ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΚΟΛΟΚΥΘΟΑΝΘΟΙ ΓΕΜΙΣΤΟΙ ΜΕ ΡΙΚΟΤΤΑ ΚΑΙ ΜΠΕΪΚΟΝ, ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ // FIORI DI ZUCCA RIPIENI DI RICOTTA E BACON


ΚΟΛΟΚΥΘΟΑΝΘΟΙ ΓΕΜΙΣΤΟΙ ΜΕ ΡΙΚΟΤΤΑ ΚΑΙ ΜΠΕΪΚΟΝ, ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ

Οι κολοκυθοανθοί είναι μια ξεχωριστή λιχουδιά και γίνονται πολύ νόστιμοι είτε τηγανητοί είτε στην κατσαρόλα ή τον φούρνο. Προχθές βρήκα ολόφρεσκα μικρούλια κολοκυθάκια μαζί με τα λουλούδια τους στην λαϊκή και φυσικά δεν άντεξα στον πειρασμό!
Λίγα λόγια για τους κολοκυθοανθούς. Κατά προτίμηση τους μαζεύετε κατ' ευθείαν απο το φυτό, όταν είναι ανοιχτοί. Για να μην κλείσουν και σας δυσκολέψουν στο γέμισμα, τους στοιβάζετε τον έναν μέσα στον άλλο και τους βάζετε μέσα σε πλαστικό σακκουλάκι και σε δροσερό μέρος. Καλό είναι να μαγειρευτούν αμέσως. Δεν τους πλένετε γιατί γλιτζίαζουν. Επίσης πρίν τους χρησιμοποιήσετε αφαιρείτε απαραιτήτως τον ύπερο, που βρίσκεται στην καρδιά του λουλουδιού και που είναι πικρός.
Η συνταγή που σας προτείνω είναι πολύ απλή αλλά και πολύ νόστιμη. Επίσης είναι αρκετά ελαφριά.

Δόση : για 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 8 πολύ μικρά κολοκυθάκια (7-8 εκ.) με τα άνθη τους,
                250 gr τυρι ρικόττα,
                3 φέτες μπέϊκον,
                2 κ.σ. τυρί γκράνα τριμμένο,
                2 κ.σ. ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
                1 φουντίτσα μαϊντανό (4-5 κλωναράκια),
                φρεσκοτριμμένο πιπέρι,
                λίγο αλατάκι.
για το ψήσιμο : ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
                             2-3 κ.σ. τυρί γκράνα τριμμένο.
Προετοιμασία :
Χωρίστε τα λουλούδια απο τα κολοκυθάκια.
Καθαρίστε τα κολοκυθάκια και κόψτε τα σε μικρά κυβάκια.
Ψιλοκόψτε τον μαϊντανό.
Κόψτε το μπέϊκον σε μικρά κομματάκια.
Βάλτε το ελαιόλαδο σε ενα τηγάνι και βάλτε το στην φωτιά. Μόλις ζεσταθεί προσθέστε το μπέϊκον και σωτάρετε μέχρι να ροδίσει. Προσθέστε και τα κολοκυθάκια και σωτάρετε για μερικά λεπτά μέχρι να μαραθούν. Κατεβάστε απο την φωτιά και αφήστε να χλιαρίνουν.
Βάλτε την ρικότα σε ένα σκεύος. Προσθέστε το τριμμένο γκράνα (ή παρμεζάνα), τον μαϊντανό, τα  σωταρισμένα κολοκυθάκια με το μπέϊκον και το λαδάκι τους, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και 2 πρέζες αλάτι (το μπέϊκον είναι αλμυρό). Αναμείξτε.
Πάρτε ένα άνθος κολοκυθιού και περάστε το απο τρεχούμενο νερό. Στεγνώστε το καλά σκουπίζοντας το με χαρτί κουζίνας. Ανοίξτε τα πέταλα του άνθου, αφαιρέστε τον σαρκώδη ύπερο, γεμίστε το με το μίγμα της γέμισης και κλείστε τα πέταλα. Κάντε το ίδιο με τα υπόλοιπα άνθη.
Ρίξτε λίγο λαδάκι μέσα σε ένα πυρεξάκι και τοποθετήστε απο επάνω τους γεμιστούς κλοκυθοανθούς στην σειρά. Ρίξτε τους λίγο λαδάκι και το γκράνα.
Σκεπάστε με ένα αλουμινόχαρτο και βάλτε το σε φούρνο, προθερμασμένο στους 180°C. Ψήστε στις αντιστάσεις. Αφού περάσουν 45 λεπτά, αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και ψήστε για ακόμη ένα τεταρτάκι.
Βγάλτε τους γεμιστούς κολοκυθοανθούς απο τον φούρνο και αφήσε τους να σταθούν 20 λεπτά πρίν τους σερβίρετε.
Τρώγονται και ζεστοί και κρύοι.



FIORI DI ZUCCA RIPIENI DI RICOTTA E BACON

I fiori di zucca sono una vera delizia che possiamo assaporare cotti in vari modi : fritti, al forno o in pentola. Anche se le zucchine esistono durante tutto l' arco dell' anno, i fori di zucca si trovano piuttosto in questo periodo che spuntano le zucchine novelle.
L' altro ieri al mercato aperto del mio rione ho trovate delle zucchine piccoline coi loro fiori annessi, che erano ancora aperti, segno che erano raccolti fin da poco. Anche se era un giorno che lavoravo e quindi non avevo tempo per cucinare, non ho resistito alla tentazione e ne ho comprate alcune. Le ho cucinate la sera, una volta rincasata dal lavoro e le ho fotografato la mattina presto, e putroppo le foto non sono venute come volevo ...
Due parole per i fiori di zucca. Meglio raccolgierli dalla pianta, quando sono ancora aperti, siccome se appassiti sarà più difficile aprirli ed utilizzarli. Potete conservarli nel frigo per un paio di giorni, mettendo l' uno dentro l' altro, per impedire che si chiudino, e chiudere tutti quanti in un sacchetto per alimenti. Non lavarli perchè rilasciano mucosa. Prima di farcire o friggere i fiori di zucca, eliminate i pistilli carnosi, perchè sono amarognoli.

Dosi : per 4 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 8 zucchine piccoline (7-8 cm) coi loro fiori,
                            250 gr di ricotta,
                            3 fettine di bacon,
                            2 cucchiai di grana grattugiato,
                            2 cucchiai di olio extravergine di oliva,
                            1 ciuffo di prezzemolo,
                            pepe macinato,
                            qualche pizzico di sale.
per la cottura : olio extravergine di oliva,
                           2 cucchiai di grana grattugiato.
Preparazione :
Separate i fiori dalle zucchine. 
Mondate le zucchine e tagliatele a cubetti.
Trittate il prezzemolo.
Tagliate il bacon a pezzettini.
Versate l' olio in una padella e portate sul fuoco. Appena scaldato aggiungete il bacon e fate appena rosolare. Aggiungete le zucchine e saltate per qualche minuto fino ad appassire. Devono restare croccanti però. Ritirate dal fuoco e lasciate intiepidire.
Ponete la ricotta in un recipiente. Aggiungete il grana, il prezzemolo trittato, le zucchine saltate con l' olio di cottura, pepe macinato e 2 pizzichi di sale. Mescolate.
Prendete un fiore e passatelo da acqua corrente. Asciugate bene con carta assorbente. Divaricate i petali del fiore ed estraette i pistilli carnosi. Farcite con il composto preparato e chiudete i petali. Fate lo stesso coi fiori restanti.
Versate un filo d' olio in una pirofila e adagiate i fiori ripieni. Irrorate con un filo d' olio e cospargete con il grana grattugiato. Coprite la pirofila con un pezzo di carta stagnola.
Infornate in forno preriscaldato a 180°C. Lasciate cuocere in forno statico. Trascorsi 45 minuti, eliminate la carta stagnola e cuocete per 15 minuti ancora. 
Sfornate e lasciate riposare per una 20ina di minuti.
Sono buoni sia caldi che freddi.



15 σχόλια:

  1. Μα τι ωραία πρόταση!!!!
    Έως τώρα έκανα τους κολοκυνθοανθούς με την γνωστή γέμιση του ρυζιού και των μπόλικων μυρωδικών.Πολύ ωραίο φαγητό ομολογουμένως.Η εναλλακτική πρόταση με την ρικότα -που την λατρεύω!-και το μπέηκον,μου φαίνεται πολλά υποσχόμενη !!!!!Εξαιρετικά εμφανίσιμη ,ιδιαίτερα στην διχοτόμηση του ανθού!
    Θα τα προτιμούσα κρύα και θα τα παρουσίαζα σύμφωνα με την δική σου συμβουλή....σαν ένα μεγάλο και εντυπωσιακό καλοκαιρινό λουλούδι!!!!!!
    Καλημέρα,καλή εβδομάδα και καλό μήνα!!!!!!!'
    Σε φιλώ πολύ Μαρίνα μου!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλη εβδομαδα και καλο μηνα Φωτεινη μου!
      Χαιρομαι που σου αρεσαν τα λουλουδακια μου. Η γευση της γεμισης, για το δικο μου γουστο ηταν εξαιρετικη, ηλπιζα, αλλα δεν το φανταζομουν κιολας οτι θα εδεναν τοσο ωραια ολα τα υλικα. Οι επιρροες μου ειναι σαφως απο την ιταλικη κουζινα, οπου αν εμεις τα γεμιζουμε ολα με ρυζι, αυτοι παλι τα γεμιζουν ολα με ρικοττα...
      Φιλια πολλα!

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα Μαρίνα και καλή εβδομάδα και πάλι, καλό μήνα!!!
    Υπέροχη η πρόταση για τους γεμιστούς κολοκυθοανθούς... αυτή την λίγο πιο ιταλική εκδοχή θα τη δοκιμάσω. Εγώ συνήθως τους γεμίζω με φέτα ή κάποια γραβιέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα Κικη μου!
      Εγω χρησιμοποιω πιο συχνα την ρικοττα και την μοτσαρελα, γιατι εχουν ουδετερη γευση και μπορω να ξεγελασω και τους αντρες που δεν αγαπανε τα τυρια... Ωραιοι θα γινονται και με φετα, ειναι πιο ελληνικες γευσεις...
      Φιλια πολλα!

      Διαγραφή
  3. Αντε να αντισταθείς σε αυτό το υπέροχο μεζεδάκι!!
    Και τι όμορφη παρουσίαση!
    Φιλιά Μαρίνα μου, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Ελενα μου!
      Η φωτογραφηση εγινε στις 7.00 το πρωι (ο αντρας μου δεν πιστευε στα ματια του!) και το φως δεν ηταν ιδανικο, αλλα καθως το εφτιαξα το πιατο μεσοβδομαδα δεν ειχα την πολυτελεια του χρονου να το φτιαξω και να το φωτογραφησω αμεσως...
      Καλη εβδομαδα!
      Φιλακια!

      Διαγραφή
  4. Δεν ξέρεις πόσο τους λατρεύουμε τους ανθούς ..............εσύ δε τους έκανες γκουρμεδομεζεδάκι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Λιλα μου! Κι εμενα μου αρεσουν αλλα που να τους βρω, αυτοι ηταν τοσο ζωντανοι και φρεσκοι, ιδανικοι για μαγειρεμα!

      Διαγραφή
  5. Αυτά είναι!
    Θα με κάνεις να ψάχνω επειγόντως να βρω ανθούς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι κολοκυθοανθοί είναι απίστευτοι μεζέδες!! Καλά λέει η Ερμιόνη ότι μας έβαλες στη πρίζα να ψάξουμε για ανθούς χαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και η δική σου εκδοχή εξαιρετικά νόστιμη και πολύ ευπαρουσίαστη!
    Ψηφίζω κολοκυθοανθούς!!!
    Φιλάκια, Μαρίνα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κι εγω ψηφιζω κολοκυθοανθους! αυριο εχει λαϊκη, θα παω πρωι πρωι να ψαξω να βρω! εχω στο νου μου και κατι αλλο να φτιαξω!

      Διαγραφή
  8. Toυς λατρεύω τους κολοκυθοανθούς.
    Δεν έχει και πολύ συχνά στη λαϊκή.
    Πάντως έτσι που τους έκανες πολύ μου άρεσαν. Εγω συνήθως δεν βάζω μέσα το κολοκυθάκι.
    Πολύ ωραία ιδέα.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.