ΓΑΡΙΔΕΣ ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ (KARİDES GÜVEÇ)
ΜΕ PARMIGIANO REGGIANO
Karides güveç, δηλαδή γαρίδες γιουβέτσι, ένα πάρα πολύ νόστιμο πιάτο απο την τούρκικη κουζίνα. Βασικά υλικά του οι γαρίδες, οι πιπεριές, το τυρί και η σάλτσα ντομάτας. Μπορεί να γίνει με ή χωρίς μανιτάρια. Πρέπει επίσης να είναι και λίγο καυτερό, γι' αυτό βάζουμε καυτερή πιπεριά αλλά και pul biber. Το τυράκι που προσθέτουμε είναι κατά προτίμηση κασέρι (kaşar στην τούρκικη εκδοχή), αλλά εδώ χρησιμοποίησα το Parmigiano Reggiano, αφού το μαγείρεψα για τον διαγωνισμό μαγειρικής που οργανώθηκε απο απο το επίσημο site του.
Σερβίρεται ως μεζές, με φρεσκοψημένες πίτες και δροσερή πράσινη σαλάτα, αλλά και σαν πλήρες γεύμα παρέα με ένα ωραίο απλό πιλαφάκι ρύζι (sade pirinç pilavı συνταγή πάλι απο την τούρκικη κουζίνα), κουσκουσάκι ή κοφτό μακαρονάκι, γαρνιρισμένα με την πεντανόστιμη σάλτσα απο τις γαρίδες.
Δόση : για 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά : 300 gr φρέσκιες γαρίδες,
1 φλ. καφέ αλαιόλαδο παρθένο έξτρα,
1 κρεμμύδι,
3 σκελίδες σκόρδο,
250 gr μανιτάρια champignon,
1 κόκκινη πιπεριά,
1 πράσινη πιπεριά,
2 καυτερά πράσινα πιπεράκια,
3 ώριμες ντομάτες,
1 κ.σ. ντοματοπελτέ,
1 φλ. νερό,
2 δαφνόφυλλα,
1 κ.γ. pul biber,
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι,
μερικά κλωναράκια μαϊντανό,
120 gr Parmigiano Reggiano σε κομματάκια.
Προετοιμασία :
Πλύντε τις γαρίδες και αφαιρέστε τι κεραίες τους. Με μια οδοντογλυφίδα αφαιρέστε και το εντεράκι.
Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Αφαιρέστε τα κοτσάνια και τους σπόρους απο τις πιπεριές και κόψτε τες σε κομματάκια.
Αν τα μανιτάρια είναι πολύ μικρά, αφήστε τα ολόκληρα, αλλιώς κόψτε τα και αυτά σε κομμάτια.
Χαράξτε τις ντομάτες, βουτήξτε τες μέσα σε βραστό νερό, αφαιρέστε την φλούδα, το κοτσάνι και τους σπόρους και κόψτε τες σε κυβάκια.
Βάλτε το ελαιόλαδο σε ένα ευρύχωρο τηγάνι και βάλτε το στην φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέστε το κρεμμύδι και σωτάρετε μέχρι να γυαλίσει. Προσθέστε το σκόρδο και τις γαρίδες και σωτάρετε για κανα-δυό λεπτά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Βγάλτε τις γαρίδες απο το τηγάνι και κρατήστε τες στην άκρη. Προσθέστε στο τηγάνι τα μανιτάρια, τις πιπεριές και τα πιπεράκια και σωτάρετε να μαραθούν. Προσθεστε τις ντομάτες, το νερό, τον ντοματοπελτέ, τα δαφνόφυλλα, το pul biber, λίγο μαύρο πιπεράκι φρεσκοτριμμένο και αλατάκι. Μετριάστε την φωτιά, σκεπάστε το τηγάνι με ένα καπάκι και αφήστε να σιγοβράσουν για 10 λεπτά. Προσθέστε τις γαρίδες και αφήστε να βράσουν για ακόμη 7-8 λεπτά. Κατεβάστε το τηγάνι απο την φωτιά και προσθέστε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Τις γαρίδες μπορείτε να τις καθαρίσετε, αλλά μπορείτε και να τις αφήσετε και ολόκληρες.
Βάλτε τις γαρίδες με την σάλτσα τους σε ένα γιουβέτσι μεγάλο ή σε περισσότερα ατομικά. Προεθέστε και το Parmigiano Reggiano.
Βάλτε τα γιουβέτσια σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C, στις αντιστάσεις, και αφήστε να ψηθούν για 15-20 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν.
Σερβίρετε τις γαρίδες γιουβέτσι ζεστές.
MAZZANCOLLE KARİDES GÜVEÇ
AL PARMIGIANO REGGIANO
Güveç (ghiuvec) nella lingua turca significa principalmente la terrina di coccio. Lo güveç poi è una ricetta preparata con carne e più raramente pesce, verdure e salsa di pomodoro, ovviamente il tutto cotto al forno entro una terrina di coccio. Lo güveç di mazzancolle (karides güveç) è un saporitissimo piatto con mazzancolle, funghi, peperoni, salsina di pomodoro e formaggio (nella ricetta originale kaşar, nella mia versione sostituito al Parmigiano Reggiano). Viene servito come antipasto o mezè, accompagnato da pide (pane arabo) e insalata verde. La mia proposta per il concorso è un piatto unico con le mazzancolle karides güveç abbinate a un semplice riso pilaf (sade pirinç pilavı) dove la salsa fa da condimento.
Dosi : per 4 persone
Difficoltà : media
Ingredienti : 300 gr di mazzancolle fresche,
1 tazzina da caffè olio extravergine di oliva,
1 cipolla,
3 spicchi d’ aglio,
250 gr di funghi champignon,
1 peperone rosso,
1 peperone verde,
2 peperoncini verdi piccanti,
3 pomodori maturi,
1 cucchiaino di triplo-concentrato di pomodoro,
1 tazza di acqua,
2 foglie di alloro,
1 cucchiaino di pul biber,
pepe nero macinato al momento,
qualche ciuffo di prezzemolo trittato,
120 gr di Parmigiano Reggiano a scaglie.
Preparazione :
Lavate le mazzancolle ed eliminate le antenne. Con l’ aiuto di un stecchino eliminate l’ intestino.
Trittate la cipolla e l’ aglio.
Mondate i peperoni, eliminate i semi e i filamenti e tagliate a quadretti.
Se i champignon sono piccolini potete lasciarli interi, altrimenti tagliateli pure a fettine.
Incidete i pomodori, immergeteli in acqua bollente per un paio di minuti, eliminate la buccia, i picciolo, i semi e tagliate a cubetti.
Versate l’ olio in una padella capiente e portate sul fuoco. Appena scaldato aggiungete la cipolla e saltate fino a lucidare. Aggiungete l’ aglio e le mazzancolle e saltate per un paio di minuti fino a cambiare colore. Eliminate le mazzancolle e tenetele da parte. Aggiungete i funghi , i peperoni e i peperoncini e saltate per un paio di minuti. Aggiungete i pomodori, l’ acqua, il triplo-concentrato di pomodoro, le foglie di alloro, il pul biber, qualche giro di pepe macinato al momento e regolate di sale. Moderate il fuoco, coprite la padella con un coperchio e lasciate cuocere per 10 minuti. Aggiungete le mazzancolle e lasciate cuocere per 7-8 minuti ancora. Ritirate dal fuoco e aggiungete il prezzemolo trittato. Le mazzancolle potete sgusciarle o lasciarle intere. Aggiungete anche le scaglie del Parmigiano Reggiano e versate il tutto in una terrina. Potete utilizzare anche delle terrine monoporzione.
Infornate in forno preriscaldato a 200°C, modalità statico, e lasciate cuocere per 15-20 minuti.
Servite il giuvec di mazzancolle caldo.
Με αυτήν την συνταγή παίρνω μέρος στον διαγωνισμό του Parmigiano Reggiano (εδώ)
Con questa ricetta partecipo al concorso internazionale del Parmigiano Reggiano
Αυτή η συνταγή πώς μου είχε ξεφύγει Μαρίνα μου και δεν την είχα δει στο site του διαγωνισμού; Τέλειο πιάτο και όπως πάντα υπέροχη παρουσίαση! Καλημέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣοφια μου, καλημερα και ευχαριστω πολυ!
ΔιαγραφήΥπαρχει εξηγηση γι' αυτο που λες, τοσο αυτη οσο και η επομενη συνταγη ειναι περασμενες στις τουρκικες συμμετοχες γι' αυτο δεν εμφανιζονται στις ελληνικες...
Αναμένω και την επόμενη τότε!
ΔιαγραφήΑυριο Σοφια μου!
ΔιαγραφήΑαα πράγματι και αυτή η συνταγή είναι να γλύφεις τα δάχτυλα σου Μαρίνα! Φανταστικό γιουβέτσι γαρίδας!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟντως Λιλια μου ειναι νοστιμοτατο και το τυρακι κανει την διαφορα!
ΔιαγραφήΘεικό Μαρίνα μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή επιτυχία να έχεις !!!
Ευχαριστω Σοφια μου!
ΔιαγραφήΚαλη επιτυχια και σε σενα, εξαιρετικες συμμετοχες!
Υπέροχο φαγητό Μαρίνα μου!Πόσο καλοπαρουσιασμένο,ειδικά στη φωτογραφία που οι γαρίδες σχηματίζουν λουλούδι!Τελικά η μαγειρική ανάγεται σε υψηλή τέχνη ,οταν η μαγείρισσα έχει κέφια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρίνα μου παρουσιάζεις μία ακόμα εξαιρετική πρόταση!εύχομαι να τύχει ανάλογης οποδοχής και αναγνώρισης!
Γενικά θα πω ότι οι προτάσεις σου είχαν ποικιλία και όπως πάντα την καλαισθησία που σε διακρίνει!
Φιλιά πολλά,πολλά!
Ευχαριστω Φωτεινη μου! Ειναι ενα ιδιαιτερα νοστιμο πιατο, το ενστικτο μου δεν επεσε εξω οταν το πρωτοειδα! Και σαν μεζεδακι εξαιρετικο αλλα και με το ρυζακι πολυ καλος συνδυασμος...
ΔιαγραφήΦιλακια!
Καλή επιτυχία Μαρίνα μου, όλες σου οι συμμετοχές μια νοστιμιά είναι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιδικά η σημερινή, υπέροχη!! Μια αδυναμία στα γιουβετσάκια με γαρίδες την έχω!
Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!
Ευχαριστω Ελενα μου!
ΔιαγραφήΚαι σ' εσας καλη επιτυχια, ας ελπισουμε οτι η ελληνικη ομαδα θα εχει μια δυναμικη παρουσια στην τελικη αξιολογηση, ειχαμε πολυ καλες συμμετοχες!
Καλο ΣΚ! Φιλακια!
Adoro le mazzancollem vedo accompagnato con del riso ottimo. Preso nota ciaoo
ΑπάντησηΔιαγραφήAllora cara, devi provare questo piatto! E molto buono!!
Διαγραφή