ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ PARMIGIANO REGGIANO // TIROPITA AL PARMIGIANO REGGIANO


ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ PARMIGIANO REGGIANO

Οταν έμαθα για τον διαγωνισμό του Parmigiano Reggiano, το θεώρησα αυτονόητο να πάρω μέρος, αφού πρόκειται για ένα από τα πολύ αγαπημένα μου τυριά, το οποίο χρησιμοποιώ πολύ συχνά στις συνταγές μου, πάντα όμως το αυθεντικό Parmigiano Reggiano και ποτέ μια οποιαδήποτε παρμεζάνα. Η πρόκληση ήταν να πάρουμε μία παραδοσιακή συνταγή του τόπου μας και να ενσωματώσουμε σε αυτήν το Parmigiano Reggiano, με σκοπό να αποδείξουμε ότι η γεύση του ταιρίαζει σε όλες τις κουζίνες του κόσμου! 
Οταν ακούς για τυρί, τι πιό φυσικό από το μυαλό να πάει κατ' ευθείαν στην τυρόπιτα! Η πρώτη συνταγή που έστειλα στον διαγωνισμό ήταν λοιπόν η τυρόπιτα με Parmigiano Reggiano. Για την γέμιση προτίμησα το ανθότυρο το οποίο έχει ουδέτερη γεύση και όχι την φέτα,  ώστε να αφήσω να αναδειχθεί η γεύση του Parmigiano Reggiano. Φύλλο αυτήν την φορά δεν άνοιξα μόνη μου, αλλά προτίμησα να χρησιμοποιήσω το ποντιακό περέκ. Το περέκ ή μπασλαμάς, για όσους δεν το γνωρίζουν, είναι ένα απλό φύλλο με αλεύρι και νερό, το οποίο το ψήνουν στο σάτσι (εδώ) ένα ειδικό μεταλλικό σκεύος σαν μεγάλο κυρτό τηγάνι, που το τοποθετούν επάνω στα αναμμένα κάρβουνα (υπάρχουν πλέον και σύγχρονα σάτσι, που θερμαίνονται με ρεύμα ή υγραέριο). Δεν είναι δύσκολο να το βρεί κανείς εδώ στην Θεσσαλονίκη, αφού υπάρχουν παραδοσιακά εργαστήρια που το φτιάχνουν. Το προψημένο αυτό φύλλο μπορεί να διατηρηθεί για πολύ καιρό. Πρίν το χρησιμοποιήσετε απλά το περνάτε με λίγο νεράκι, ώστε να βραχεί και να μαλακώσει. Απο εκεί και πέρα συμπεριφέρεται όπως το γνωστό φύλλο που ανοίγουμε στο σπίτι.
Παραδοσιακή ελληνική συνταγή λοιπόν με παραδοσιακό φύλλο και έναν ... ιταλό επισκέπτη, το Parmigiano Reggiano, να νοστιμίζει με την παρουσία του αυτήν την υπέροχη τυροπιτούλα με την διαφορετική γέμιση, κλεισμένη μέσα στο τραγανό και ξεροψημένο φύλλο... Τι πιστεύετε, μπορεί να μας εκπροσωπήσει επάξια, σε έναν διεθνή διαγωνισμό?

Δόση : για 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 5 φύλλα περέκ με διάμετρο 30 εκ.,
                220 gr ανθότυρο,
                120 gr Parmigiano Reggiano τριμμένο,
                60gr κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά,
                3 αυγά μετρίου μεγέθους,
                μερικές πρέζες αλάτι,
                φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι,
                ½ φλ. ελαιόλαδο παρθένο έξτρα.
Προετοιμασία :
Ετοιμάστε την γέμιση : χτυπήστε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος. Προσθέστε το ανθότυρο, το οποίο προηγουμένως έχετε τρίψει με τα χέρια, το Parmigiano Reggiano, λίγο αλατάκι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Αναμείξτε καλά όλα τα υλικά.
Πάρτε ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 30 εκ. Αλείψτε το καλά με ελαιόλαδο. Βρέξτε ένα φύλλο περέκ, περνώντας το γρήγορα κάτω απο τρεχούμενο νερό. Τοποθετήστε το μέσα στο ταψί. Αλείψτε το με λάδι. Με τον ίδιο τρόπο τοποθετήστε απο επάνω ακόμη δύο φύλλα. Ρίξτε επάνω την γέμιση και ισιώστε την επιφάνεια της. Καλύψτε με ακόμη 2 φύλλα περέκ, πάντα αφού τα βρέξετε και τα αλείψετε με λάδι. Τέλος αλείψτε και την επιφάνεια της πίτας με λαδάκι. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόψτε την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια (4-5 εκ.).
Ψήστε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C, στις αντιστάσεις, για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει ωραία.
Βγάλτε την πίτα απο τον φούρνο και αφήστε την να σταθεί μισή ωρίτσα. Χωρίστε τα ήδη κομμένα κομμάτια και σερβίρετε την τυρόπιτα ζεστή.



TIROPITA AL PARMIGIANO REGGIANO

La tiròpita, ossia torta ai formaggi, è una dalle più caratteristiche torte greche tradizionali. L' utilizzo di pasta fillo è di rigore! Io ho utilizzato la sfoglia perèk, che è pasta fillo rustica secca, di lunga conservazione, pre-cotta sul sàtsi, un recipente di metallo che viene posto sulla brace (foto qui, esistono anche aparecchi moderni completi con la fonte di calore, a gas o elettrici). Per utilizzare la sfoglia perek, basta inumidirla con poca acqua. 
Certo la tiropita classica contiene di solito la feta, ma può essere preparata anche con altro tipo di formaggio. Per la tiropita al Parmigiano Reggiano, ho preferito utilizzare l' anthotiro, formaggio fresco di sapore neutro, simile abbastanza alla ricotta, per esaltare il sapore del Parmigiano Reggiano. Le torte tradizionali con pasta fillo, sono il fingerfood greco per antonomasia! 

Dosi : per 4 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 5 sfoglie perèk di 30cm di diametro,
                             220 gr di formaggio fresco anthòtiro,
                             120 gr di Parmigiano Reggiano grattugiato,
                             60gr di panna fresca, a 35% grassi,
                             3 uova medie,
                             qualche pizzico di sale,
                             pepe nero macinato al momento,
                             ½ tazza di olio extravergine di oliva.
Preparazione :
Preparate il ripieno : sbattete le uova con la panna. Aggiungete l'anthotiro, precedentemente tritturato, il Parmigiano Reggiano, qualche pizzico di sale e pepe macinato al momento. Mescolate bene il tutto. 
Prendete una teglia rotonda di 30cm di diametro. Spenellate fondo e bordi con olio di oliva. Inumidite una sfoglia perek e disponetela nel fondo della teglia. Spenellate d’ olio. Proseguite allo stesso modo con altre 2 sfoglie. Versateci il ripeno e livellate. Coprite con una sfoglia inumidita, spenellate d’ olio e disponete sopra una seconda sfoglia inumidita. Spenellate abbondantemente la superficie della torta con olio di oliva. Con un coltello affilato, incidete la supefricie della torta a quadretti (lato 4-5 cm). 
Infornate in forno preriscaldato a 200°C, modalità statico, e lasciate cuocere per 45 minuti ca., fino che la superficie diventi bella dorata. 
Sfornate e lasciate riposare per mezz’ oretta. Tagliate a quadretti e servite la tiropita, preferibilmente calda. 



Με αυτήν την συνταγή παίρνω μέρος στον διαγωνισμό του Parmigiano Reggiano (εδώ)
Con questa ricetta partecipo al concorso internazionale del  Parmigiano Reggiano
http://crosscooking.parmigianoreggiano.com/

12 σχόλια:

  1. Υπέροχη η τυρόπιτά σου Μαρίνα μου!!! Πρέπει να είναι πολύ νόστιμη και πολύ αρωματική!!! Καλή επιτυχία στο διαγωνισμό σου εύχομαι!!!
    Φιλιά καλημέρας και καλή εβδομάδα!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Κικη μου!
      Εχει ιδιατερη γευση εξ' αιτιας του παρμιτζιανο, οσοι την δοκιμασαςν του αρεσε πολυ!
      Καλη εβδομαδα!
      Φιλακια πολλα!

      Διαγραφή
  2. Νομίζω ότι η τυρόπιτα,αυτό το θεϊκό έδεσμα είναι το καταλληλότερο για να εκπροσωπήσει επάξια την συμμετοχή σου στον διαγωνισμό !
    Δεν γνωρίζω ακόμη ποιές είναι οι υπόλοιπες προτάσεις σου,αλλά εγώ ως λάτρης της πίτας,εδώ θα στεκόμουν .
    Τα φύλλα περέκ ,πολυ σωστή επιλογή,αφού δίνουν τελικό αποτέλεσμα σπιτιού φύλλου και ο συνδυασμός ανθότυρου και parmigiano reggiano , ιδανικός,μιας που η ήπια γεύση του ανθότυρου,επιτρέπει στο ιταλικό τυρί να αναδείξει την δυναμική του.
    Εύχομαι καλά αποτελέσματα και να συμπεριφθούν όλες οι προτάσεις σου στο βιβλίο συνταγών!
    Φιλιά πολλα πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω πολυ Φωτεινη μου για τα καλα σου λογια!
      Οταν ακουσα για τυρι σκεφτηκα αμεσως την τυροπιτα, ο συνειρμος ειναι αυτοματος!!!
      Αυριο ακολουθει δευτερη πολυ αγαπημενη τυροσυνταγη!
      Καλη εβδομαδα!
      Φιλια πολλα!

      Διαγραφή
  3. Καλή επιτυχία Μαρινάκι!!Η πιτούλα σου είναι εκπληκτική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φυσικά και μπορεί να μας εκπροσωπήσει επάξια αυτή η νοστιμιά, Μαρίνα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πραγματικά παραδοσιακή με αυτό το φύλλο. Φαίνεται πολύ νόστιμη και ιδιαίτερη
    Καλή επιτυχία στο διαγωνισμό!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Μινα μου!
      Εγινε παντως οπως μου αρεσει, τραγανη τραγανη, το φυλλο οσο ηταν ζεστη ηταν ενα ονειρο, αλλα ακομη και την επομενη ημερα ηταν πολυ νοστιμη.
      Φιλια!

      Διαγραφή
  6. Καλή επιτυχία εύχομαι !!!! Μου τρέχουν τα σάλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.