ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΤΟΡΤΑ ΤΕΝΕΡΊΝΑ Νο2 // TORTA TENERINA II


ΤΟΡΤΑ ΤΕΝΕΡΊΝΑ Νο2

Η τόρτα τενερίνα είναι ένα παραδοσιακό γλυκό απο την Φερράρα. Πλούσια σοκολατένια γεύση, με μαλακή, σχεδόν κρεμώδη καρδιά και καλυμμένη απο μια υπέροχη τραγανή κρούστα, πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη. 
Το όνομα της στα ιταλικά σημαίνει "τρυφερό γλυκό". Γύρω στα 1900 οι φεραρέζοι την ονόμαζαν torta Montenegrina ή torta Regina del Montenegro, πρός τιμήν της Elena Petrovich του Μαυροβουνίου, συζύγου του τότε βασιλιά της  Ιταλίας Vittorio Emmanuele III. Η Elena Petrovich φαίνεται ότι ήταν ιδιαίτερα αγαπητή στον λαό, και το γεγονός ότι παντρεύτηκε απο έρωτα, την έκανε ακόμη πιο συμπαθή, οπότε της αφιέρωσαν και ένα απο τα πιό νόστιμα και τρυφερά γλυκά... Η torta tenerina ήταν γνωστή και ως torta tacolenta, εξ' αιτίας της μαλακής της σύστασης, που την κάνει να λιώνει στο στόμα; το όνομα tenerina επικράτησε αργότερα κατά την διάρκεια του 20ου αιώνα.
Την τόρτα τενερίνα την είχα ξαναπαρουσιάσει εδώ, πρίν απο αρκετό καιρό. Απο τότε κάπου ξεχάστηκε, αλλά είχα πάντα στο μυαλό μου να την ξαναφτιάξω. Αυτήν την φορά δοκίμασα μία λίγο διαφορετική συνταγή, που περιέχει και άμυλο πατάτας; το άμυλο πατάτας (fecola) δίνει κρεμώδη σύσταση στο μίγμα της ζύμης. Επειδή το ξέρω οτι είναι δύσκολο να βρείτε άμυλο πατάτας στην ελληνική αγορά, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με άμυλο καλαμποκιού (corn flour). Πρόσθεσα επίσης κακάο, για ενίσχυση της σοκολατένιας γεύσης. Τέλος αυτήν την φορά την έφτιαξα σε στρογγυλή φόρμα και έτσι έχει και το παραδοσιακό σχήμα της τόρτα τενερίνα!
Παράλληλα με την τόρτα τενερίνα, θυμήθηκα και την όμορφη Φερράρα, την οποία είχα επισκευτεί πολλά χρόνια πρίν, μαζί με τους καλους μου φίλους απο το Bovisio Masciago. Αν βρεθείτε στην περιοχή, μην παραλείψετε να την επισκευτήτε! Το Castello Estense που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης είναι ένα πραγματικό κόσμημα!

Δόση : για 6 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 250 gr κουβερτούρα με 35% κακάο,
                50 gr κουβερτούρα με 50% κακάο,
                150 gr βούτυρο αγελάδος,
                225 gr κρυσταλλική ζάχαρη,
                4 μέτρια αυγά,
                70 gr άμυλο καλαμποκιού (corn flour),
                20 gr κακάο άγλυκο,
                30 ml γάλα φρέσκο,
                1 κ.καφέ εκχύλισμα βανίλιας,
                1 πρέζα αλάτι.
για το σερβίρισμα : ζάχαρη άχνη.
Προετοιμασία :
Λιώστε τις κουβερτούρες σε μπαίν-μαρί ή στον μικροκυματικό. Προσθέστε σταδιακά το βούτυρο, κομμένο σε κομματάκια, και αναμείξτε μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί. Αφήστε το μίγμα να χλιαρίνει.
Χτυπήστε τους κρόκους με την μισή ζάχαρη και το εκχύλισμα της βανίλιας. Προσθέστε το μίγμα της σοκολάτας και αναμείξτε. Προσθέστε το γάλα, το άμυλο, το κακάο και το αλάτι και αναμείξτε.
Χτυπήστε τα ασπράδια των αυγών με την υπόλοιπη ζάχαρη σε μαρέγκα. Προσθέστε την σταδιακά στο μίγμα με την σοκολάτα, αναμιγνύοντας με μια μαρίζ και με κινήσεις από κάτω προς τα πάνω.
Βουτυρώστε και αλευρώστε μία στρογγυλή φόρμα με διάμετρο 24-26 εκ. Εγώ την έστρωσα με αντικολλητικό χαρτί. Ρίξτε μέσα το μίγμα και ισιώστε την επιφάνεια του.
Ψήστε την τόρτα τενερίνα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, στις αντιστάσεις, για 30 λεπτά. Σβύστε τον φούρνο, ανοίξτε την πόρτα του σε μία χαραμάδα και αφήστε το γλυκό να κρυώσει μέσα στον φούρνο.
Οταν κρυώσει η τόρτα τενερίνα, ξεφορμάρετε την επάνω σε έναν δίσκο και πασπαλίστε την με ζάχαρη.




TORTA TENERINA II

La torta tenerina è un dolce tipico della tradizione ferrarese. Agli inizi del secolo scorso veniva chiamata torta Monetnegrina o torta Regina di Montenegro, in onore della moglia di Re Vittorio Emmanuele III, Elena Petrovich di Montenegro. La regina Elena era particolarmente amata dal popolo, ed il fatto che si innamorò del Re le ha reso ancora più simpatica, tanto da fare i ferraresi a chiamare il loro dolce preferito, secondo il suo nome... La torta tenerina veniva chiamata torta tacolenta, perchè si scioglie in bocca. L' appelativo tenerina viene dopo... 
La torta tenerina è bassa e viene caratterizzata dal cuore cremoso e dalla crosticina croccante.
Non è la prima volta che preparo la torta tenerina. La prima ricetta presentata in questo blog (qui) ne conta già 3 anni! Avevo in mente di prepararla di nuovo per il blog, prima di tutto perchè le foto di allora non erano un granchè e a lei meritava una migliore presentazione, e poi perchè è tanto buona! Ho scelto però una variazione della prima ricetta, con fecola e aggiunta di cacao amaro, e così ho deciso di presentarla in un nuovo post. Questa volta l' ho preparata in teglia rotonda e così aveva anche la forma tradizionale della tenerina...

Dosi : per 6 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 250 gr cioccolato fondente a 35% cacao,
                            50 gr cioccolato fondente a 50% cacao,
                            150 gr burro,
                            225 gr zucchero semolato,
                            4 uova medie,
                            70 gr fecola,
                            20 gr cacao amaro,
                            30 ml latte fresco,
                            1 cucchiaino da caffè estratto di vaniglia,
                            1 pizzico di sale.
per la finitura : zucchero a velo
Preparazione :
Fate fondere i due tipi di cioccolato al microonde o a bagnomaria. Aggiungete gradatamente il burro, precedentemente tagliato a pezzetini, e mescolate fino ad incorporarsi. Lasciate il composto intiepidire.
Sbattete i tuorli con metà dello zucchero e l' estratto di vaniglia. Aggiungete il composto di cioccolato e mescolate. Aggiungete il latte, la fecola, il cacao settaciato, il sale e mescolate.
Montate gli albumi con lo zucchero restante a neve ferma. Aggiungetela gradatamente al composto di cioccolato, mescolando con una spatola e con movimenti dal basso verso l' alto. 
Imburrate e infarinate una tortiera di 24-26 cm di diametro. Io l' ho foderata con carta antiaderente. Versateci il composto e livellate.
Infornate in forno preriscaldato a 180°C, modalità statico e lasciate cuocere per 30 minuti. Spegnete il forno, aprite lo sportello di una fessura e lasciate dentro la torta fino a raffreddare.
Una volta raffreddata la torta tenerina, sformatela delicatemente su un vasoio da portata e spolverate con zucchero a velo.




18 σχόλια:

  1. Καλημέρα Μαρίνα μου!
    Ποιός λέει όχι σε μια σοκολατένια δημιουργία?Ιδιαίτερα όταν η εμφάνιση της είναι τόσο εκρηκτική!!!
    Λατρεύω τα γλυκάκια που διαθέτουν αυτές τις ´´διπολικές´´υφές.Μαλακή,κρεμώδη εσωτερική σύσταση και τραγανή,κρακελε εξωτερική κρούστα!Και φυσικά με την αήττητη γεύση της σοκολάτας.....
    Υπέροχη πρόταση ,που δεν θέλει πολλή σκέψη για να την πραγματοποιήσεις!
    Φιλάκια πολλα,πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οντως Φωτεινη μου, αυτην την τορτα την βλεπεις και θες αυτοματα να την γευτεις.... Ειναι φανταστικο γλυκακι και δικαιωνει την φημη του...

      Διαγραφή
  2. Μαρίνα μου, ωραία ξεκίνησε η μέρα μου βλέποντας αυτό το "τρυφερό" γλυκό! Υπόσχομαι να το δοκιμάσω! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το δοκιμασεις Μαρθα μου, ειναι φανταστικο!
      Φιλια πολλα!

      Διαγραφή
  3. Και μόνο που τη βλέπω έτσι να σπάει από πάνω και εσωτερικά να είναι σοκολατένια και υγρή λιώνω...Με βλέπω να την υλοποιώ πολύ σύντομα Μαρινάκι^^

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σώζεται η σελίδα για να φτιαχτεί οπωσδήποτε! Η τόρτα φαίνεται καταπληκτική στις φώτο
    με υγρό, μαλακό εσωτερικό και τραγανή κρούστα, απόλυτα εθιστική!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειναι κατι σαν μπραουνις με τραγανη κρουστα, δικαιωνει απολυτα την φημη του εχει...

      Διαγραφή
  5. Cara Marina, torno finalmente a trovarti!
    La torta tenerina è tra le mie preferite e ti è venuta benissimo.
    A rileggerti presto tra ricette e sorrisi <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ciao Fabi!
      Ma quanto buona è questa torta, ma poi non la preparo spesso perchè sparisce in un attimo!
      A presto! Baci!

      Διαγραφή
  6. Μου φαίνεται θεϊκή και άκρως εθιστική Μαρίνα μου.
    Σίγουρα θα δοκιμαστεί το συντομότερο δυνατό, καθώς τέτοια γλυκάκια είναι μεγάλη αδυναμία, του ανδρικού πληθυσμού στο σπίτι μας :-))
    Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εδω ο ανδρικος πληθυσμος την εκτιμησε ιδιαιτερα, και οντως ειναι εθιστικη ... λες θα φαω ενα μικρο κομματακι για να μεινει και για μετα, αλλα δεν .... Καλυτερα να στην κερνανε, παρα να την εχεις στο σπιτι και να ειναι του ... χεριου σου!
      Καλο ξημερωμα και καλη εβδομαδα Πηνελοπη μου!

      Διαγραφή
  7. Καλημέρα Μαρίνα μου και καλή εβδομάδα!
    Η τόρτα φαίνεται υπέροχη και θεϊκά σοκολατένια. Μου αρέσει που απ' έξω είναι τραγανή ενώ μέσα μαλακή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Κικη μου!
      Και το δικο σου σοκοαλτενιο κεϊκ το σημερινο, δεν παει πισω...

      Διαγραφή
  8. Είναι πολύ λαχταριστή, πως είναι δυνατόν να φας μόνο ένα κομματάκι???
    Αδύνατον!!
    Την καλησπέρα μου Μαρίνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, μαλλον δεν μπορεις να συγκρατηθεις, εμεις παντως δεν το καταφερνουμε!
      Καλησπερα!

      Διαγραφή
  9. Οι δύο πρώτες γραμμές του προλόγου σου με καθήλωσαν... κρεμώδης καρδιά και τραγανή κρούστα.
    Δείχνει εξαιρετική η τούρτα σου Μαρίνα. Χωρίς να είναι ιδιαίτερα δύσκολη είναι εθιστική για εμάς τους αθεράπευτα σοκολατομανείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ειναι καθολου δυσκολη Ερμιονη μου και ναι, ειναι απιστευτα σοκολατενια!
      Φιλια πολλα!

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.