθετήστε 1-2 μαρουλόφυλλα. Σκορπίστε επάνω 3-4 κουταλιές απο τον καβουρντισμένο κιμά. Γαρνίρετε με 3 κ.σ. σάλτσα εντσιλάδα, 2 κ.σ. φασόλια, 1 κ.σ. καλαμπόκι και τέλος 1 κ.σ. τριμμένο τυρί τσένταρ. Τυλίξτε την τορτίγια. 
Σερβίρετε τα μπουρίτος ζεστά. 
Εμείς τα συνοδέψαμε με γκουακαμόλε και πίκο ντε γκάλο.




 

BURRITOS

Burrito in spagnolo significa asinello. I burritos o taco de harina sono dei grandi classici della cucina messicana e Tex-Mex. Le tortille di farina di mais, vengono farcite con carne e poi arrotolate. Molto probabailmente la loro forma infagottata, che rassomiglia ai fardelli portati dagli asini, è la causa che sono stati chiamati così.
Nella cucina messicana i burritos sono molto semplici, farciti con carne di bovino, trita o a pezzerini, pollo o carne di maiale e purea di fagioli (frijoles refritos). Le varianti statunitesi e Tex-Mex sono arricchite con riso o spanish rice, fagioli borlotti bolliti, lattuga, salsa di pomodoro, guacamole, formaggio cheddar o crema acida. Le trotille vengono scaldate in padella o al vapore, per diventare più morbide e flessibili e facilitare l' arrotolamento.
A noi piace piuttosto la versione ricca Tex-Mex ed è quella che presento in questo post.

Dosi : per 6 persone
Difficoltà : media
Ingredienti : 6 tortillas 20cm,
                            500 gr di carne di manzo trita,
                            50 ml di olio di semi di mais,
                            1 cipolla piuttosto grossa,
                            1 spicchio d' aglio,
                            1 peperone piccante,
                            1 cucchiaino di fiocchi di jalapenos,
                            1 cucchiaino colmo di paprica dolce,
                            1 cucchiaino di cumino macinato,
                            1/2 cucchiaino di coriandolo macinato,
                            1/2 cucchiaino di pepe nero macinato,
                            1 cucchiaino di sale,
                            salsa enchilada,
                            chicchi di mais in scatola,
                            fagioli borlotti in scatola,
                            foglie di lattuga,
                            formaggio cheddar grattugiato.
Preparazione :
Prima di tutto preparate la carne trita rosolata. Trittate la cipolla e l' aglio. Mondate il peperone piccante, eliminate i semi e i filamente e tagliatelo a pezzetini. Versate l' olio di semi di mais in una padella e portate sul fuoco. Appena scaldato aggiungete la cipolla e saltate fino a lucidare. Aggiungete l' aglio e la carne trita. Mescolate con un cucchiaio o spatola di legno. Quando la carne sarà sminuzzata e comincia ad asciugarsi, aggiungete il peperoncino, le spezie ed il sale. Mescolate e lasciate rosolare bene. Ritirate dal fuoco e tenetelo caldo.
 Nel frattempo riscaldate le tortille. Potete metterle in padella senza olio o grasso, avvolgerle in carta stagnola e metterle in forno preriscaldato a 180°C per 10 minuti o infine al microonde, nell' apposito recipiente di plastica. 
Montaggio del burrito. Prendete ina tortilla riscaldata. Disponete un paio di foglie di lattuga e sopra 3-4 cucchiaiate di carne rosolata. Guarnite con 3 cucchiai di salsa enchilada, 2 cucchiai di fagioli bolliti, 1 cucchiaio di mais ed infine 1 cucchiaio di formaggio cheddare grattugiato. Arrotolate.
Servite i burritos caldi.
Li abbiamo accompagnati con salsa guacamole e pico de gallo.



9 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίο Μαρίνα μου! Όλο χρώμα και νοστιμιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Adoro la cucina messicana ma anche la tex-mex, I burritos è il piatto preferito da nipote ma non piccante troppo non riesce a mangiare glieli faccio per il suo compleanno. Guacamole si ma pico de gallo no. Un abbraccio e buona giornata.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Neanche al figlio di D. piacciono le salse troppo piccanti e li ha mangiati senza la salsa enchilada.
      Buona giornata cara!

      Διαγραφή
  3. Ποσο μου αρεσει αυτο το ανοιγμα που εκανες προς τη μεξικανικη κουζινα!!! Σε παρακολουθω τις τελευταιες μερες και δεν προλαβα ουτε το αγαπημενο μου γουακαμολε να σχολιασω. Τελεια και πολυ χορταστικα τα μπουριτος Μαρινα!!!

    Καλο απογευμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειναι απο τις κουζινες που μας αρεσουν, απλα δεν ετυχε να παρουσιασω καποια συνταγη στο μπλογκ. Θα ακολουθησουν και αλλε συνταγες, αν και οχι πολυ συντομα.
      Φιλια πολλα Χρυσαυγη μου!

      Διαγραφή
  4. Νομίζω πως είναι εξαιρετική η συνταγή σου! Γεύση, άρωμα , παρουσίαση...σε όλα βάζω 10!! Χρήσιμη και η εισαγωγή που μας έκανες. Όλο και κάτι μαθαίνω σε σένα!!
    Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Λιλια μου! Χαιρομαι πολυ που σου αρεσε!
      Καλο βραδακι!

      Διαγραφή
  5. Ο γιος μου τα αγαπάει εγώ τα λατρεύω!!!!!!!!!!!!!
    Υ.Γ. Ο άντρας μου τρώει τα πάντα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.