ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΠΑΝΤΖΑΡΙ ΜΕ ΦΡΕΣΚΟ ΤΖΙΝΤΖΕΡ // CONFETTURA DI BARBABIETOLE E ZENZERO


ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΠΑΝΤΖΑΡΙ ΜΕ ΦΡΕΣΚΟ ΤΖΙΝΤΖΕΡ

Μετά την πολύ επιτυχημένη μαρμελάδα καρότο, με περγαμόντο και καρδάμωμο, νομίζω οτι ήταν φυσικό επακόλουθο να έρθει και η ιδέα να δοκιμάσω να φτιάξω μαρμελάδες και με άλλα λαχανικά, ξεκινώντας απο το παντζάρι. 
Το παντζάρι το είχα ήδη χρησιμοποιήσει για να φτιάξω κέϊκ (συνταγή εδώ), οπότε ήξερα ότι ταιριάζει πολύ καλά με τις γλυκιές γεύσεις. Το ερώτημα ήταν με τι μπαχαρικά να το συνδυάσω, ώστε να φτιάξω μία μαρμελάδα που να έχει την δικιά της προσωπικότητα. Δεν ξέρω αν συμβαίνει και σ' εσάς, αλλά πολλές φορές, όταν δημιουργώ κάτι και ψάχνω να βρώ ποιό μπαχαρικό ή συνδυασμός μπαχαρικών θα του ταίριαζε καλύτερα, ανοίγω τα βαζάκια μου με τα μπαχαρικά, έχω και το συγκεκριμένο υλικό απο την άλλη, μυρίζω μιά απο εδώ και μιά απο εκεί, και προσπαθώ να φανταστώ τους πιθανούς συνδυασμούς.... Το σίγουρο ήταν οτι το παντζάρι θα έβραζε μέσα σε χυμό πορτοκαλιού, όπως είχα κάνει και με το καρότο και το περγαμόντο. Απο εκεί και πέρα θα του ταίριαζε η κανέλα, αλλά και ο αστεροειδής γλυκάνισος, ίσως και το τζίντζερ. Την βανίλια δεν την ήθελα, και γιατί δεν τρελλαίνομαι γι' αυτήν, αλλά και γιατί την θεωρώ πιο συνηθισμένη. Τελικά κατέληξα στο τζίντζερ, και μάλιστα το φρέσκο, για να δώσει στην μαρμελάδα και μια σπιρτάδα.

Δόση : 1400 gr περίπου
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 1 Kg παντζάρια βρασμένα,
                τον χυμό από 2 μέτρια προτοκάλια  (200 ml),
                1 μήλο πράσινο,
                τον χυμό απο 1/2 λεμόνι,
                850 gr καστανή ζάχαρη demerara,
                1 "δαχτυλάκι" φρέσκο τζίντζερ (50gr). 
Προετοιμασία :
Καθώς είναι και η εποχή τους, χρησιμοποίησα φρέσκα παντζάρια, τα οποία πρώτα τα έβρασα μέχρι να μαλακώσουν. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και έτοιμα βρασμένα, που κυκλοφορούν συσκευασμένα στα σούπερ μάρκετ. 
Ξεφλουδίστε τα παντζάρια και κόψτε τα σε μικρά κυβάκια.
Καθαρίστε το μήλο και κόψτε το επίσης σε μικρά κυβάκια.
Αφαιρέστε την φλόυδα απο την ρίζα του τζίντζερ και τρίψτε την σε τρίφτη με ψιλές τρύπες, ώστε να σπάσουν οι ίνες του.
Βάλτε όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα και βάλτε την στη φωτιά. Μόλι πάει να βράσει και πρίν αρχίσει να κοχλάζει, κατεβάστε την απο την φωτιά, αφήστε να κρυώσει και μεταγγίστε σε ένα γυάλινο σκεύος. Σκεπάστε με ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί, σε επαφή με την επιφάνεια του μίγματος, ώστε να μην οξειδώνεται απο την επαφή με τον αέρα. Αφήστε το να σταθεί για 12 ώρες, σε δροσερό μέρος.
Οταν περάσει ο απαιτούμενος χρόνος, μεταγγίστε και πάλι το μίγμα στην κατσαρόλα και βάλτε την στη φωτιά. Αφήστε να βράσει για 15 λεπτά, αφαιρώντας τον αφρό που θα σχηματιστεί.
Κατεβάστε την κατσαρόλα απο την φωτιά και πολτοποιήστε την μαρμελάδα με το ραβδομπλέντερ. Δεν θα την κάνετε αλοιφή, καλό είναι πάντα να υπάρχουν διακριτά κομματάκια απο τα συστατικά της.
Βάλτε και πάλι την κατσαρόλα στην φωτιά και αφήστε να βράσει σε μέτρια φωτιά, μέχρι να δέσει. Οσο είναι ακόμη καυτή, μοιράστε την σε βαζάκια τα οποία έχετε προηγουμένως αποστειρώσει. Βιδώστε τα καπάκια, αναποδογυρίστε τα και αφήστε τα να κρυώσουν αναποδογυρισμένα, για να γίνει η κονσερβοποίηση.
Αφήστε την μαρμελάδα να σταθεί για 2-3 μέρες, πρίν την δοκιμάσετε.
Διατηρήστε την σε μέρος κατά προτίμηση δροσερό και σκοτεινό.



CONFETTURA DI BARBABIETOLE E ZENZERO

Dopo il grande successo della mia confettura di carote al bergamotto e cardamomo, credo che era prevedibile cercare di preparare delle confetture anche con altri ortaggi, cominciando dalle barbabietole. 
Le barbabietole le avevo già utilizzate per preparare una torta dolce (ricetta qui) e lo sapevo che potevo inserirle in una preparazione dolce con notevole successo. La questione era con quali spezie o aromi dovevo arrichire questa confettura, per farla sviluppare la propria identità. Mi capita spesso, quando concepisco la struttura di una nuova ricetta, di cercare di abbinare i profumi delle spezie all' ingrendiente di base. Così apro i miei barattolini con le spezie e cerco di immaginare quale spezia o quale combinazione sarebbe la più adatta per la mia preparazione. Per le barbabietole il certo era di aggiungere il succo d' arancia, come avevo fatto coi bergamotti per le carote. Poi ero indecisa tra la cannnella, l' anice stellato e lo zenzero. La vaniglia l' ho esclusa subito, perchè troppo comune e poi non ne vado matta... Alla fine ho deciso di uitlizzare lo zenzero, quello fresco, per dare anche un pizzico di stuzzicante alla mia confettura.

Dosi : 1400 gr ca.
Difficoltà : facile
Ingredienti : 1 Kg di barbabietole già lessate,
                            il succo da 2 arance di media grandezza (200ml),
                            1 mela verde,
                            1/2 limone, il succo,
                            850 gr di zucchero di canna demerara,
                            1 "dito" di zenzero fresco (50gr).  
Preparazione :
Ho utilizzato le barbabietole fresche che sono di stagione. Le ho fatto cuocere fino ad intenerire. Potete anche utilizzare le barbabietole già cotte, che troverete confezionate al supermercato.
Sbucciate le barbabietole e tagliatele a cubetti.
Sbucciate la mela e tagliate a cubetti.
Spellate lo zenzero e sminuzatelo utilizzando la grattugia apposta, o comunque una grattugia a fori piccoli e lame affilate.
Ponete tutti gli ingredienti in una casseruola e portate sul fuoco. Prima di cominciare l' ebbolizione e quando comincia appena a fermentare, ritirate dal fuoco. Lasciate raffreddare e trasferite in un recipiente di vetro. Coprite con un pezzo di carta antiaderente, a contatto con la superficie del composto, per prevenire l' ossidazione. Lasciate riposare per 12 ore. 
Trascorso il tempo necessario, trasferite nella casseruola e portate sul fuoco. Lasciate cuocere per 15 minuti. Schiumate se necessario. Ritirate dal fuoco e sminuzzate con un frullatore ad immersione. 
Portate la casseruola sul fuoco e lasciate cuocere fino a rapprendere. Per quanto la confettura sia ancora scottente riempite dei barattoli precedentemente sterilizzati. Coprite coi loro coperchi, capovolgete e lasciate raffreddare capovolti su una grattugia.
Lasciate la confettura di insaporire per un paio di giorni prima di assagiarla.
Conservate in luogo fresco e buio.


7 σχόλια:

  1. Φοβερή!!
    Από τις ωραιότερες και πιο ιδιαίτερες μαρμελάδες που έχω δει!
    Και τι χρώμα!!!!
    Θέλω να την φτιάξω οπωσδήποτε!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οντως το χρωμα της ειναι πολυ εντυπωσιακο αλλα και σαν μαρμελαδα ειναι πολυ ιδιαιτερη. Μου αρεσει να ανακλυπτω νεες γευσεις!
      Φιλακια πολλα!

      Διαγραφή
  2. Χμμ ενδιαφέρον κοριτσάκι!! Νομίζω πως και εγώ θα μπω στον πειρασμό να τη δοκιμάσω! Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γινεται πολυ ευκολα Λιλια μου και τωρα τα παντζαρια ειναι πολυ νοστιμα και γλυκα. Λιγο προσοχη θελει με το τζιντζερ, για να μην ειναι αισθητες οι ινες του.

      Διαγραφή
  3. Εξαιρετική ιδέα, στα υπόψιν γιατί τώρα δεν υπάρχει μυαλό ούτε διάθεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξανθη μου ανησυχησα λιγο με τα λογια σου, οτι σου συμβαινει να περασει γρηγορα!
      Μια μεγαλη αγκαλια!

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.